Nu när Isaks gamla rum är helt tömt är det dags att städa ur det och sen börja lyfta dit Idas saker. Det ska blir så skönt. Eftersom hon inte har haft något eget rum har alla hennes saker varit i vardagsrummet som alltid har sett stökigt ut. Ni som har en 4-åring vet att det kan bli rätt mycket grejer, framför allt när hon har två äldre syskon som hon ärver från t.ex. dockor, bilar, gosedjur, spel, pussel, pysselböcker, kritor, pennor och mycket mer. Till allt det ärvda har hon så klart även fått egna saker på födelsdagar mm.
Igår gjorde jag en snabbvariant av köttfärsbiffar med bara köttfärs och kryddor, inget ströbröd, potatismjöl eller liknande. Dessutom stekte jag dem i ugnen för att slippa stå och passa vid en stekpanna.
Italienska köttfärsbiffar
500 g nötfärs
0,75 tsk salt
Nymalen svartpeppar, efter smak
1 tsk citronskal, rivet
0.5-1 tsk basilika
1 st vitlöksklyfta
Olivolja eller smör till stekning
Sås
6 st soltorkade tomater, inlagda i olja
0.5 kruka basilika
0.5 dl vatten
2.5 dl vispgrädde eller matlagningsgrädde
Flingsalt, efter smak
Nymalen svartpeppar
Blanda färs med salt, peppar, citronskal och vitlök till en smidig färs.
Forma 8 små biffar.
Smält smör på en ugnsplåt, blanda med olivolja. Stek biffarna 20-30 minuter i 200 grader. Vänd efter ca halva tiden.
Hacka tomaterna i små bitar. Blanda i en kastrull tillsammans med basilikabladen och vattnet.
Koka ihop.
Tillsätt grädden och smaka av med flingsalt och nymalen svartpeppar, koka upp.
Servera färsbiffarna med nykokt pasta, den krämiga såsen och rucolasallad.
Eftersom jag använde vispgrädde tog jag mer vatten än 0,5 dl dessutom använde jag lite torkad basilika förutom den färska i såsen för att få riktigt mycket basilikasmak. I biffarna pressade jag i lite citron för att få mer citronsmak. Biffarna blir lite kompakta när man inte har potatismjöl, ströbröd eller liknande i dem, men det gör inte så mycket när man har en sån god sås.
onsdag 5 oktober 2011
tisdag 4 oktober 2011
Kanelbullens dag
Har ni bakat kanelbullar i dag? Jag förmodar att de flesta av er i alla fall har ätit kanelbullar. För nog känns det som Kanelbullens dag har slagit igenom riktigt stort i Sverige nu. Jag har inte orkat baka nå kanelbullar, så vi åt Findus köpta kanelbullar som är både mjölk- och äggfria...och riktigt goda.
Om man inte vill fylla bullarna med kanel finns det en massa alternativa fyllningar, t.ex. farinsocker för att få kolasmak, äpplen, marsankräm eller blåbär med eller utan mandelmassa.
Om man inte vill fylla bullarna med kanel finns det en massa alternativa fyllningar, t.ex. farinsocker för att få kolasmak, äpplen, marsankräm eller blåbär med eller utan mandelmassa.
Hallonkaka med bittermandel
Igår orkade jag inte laga någon mat till middag och då blir man glad att man hittar färdigmat i frysen. Jag hittade färdig palt i frysen som jag bara behövde värma till middag. Perfekt! Funderar på om jag ska orka göra köttfärsbiffar till dagens middag, är jag slö blir det köttfärssås istället. Visst kommer ni ihåg att det är Kanelbullens dag idag?
På min födelsedag bjöd jag på den här hallonkaka men sen tappade jag bort receptet och kunde inte skriva in det här på bloggen. Men nu när vi städade för att göra i ordning i Isaks nya rum så hittade jag receptet.
