tisdag 19 januari 2010

Köttfärsrisotto

Nu efter maten har Isak åkt till en kompis och Olivia åker skridskor med en kompis. Ikväll ska jag äntligen ta mig ut på en promenad. Det blir alldeles för sällan nu för tiden när det är så mycket annat som ska hinnas med. Annat var det när jag var mammaledig med Ida.

Köttfärsrisotto
1 gul lök
1 msk smör
1 msk curry
500 g köttfärs
2 dl avoriris (=risottoris)
5 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 liten burk majskorn
1 krm peppar
½ tsk salt
½ röd paprika i bitar

Hacka löken och fräs den i smöret i en traktörpanna eller gjutjärnsgryta.
Tillsätt curry och köttfärs och låt det brynas ett par minuter.
Rör ner riset och späd med vatten. Lägg i grönskasbuljongtärningen.
Låt koka under lock i 25 minuter.
Tillsätt paprika och majs utan spad när 5 minuter återstår av tiden.
Smaka av med salt och peppar.
Servera genast.

En enkel maträtt som gick fort att slänga ihop när jag kom hem från jobbet. När den kokade på spisen hann jag duka och skära grönsaker. I smak var den ok, men inte mer. Jag tycker det är lite tråkigt när man blandar ihop allting, det blir lite barnmatsvarning över det.

söndag 17 januari 2010

Rocky Road

Här kommer ännu ett julgodis-recept som jag inte har delat med mig av. Jag har hört mycket om Rocky Road men aldrig provat det tidigare. Men nu kommer det bli ett stående inslag bland julgodiset. Det här var verkligen godis i min smak.

Rocky Road
300 g mörk kvalitetschoklad 70 %
1 påse dumlekola
1 näve mini-marshmallows
1,5 dl salta jordnötter
0,5 dl skalade pistagenötter

1. Smält chokladen på låg värme i vattenbad (i en skål över kokande vatten).
2. Blanda samtliga ingredienser.
3. Fyll smeten i en avlång form (ca 1,5 liter). Det blir ca 3 cm tjockt, låt stelna i kylskåp.
4. När kakan har stelnat, skär upp den i bitar.

Jag använde inga pistagenötter och hade tänkt ta lite mer jordnötter men tyckte det såg ut att vara så mycket nötter så jag struntade i det. Men det hade kunnat vara lite mer nötter, för det var gott med det salta till allt det söta.

fredag 15 januari 2010

Mjölkfri smoothie

Ikväll har både Isak och Olivia varit på Ormberget och åkt slalom med kompisar. Det är så kul när de börjar blir så stora att de kan göra saker med kompisar istället för föräldrarna. För att de skulle hinna åka lite slalom innan Lets Dance blev det bara varma mackor till middag. Igår ville Isak göra smoothie. Han gjorde det mesta själv med lite assistans av mig.

Mjölkfri smoothie 1-2 glas
1 banan
1 dl havremjölk
1 dl frysta jordgubbar eller andra bär

Mixa alla ingredienser och servera genast så att den är riktigt kall.

Det är inte så noga med måtten, variera och prova vad du tycker är godast. Tycker du om banan, ta en extra. Vill du ha en fastare konsistens, ta mindre mjölk osv.

torsdag 14 januari 2010

Rostbiff

Idag har både jag och Olivia klippt oss och vi är båda jättenöjda. Så skönt att bli av med lite hår. Olivia klippte av sig minst två decimeter och jag klippte lugg och tog ganska mycket på längden också.


Rostbiff
1 - 1 ½ kg benfritt nötkött av rostbiff, fransyska eller innanlår
1 ½ tsk salt
svartpeppar

Salta och peppra runt om köttbiten och lägg den i en ugnssäker form.
Om du vill använda skyn till sås är det viktigt att ta en ugnssäker form som har ungefär samma storlek som köttbiten annars kommer all köttsaft dunsta bort.
Stick i en köttermometer i mitten av köttbiten och ställ in i nedre delen av ugnen.
Fransk rostbiff: Sätt ugnen på 125 grader och stek till termometern visar 60 grader, ca 1 ½ timme för 1 kg kött.
Engelsk rostbiff: Sätt ugnen på 175 grader och stek till termometern visar 60 grader, ca 60 minuter för 1 kg kött.
När köttet är klart ta ut ur ugnen och låt svalna något. Skär sedan upp rostbiffen antingen varm eller kall. När rostbiffen är kall är det lättare att skära tunna skivor.
Du kan göra sås på skyn genom att blanda skyn den med 1-2 dl matlagningsgrädde och 1-2 msk kalvfond. Smaka av. Späd ev. med vatten.
Servera med ris, potatis, hasselbackspotatis, potatisgratäng eller potatissallad samt en grönsallad.

Följande innertemperaturer gäller för rostbiff:
55 grader: blodig
60 grader: rosa med röd kärna
70 grader: lätt rosa
75 grader: välstekt

Rostbiffen gjorde vi i går och åt den idag kall tillsammans med potatisgratäng och sallad. Jättegott och det kändes nästan som helg, för det var ingen vanlig torsdagsmat för oss. Till efterrätt gjorde barnen mjölkfria smoothies.

måndag 11 januari 2010

Ischoklad

Det gick riktigt bra i morse för oss alla trots ett långt jullov med många och långa sovmorgnar. Vi kom i väg i tid utan gnäll och tjat. Nu är Olivia med några kompisar i Ormberget och har säsongspremiär för slalom. Hoppas det går bra.

