lördag 25 juni 2011

Chokladmousse - Lchf

Vi hade inte planerat något för midsommarafton och eftersom det regnade vid lunch blev det inte den traditionsenliga lunchen på Hägnan för att åtminstone se en midsommarstång med tillhörande sånger. När solen sedan kom fram på eftermiddagen bestämde vi oss för att grilla och bjöd hit brorsan med familj och mamma och pappa. Det blev en mysig kväll med sill, grillat och jordgubbar.

Jag hade bland annat gjort en chokladmousse enligt lchf, som var riktigt god utan att sockras. Jag var lite feg och tog hälften 70%-ig och hälften 85%-ig choklad. Men nästa gång tar jag nog mer 85%-ig choklad eftersom jag tycker om riktigt mörk choklad.
Chokladmousse - Lchf
100 g mörk choklad (jag använde 50g 70%-ig choklad och 50g 85%)
2 äggulor
2,5 dl vispgrädde

Smält chokladen över vattenbad. Låt svalna något.
Vispa ner äggulorna, en i taget. Rör ordentligt så det blandar sig till en slät smet.
Vispa grädden, men inte för hårt. Rör ner lite av den lättvispade grädden i chokladsmeten och blanda ordentligt.
Tillsätt resterande grädde och rör om tills allt är ordentligt blandat (vispa inte för hårt, då blir det grynigt).
Häll upp i portionsglas och låt stå kallt i kylen tills det stelnat.
Servera med vispad grädde och bär.

Jag hällde upp i 7 portionsglas och det tyckte jag blev rätt lagom mängd efter en ganska kraftig middag. Men du avgör själv hur stora efterrättsportioner du vill göra.

De som hellre ville ha en jordgubbstårta till efterrätt fick det för jag hade gjort en av de absolut enklaste tårtorna. Det är köpt marängbotten, víspad grädde och jordgubbar. Jag tycker den är riktigt god och eftersom köpt maräng ofta är äggfritt har vi den alltid på Idas kalas.

fredag 24 juni 2011

Guldbröllop

Igår firade mamma och pappa guldbröllop, dvs 50 år som gifta. Det firades med en heldag där alla deras barn och barnbarn var med. Vi började med att äta lunch några mil utanför Luleå, sedan var vi på en grisfarm och alla som ville fick provhålla en liten griskulting. Jag blev så allergisk, förmodligen av allt hö, så jag var tvungen att gå och sätta mig i bilen. Därefter for vi till Arcusbadet och där var det jättelugnt så vi hade en mysig eftermiddag med bad och picnic-fika. När vi var klara där for vi hem till mamma och pappa där vi skålade i champagne och sedan åt en middagsbuffé som vi avslutade med kladdkaka och chokladmousse.

Det var jag som planerade maten och det var inte det enklaste eftersom en äter enligt lchf och då äter mycket ägg, men det fanns två ägg-allergiker också. Sedan har vi en vegetarian som gärna äter skaldjur, men eftersom en är väldigt känslig mot skaldjur ville vi inte ha det på buffén. Till slut såg bufféen ut så här:
kycklingben
honungsmarinerad fläskytterfilé
rostbiff
parmaskinka
löjrom
morotspaj
kantarell- och västerbottensostomelett

pastasallad
jordgubbs- och mozzarellasallad
rödbetssallad
pasta
gurkbitar
honungs-, vatten- och galiamelon,
morotsstavar
rädisor
jordgubbar

citronfraiche
crème fraiche
chiliaioli
limeaioli
bearnaisesås

cheddarost
brieost
baguetter
kex

Nu ska jag börja ordna för midsommarmiddagen. Till förrätt blir det en silltallrik och sedan grillar vi för att avsluta med jordgubbstårta. Är det någon mer som äter liknande i dag?

tisdag 21 juni 2011

Köttfärs- och potatisgratäng

Semester, jag har semester. Så härligt! Tyvärr är inte vädret lika härligt, regnet har vräkt ner i snart två dygn utan uppehåll. I fyra och en halv vecka ska jag vara ledig nu sen jobbar jag i en vecka och därefter är jag ledig i ytterligare två veckor. Det gäller att passa på att ha lång sommarledighet så länge man har föräldraledighet att ta ut. Sen får man väl nöja sig med 4-5 veckor.

