Jag fick hemskickad en fin bok om äpplen från Kiviks Musteri som heter Från äppelljus till appletinis. De vackra bilderna blandas med fakta om äpplets historia och recept på bl.a. äppelglögg, äppelpanacotta och pizza med äpplen.
Det är verkligen en bok att inspireras av eller kanske ge bort åt någon med mycket äpplen. På lördag när Isak ska ha kalas ska jag nog prova något av äppelrecepten.
måndag 10 oktober 2011
söndag 9 oktober 2011
Blåbär- och cheesecakemuffins
Vi fortsätter städa och röja. Snart är Idas lekrum klart och jag ska visa bilder på det. Men först måste det komma hit någon stark person som hjälper Leif att bära skåp i trappen. Jag hatar att bära tunga otympliga saker i trappen. Snart ska vi även göra i ordning hennes sovhörna. Eftersom hon inte har haft något eget rum har hon haft sin säng i vårt sovrum men nu ska hon få en mysig sovhörna under trappen. Jag vill inte att hon sover i sitt nya rum eftersom det är på en annan våning än vårt sovrum. Hon kommer ofta till oss på natten och då vill jag inte att hon går i en mörk trapp.
I morse bakade jag och Ida muffins. Hon var så duktig att mäta, vispa och sätta en sked blåbär i varje form.
Blåbär- och cheesecakemuffins ca 12 stora muffins
125 g smör
1,5 dl socker
2 ägg
3,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1 dl mjölk
2 dl blåbär
Cheesecakesmet:
200 g cream cheese
3 msk socker
1 ägg
1 tsk vaniljsocker
Strössel:
50 g mandelmassa
50 g smör
1,5 dl vetemjöl
2 msk socker
Vispa smör och socker mjukt och luftigt.
Tillsätt äggen ett i taget och vispa ordentligt mellan varje.
Blanda ihop vetemjöl och bakpulver, rör sedan ner det försiktigt tillsammans med mjölken till en jämn smet.
Ställ pappersformar i en muffinsplåt och fyll till ungefär hälften.
Lägg en sked blåbär i varje form. Rör om försiktigt.
Vispa samman alla ingredienserna till cheesecakesmeten och klicka ut över muffinsarna.
Knåda ihop alla ingredienserna till strösslet och smula det över cheesecakesmeten.
Grädda muffinsarna i 175 grader i cirka 25 minuter, tills de fått fin färg och provstickan är torr.
Riktigt goda muffins som inte var de minsta torra, som jag annars tycker att muffins har en tendens att bli. Jag använde muffinsformar i kartong de håller formen bra utan att muffinsplåt behöver användas.
I morse bakade jag och Ida muffins. Hon var så duktig att mäta, vispa och sätta en sked blåbär i varje form.
Blåbär- och cheesecakemuffins ca 12 stora muffins
125 g smör
1,5 dl socker
2 ägg
3,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1 dl mjölk
2 dl blåbär
Cheesecakesmet:
200 g cream cheese
3 msk socker
1 ägg
1 tsk vaniljsocker
Strössel:
50 g mandelmassa
50 g smör
1,5 dl vetemjöl
2 msk socker
Vispa smör och socker mjukt och luftigt.
Tillsätt äggen ett i taget och vispa ordentligt mellan varje.
Blanda ihop vetemjöl och bakpulver, rör sedan ner det försiktigt tillsammans med mjölken till en jämn smet.
Ställ pappersformar i en muffinsplåt och fyll till ungefär hälften.
Lägg en sked blåbär i varje form. Rör om försiktigt.
Vispa samman alla ingredienserna till cheesecakesmeten och klicka ut över muffinsarna.
Knåda ihop alla ingredienserna till strösslet och smula det över cheesecakesmeten.
Grädda muffinsarna i 175 grader i cirka 25 minuter, tills de fått fin färg och provstickan är torr.
Ida sätter en sked blåbär i varje form.
