Igår var vi till mina kusiners stuga och hälsade på min kusin Susanne, hennes sambo Jan-E och min moster Vivi. Vi hade en trevlig eftermiddag i solen, barnen lekte för fullt med allt kul som de hittade där. Det fanns en gunga med tillhörande hopptorn, ett stort klätternät, hängmatta, frisbee och bollar. Ida vattnade blommorna, eller var det kanske gräset och sig själv. Efter en midsommarhelg förväntar man sig inte att det finns nå att bjuda på i en stuga så jag bakade två kakor som jag hade med till eftermiddagsfikat. Dels hade jag bakat en av Isaks favoriter, en mjölk- och äggfri kokoskaka och dels en vaniljsockerkaka, en enkel och god favorit för de flesta.
Vaniljsockerkaka
Kaka:
3 ägg
3 dl socker
1 dl kokande vatten
2 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
Fyllning:
125 g margarin
1 dl mjölk
4 msk vaniljsocker
Vispa ägg och socker pösigt.
Häll över det kokande vattnet.
Blanda mjöl och bakpulver. Blanda sedan ner i äggsmeten.
Häll i smörad och bröad rund form.
Grädda i 175° i ca 40 min i nedre delen av ugnen.
Låt kakan kallna.
Fyllning:
Smält margarinet.
Tillsätt mjölken och vaniljsockret.
Låt sjuda 1-2 min.
Dela kakan på mitten och häll vaniljmjölken på bägge delarna och lägg sedan ihop delarna.
Pudra lite florsocker över så blir den lite piffigare.
måndag 22 juni 2009
söndag 21 juni 2009
Grillbugare
Igår grillade vi jättegoda hamburgare. Vi åt dem med bröd, dressing och grönsaker. Men de är lika goda att äta som köttfärsbiffar med t.ex. ugnsrostade rotsaker.
Grillburgare
400 gram köttfärs
1 dl chilisås
1 pressad vitlöksklyfta
2 msk hackad färsk basilika
100 gram riven lagrad ost, gärna Västerbottensost
1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar
1. Blanda ihop alla ingredienser.
2. Forma färsen till burgare.
3. Grilla åtta till tio minuter. Burgarna kan även grillas i ugnen på 200 grader.
Vi hade ingen Västerbottensost hemma så jag använde parmesan istället och det går lika bra. Isak fick burgare utan ost men han var inte speciellt förtjust i den, han vill bara ha köpt hamburgare. Vi andra tyckte jättemycket om de här hamburgarna som blir så smakrika.
Grillburgare
400 gram köttfärs
1 dl chilisås
1 pressad vitlöksklyfta
2 msk hackad färsk basilika
100 gram riven lagrad ost, gärna Västerbottensost
1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar
1. Blanda ihop alla ingredienser.
2. Forma färsen till burgare.
3. Grilla åtta till tio minuter. Burgarna kan även grillas i ugnen på 200 grader.
Vi hade ingen Västerbottensost hemma så jag använde parmesan istället och det går lika bra. Isak fick burgare utan ost men han var inte speciellt förtjust i den, han vill bara ha köpt hamburgare. Vi andra tyckte jättemycket om de här hamburgarna som blir så smakrika.
lördag 20 juni 2009
Grillade fetapaprikor
Idag har solen lyst lite mer, men det är ändå rätt kallt. När ska det blir sommar? Igår till middag grillade vi förutom kyckling även jättegoda paprikor med fetaostfyllning.
Grillade fetapaprikor
2 paprikor
200 g fetaost
0,5 dl crème fraiche
5 soltorkade tomater
2,5 msk flytande honung
0,5 kruka basilika
Finhacka tomaterna och basilikan.
Blanda fetaost och crème fraiche med soltorkade tomater, honung och basilika.
Skär av locket på paprikorna och ta bort kärnorna.
Fyll paprikorna med fetaostkrämen, sätt på locket och klä dem med folie.
Grilla i 20-30 min.
Oj, vad gott det här var. Fetapaprikor kommer vi definitivt att grilla fler gånger i sommar.
Grillade fetapaprikor
2 paprikor
200 g fetaost
0,5 dl crème fraiche
5 soltorkade tomater
2,5 msk flytande honung
0,5 kruka basilika
Finhacka tomaterna och basilikan.
Blanda fetaost och crème fraiche med soltorkade tomater, honung och basilika.
Skär av locket på paprikorna och ta bort kärnorna.
Fyll paprikorna med fetaostkrämen, sätt på locket och klä dem med folie.
Grilla i 20-30 min.
