måndag 27 september 2010

Taco-köttgryta

I går förberedde vi trädgården för vintern. Vi plockade upp potatisen, tog in tomaterna, ställde undan alla möbler och leksaker och städade till i största allmänhet. I natt var första frostnatten så det kändes nästan som att vädret hade väntat på att vi skulle hinna klart ute.

I lördags innan Isaks hockeyträning åt vi en köttgryta med taco-smak. Spiskummin är alltid en uppskattad krydda hemma hos oss eftersom maten då påminner om tacos.

Taco-köttgryta
500 g grytbitar eller hel bit
1 st vitlöksklyfta, pressad
1,5 tsk salt
1,5 tsk chilipeppar
1,5 tsk oregano
1,5 tsk spiskummin
2 msk olja
3 dl vatten
1 msk kinesisk soja
1 dl matlagningsgrädde
1,5 msk maizena eller vetemjöl
10 st nachos, krossade
Tillbehör
potatisklyftor, ungsstekta
majskorn
tomat
sallad
guacamole

Skär köttet i småbitar. Blanda det med vitlök, salt och kryddor.
Bryn köttet i olja. Häll i vattnet. Låt grytan sjuda ca 60 min.
Rör ner soja. Tillsätt grädde blandat med mjöl och låt grytan sjuda 3-5 min. Smaka ev av med mer salt och/eller kryddor.
Krossa nachosen och strö dem över grytan vid serveringen. Servera med tillbehören.

Jag tyckte den var lite väl mild i smaken. Jag hade förväntat mig en starkare gryta, men grädden tar väl bort lite av hettan. Alla åt och verkade tycka om det, men så är det oftast med köttgrytor hos oss. Om du använder "finare" t.ex lövbiff eller rostbiff så behöver du så klart inte koka grytan i 60 min.

lördag 25 september 2010

Äpple- och morotsallad

Som oftast på lördagar har vi riktiga slöardagar. Vi har inte gjort mycket idag förutom småplockat, diskat och tvättat lite. Känner mig lite hängig så jag har nog slagit rekord i antal te-koppar på en dag, vågar inte räkna hur många det har blivit. Olivia har kommit hem från sin minisemester med mormor och morfar och hon verkar ha haft det jätteroligt och bra.
Äpple- och morotsallad
2 äpplen
2 morötter

Skala och riv både morötter och äpplen.
Blanda ihop.

Mina barn är inte så förtjusta i morötter men den här salladen tycker de om. Det är nog Olivias favorit t.o.m. Om man har ungefär lika mycket morötter och äpplen så smakar det mest äpplen. Tänk på att äpplena oxiderar och blir bruna så gör inte salladen så långt i förväg.

fredag 24 september 2010

Glass i skål

I dag har jag haft sovmorgon och ätit en mysig frukost med Olivia. Hon ska på minisemester med mormor och morfar till Umeå i dag där de ska hälsa på släktingar till mormor. I morgon åker de på barndop i Robertsfors innan de kommer hem.

Om man ska servera paketglass tycker jag att det är lite tråkigt att ställa fram en stor glassbytta på bordet. Dessutom kan det vara svårt för framför allt barn att försöka få lös nå glass. Jag föredrar att lägga upp glass i skål. Då blir det både finare och enklare att ta några bitar. Vill och orkar man kan man ta med en glass-skopa så blir det fina glasskulor istället.

torsdag 23 september 2010

Äppelkaka ägg- och mjölkfri

Nu har vi äntligen fått gjutet, både i källaren och nybyggnaden ute. Så skönt att äntligen ha ett golv att gå på. Först om två månader får vi lägga på det riktiga golvet på cementen men det är helt ok att börja gå på det redan nu. Så nu ska vi börja fixa till i källaren, först ska ytterväggen fixas sen ska alla väggar och tak målas. Därefter ska det läggas golv i två rum och sen kan vi flytta ner. Oj vilket stort hus vi kommer få då och sen när utbyggnaden är klar då kommer vårt hus kännas enormt i jämförelse med nu när vi bara bor på övervåningen.

På Olivias kalas bakade jag en mjölk- och äggfri äppelkaka av sockerkakstyp som blev så himla god. Eftersom jag vill baka äggfritt så ofta som möjligt så blir det oftast äppel-smulpaj jag gör, när det ska bakas med äpplen. Jag har saknat äppelkaka men nu äntligen har jag ett bra äggfritt recept.

Äppelkaka ägg- och mjölkfri
3 dl mjöl
1½ dl socker
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
3 msk smält smör (mjölkfritt margarin)
1½ dl (havre)mjölk
Fyllning:
3 äpplen
0,5 dl socker
2 tsk kanel

Rör ihop alla ingredienser, smörj och bröa en springform, häll i smeten.
Skala och skiva äpplena. Stick när äppelskivorna i smeten. Det ska vara mycket äpplen.
Blanda ihop kanel och socker och strö ovanpå.
Grädda i ca 225° ca 25-30 min.