I julas gjorde jag ischoklad för ovanlighetens skull. Jag brukar inte vara så förtjust i det så jag gör en massa annat julgodis istället. Jag använde god mörk choklad, drog ner rejält på kokosfett och smaksatte chokladen - en del med mint och en del med apelsin.

Så här kan man se ut runt munnen när man har smakat ischoklad

Ischoklad
200 g mörk choklad
50 g kokosfett
smaksättning
2 tsk rivet apelsinskal
pepparmintarom eller olja efter smak
1 tsk kardemumma
måttangivelserna är om du smaksätter hela satsen med endast en smaksättning

1. Hacka chokladen fint.
2. Smält kokosfettet i en kastrull och tillsätt chokladhacket.
3. Rör blandningen slät och smaksätt en del av smeten åt gången.
4. Häll smeten i en kanna med liten pip och fyll små konfektformar.
5. Ställ formarna kallt.

Jag tyckte att den med mintsmak var riktig god. Apelsinsmaken var god men jag tycker inte om skalbitarna.

söndag 10 januari 2010

Sylt av jordgubbar, hallon, hjortron eller björnbär

Idag är det sista dagen på jullovet. Få se hur det går att få upp barnen imorgonbitti - och mig själv. Vi har verkligen vänt på dygnet hela familjen. Men om en och en halv månad är det lov igen. Då är det sportlov och vi ska till Jämtland för att tömma stugan och åka slalom.

Det är bra att frosta av frysboxen ibland så man hittar allt som är gömt längst ner t.ex. hjortron, så ikväll kokar jag hjortronsylt.

Sylt av jordgubbar, hallon, hjortron eller björnbär
1 kg rensade bär
5 hg socker

Dela större bär något och ta bort skadade bär.
Varva bär med socker i en gryta. Låt stå 1-2 timmar eller svalt över en natt så att bären saftar sig.
Hetta upp långsamt på svag värme under lock, skaka lite på grytan då och då.
Koka sakta under lock ca 10 min.
Tag grytan från värmen. Låt stå en stund och tag bort ev skum.

Det blir en lös sylt med fyllig bärsmak, den kan kokas av färska eller frysta bär. Jag brukar byta ut ca 1 dl socker mot syltsocker för att få en lite fastare konsistens.

lördag 9 januari 2010

Moussaka

Ytterligare en kylig dag, men nu verkar det som att det är på väg att bli varmare. Det är inte många dagar man har kunnat vara ute med barnen det här jullovet. Till middag gjorde jag Moussaka och vi kunde drömma oss bort till Grekland ett kort tag. På kvällen bakade jag Emys limpor, en storfavorit hos mig.

Moussaka
3 st auberginer
1 st citron
1 st stor gul lök
750 g malet lammkött
3 st stora tomater
4 msk tomatpuré
30 g smör
2.5 dl mjölk
2 msk vetemjöl
1 st äggula
150 g ost
4 msk olivolja
salt
svartpeppar
muskot
kanel

Auberginerna
Skär auberginerna i tunna skivor och pressa över citronen. Citronen inehåller C-vitamin som verkar som antioxidant och gör att aubergineskivorna inte mörknar.
Varva skivorna med salt i ett durkslag, täck med en tallrik och en tyngd.
Låt stå svalt i 0.5 timme så att auberginerna hinner vätska ur sig.
Köttfärsröra
Skala och skiva löken och bryn den i lite matolja i en stekgryta.
Tillsätt köttet och bryn det på medelvärme under omrörning. Smaka av med salt, peppar samt rikligt med malen kanel.
När köttet är brynt och vätskan avdunstat tillsätts tomaterna och tomatpurén under omrörning. Låt det hela sjuda utan lock på medelgod värme i 15-20 minuter. Rör om då och då.
Ostsås
Smält smöret i en kastrull på medelvärme. Tag kastrullen från spisen och rör i mjölet.
Späd med mjölken och öka värmen så att såsen kokar upp.
Tag kastrullen från spisen och ställ att svalna.
Riv osten och vispa ner den i såsen tillsammans med äggulan.
Auberginerna
Skölj aubergineskivorna och torka dem noga med hushållspapper. Hetta upp 2 matskedar olivolja i stekpannan och stek skivorna tills de blir guldgula. Låt dem rinna av på hushållspapper. Moussaka
Varva aubergineskivorna med köttfärsröran i en ugnsfast form.
Häll ostsåsen över de varvade auberginerna och köttet.
Grädda i 200 grader 25-30 minuter. Servera med sallad.

Tyckte inte att instruktionerna för köttfärsröran riktigt stämde med ingredienserna. Jag tyckte det blev för torrt så jag tillsatte vatten så att röran kunde sjuda. Ev. tar jag krossade tomater istället för färska tomater nästa gång. Auberginerna stekte jag på en smord plåt i ugnen 200 grader i ca 20 min.