Vi har en myssöndag så hon har inte ens hunnit/velat ta av sig nattlinnet.
fredag 7 oktober 2011
Stuvad vitkål - gott till stekt korv
Fredag och en härlig helg framför oss! Jag ska använda helgen till att få ordning i Idas rum. Vad ska ni göra? Nu ser vi Idol och vi har redan fått en favorit - gulliga och duktiga Molly. Även den här fredagen är jag trött så snart ska jag gå och lägga mig i sängen istället för att småslumra här i soffan. Om jag är piggare imorgon ska jag baka nå smaskigt och njuta av när det är lördag.
Vi fortsätter äta mycket vitkål. Det är ju så gott och billigt! I onsdags gjorde jag stuvad vitkål som vi åt tillsammans med stekt falukorv och kokt potatis.
Stuvad vitkål
nätt 5 hg vitkål
0,5 tsk salt
0,5 liter vatten
Stuvning
3 msk vetemjöl
4 dl mjölk
1 msk margarin eller smör
salt, peppar
Tag bort ev vissna blad. Skär i små bitar.
Koka upp vattnet, tillsätt kålen som nätt och jämnt ska täckas av vattnet. Tillsätt salt.
Koka kålen precis mjuk i 5-10 min.
Häll av spadet och låt vattnet rinna av.
Stuvning:
Använd inget kålspad för då blir stuvningen gråaktig.
Rör ut mjöl i lite av mjölken i en kastrull, tillsätt resten av mjölken och fettet.
Koka upp under omrörning och koka 3-4 minuter.
Smaksätt med salt och peppar.
Lägg i den avrunna kålen och värm stuvningen.
Servera till stekt falukorv och ev. kokt potatis.
Isak vågade inte smaka, men jag och Olivia tyckte att det var riktigt gott. Det var jättelänge sedan jag åt stuvad vitkål men det var lika gott som jag kom ihåg.
Vi fortsätter äta mycket vitkål. Det är ju så gott och billigt! I onsdags gjorde jag stuvad vitkål som vi åt tillsammans med stekt falukorv och kokt potatis.
Stuvad vitkål
nätt 5 hg vitkål
0,5 tsk salt
0,5 liter vatten
Stuvning
3 msk vetemjöl
4 dl mjölk
1 msk margarin eller smör
salt, peppar
Tag bort ev vissna blad. Skär i små bitar.
Koka upp vattnet, tillsätt kålen som nätt och jämnt ska täckas av vattnet. Tillsätt salt.
Koka kålen precis mjuk i 5-10 min.
Häll av spadet och låt vattnet rinna av.
Stuvning:
Använd inget kålspad för då blir stuvningen gråaktig.
Rör ut mjöl i lite av mjölken i en kastrull, tillsätt resten av mjölken och fettet.
Koka upp under omrörning och koka 3-4 minuter.
Smaksätt med salt och peppar.
Lägg i den avrunna kålen och värm stuvningen.
Servera till stekt falukorv och ev. kokt potatis.
Isak vågade inte smaka, men jag och Olivia tyckte att det var riktigt gott. Det var jättelänge sedan jag åt stuvad vitkål men det var lika gott som jag kom ihåg.
onsdag 5 oktober 2011
Italienska köttfärsbiffar
Nu när Isaks gamla rum är helt tömt är det dags att städa ur det och sen börja lyfta dit Idas saker. Det ska blir så skönt. Eftersom hon inte har haft något eget rum har alla hennes saker varit i vardagsrummet som alltid har sett stökigt ut. Ni som har en 4-åring vet att det kan bli rätt mycket grejer, framför allt när hon har två äldre syskon som hon ärver från t.ex. dockor, bilar, gosedjur, spel, pussel, pysselböcker, kritor, pennor och mycket mer. Till allt det ärvda har hon så klart även fått egna saker på födelsdagar mm.
Igår gjorde jag en snabbvariant av köttfärsbiffar med bara köttfärs och kryddor, inget ströbröd, potatismjöl eller liknande. Dessutom stekte jag dem i ugnen för att slippa stå och passa vid en stekpanna.
