fredag 20 februari 2015

Snöras

Kommer ni ihåg när det såg ut så här (klicka för att se bilderna från förra veckan). Det har hängt så i ca en vecka, men nu har det varit plusgrader och i natt rasade det, så när vi vaknade såg det ut så här:


Jag misstänker att jag hörde smällen i sömnen för jag drömde i natt att ett våningshus jag skulle in i rasade ihop så man tog sig inte upp till andra våningen.

Dagen började med lite sovmorgon, så skönt trots att det bara handlar om lite drygt en halvtimme. Efter lite jobb och lite matshopping är den sen dags för veckans bästa timmar - fredagkväll! Det blir nog bara jag och Ida hemma för det är hockey på hemmaplan så då lär Leif och Olivia gå dit och Isak lär vara på fritidsgården som vanligt.

En lugn och skön hemmakväll i soffan låter som en perfekt plan för mig :)

torsdag 19 februari 2015

Potatishjärtan

Dessa smarriga potatistimbaler har jag gjort tidigare några gånger och visat på bloggen, t.ex. här. Men nu har jag förenklat dem och lägger därför upp det förenklade receptet.

På Alla-hjärtans-dag ska man frossa i hjärtan. Så självklart fick potatistimbalerna form av hjärtan.


Potatistimbaler
8 medelstora potatisar
gräslök, persilja och/eller basilika
salt
svartpeppar
1 msk rapsolja

Skala och koka potatisarna. Låt svalna.
Riv potatisen grovt på rivjärn.
Blanda potatisen med färska örter, salt, svartpeppar och olja.
Platta ut potatisen på en plåt.
Grädda i 200 grader i ca 15 minuter.
Använd pepparkaksformar för att ta ut fina figurer.
Lyft över till faten med en stekspade.

Det var jätteenkelt att ta ut formar från potatisplattan. Jag var lite rädd att de skulle falla sönder, men de höll ihop utan problem. När vi hade pepparkaksformar med potatisen i ugnen var det jättevarmt och ganska krångligt att få lös potatistimbalerna. Så i fortsättningen kommer jag använda mig av det här sättet. För jag kommer definitivt göra dessa igen för jag älskar smaken av örtkryddor och potatis.

Denna potatisrätt går att förbereda. Sånt gillar jag! Redan på förmidda'n kan man koka och riva potatisen och blanda ihop med kryddorna. Förvara sen detta i kylskåpet tills det närmar sig matdags. Tidigare har jag använt gräslök och persilja, men den här gången använde jag mig av favorit-kryddan Basilika och självklart blev det hur gott som helst även den här gången.

Enkla att lyfta över från plåten till tallriken.
Platta ut på plåt, värm i ugnen...
…ta ut fina figurer med pepparkaksformar.
Ni som följer mig på instagram (@matro_sara) såg tidigare i dag vilken fin energi-bricka vi hade på bordet i vårt konferensrum. En hel dag med möten då behövs det energi-påfyllning för att orka vara effektiv och kreativ även när klockan har passerat fyra. Undra vad vi ska hitta på för smarrigt och nyttigt till morgondagens möten?

Och ni har väl inte glömt att i morgon är det FREDAG!

Potatishjärtan är goda till en god köttbit och sås.

onsdag 18 februari 2015

Dubbelarbete

Så här ser det ofta ut hemma hos oss nu för tiden!
Jag som sitter vid köksbordet med både min (blogg)dator och min jobbdator framför mig. Men här ser man att Ida nog har lånat datorn några gånger, för det är inte jag som kladdar så hemskt på skärmen. Dessutom brukar skärmarna inte vara så svarta och blåa, utan det brukar vara mer jobbrelaterade grejer på dem :)


Då var rasten slut! 
Nu ska jag byta dator och läsa lite jobb-dokument innan jag ska stupa i säng.

tisdag 17 februari 2015

Fettisdag

Äntligen har jag landat hemma i soffan!
Efter att ha varit på språng i två dagar ska jag nu mysa och vila resten av kvällen och självklart mumsar jag på en semla också. Det blir faktiskt min andra köpessemla för dagen, för till nio-fikat på jobbet blev vi bjudna på en semla. Men när det är fettisdag då får man äta minst två semlor, eller hur? Men lite tråkigt att ingen av semlorna var en riktigt god hemgjord.


Nu ska jag vila ögonen i några minuter eftersom det ändå inte var något speciellt på tv (som vanligt). Sen ska jag börja planera lite mys med glitter o glamour, bubbel o snittar och schlager.

Ha en bra fortsättning på tisdagkvällen!

Helstekt fläskytterfilé på grönsaksbädd

Att helsteka kött i ugn är enkelt, smidigt och gott. Att sen servera köttet på en grönsaksbädd gör det ytterligare lite godare och mycket vackrare. Detta var vår sena alla-hjärtans-dag-middag, men den som väntar på nå gott väntar aldrig för länge.


Helstekt fläskytterfilé på grönsaksbädd
1 fläskytterfilé
1 zuchini
2 stora morötter

Bryn filén runt om i en stekpanna, salta och peppra.
Sätt den i en ugnsfast form med stektermometer.
Tillaga i 175 grader till en innertemperatur på 70 grader.
Strimla morötter och zuchini.
Stek i olivolja och krydda med örtsalt.
Lägg grönsakerna på ett uppläggningsfat.
Skiva köttet och lägg på grönsakerna.
Servera!


På alla hjärtans dag åt vi helstekt fläskytterfilé, grönsaker, potatishjärtan, ugnsbakad tomathalva och pepparsås. Mmmm vad gott det var och snabbfixat var det utan konstiga ingredienser. Jag hade ju inte planerat maten speciellt mycket förrän det var dags att börja tillaga den så dessa ingredienser hade jag hemma (och oftast har hemma dessutom).

måndag 16 februari 2015

Dags för mellanmål

Fick lite varuprover från Wasa med nya sandwich, den ena med smak av yoghurt och den andra med smak av ost. Vilken smak väljer ni? Färdiggjorda mackor - enkelt mellanmål att ta med sig ut på isen, i skidspåret, till jobbet eller hemma i soffan.


Krångligare att ta med sig men snäppet godare är semlor och nu har även jag provat årets snackis - semmelwrapen. Den var enklare att äta och grädden o mandelmassan var jämnare fördelad, men just den här varianten hade för lite kardemumma i bulldegen och alldeles för söt grädde.

Jag hoppas att morgondagens mellanmål blir semlor för imorgon är det ju dags för den riktiga semmeldagen - fettisdag. Det har ni väl inte missat?

söndag 15 februari 2015

Matsedel v.8 mars 2015

Det var länge sedan jag publicerade en veckomatsedel men nu tyckte jag det var dags igen. Hoppas ni hittar lite inspiration och får lite idéer från den. Eller att ni kanske följer den rakt av :) 

Matsedel v.8 mars 2015
Må: Spagetti och köttfärssås
On: Köttgryta och pressad potatis
To: Lax på spenatbädd med tagliatelle
Lö: Italiensk fläskfilé och klyftpotatis
Sö: Kassler- och äppelgryta och ris


Lax på spenatbädd var dagens middag hemma hos oss, till Olivias, men inte Isaks, stora glädje. Den lax-rätten är verkligen hur god som helst och vi verkar aldrig ledsna på den. Sen har vi även kokat köttgryta och köttfärssås för att snabbt kunna värma på i veckan. Vad har ni för tips för att få vardagsmaten att fungera?