tisdag 9 augusti 2011

Oatly havregurt

Jag har skrivit om Oatlys havregurt tidigare. Men jag känner att jag måste tipsa om den igen så att inga mjölkallergiker missar den. Isak som är mjölkallergisk, dvs han tål inte mjölkprotein, älskar havregurt framför allt den med jordubbssmak. Den är perfekt till lunch varma sommardag, till frukost, kvällsfika eller som mellanmål. Den har räddat oss många gånger när Isak kommer hungrig och det är länge kvar till middag eller här han kommer hem vrålhungrig efter en hockeyträning.
Finns i två smaker, naturell och jordgubb.

Oatly har många bra produkter i sitt sortiment att använda istället för mjölkprodukter. Extra bra är att de är havrebaserade istället för gjorda på soja. Det sägs att om man använder för mycket sojaprodukter till mjölkallergiska barn riskerar man att de blir allergiska mot soja också eftersom sojaprotein och mjölkprotein är så lika varann.

Viktigt att tänka på är att mjölkallergiker INTE kan äta laktosfria produkter eftersom de innehåller lika mycket mjölkprotein som vanliga mjölkprodukter.

måndag 8 augusti 2011

Jordgubbs- och rabarbersylt

I dag vaknade jag av ett konstigt ljud som jag inte har hört på länge - regn mot fönstret. Regnet öser ner och det blåser riktigt mycket. Jag som har semester en vecka till hoppas att sommaren återvänder snarast. I dag fyller mamma år så vi ska dit på kalas, tyvärr blir det att kalasa inomhus.

Jordgubbar och rabarber passar utmärkt ihop både i paj och i sylt. Har ni inte provat så gör det!

Sommargott - fil med en klick sylt.
Jordgubbs- och rabarbersylt
500 g jordgubbar
500 g rabarber
700 g socker

Rensa och skölj jordgubbarna. Dela de stora bären.
Skölj och skär rabarbern i småbitar.
Varva jordgubbar, rabarber och socker i en kastrull. Låt stå och safta sig en stund.
Hetta upp långsamt och låt sylten koka försiktigt 15-20 minuter.
Skaka och vrid grytan under kokningen så att sylten blir jämnt upphettad.
Skumma väl när sylten är färdigkokt.

Om man vill ha en fastare sylt kan man byta ut en del av sockret mot syltsocker. Jag brukar byta ut ungefär en fjärdedel. Tar man för mycket syltsocker blir det för fast konsistens tycker jag. Den blev lite väl söt den här sylten tycker jag, nästa gång minskar jag något på sockret.

söndag 7 augusti 2011

Smulpaj med blåbär

Leif gjorde en rök för några år sedan som vi inte har använt så mycket men ikväll tänker han försöka röka älgkött. Vi får väl se om han lyckas. Har ni nå tips hur man ska göra? Själv är jag inte så förtjust i rökt mat, men lite måste jag väl smaka i alla fall.

Eftersom vi har haft en kanonsommar med mycket sol (leder solligan överlägset) och lite regn är det ont om bär i skogarna här omkring, men i Jämtland fick vi tag i jättefina blåbär så nu har jag flera kilon i frysen. Så härligt för nu kan vi baka blåbärspajer eller blåbärsbullar eller göra god blåbärsglass i vinter. Jag älskar ha frysen full med bär under vintern. Igår gjorde jag en vanlig smulpaj till efterrätt. Eftersom blåbär är så blöta får man tänka på att använda lite mer potatismjöl än till andra bär och frukter.
Smulpaj med blåbär
5 dl blåbär
3 msk socker
1,5 msk potatismjöl
smulpaj
120 g margarin
2-3 msk socker
2 dl mjöl
2 dl havregryn

Häll blåbären i en pajform.
Blanda ihop socker och potatismjöl. Häll blandningen över blåbären.
Smält margarinet i en kastrull.
Tillsätt övriga ingredienser till smulpajen.
Strö pajsmulorna över blåbären.
Grädda i 225 grader i ca 20 minuter.

Blåbärspaj med vaniljsås är en riktig höjdare, eller hur? Det här är den enklaste varianten av smulpaj, här finns det andra varianter av smulpaj, t.ex. med kokos, kardemumma eller mandelmassa.

