onsdag 9 november 2011

Köttgryta med Escabeche och vin

Nu är vi alla tillbaka på jobb, förskola och skola och då är även stressen tillbaka. Idag var det Idas dans som gjorde att vi kom hem hungriga och trötta. Nu har vi fått i oss lite mat och är därför också på bättre humör. Nu ska jag sätta mig och planera morgondagens födelsedagsmiddag. Undra vad jag ska hitta på för gott och enkelt. Jag har ju inte allt för mycket tid att laga mat imorgon, men något lite festligare ska jag försöka åstadkomma.

Jag hade kvar lite i burken med Escabeche från vår Tapas-kväll så då använde jag den att smaksätta gårdagens köttgrytan med. Dessutom hade jag en skvätt grädde i kylskåpet och vin i frysen så de använde jag mig också av. Det är det som är så himla bra med köttgrytor, man kan använda lite allt möjligt och det blir gott.
Köttgryta med Escabeche och vin
5 hg grytbitar
1 lök
5 hg krossade tomater
0,5 dl escabeche (Santa Marias Tex Mex Tapas)
2 dl vin
2 morötter
1 dl grädde
salt
svartpeppar
spiskummin
chilipeppar

Bryn grytbitarna i lite smör. Krydda med salt, peppar, spiskummin och chilipeppar. Häll över i en gryta.
Skala och skär löken i klyftor, bryn dem något. Tillsätt till grytan.
Tillsätt krossade tomater, escabeche och vin till grytan.
Låt koka i ca 1 timme.
Skala och skär morötterna i bitar. Tillsätt till grytan. Koka tills morötterna är mjuka.
Tillsätt grädden och smaka ev. av med mer kryddor.

Smakrik köttgryta som vi inte gjorde alltför stark med tanke på våra magar som precis återhämtat sig. Jag använde Oatlys havregrädde istället för vanlig grädde och det mildrade bra

tisdag 8 november 2011

Grahamsrutor med morötter

Igår började nån varningslampa i bilen att lysa så vi åkte in på verkstaden med den, allt enligt instruktionsboken. Imorgon får vi hämta ut den och blir då 3000 kr fattigare. Inte precis vad vi behöver just nu. Ingen toppendag alltså för jag är dessutom så himla less att vara hemma och inne. Det känns som att det är hur länge sen som helst jag var utanför dörren. Jag har ju varit ut små svängar till affärn men jag längtar efter att gå på långpromenader, hälsa på folk, få besök, gå på stan, ja jag är t.o.m sugen på att jobba.

På förmiddan när jag och Ida gick till affären köpte jag jäst för jag blev så sugen att baka nå matbröd. Det blev en variant i långpanna eftersom jag inte hade så mycket ork att stå och rulla bullar.
Grahamsrutor med morötter
7,5 dl vatten
5 dl grahamsmjöl
2 morötter
50 g jäst
2 msk olja
1 msk salt
9,5 dl vetemjöl

Koka upp vattnet. Häll det kokande vattnet över grahamsmjölet i en bunke. Rör om och låt svalna till fingervarmt, 37°C.
Skala och riv morötterna fint.
Smula ner jästen i det skållade grahamsmjölet och rör tills den löst sig.
Tillsätt morötter, olja, salt och vetemjöl. Arbeta ihop till en lös men smidig deg.
Låt degen jäsa övertäckt ca 40 min.
Stjälp upp degen i en väl smord långpanna, ca 30x40 cm. Platta ut den med mjölad hand.
Nagga degen med en gaffel. Skär degen i 24 rutor.
Låt jäsa övertäckt ca 30 min.
Grädda mitt i ugnen i 225°C ca 20 min. Låt brödet kallna på galler innan det bryts i rutor.

Det är så enkelt och bekvämt att baka matbröd i långpanna när man har ont om tid eller inte är så sugen på att baka. Vetemjölsmängden kan variera rätt mycket beroende på hur saftiga morötterna är, jag hade väldigt torra. Är morötterna saftiga kan man behöva krama ur lite vatten ur dem för att det inte ska behövas allt för mycket mjöl.

Ofta när jag ska ta kort på maten så kommer det en liten tjej och vill vara med på kortet. Självklart måste hon ju få vara med ibland. Hon verkar vara lite sugen på att få ta en tugga.

Kavla pajdeg

Nu mår vi alla lite bättre. Olivia är på skolan i dag, hoppas det går bra. Ida är feberfri och pigg än så länge, hoppas det håller i sig hela da'n. Snart ska vi gå ut på en liten promenad för att få frisk luft efter flera dagar inomhus. Jag tror vi ska gå till affären för jag saknar en del ingredienser till dagens köttgryta.


När man ska klä en pajform med pajdeg kan man antingen trycka ut den med handen, men om man vill ha det lite finare eller tunnare så är det bättre att kavla degen. Då är det enklast och bäst att kavla degen mellan plastfolie.

Lägg en bit plastfolie på bordet. Mjöla lite.
Platta till degen och lägg den på den mjölade plastfolien. Mjöla lite till.
Lägg en bit plastfolie på degbiten.
Kavla!

Det blir inget kladd på varken bord eller kavel och det är sen enkelt att lyfta över den utkavlade degen till pajformen genom att ta bort översta plasten och sen vända degen upp och ner i pajformen och sen ta bort den andra plastfolien.

måndag 7 november 2011

Trött tjej i väntan på jul

Idag har Ida mest suttit framför tvn och tagit det lugnt. Med feber orkar hon inte så mycket mer. Hon åt lite lunch vid köksbordet sen gick hon och satte sig i tv-soffan igen. Efter ett tag gick jag och tittade till henne och då hade hon somnat sittande. Lilltjejen var nog rätt trött. Hoppas hon nu sover sig frisk.