Italienska köttfärsbiffar
500 g nötfärs
0,75 tsk salt
Nymalen svartpeppar, efter smak
1 tsk citronskal, rivet
0.5-1 tsk basilika
1 st vitlöksklyfta
Olivolja eller smör till stekning
Sås
6 st soltorkade tomater, inlagda i olja
0.5 kruka basilika
0.5 dl vatten
2.5 dl vispgrädde eller matlagningsgrädde
Flingsalt, efter smak
Nymalen svartpeppar
Blanda färs med salt, peppar, citronskal och vitlök till en smidig färs.
Forma 8 små biffar.
Smält smör på en ugnsplåt, blanda med olivolja. Stek biffarna 20-30 minuter i 200 grader. Vänd efter ca halva tiden.
Hacka tomaterna i små bitar. Blanda i en kastrull tillsammans med basilikabladen och vattnet.
Koka ihop.
Tillsätt grädden och smaka av med flingsalt och nymalen svartpeppar, koka upp.
Servera färsbiffarna med nykokt pasta, den krämiga såsen och rucolasallad.
Eftersom jag använde vispgrädde tog jag mer vatten än 0,5 dl dessutom använde jag lite torkad basilika förutom den färska i såsen för att få riktigt mycket basilikasmak. I biffarna pressade jag i lite citron för att få mer citronsmak. Biffarna blir lite kompakta när man inte har potatismjöl, ströbröd eller liknande i dem, men det gör inte så mycket när man har en sån god sås.
Igår gjorde jag en snabbvariant av köttfärsbiffar med bara köttfärs och kryddor, inget ströbröd, potatismjöl eller liknande. Dessutom stekte jag dem i ugnen för att slippa stå och passa vid en stekpanna.
Italienska köttfärsbiffar
500 g nötfärs
0,75 tsk salt
Nymalen svartpeppar, efter smak
1 tsk citronskal, rivet
0.5-1 tsk basilika
1 st vitlöksklyfta
Olivolja eller smör till stekning
Sås
6 st soltorkade tomater, inlagda i olja
0.5 kruka basilika
0.5 dl vatten
2.5 dl vispgrädde eller matlagningsgrädde
Flingsalt, efter smak
Nymalen svartpeppar
Blanda färs med salt, peppar, citronskal och vitlök till en smidig färs.
Forma 8 små biffar.
Smält smör på en ugnsplåt, blanda med olivolja. Stek biffarna 20-30 minuter i 200 grader. Vänd efter ca halva tiden.
Hacka tomaterna i små bitar. Blanda i en kastrull tillsammans med basilikabladen och vattnet.
Koka ihop.
Tillsätt grädden och smaka av med flingsalt och nymalen svartpeppar, koka upp.
Servera färsbiffarna med nykokt pasta, den krämiga såsen och rucolasallad.
Eftersom jag använde vispgrädde tog jag mer vatten än 0,5 dl dessutom använde jag lite torkad basilika förutom den färska i såsen för att få riktigt mycket basilikasmak. I biffarna pressade jag i lite citron för att få mer citronsmak. Biffarna blir lite kompakta när man inte har potatismjöl, ströbröd eller liknande i dem, men det gör inte så mycket när man har en sån god sås.
tisdag 4 oktober 2011
Kanelbullens dag
Har ni bakat kanelbullar i dag? Jag förmodar att de flesta av er i alla fall har ätit kanelbullar. För nog känns det som Kanelbullens dag har slagit igenom riktigt stort i Sverige nu. Jag har inte orkat baka nå kanelbullar, så vi åt Findus köpta kanelbullar som är både mjölk- och äggfria...och riktigt goda.
Om man inte vill fylla bullarna med kanel finns det en massa alternativa fyllningar, t.ex. farinsocker för att få kolasmak, äpplen, marsankräm eller blåbär med eller utan mandelmassa.
Om man inte vill fylla bullarna med kanel finns det en massa alternativa fyllningar, t.ex. farinsocker för att få kolasmak, äpplen, marsankräm eller blåbär med eller utan mandelmassa.
