torsdag 26 augusti 2010

Frysa in äpplen

Snart hoppas jag kunna sluta tjata om min förkylning som aldrig ger sig för nu har jag fått pencillin mot bihåleinflammation. Så nu hoppas jag att det vänder och att jag snart är jättefrisk.

Nu när äppelsäsongen närmar sig tänkte jag tipsa om att frysa in äpplen till äppelpaj i vinter. Skala och skär äpplena i mindre bitar innan du fryser in. De blir aningen bruna men i paj gör inte det så mycket, om man dessutom har kanel i pajen ser man inte att äpplena är bruna.

tisdag 24 augusti 2010

Äppelsaft

Nu har förkylningen börjat ge sig lite sakta, tack o lov för nu är jag less den. I dag har jag köpt äpplen för 1 kr/kg. Billigt, va? Jag provade göra äppelsaft i saftmaja. Har aldrigt gjort det förut, men med tanke på hur billiga äpplen jag köpt skulle det ju inte göra nånting om jag misslyckades. Men det blev faktiskt riktig bra och jag säger det igen - Det är så smidigt med saftmaja.
Äppelsaft i saftmaja
äpplen
150 g  socker/kg äpplen

"Montera" ihop saftmajan enligt instruktionerna.
Dela äpplena i mindre bitar, men låt skal och kärnhus vara kvar.
Varva socker och äpplen i bärbehållaren.
Ångkoka i 1 timme.
Ös upp direkt.

Den blev jättegod men lite för söt så imorgon ska jag göra en ny laddning men endast ha 100 g socker/kg äpplen. Rapport kommer! Jag hade nästan 4 kg äpplen och det blev 2 liter saft. När saften har ångkokat klart öser jag upp den i en stor rostfri kastrull och låter den svalna. Sedan häller jag den på plastflaskor och fryser in.

söndag 22 augusti 2010

Rödlökssnittar med parmaskinka

Förkylningen är inte helt borta än för mig, men jag ska nog orka med jobbet i morgon. Är jag en arbetsgivares dröm? Jag är sjuk på semestern och blir frisk lagom till det är dags för arbete.

Till mammas födelsedag gjorde jag snittar med mjukt tunnbröd, lufttorkad skinka och rödlöksröra.
Rödlökssnittar med parmaskinka
3 rödlökar
3 msk vinäger
3 msk honung
salt & peppar
12 skivor parmaskinka
4 mjuka tunnbröd

Skär rödlöken. Fräs i smör. Tillsätt vinäger, honung, salt och peppar.
Låt puttra tills vätskan är borta.
Lägg ut skinkan på tunnbröd och lägg på lökröran.
Rulla ihop och låt ligga i kyl till nästa dag.
Skär i bitar.

Jag tyckte inte det här var någon riktig höjdare trots att jag älskar snittar och plockmat. Det blev för sött av all honung. Men andra verkade tycka om dem i alla fall.

lördag 21 augusti 2010

Första höstförkylningen

Årets första höstförkylning har slagit till ordentligt. Sista sommarlovsveckan har jag tillbringat i sängen och varit rejält sjuk med feber, halsont, ont i kroppen och jätteont i örat. Ida har också varit hängig några dagar. Medans Olivia, Isak och Leif verkade klara sig med en sjukdag med halsont och feber. Nu gör jag allt för att försöka kurera mig till måndag då jag ska jobba igen och på torsdag MÅSTE jag vara frisk för då åker vi till London. Svartvinbärssaften jag gjorde har vi druckit mycket av eftersom svarta vinbär innehåller mycket c-vitamin hoppas jag att det påskyndar tillfrisknandet.

I dag hoppas jag orka laga mat så förhoppningsvis blir det något nytt recept till bloggen lite senare. Eller jag ska kanske baka lite matbröd för det är slut i frysen. Fast jag borde kanske vila. Varför är det så svårt att vila en hel dag och släppa alla måsten??

onsdag 18 augusti 2010

Mozzarellagratinerade räkor på toast

Idag är det vår bröllopsdag och det är värt att fira. Så till middag åt vi räkor, kräftor, löjrom, mozzarellagratinerade räktoasts, ost och annat gott.
Mozzarellagratinerade räkor på toast
36 räkor med skal
1 boll mozzarella
4 skivor baguette eller ciabatta
Marinad till räkor
2 msk olivolja
1 krm färsk timjan
1 krm paprikapulver
0,5 krm chilipulver
2 vitlöksklyftor, finhackade
2-3 spanska pepparfrukter, finhackade
salt
Marinad till mozzarella
2 msk olivolja
0,5 krm chilipulver
svartpeppar
ca 0,5 dl persilja