Hallonkaka med bittermandel
3 ägg
2 dl strösocker
1 krm salt
2-3 bittermandlar
250 g Kesella Hallon
0,5 citron, rivet skal
1 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
3 dl hallon
Vispa ägg, socker och salt till en pösig smat.
Riv bittermandeln och rör ner den med kesellan och citronskal i smeten.
Blanda mjöl och bakpulver och vänd ner i äggsmeten. Rör om försiktigt.
Häll smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter.
Strö över hallon.
Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader ca 30-35 minuter.
Låt kakan svalna, servera med vispad grädde och mer hallon.
Först trodde jag att det var ett skrivfel i receptet när det var så lite mjöl, men det stämde. Det var en väldigt saftig kaka. I originalreceptet var det vanlig kesella, men eftersom jag i somras fick provsmaka nyheten Kesella Hallon använde jag den.
På min födelsedag bjöd jag på den här hallonkaka men sen tappade jag bort receptet och kunde inte skriva in det här på bloggen. Men nu när vi städade för att göra i ordning i Isaks nya rum så hittade jag receptet.
Hallonkaka med bittermandel
3 ägg
2 dl strösocker
1 krm salt
2-3 bittermandlar
250 g Kesella Hallon
0,5 citron, rivet skal
1 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
3 dl hallon
Vispa ägg, socker och salt till en pösig smat.
Riv bittermandeln och rör ner den med kesellan och citronskal i smeten.
Blanda mjöl och bakpulver och vänd ner i äggsmeten. Rör om försiktigt.
Häll smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter.
Strö över hallon.
Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader ca 30-35 minuter.
Låt kakan svalna, servera med vispad grädde och mer hallon.
Först trodde jag att det var ett skrivfel i receptet när det var så lite mjöl, men det stämde. Det var en väldigt saftig kaka. I originalreceptet var det vanlig kesella, men eftersom jag i somras fick provsmaka nyheten Kesella Hallon använde jag den.
Etiketter:
efterrätt,
fikabröd,
frukt o bär,
mjuka kakor
måndag 3 oktober 2011
Isaks nya rum
Det var en glad kille som kom hem från hockeylägret i Övertorneå, de hade haft det riktigt bra och kul. När han kom hem blev han ännu gladare när han upptäckte att hans nya rum var klart. Isak har fått vänta längre än planerat på att vårt gamla sovrum ska bli färdigt för honom att flytta in i. Förra veckan blev det färdigmålat så i helgen jobbade jag och Olivia med att städa bort byggdammet och flytta in alla Isaks grejer.
Det återstår en del i hans rum som ni kanske ser. Både rullgardin och gardiner ska sättas upp dessutom ska det upp saker på väggarna även en taklampa och myslampor saknas. Och kanske det viktigaste för Isak saknas, nämligen antennkabeln till tv:n.
La en gammal reklamkudde på sängen. Tyckte att budskapet stämde.
Säng, sängbord och stol.
Dator- och tv-hörna
Bra med mycket garderober i ett barnrum.
Där har vi förutom kläder "gömt" filmer, spel, lego och mycket annat
som slipper ligga framme och bli dammigt.
Det återstår en del i hans rum som ni kanske ser. Både rullgardin och gardiner ska sättas upp dessutom ska det upp saker på väggarna även en taklampa och myslampor saknas. Och kanske det viktigaste för Isak saknas, nämligen antennkabeln till tv:n.
söndag 2 oktober 2011
Vegetarisk tortilla
Igår morse tyckte Ida att det var dags att stiga upp redan kl.5.30. Jag fick henne att ligga kvar en timme extra men sen var det definitivt dags att stiga upp tyckte hon. Så igår var jag lite seg och trött mest hela da'n, trots det fick jag lite gjort i alla fall som tur var. Men större delen av dan gick åt att mysa här hemma med mina tjejer eftersom det bara var vi hemma. I morse sov Ida längre men då vaknade Jag 6.30 och kunde inte somna om. Så irriterande!