Resten av den här veckan kommer jag nog tillbringa en hel del tid i köket. Roligt! Dels ska jag laga mat till mamma och pappas guldbröllopsdag och dels till midsommar. Midsommarmenyn är inte riktigt klar än. Vi brukar ha picnic-lunch men om det här vädret fortsätter föredrar jag nog att vara hemma och inomhus.
Köttfärs- och potatisgratäng
ca 10 potatisar, skivade
1 gul lök, skivad
5 dl matlagningsgrädde
1 dl mjölk
salt och svartpeppar
500 g köttfärs
1 burk krossade tomater
0,5 dl chilisås
2 msk tomatpesto
1-2 dl fetaost
salt och peppar

Lägg potatis, lök, grädde och mjölk i en kastrull. Krydda med salt och peppar.
Sjud under lock 10-15 minuter.
Stek färsen. Häll på tomaterna, chilisås och tomatpesto, smaka av med salt och peppar och låt puttra några minuter. Blanda sist i fetaosten.
Varva potatisen och färsen i en ugnsform.
Gratinera i mitten av ugnen i 200° ca 30 minuter eller tills gratängen fått fin färg och potatisen är mjuk.
Servera med en sallad.

Olivia som inte brukar tycka om köttfärs-rätter tyckte att det här var riktigt gott. Men Isak tyckte inte om det, men det kan bero på att han var trött och på lite dåligt humör. Jag hade inte förberett något men det gick ändå ganska snabbt att få maten på bordet. Medan gratängen blev klar i ugnen gjorde jag sallad. Har man mer framförhållning kan man ju förbereda så att den bara behöver gratineras och bli varm i ugnen.

Jag kokade grädden och potatisen i en stor emaljerad gjutjärnsgryta och sedan hällde jag i köttfärssåsen dit och rörde om innan jag ställde in den i ugnen. Bättre att göra så istället för att koka potatisen i en kastrull, göra köttfärssåsen i en annan och sen varva allt i en ugnsfrom. Allt för att minimera disk.

måndag 20 juni 2011

Knorrs Bag of Taste - Tävling

...och regnet det bara öser ner. Oj vad det har regnat i dag och gör fortfarande. Jag hade gärna varit hemma och storstädat huset, för det behövs och det är så mysigt att vara inne och städa när det spöregnar ute. Men istället för att vara hemma och städa har jag varit på jobbet och städat. Det var näst sista dan före semestern idag och då försökte jag röja lite bland alla pappershögar som har samlats på skrivbordet.
Jag är en s.k. Buzzador då man får prova vissa nyheter, nu har jag fått hemskickat varuprover från Knorr som heter "Bag of Taste". Det är kryddmix och stekpåse i ett som man sedan använder till kyckling. I dag provade vi smaken barbecue, mixen finns även i smakerna Paprika och Lemon & Herb. Barbecue luktade väldigt rökig och eftersom jag inte är så förtjust i rök-smak trodde jag att jag skulle bli besviken, men det smakade inte så mycket rök, tack o lov.

Tillagningen går till så att man skär kycklingfilé i bitar, lägger dem i medföljande stekpåse, häller i kryddmixen, skakar om, stänger påsen, lägger påsen i en ugnsfast form, tillagar i 180 grader i ca 30 min, öppnar påsen, häller ut kycklingen i formen, serverar och äter.
Det blir inte mycket till stekyta när man tillagar kycklingen så här. Men vill man förbereda kycklingen inför en grillkväll så är det väldigt smidigt för då blir det ju färg när man sedan grillar klart den. Jag är inte så mycket för färdiga kryddmixer och kyckling är ju så himla lätt att tillaga så jag tror inte jag själv skulle köpa den här produkten. Men är man ovan i köket och vill ha det väldigt enkelt så är det nog en bra produkt som man även kan använda till kycklingdelar eller hel kyckling.
  