Den här kommer jag göra fler gånger. Man kunde verkligen inte tro att den var bakad utan ägg. Det ska vara riktigt mycket äpplen i den. Tänk på att smeten jäser upp under gräddning och då är det annars risk att det blir för lite äpplen och för mycket kaka.

måndag 20 september 2010

Matsedel v.38 sept 2010

Ny vecka, ny matsedel. Ni som har sett mina tidigare veckomatsedlar har kanske märkt att det blir en del förändringar under veckan. Jag följer alltså inte veckomatsedeln slaviskt men det är skönt att ha nånting att utgå ifrån. Men sen kan ju oförutsedda saker inträffa. Man blir kanske bortbjuden eller man har plötsligt massa extrabarn till middag. Eller så har man en massa rester i kylskåpet och då är det ju dumt att laga ny mat istället för att ta en middag med rester.

Må: Spagetti Carbonara, Olivias födelsedagsval
Ti: Bortbjudna på köttsoppa
On: Rotsaker och kyckling i ugn
To: Pizza
Fr: Spagetti och köttfärssås
Lö: Taco-köttgryta
Sö: Lax på spenatbädd med tagliatelle

söndag 19 september 2010

Blåbärspaj med mandelmassa och kokos

Då är det sista dagen på den här kalas-helgen. Idag är det inget kalas inplanerat om vi inte får något spontanbesök för vi har gott om fika kvar. Idag kommer Leif hem med mer älgkött också, det skulle visst bli mycket köttfärs den här gången. Undra om jag ska göra en laddning köttbullar då, för det var länge sedan vi hade hemgjorda köttbullar.

Igår gjorde jag en blåbärspaj med ett täcke av bl.a mandelmassa och kokos, en variant av rabarberpaj med mandeltäcke som jag gjort tidigare.
Blåbärspaj med mandelmassa och kokos
5-6 dl blåbär
2-3 msk socker
1 msk potatismjöl
1 tsk kardemumma
mandelmassatäcke:
150 g mandelmassa
75 g smör eller margarin
3/4 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
½ dl kokosflingor

Lägg blåbären i en ugnsfast form.
Blanda socker, potatismjöl och karemumma, strö över blåbären.
Använd elvisp och kör ihop mandelmassa och margarin till en jämn smet.
Vispa i mjöl och vaniljsocker.
Klicka ut smeten ovanpå blåbären och bred ut den. Strö över kokos.
Grädda mitt i ugnen i 200 grader i ca 20 minuter.
Låt gärna svalna ca 15 minuter innan du serverar med vaniljvisp, vaniljsås eller glass.

Många godsaker i en och samma paj så det är ju klart att det blev gott. Ida åt flera portioner och var sedan blå runt hela munnen.

lördag 18 september 2010

Fläskfilé, mozzarella, tomat och basilika med pasta

Idag har Olivia haft kalas igen, på eftermiddagen kom släktingar och fikade blåbärspaj, äppelkaka, kladdkaka med päron och After Eight, dajmtårta, kladdkakemuffins och kokosmuffins. Mormor och morfar stannade över middag då jag gjorde en pastarätt med fläskytterfilé. Olivia har redan hunnit med två kalas trots att det är först på måndag hon fyller år. Även dagens kalas, gäster och presenter är hon jättenöjd med.
Fläskfilé, mozzarella, tomat och basilika med pasta
pasta, gärna tagliatelle
fläskfilé eller fläskytterfilé
1 dl creme fraiche
1 msk kalvfond
2 msk vatten
1 ask cocktailtomater
1 paket mozzarella, skuren i små bitar
1 dl färsk basilika, grovt hackad

Putsa fläskfilén och skär den i ca 1½ cm breda skivor. Banka ut skivorna något, och salta och peppra dem.
Stek fläskfiléskivorna tills de fått fin färg på båda sidorna.
Häll på crème fraiche, vatten och kalvfond, och låt allt puttra ihop i stekpannan.
Lägg i de hela cocktailtomaterna i fläskfilén med såsen, så att tomaterna blir ljumma.
Koka pastan enligt instruktioner, och låt den sedan rinna av ordentligt i ett durkslag.
Lägg pastan i en stor form och häll fläskfiléskivorna, såsen och tomaterna över pastan. Lägg även i mozzarellabitarna och den hackade basilikan. Blanda ordentligt.

Det här blev jättegott tyckte vi allihopa, men då är ju basilika och mozzarella storfavoriter här. Köttet kan man steka i förväg om man vill och sen kokar man ihop såsen innan man ska äta och värmer köttet i såsen samtidigt som pastan kokar. Jag använde iMat (havregrädde) och lite maizena istället för crème fraiche.