När Olivia hade sitt kompiskalas bjöd hon på kycklingtortillas, men till hennes vegetarian-kompis gjorde jag en vegetarisk variant med bl.a. broccoli.
Vegetarisk tortilla
1 broccolihuvud
1 purjolök
1 paprika
1 brk majs (ca 300 g)
1 jalapeno eller annan chili
2 msk chilisås
2 msk tomatpuré
2 dl crème fraiche
8 tortillabröd
1-2 tomater
riven ost
Ansa och skär broccolin i mindre bitar. Koka den mjuk. Dela den ev. lite till när den är mjuk.
Strimla purjolöken, chilin och paprikan.
Stek purjolök och paprika på låg värme så att det blir mjukt.
Blanda broccoli, chili, purjolök, paprika, chilisås, tomatpuré och ev. andra kryddor.
Rör ner majs och crème fraiche.
Fyll tortillabröden med broccoliröran.
Rulla ihop och lägg i en ugnssäker form tätt bredvid varandra.
Tärna tomaterna och lägg över.
Strö på riven ost.
Gratinera ca 10 minuter i 225°.
Den här vegetariska varianten var minst lika god som kycklingvarianten. Jag tycker ju att det är kryddningen som är så god så då spelar det inte så stor roll om det är broccoli eller kyckling i den.
När Olivia hade sitt kompiskalas bjöd hon på kycklingtortillas, men till hennes vegetarian-kompis gjorde jag en vegetarisk variant med bl.a. broccoli.
Vegetarisk tortilla
1 broccolihuvud
1 purjolök
1 paprika
1 brk majs (ca 300 g)
1 jalapeno eller annan chili
2 msk chilisås
2 msk tomatpuré
2 dl crème fraiche
8 tortillabröd
1-2 tomater
riven ost
Ansa och skär broccolin i mindre bitar. Koka den mjuk. Dela den ev. lite till när den är mjuk.
Strimla purjolöken, chilin och paprikan.
Stek purjolök och paprika på låg värme så att det blir mjukt.
Blanda broccoli, chili, purjolök, paprika, chilisås, tomatpuré och ev. andra kryddor.
Rör ner majs och crème fraiche.
Fyll tortillabröden med broccoliröran.
Rulla ihop och lägg i en ugnssäker form tätt bredvid varandra.
Tärna tomaterna och lägg över.
Strö på riven ost.
Gratinera ca 10 minuter i 225°.
Den här vegetariska varianten var minst lika god som kycklingvarianten. Jag tycker ju att det är kryddningen som är så god så då spelar det inte så stor roll om det är broccoli eller kyckling i den.
lördag 1 oktober 2011
Mat som alla mår bra av
Matallergi och intolerans är ett växande problem och en femtedel av befolkningen blir sjuk av att äta mat som innehåller gluten, laktos, mjölk eller soja. Tyvärr är mina barn några av alla dem.
I höst har Svenska Celiakiförbundet i samarbete med sommeliern, köksmästaren och kostrådgivaren Jürgen Grossman tagit fram receptsamlingen "Mat som alla mår bra av". Tanken med receptsamlingen är att det ska vara enkelt att laga hälsosam mat som alla mår bra av, oavsett allergi och intolerans. Det lät som en utmärkt tanke tyckte jag och blev därför jätteglad att jag fick en receptsamling hemskickad.
Receptsamlingen innehåller recept för veckans sju dagar och tips på hur man fyller skafferiet med bra matvaror som passar alla. Deras recept är fria från gluten, laktos, mjölk och soja. Tyvärr, för vår del, tar de inte hänsyn till äggallergi.
Vill ni också har ett exemplar av receptsamlingen kan ni beställa den hos Svenska celiakiförbundet som ni hittar här.
I höst har Svenska Celiakiförbundet i samarbete med sommeliern, köksmästaren och kostrådgivaren Jürgen Grossman tagit fram receptsamlingen "Mat som alla mår bra av". Tanken med receptsamlingen är att det ska vara enkelt att laga hälsosam mat som alla mår bra av, oavsett allergi och intolerans. Det lät som en utmärkt tanke tyckte jag och blev därför jätteglad att jag fick en receptsamling hemskickad.
