torsdag 11 september 2008

Steka bacon i ugn

Idag kommer jag inte med något recept utan ett bra tips.

Jag orkar inte laga någon avancerad mat idag, utan tänker bara steka färdigköpt palt. Hur slö får man bli?! Till det ska jag steka bacon, men eftersom det är bland det värsta jag vet har jag börjat göra det i ugnen. Du slipper allt stekos.
Lägg ut baconskivorna på en plåt med bakplåtspapper. Sätt in plåten i ugnen i 225 grader i ca 10 min.

Flytta sedan över baconskivorna till en tallrik med hushållspapper för att rinna av.

onsdag 10 september 2008

Köttfärs med curry

Det blev inga köttfärsbiffar igår. Jag hade lovat barnen att de skulle få korv och makaroner och då är det ju bara att hålla det man har lovat. Jag stekte köttfärsen som jag hade hunnit ta upp från frysen och blandade den idag med grönsaker och kryddade med curry. Till det åt vi spagetti, men det hade nog varit gott med bulgur. Vi vuxna kryddade med mango chutney, medans barnen tog ketchup.

Köttfärs med curry
1 purjolök
1 paprika
2 morötter
1 msk olja
400 g köttfärs
1 dl buljong
1,5-2 tsk curry
0,5-1 tsk salt
1 krm peppar

Skölj, ansa och skiva purjolök och paprika.
Skala morötterna och riv dem grovt.
Bryn köttfärsen i olja. Tillsätt grönsakerna, buljong och kryddor.
Låt sjuda några minuter.

Jag trodde att det skulle vara för mycket morötter, lök och paprika för mina barn, för det hör verkligen inte till deras favoriter. Men de åt med god aptit, Olivia sa t.o.m. att det var jättegott.

tisdag 9 september 2008

Köttfärsbiff och potatis i samma ugnsform

Efter några dagar i chocktillstånd efter Idas ambulansfärd till sjukhuset pga feberkramper ska jag återigen försöka laga mat. Till middag i dag blir det köttfärsbiffar och skivad potatis som tillagas i samma form i ugnen. Jag tycker om mat som tillagas i ugn - klarar sig själv och inget stekos.

Biff med grönsaksgratäng
Biffar
1 dl ströbröd
2 dl vatten
500 g köttfärs
1 msk kalvfond från flaska
0,75 tsk salt
2 krm svartpeppar
Gratäng
700 g potatis
salt
1 squash
2 stora rödlökar
olivolja
1 tsk soja
2 tsk rosmarin
150-200 g fetaost
1,5 dl soltorkade tomater, finhackade

lördag 6 september 2008

Ananaspaj

Till efterrätt ska jag göra en Ananaspaj. Jag har varit sugen på den länge men det har inte blivit av att jag har gjort den eftersom jag har en man som inte tycker om ananas - stackarn!

Ananaspaj
150 g smör
1 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

1 ägg
2 dl lätt crème fraiche (eller crème fraiche)
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
500 g krossad ananas

Blanda samman smör, socker, vetemjöl och bakpulver till en deg i matberedare.
Tryck ut i en pajform, ca 24 cm i diameter.
Rör ihop ägget, lättcrème fraiche eller crème fraiche, socker och vaniljsocker.
Blanda i avrunnen, krossad ananas.
Häll fyllningen i pajformen.
Grädda i 175°C i mitten av ugnen i ca 40 minuter.
Servera pajen något avsvalnad med vaniljglass eller lättvispad grädde. Kanske med lite rom i.

Till Isak gjorde jag en variant som är mjölk- och äggfri. Han åt en stor bit så den verkar ha varit god även den. Eftersom det endast var Isak som åt av den gjorde jag en halv sats.

Mjölk- och äggfri Ananaspaj
1/2 sats pajdeg med mjölkfritt margarin

1 dl mjölkfri grädde, t.ex. Oatleys iMat
0,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
250 g krossad ananas, väl avrunnen

Jag gjorde pajen på samma sätt som den "vanliga".

Djungelkyckling

Idag ska vi bjuda mormor och morfar på middag. Barnen ville bjuda på sin favoritkyckling - Djungelkyckling! Den serverar vi tillsammans med ris, banan, mango, gurka, tomat, majs, avokado och sallad, som vi har i småskålar och var och en får ta de tillbehör som man tycker om.
Djungelkyckling
kycklingfiléer, ca 500 g
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 tsk curry
4 dl Matlagningsgrädde
1 1/2 msk konc kycklingfond

Skär kycklingen i strimlor. Bryn kycklingen i en stekpanna. Krydda med salt och peppar.
Rör i curry, grädde och fond.
Låt allt koka 3 till 4 min.

torsdag 4 september 2008

Nattjästa frukostbullar

Idag blev det en lyxfrukost med nygräddade frallor som hade kalljäst i kylskåpet under natten.

Nattjästa frukostbullar
1/4 paket jäst
1 tsk salt
5 dl kallt vatten
1 dl solrosfrön
1 dl krossade linfrön
3 dl grahamsmjöl
6 dl vetemjöl

På kvällen:
Smula jästen i en bunke. Lös upp med lite vatten och häll på resten.
Blanda i resten av ingredienserna. Degen kan vara lite kladdig.
Plasta bunken och ställ i kylen över natten.
På morgonen:
Sätt ugnen på 200 grader. Tag upp degen och fördela den i ca 12 delar. Klicka ut bullarna på en bakplåtspappersklädd plåt. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter.

Morotssoppa med röda linser

Eftersom det blev över röda linser i lördags då jag gjorde persisk köttgryta passade det utmärkt att göra morotssoppa med linser till middag i går. Som vanligt när det är soppa åt Isak med god aptit medans Olivia åt pyttelite.

Morotssoppa med röda linser, 4 port
1 gul lök
4-5 morötter
2 lagerblad
10 dl vatten + 2 grönsaksbuljong
2 dl röda linser, färdiga att äta
3-4 msk hackad koriander eller färsk timjan istället
crème fraiche

Skala och hacka löken, skala och skiva morötter.Fräs tillsammans med olja i kastrull.
Lägg i lagerblad och späd med vatten.Smula i buljong och koka upp.
Låt soppan koka på svag värme under lock 10-15 min tills morötterna är mjuka.
Skölj linserna noga och lägg i dem. Koka upp.
Blanda väl och mosa gärna sönder linser och morötter, med fördel i mixer/stavmixer.
Späd med vatten om det behövs.
Blanda i koriander/timjan och servera med klick crème fraiche.

Jag använde varken koriander, timjan eller crème fraiche och den blev god ändå.

Kom ihåg att söka buljongtärning med omsorg så ni slipper äta smakförstärkare/glutamat. Det finns sådan buljong, den är lite dyrare men väl värd sitt pris.