Det är många som vill undvika kolhydrater i dessa lchf- och gi-tider. Har man svårt att låta bli bröd och kex är det här ett bra alternativ. Jättegott på ostbrickan.
LCHF-hårdbröd eller kex
2 dl linfrön
1,5 dl pumpakärnor
1 dl sesamfrön
1 dl rostade och saltade solrosfrön
ca 4 dl kallt vatten
Salt
Rör ihop alla frön/kärnor och i en bunke och täck med vatten.
Låt stå i kylskåp över natten (minst 10 timmar). Vattnet gör att fröna/kärnorna blir ”degiga”.
Täck en bakplåt med bakplåtspapper och fördela smeten över plåten.
Strö över lite flingsalt och ställ in i ugnen i 125 grader, i ca 2 timmar. (Beroende på hur mycket vätska som hälldes upp i bunken)
Öppna ugnsluckan då och då så att den fuktiga luften släpps ut.
Ta ut brödet och skär eller klipp det i portionsbitar när brödet nästan torkat helt.
Byt till ett nytt torrt bakplåtspapper och lägg alla bitar upp och ner (då torkar de på båda sidorna).
Sätt in i ugnen igen i ca 30 min.
När brödet har torkat, stäng av ugnen och låt stå en liten stund på eftervärmen, håll ugnsluckan öppen lite.
Smeten är utplattad på plåten och redo för ugnen i några timmar.