Trött febrig 4-åring.

Nu är det mindre än 3 veckor till första advent och jag längtar. I helgen fuskade vi faktiskt lite när vi drack julmust. Barnen har inte ätit godis sen i somras och ska ha uppehålla till början av december och det är nog tur för mig för annars hade jag nog redan fuskat med Juleskum också. I år kommer Cloetta men en ny smak på Juleskum, nämligen Polka. Det tycker jag låter jättespännande, men jag ska inte provsmaka förrän i december.

En gammal favorit och kanske en ny.

Cloetta tillverkar 194 miljoner tomtar vilket motsvarar 1200 ton. Om man skulle hälla ut alla tomtarna i en hög skulle man fylla Globen.

Thailax med wokgrönsaker

Åh vad jag är less sjukdomar. Idag är jag, Olivia och Ida hemma. Olivia mår illa och är yr efter hennes magsjuka och Ida är febrig och hängig. Nu har vi varit sjuka i över en vecka, vi alla längtar efter att göra nå annat än att vara inne och känna oss krassliga och prata sjukdomstillstånd. Jag hoppas vi alla snart är pigga och har fått tillbaka aptiten för nu längtar jag efter att göra en riktig festmiddag som alla tycker om. Börjar bli less Proviva, hälsofil, banan, ris och vitt bröd.
Thailax med wokgrönsaker
600 g laxfilé
0,5-1 påse djupfrysta wokgrönsaker (600g)
1 burk kokosmjölk (400 ml)
2-3 msk röd currypasta
1 tsk soja
1 msk brun farin
saft och rivet skal av 1 lime
salt

Skär laxen i 4 portionsbitar.
Lägg de djupfrysta grönsakerna i botten på en lätt smord ugnssäker form. Salta lite.
Salta laxfilébitarna och lägg dem på grönsakerna.
Blanda ihop kokosmjölken med currypasta, soja, farin och limeskal och -saft.
Häll blandningen över grönsaker och fisk.
Tillaga mitt i ugnen i 225°, ca 20 min.
Servera till jasminris och extra limeklyftor att pressa över.

Det var väldigt bekvämt att använda frysta wokgrönsaker som inte behövde tinas före. Jag tog en halv påse wokgrönsaker och sen lite extra broccoli eftersom det är en favorit för oss. Jag och Leif tyckte att det här var riktigt gott. Barnen däremot var inte så förtjusta i det, men då är deras smaklökar kanske påverkade efter magsjukan.

lördag 5 november 2011

Gratinerad Pumpkin seed & chili pesto på Quadritos

God morgon alla morgonpigga! Själv har jag varit vaken några timmar och hunnit hänga lite tvätt, satt i gång torktumlaren och satt igång en ny omgång tvätt. Dessutom har jag hunnit äta frukost och sitter här nu framför morgon-tv och skriver lite. Kanske dags att gå och sova ett tag snart. Idag vill jag äta en god festmiddag som är skonsam för magen. Eftersom vi har haft magsjuka i familjen har vi inte ätit speciellt roligt på ett tag. Nu vill jag göra en riktigt god middag men självklart måste den vara skonsam för magen eftersom alla magar inte är riktigt ok ännu. Har ni några bra förslag?

Det sista receptet från vår Tex Mex Tapas- middag passar extra bra i dessa tider då det handlar mycket om pumpor. Det är nämligen en pesto gjord på bl.a. pumpafrön.
Gratinerad Pumpkin seed & chili pesto på Quadritos
8 Quadritos
4 msk Pumpkin Seed & Chili Pesto 
2 msk riven ost

Blanda Pumpkin Seed & Chili Pesto med osten.
Lägg blandningen ovanpå Quadritosen.
Gratinera i 220°C i ca 2 min.

Jag hade lite bråttom när jag gjorde de här så jag läste nog inte receptet ordentligt. Jag klickade på peston och la sen på riven ost. Nästa gång ska jag prova göra enligt receptet, dvs blanda ihop peston och osten. Pumpkin Seed & Chili Pesto baseras på pumpa- och sesamfrön vilket ger en nötig smak. Quadritos smakar som vanliga "taco-chips". Det här var Leifs favorit bland våra Tex Mex Tapas.

fredag 4 november 2011

Rökt skinka o Mango mojo på Quadritos

Jag tycker det är så kul att följa vilka recept som har mest visningar för tillfället. Ni har väl sett den statistiken till höger på sidan. Förra helgen, vid Halloween, gick Spindeltårtan som en raket högt upp men nu när Halloween är över då rasar den på listan. Nu vid Allhelgonahelgen är det istället helstekt kalkon som är sök-favoriten. Snart blir det väl julrecept som det söks på...åh vad jag längtar. Jag har några favoriter från i fjol som återkommer i år, men sjävklart provar vi en del nya julrecept också.

Här kommer ytterligare ett Tex Mex Tapas recept.
Rökt skinka o Mango mojo på Quadritos
8 Quadritos
2-4 skivor rökt skinka
4 msk Mango mojo

Dela skinkan och vik ihop den, lägg den på Quadritosen.
Toppa med Mango Mojo.

Jag la Mango mojo först och skinka överst, men det hade nog varit bättre att lägga mango mojon på skinkan för att den inte skulle åka upp. Quadritos liknar "vanliga" tacochips och mango mojo är en sås som görs på mango, ingefära, jalapeño, vitlök och lime. Det här var också ett väldigt gott tilltugg.