onsdag 15 april 2009

Grova tekakor

På tisdag börjar jag jobba efter att ha varit mammaledig i ca 2 år. Nu gäller det att fylla upp frysen för jag är rädd att jag inte kommer orka baka så mycket som jag är van vid, eftersom jag ska jobba heltid.

Grova tekakor
50 g jäst
100 g margarin
4 dl mjölk
2 krm salt
2 msk socker
4 dl grahamsmjöl
5-6 dl vetemjöl

Smält margarinet, häll i mjölken. Värm till ca 37 grader.
Smula sönder jästen och rör ut den med degspadet. Tillsätt socker, salt och båda mjölsorterna.
Arbeta degen smidig, tillsätt mer mjöl om det behövs.
Låt jäsa i ca 10 minuter under bakduk.
Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig och slät.
Dela degen i 12 bitar. Klappa ut bitarna till runda kakor ca 12 cm i diameter.
Lägg dem på plåtar och nagga med gaffel.
Låt kakorna jäsa med bakduk över i ca 45 minuter.
Grädda dem mitt i ugnen i 250 grader i ca 8 minuter.

Mina barn tycker om att baka tekakor för det är lätt och roligt att platta ut dem med handen och sedan nagga dem med en gaffel, t.o.m. Ida var med och bakade idag.

måndag 13 april 2009

Chokladkolapaj

I påsk har jag gjort en söt men god chokladkolapaj som smakar lite knäck.

Chokladkolapaj
Botten
200 g chokladkakor, choklad cookies
75 g smör
Mörk chokladkola
1,5 dl vispgrädde
1,5 dl strösocker
1 dl mörk sirap
2 msk kakao
0,5 tsk ättiksprit, 12 %
50 g smör
Vit chokladkola
1,5 dl vispgrädde
1,5 dl strösocker
1 dl ljus sirap
100 g vit choklad
0,5 tsk ättiksprit, 12 %
50 g smör
Garnering
kakao

Botten
1. Mixa kakorna till smulor i en matberedare. Smält smöret och häll i matberedaren under tiden som den går. Tryck ut smulorna i en veckad pajform med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Ställ kallt.
Mörk chokladkola
2. Blanda grädde, socker, sirap och kakao i en kastrull och koka upp. Låt koka till 120°.
3. Dra kastrullen från värmen och rör i ättiksprit och smör. Häll upp kolan i pajskalet. Ställ kallt.
Vit chokladkola
4. Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Koka upp och koka till 120°.
5. Hacka under tiden chokladen. Dra kastrullen åt sidan och rör i hackad choklad, ättiksprit och smör. Häll genast smeten över den stelnade mörka chokladkolan. Ställ kallt.
Garnering
6. Inför servering är det gott om pajen ställs fram en stund innan den serveras. Pudra över kakao. Servera i små bitar då pajen är mycket mäktig. Bjud eventuellt vispad grädde till.

lördag 11 april 2009

Citronsill

Till påskbuffén provade jag ett nytt recept på sill - citronsill. Jag tyckte den blev jättegod så den kommer jag definitivt att göra igen, t.ex. till midsommar.

Citronsill
1 ½ dl vatten
1 ½ dl socker
2 citroner, saften och rivet skal
Blanda ingredienserna till lagen, förutom rivet skal, i en kastrull och koka upp.
Dra kastrullen av plattan och rör om tills sockret har smält.
Blanda i rivet citronskal.
Låt lagen kallna.

1 burk inläggningssill
3 msk dill, finhackad
1 röd lök, skivad
1 lagerblad, smulat
Varvas i en burk!

Häll över den avsvalnade lagen.
Låt stå kallt i ca 1 dygn.
Dekorera med färska citronskivor.

fredag 10 april 2009

Annas inlagda sill

Imorgon ska vi ha påskbuffé hos mamma och pappa. På min lott ligger att fixa sill. Självklart gör jag min klassiska inlagda sill som alltid blir uppskattad. Receptet har jag fått av Anna som har fått det av sin farmor. Jag har dessutom provat en ny citronsill, som var jättegod.

Annas inlagda sill
0,5 dl ättiksprit
0,25 dl vinättika
2,5 dl vatten
1,5-2 dl socker
Koka upp och låt svalna!