Tävling
Tävlingen är avslutad
Eftersom jag har fått hem ett antal kryddmixar med stekpåse tänkte jag låta er få prova nyheten. Vill ni vara med i utlottningen räcker det att ni lämnar en kommentar till det här inlägget.

Tävlingen pågår t.o.m 27 juni och vinnarna presenteras dagen efter. Tävlingen är avslutad

söndag 19 juni 2011

Grillfest för många

Nu är vi snart på väg till Rix Fm-festivalen med många av barnens favoriter -Danny, Eric Saade och Ulrik Munther. Det blir tredje gången vi ser Danny uppträda i Luleå i år - Melodifestivalen, på Kulturens hus med EMD och nu. Jag hoppas regnet håller sig borta, det ser lite oroväckande ut.

Måste tipsa er om en fiffig grej som de gjorde i går på 18-årskalaset vi var på. Om man är många som ska äta och vill bjuda på grillat så kan det vara svårt att hinna få mycket mat klart ungefär samtidigt och det kan ta tid också. Ett bra sätt är då att dagen före festen försteka köttet eller kycklingen i ugnen. Då behöver maten bara få lite färg och bli lite varmt när det är dags att äta, dvs det behöver bara ligga några minuter på grillen. Perfekt! Och vid det här laget har ni väl lärt är att jag älskar att förbereda saker. Så det här är verkligen ett tips i min smak.

De hade använt stekpåsar för att ugnssteka fläskfilé och kyckling. Nackdelen med stekpåsar är att maten inte får någon stekyta men vid ett sånt här tillfälle är det ju en fördel eftersom man vill att köttet ska få färg och stekyta på grillen istället.

lördag 18 juni 2011

Vinnarna är...

Efter en härlig dag i mina kusiners stuga där vi firat barnens tremänning som fyllde 18 år är vi nu hemma igen. Vilken härlig dag vi haft med kak- och tårtfika på eftermiddagen och sedan en god grillmiddag med smaskiga tillbehör framåt kvällen. Solsken och regn har avlöst varandra hela dagen så dynorna fick vi bära in och ut flera gånger. Barnen har gungat, fiskat, kastat frisbee och haft roligt i flera timmar.

Nu har barnen dragit vinnarna i chokladtävlingen och vinnarna blev:
Sassa
och
Sofia

Maila mig (mat-ro@hotmail.se) era adresser så kommer choklad hem till er. Grattis!

torsdag 16 juni 2011

Kavringsnittar med räk- och laxröra

Nu håller jag på att fundera vad jag ska packa morgondagens picnickorg med. Några förslag? Jag, Olivia och Isak ska äta lunch i Stadsparken efter att Olivia har haft dansuppvisning. Hon har hela veckan gått Dance Camp och de avslutar veckan genom att ha uppvisning av balett, modernt, street och jazz. Det brukar vara jättekul att se och jag blir lika imponerad varje år att de har lärt sig så många olika danser på bara fyra dagar.
Kavringsnittar med räk- och laxröra
Kavring
500 g oskalade räkor
liten bit gravad lax
2 msk löjrom
100 g philadelphiaost
0,5 dl crème fraiche
stor bunt gräslök
dill
cayennepeppar

Skala och dela räkorna och skär laxen i småtbitar.
Blanda ihop philadelphiaost, crème fraiche och kryddor.
Blanda i räkor, lax och löjrom till en bra konsistens.
Kantskär kavringen och dela varje skiva i fyra trekanter.
Klicka på röra på varje kavringsbit.

Det är svårt att misslyckas med räkor, gravad lax, löjrom och philadelphiaost. Håll inte stenhårt på måtten jag har angivit utan se till att det blir en bra kombination i din smak.