Receptsamlingen innehåller recept för veckans sju dagar och tips på hur man fyller skafferiet med bra matvaror som passar alla. Deras recept är fria från gluten, laktos, mjölk och soja. Tyvärr, för vår del, tar de inte hänsyn till äggallergi.
Vill ni också har ett exemplar av receptsamlingen kan ni beställa den hos Svenska celiakiförbundet som ni hittar här.
fredag 30 september 2011
Kladdkaka black & white
Nu har familjens killar åkt i väg på ishockeyläger till Övertorneå, där Isak och hans lag ska träna och svetsas samman inför kommande säsong. De lär ha en jättekul helg där de varvar träningar, genomgångar, bad och lek. Vi tjejer har städat och röjt här hemma, vi har varit riktigt duktiga och slängt flera fulla påsar. Vi passar på när inte killarna är hemma och säger att de vill ha kvar skrotsakerna:) Imorgon ska vi gå och köpa plastbackar för att kunna sortera och få ordning på alla saker som är kvar. Dagens middag blev köpt sushi och nu sitter vi trötta i tv-soffan, det lär bli en tidig kväll. Som vanligt när det är fredag.
På Olivias kalas bjöd vi bl.a. på den här svart-vita kladdkakan.
Kladdkaka black & white
Vit kladdkaka:
100 g vit choklad
100 g smör
2 ägg
1,25 dl vetemjöl
1 dl socker
0,5 tsk bakpulver
Mörk kladdkaka:
100 g mörk choklad
100 g smör
2 ägg
1,25 dl vetemjöl
1dl socker
0,5 tsk bakpulver
Gör smeterna var för sig men följ beskrivningen nedan för båda:
Smält choklad och smör på låt värme i en kastrull.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
Blanda samman äggsmeten och chokladen.
Tillsätt mjölet och bakpulvret, rör försiktigt samman med en slickepott tills alls blandat sig.
Smörj en form med avtagbar kant och häll i först den mörka smeten och sedan den ljusa.
Grädda i 200 grader i cirka 15 minuter. Kakan ska vara kladdig för den stelnar när den kallnar.
När den svalnat ställer du kakan i kylskåpet för att bli helt kall.
Servera med varma bär och vispad grädde eller glass.
Kladdkaka är alltid gott men det här blir nog inte en av favoriterna. Den var lite rolig och fin när den var tvåfärgad men det finns godare kladdkakor tycker jag. Men då är jag ju inte speciellt förtjust i vit choklad heller.
På Olivias kalas bjöd vi bl.a. på den här svart-vita kladdkakan.
Kladdkaka black & white
Vit kladdkaka:
100 g vit choklad
100 g smör
2 ägg
1,25 dl vetemjöl
1 dl socker
0,5 tsk bakpulver
Mörk kladdkaka:
100 g mörk choklad
100 g smör
2 ägg
1,25 dl vetemjöl
1dl socker
0,5 tsk bakpulver
Gör smeterna var för sig men följ beskrivningen nedan för båda:
Smält choklad och smör på låt värme i en kastrull.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
Blanda samman äggsmeten och chokladen.
Tillsätt mjölet och bakpulvret, rör försiktigt samman med en slickepott tills alls blandat sig.
Smörj en form med avtagbar kant och häll i först den mörka smeten och sedan den ljusa.
Grädda i 200 grader i cirka 15 minuter. Kakan ska vara kladdig för den stelnar när den kallnar.
När den svalnat ställer du kakan i kylskåpet för att bli helt kall.
Servera med varma bär och vispad grädde eller glass.
Kladdkaka är alltid gott men det här blir nog inte en av favoriterna. Den var lite rolig och fin när den var tvåfärgad men det finns godare kladdkakor tycker jag. Men då är jag ju inte speciellt förtjust i vit choklad heller.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)