Oj, vad gott det här var. Fetapaprikor kommer vi definitivt att grilla fler gånger i sommar.
fredag 19 juni 2009
Citruskyckling
På midsommar ska man grilla. Eller hur? I år grillade vi kycklingfiléer med en citrusglaze.
Citruskyckling
500 g kycklingfilé
Glaze:
3 msk olja
1 tsk flytande honung
1 citron (saft + rivet skal)
2 msk råsocker
1 msk apelsinmarmelad
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1,5 msk sweet chilisås
Blanda ingredienserna till glazen.
Pensla kycklingfiléerna med glazen.
Grilla tills kycklingen är klar.
Det var en god kyckling att grilla men glazen innehöll lite väl många ingredienser så det blev onödigt krångligt att förereda kycklingen. Vår favoritkyckling marinerar vi i lite sweet chilisås, soja och olja. Jätteenkelt och gott.
Citruskyckling
500 g kycklingfilé
Glaze:
3 msk olja
1 tsk flytande honung
1 citron (saft + rivet skal)
2 msk råsocker
1 msk apelsinmarmelad
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1,5 msk sweet chilisås
Blanda ingredienserna till glazen.
Pensla kycklingfiléerna med glazen.
Grilla tills kycklingen är klar.
Det var en god kyckling att grilla men glazen innehöll lite väl många ingredienser så det blev onödigt krångligt att förereda kycklingen. Vår favoritkyckling marinerar vi i lite sweet chilisås, soja och olja. Jätteenkelt och gott.
Midsommar
Vilken kall midsommarafton vi haft - men mysig.
Som vanligt packade vi picnic-korgen och åkte till Hägnan för lunch. Efter några timmar där med mat, fika, resning av majstång och häst- och vagnåkning åkte vi hem och förberedde middagen. Till middagen var vi endast familjen. Efter en stressig vecka med jobb, förskola, fotbollskola och dansläger var det såå mysigt att bara vara familjen som satt och surrade och åt gott tillsammans. Vi åt grillad citruskyckling, grillade fetapaprikor, grillad halloumi, bulgur och en stor härlig sallad med bladspenat, vita bönor, tomat, purjolök, sockerärtor, fetaost och avokado. Till efterrätt åt vi mjölk- och äggfri kladdkaka med jordgubbar, grädde och glass. Mums!
Som vanligt packade vi picnic-korgen och åkte till Hägnan för lunch. Efter några timmar där med mat, fika, resning av majstång och häst- och vagnåkning åkte vi hem och förberedde middagen. Till middagen var vi endast familjen. Efter en stressig vecka med jobb, förskola, fotbollskola och dansläger var det såå mysigt att bara vara familjen som satt och surrade och åt gott tillsammans. Vi åt grillad citruskyckling, grillade fetapaprikor, grillad halloumi, bulgur och en stor härlig sallad med bladspenat, vita bönor, tomat, purjolök, sockerärtor, fetaost och avokado. Till efterrätt åt vi mjölk- och äggfri kladdkaka med jordgubbar, grädde och glass. Mums!
onsdag 17 juni 2009
Apelsinlax
Leif har fortsatt rivandet i källaren, nu är det sovrummets tur. Så idag åt jag och barnen hos mormor och morfar för att slippa oljudet. Snart är det midsommar! Vad ska man äta för gott då? Och när ska man hinna tillaga det? Igår hann jag göra apelsinlax och potatis till middag, det var riktigt gott.
Apelsinlax
4 laxfiléer
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 tsk rosmarin
2 dl vispgrädde
2 msk koncentrerad apelsinjuice eller 1 färskpressad apelsin och rivet skal
½ fiskbuljongtärning
några stänk Tabasco
1) Lägg fisken i en smord ugnsform.
2) Krydda med salt, peppar och rosmarin.
3) Blanda grädde, apelsin, fiskbuljongtärning och några stänk Tabasco i en skål och häll över laxen.
4) Stek i mitten av ugnen i 225 grader ca 15 min.
Apelsinlax
4 laxfiléer
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 tsk rosmarin
2 dl vispgrädde
2 msk koncentrerad apelsinjuice eller 1 färskpressad apelsin och rivet skal
½ fiskbuljongtärning
några stänk Tabasco
1) Lägg fisken i en smord ugnsform.
2) Krydda med salt, peppar och rosmarin.
3) Blanda grädde, apelsin, fiskbuljongtärning och några stänk Tabasco i en skål och häll över laxen.
4) Stek i mitten av ugnen i 225 grader ca 15 min.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)