Hallonkaka med bittermandel
Igår orkade jag inte laga någon mat till middag och då blir man glad att man hittar färdigmat i frysen. Jag hittade färdig palt i frysen som jag bara behövde värma till middag. Perfekt! Funderar på om jag ska orka göra köttfärsbiffar till dagens middag, är jag slö blir det köttfärssås istället. Visst kommer ni ihåg att det är Kanelbullens dag idag?
På min födelsedag bjöd jag på den här hallonkaka men sen tappade jag bort receptet och kunde inte skriva in det här på bloggen. Men nu när vi städade för att göra i ordning i Isaks nya rum så hittade jag receptet.
Hallonkaka med bittermandel
3 ägg
2 dl strösocker
1 krm salt
2-3 bittermandlar
250 g Kesella Hallon
0,5 citron, rivet skal
1 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
3 dl hallon
Vispa ägg, socker och salt till en pösig smat.
Riv bittermandeln och rör ner den med kesellan och citronskal i smeten.
Blanda mjöl och bakpulver och vänd ner i äggsmeten. Rör om försiktigt.
Häll smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter.
Strö över hallon.
Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader ca 30-35 minuter.
Låt kakan svalna, servera med vispad grädde och mer hallon.
Först trodde jag att det var ett skrivfel i receptet när det var så lite mjöl, men det stämde. Det var en väldigt saftig kaka. I originalreceptet var det vanlig kesella, men eftersom jag i somras fick provsmaka nyheten Kesella Hallon använde jag den.
På min födelsedag bjöd jag på den här hallonkaka men sen tappade jag bort receptet och kunde inte skriva in det här på bloggen. Men nu när vi städade för att göra i ordning i Isaks nya rum så hittade jag receptet.
Hallonkaka med bittermandel
3 ägg
2 dl strösocker
1 krm salt
2-3 bittermandlar
250 g Kesella Hallon
0,5 citron, rivet skal
1 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
3 dl hallon
Vispa ägg, socker och salt till en pösig smat.
Riv bittermandeln och rör ner den med kesellan och citronskal i smeten.
Blanda mjöl och bakpulver och vänd ner i äggsmeten. Rör om försiktigt.
Häll smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter.
Strö över hallon.
Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader ca 30-35 minuter.
Låt kakan svalna, servera med vispad grädde och mer hallon.
Först trodde jag att det var ett skrivfel i receptet när det var så lite mjöl, men det stämde. Det var en väldigt saftig kaka. I originalreceptet var det vanlig kesella, men eftersom jag i somras fick provsmaka nyheten Kesella Hallon använde jag den.
Etiketter:
efterrätt,
fikabröd,
frukt o bär,
mjuka kakor
måndag 3 oktober 2011
Isaks nya rum
Det var en glad kille som kom hem från hockeylägret i Övertorneå, de hade haft det riktigt bra och kul. När han kom hem blev han ännu gladare när han upptäckte att hans nya rum var klart. Isak har fått vänta längre än planerat på att vårt gamla sovrum ska bli färdigt för honom att flytta in i. Förra veckan blev det färdigmålat så i helgen jobbade jag och Olivia med att städa bort byggdammet och flytta in alla Isaks grejer.
Det återstår en del i hans rum som ni kanske ser. Både rullgardin och gardiner ska sättas upp dessutom ska det upp saker på väggarna även en taklampa och myslampor saknas. Och kanske det viktigaste för Isak saknas, nämligen antennkabeln till tv:n.
La en gammal reklamkudde på sängen. Tyckte att budskapet stämde.
Säng, sängbord och stol.
Dator- och tv-hörna
Bra med mycket garderober i ett barnrum.
Där har vi förutom kläder "gömt" filmer, spel, lego och mycket annat
som slipper ligga framme och bli dammigt.
Det återstår en del i hans rum som ni kanske ser. Både rullgardin och gardiner ska sättas upp dessutom ska det upp saker på väggarna även en taklampa och myslampor saknas. Och kanske det viktigaste för Isak saknas, nämligen antennkabeln till tv:n.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)