1 burk inläggningssill
Vitpeppar
Kryddpeppar
Lagerblad
Rödlök
Varvas i en burk!

Häll över den avsvalnade lagen.
Låt stå kallt i ca 1 dygn.

torsdag 9 april 2009

Choklad- och hallonkaka

Var tvungen att fira mitt nya jobb med efterrätt. Jag gjorde en kladdkaka smaksatt med hallon. Choklad och hallon är en underbar kombination tycker jag. Det var en enkel kaka att baka med lite disk, man behövde bara en kastrull, en slickepott, måttsats och springform. Inga vispar eller massa bunkar - perfekt!


Choklad- och hallonkaka
200 gr smör
3 dl frysta hallon
3 dl socker
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
3 ägg
3 dl vetemjöl

* Smält smöret i en kastrull. Rör i hallonen så att de tinar.
* Ta bort kastrullen från plattan och rör ner socker, kakao och vaniljsocker.
* Rör ner ett ägg i taget och till sist mjölet.
* Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant.
* Grädda mitt i ugnen i 175 grader 20-25 min. Den ska vara lite kladdig i mitten.
* Den bakas med fördel någon dag innan för att smakerna ska blanda sig. Pudra florsocker över och servera gärna med vispad grädde och hallon.

Köttgryta med frukt

Idag har Leif fortsatt att bila i källargolvet, så jag och barnen flydde hemifrån. Vi åkte till mormor och morfar där jag fixade middag - köttgryta och ris, med choklad- och hallonkaka till efterrätt.

Köttgryta med frukt
0,5 kg grytbitar
1 dl rött vin
0,25 dl balsamvinäger
0,5 msk farinsocker
1,5 msk soya
1 krm ingefära
3-5 dl kalvbuljong
1 lök
0,25 squash
2 morötter
0,5-1 burk hela tomater
0,5 burk mango
1 liten burk ananasskivor + spadet
1 burk champinjoner alt. färska
Svartpeppar
Salt
Maizenamjöl till redning

Bryn grytbitarna i stekpanna, lite åt gången. Flytta över till en större gryta.
Slå på rödvin, balsamvinäger, soya samt farinsocker & ingefära.
Låt allt få koka upp, sänk sedan värmen och låt koka ca 15 min med lock.
Tillsätt buljongen och burktomater. Låt koka ytterligare ca 15 min med lock.
Skär lök, squash och morötter i grova bitar. Tillsätt dessa i grytan och låt koka i ca 30 min med lock.
Skär ananas och mango i bitar. Tillsätt detta tillsammans med ananasspad och champinjoner.
Låt koka upp och bli varmt. Smaka av med salt och peppar.
Red ev grytan med lite maizenamjöl utrört i vatten. Servera med ris eller kokt potatis!
Det blev en jättegod gryta, men lite för mycket ingredienser känns det som. Nästa gång struntar jag nog i farinsocker, man får ju sötma från ananasspadet. Ingefära tror jag också att jag utesluter eller tar mer av för jag kände ingen ingefära-smak. Rödvinet är jag också lite osäker på, kanske tar jag lite mer rödvin och minskar ner på buljongen. Frukt och grönsaker kan man välja efter egen smak.

tisdag 7 april 2009

Potatisvåfflor

Oftast när jag har kvar ganska mycket pressad potatis från någon tidigare middag brukar jag göra potatismos. Men idag provade jag att göra potatisvåfflor. Barnen tycker om raggmunk och det här är ju nå liknande.

Potatisvåfflor
400 g kokt, kall potatis
3,5 dl mjölk
5 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 tsk bakpulver
2 msk smält smör
2 dl kallt vatten

Riv potatisen grovt (om det inte är presad potatis).
Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke.
Häll i mjölk och rör till en jämn smet. Tillsätt smält smör och vatten. Rör ihop.
Rör ner potatisen i smeteten.
Grädda i våffeljärn.
Servera nygräddade med lingonsylt, råkostsallad och bacon. Eller med gräddfil och löjrom som förrätt

Det blev jättegott och ett bra sätt att bli av med kokt potatis. Vi åt våfflorna med bacon, sylt och veckosallad.