Byt ut blockchokladen

Är det sista dagen på semestern för dig? Det är nog många som börjar jobba imorgon, men jag är faktiskt ledig en vecka till. Men jag är rädd för att den veckan går jättefort. Det känns som det är mycket jag vill hinna med, bl a ska jag förbereda nästa helg då vi ska ha målarhelg. Huset ska målas om och vi ska bjuda hit snälla vänner som vill hjälpa oss, i utbyte ska de få äta och dricka gott och mycket.

I väntan på bilder från kameran på nya maträtter, kakor, pajer och sylt tänkte jag komma med ett tips. Choklad är bland det bästa jag vet och ofta när jag bakar så blir det något med choklad. Även om receptet innehåller blockchoklad så använder jag aldrig det utan jag köper riktig choklad istället. Mörk blockchoklad byter jag ut mot mörk choklad och ljus blockchoklad byter jag ut mot mjölkchoklad. Har ni inte provat än så gör det snarast för det blir mycket godare. Marabous 200 g är ofta på extrapris så det behöver inte ens bli dyrare.

I kladdkakor använder man ofta choklad, här hittar du tips på olika kladdkakor, t.ex. med dajm, päron och After Eight eller som muffins med fyllning.

fredag 5 augusti 2011

Bakning i bagarstuga

Nu har vi kommit hem från Jämtland, det blev en lång dag i bilen igår. Vi åkte en längre väg för Leif ville hälsa på en kusin från Umeå dessutom ville Ida kissa vid varje bensinmack hon såg.

En av de varmaste dagarna i Jämtland
bakade vi mjukt tunnbröd i bagarstuga med vedeldad ugn.

Först gör man lagom stora bitar.

Sen kavlar man riktigt tunt.

Några gånger under kavlingen måste man vända kakan.

Sen gräddas den ett kort tag.

Sedan kan man njuta av sitt nygräddade mjukbröd.
Nygräddade med smör på är de absolut godast.

tisdag 2 augusti 2011

Grillad sparris

Nu har jag varit i Jämtland några dagar och haft fullt upp. Vi har varit på Storsjöyran, vi har bakat mjukt tunnbröd i bagarstuga och jag och Olivia var till Östersund på en shoppingdag igår. Den här gången har vi tur med vädret också. Oftast är det regnigt och kallt när vi är här men i år är det faktiskt ganska varmt, i alla fall på dagarna.

Ett gott grilltillbehör är grillad sparris.
Grillad sparris
grön sparris
olivolja
flingsalt

Lägg sparrisen på ett fat, ringla över olivolja och vänd sparrisarna.
Strö över salt och vänd sparrisen igen.
Grilla sparrisen i ca fyra minuter på hög värme. Vänd sparrisen flera gånger.
Sparrisen ska börja få bruna fläckar, men inte bli bränd.

fredag 29 juli 2011

Libanesisk kyckling

Nu har jag två veckor semester, jippi! Den första veckan tillbringar vi i Jämtland och den andra veckan kommer vi vara i Luleå och förbereda oss inför skolstarten och hösten. Usch vad tråkigt det lät med höst. Fast hösten kan vara rätt mysig också när man får börja tända ljus och mysa i soffan. Vilken är er favoritårstid?
Kyckling, tabbouleh och libabröd serverat på samma fat.
Libanesisk kyckling
800 g kycklingkött, i mindre bitar
2 msk olja
100 g delade champinjoner
1 msk ketchup
1 msk dijonsenap
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk ajvar relish
0,5 tsk salt
1 krm malen svartpeppar
0,5 citron, pressad saft
15 körsbärstomater, halverade om de är stora
1 dl hackad färsk koriander

Stek kycklingen gyllene runt om i olja, cirka 3 minuter. Lägg i champinjonerna och låt steka ett par minuter.
Tillsätt ketchup, fransk senap, vitlök, ajvar relish, salt och peppar. Låt koka samman, cirka 3 minuter.
Tillsätt citron och tomater och koka ett par minuter till. Toppa med koriander.
Servera gärna till tabbouleh.
 
God sommarfräsch kyckling som passar perfekt att äta till tabbouleh. Det här tyckte alla om och det jobbigaste med rätten var väl att skära kycklingfilén i småbitar, dvs den var inte speciellt svårt att tillaga. Jag förberedde dagen innan genom att steka kycklingen och svampen redan då, så gick det väldigt fort och blev lite disk samma dag vi skulle äta kycklingen. Ganska många har svårt för koriander-smaken, så det kanske är värt att fråga gästerna om de tycker om koriander för den går ju lika bra att servera på sidan om. Den här kycklingen är nog god att äta i pitabröd också, det ska jag prova längre fram.