Blanda ihop alla ingredienser till räk-marinaden.
Skala räkorna och lägg dem i marinaden. Låt stå i kylskåp minst 2 timmar.
Blanda ihop mozzarella-marinaden.
Skiva mozzarellan och lägg skivorna i marinaden. Låt stå i kylskåpet minst 2 timmar.
Stek brödet i smör.
Ta upp räkorna ur marinaden bryn hastigt i olivolja. Lägg räkorna på det nystekta brödet och placera mozzarellaosten ovanpå.
Gratinera i ugn (grill) i ca 200 grader i 2-3 minuter.

Det här är underbart gott. Många av mina favorit på en gång chili, räkor och mozzarella. Mums. Eftersom jag inte blir mätt av kräftor innan jag har lessnat på att skala dem var det här ett perfekt tillbehör. Den här toasten kommer nog att dyka upp som förrätt lite då och då framöver.

tisdag 17 augusti 2010

Varm smörgåstårta med bacon, svamp och purjolök

Med den lite kyligare luften kom höstens första förkylning. Känns så deppigt, jag vill ju att vi ska vara pigga och glada. Både Ida och jag är lite småhängiga, men jag hoppas att det inte blir så långdraget eller allvarligt. Det postiva är väl att om vi är sjuka nu borde vi vara friska till London-resan. Trots det soliga vädret kände jag inte för att grilla utan jag gjorde en varm smörgåstårta. Eller ska man kalla det för en stor varm macka?
Varm smörgåstårta med bacon, svamp och purjolök
1 pkt Hönökaka (4 halvmånar)
Fyllning:
2 pkt bacon
1 purjolök
1 stor burk champinjoner
1-2 msk chilisås
2 dl creme fraiche
1 dl grädde
salt & peppar
Garnering:
2 tomater
riven ost

Klipp baconen i små bitar och fräs dem i stekpanna. Tillsätt strimlad purjolök och champinjoner och låt dem fräsa med.
Tillsätt chilisås, crème fraiche och grädde och låt puttra en liten stund tills krämen tjocknar. Smaka av med salt & peppar.
Lägg en halvmåne bröd på bakplåtspapper. Bred 1/3 av röran på, osv. Det ska bli tre skivor med röra på. Avsluta med det fjärde brödet som lock.
Skiva tomaterna och lägg överst, strö över rikligt med riven ost.
Gratinera i 200 grader 10-15 min tills osten smält.

Olivia tyckte den var jättegod men lite svår att äta när den var så hög. Om man vill kan man göra en rund tårta med bara ett lager fyllning så blir den inte lika hög. Fast jag tycker ju att det är lite roligare med en hög variant som mer liknar en smörgåstårta annars blir det mer likt en varm macka eller pizza. Det här kommer vi göra fler gånger för det var mycket godare och roligare än varma mackor. Fyllningen kan man förbereda och ha stående i kylen.

måndag 16 augusti 2010

Saft i stora lass

I år har vi enormt mycket rabarber så i helgen har vi gjort två omgångar rabarbersaft på "vanligt" sätt. Jag häller på varmt vatten på rabarber och citron, när det har stått 1 dygn silar man saften och tillsätter socker och citronsyra. Det blir en lite sur saft som hela familjen älskar.

Jag har även frostat av frysarna inför hösten och upptäckte då att jag hade en hel del svarta vinbär så då gjorde jag svartvinbärssaft i saftmaja. När saftmajan var framtagen provade jag även att göra rabarbersaft i den. Den rabarbersaften blev sötare än den andra men med mindre socker.

Nu har vi mycket saft i frysen och det känns skönt inför vintern. Med tre barn i familjen så går det en hel del saft här. Känns skönt att dricka hemmagjord saft istället för den enormt söta köpes-saften. Jag försöker ha så lite socker som möjligt i saften så det blir mer en måltidsdryck än saft.

Vi hinner nog med några fler saftomgångar innan vi stänger saftfabriken för i år. Vi har en stor buske full med röda vinbär så det lär nog bli en omgång saft av det också. Brukar ni blanda röda vinbär med något när ni gör saft?

Vilken är er favoritsaft?