måndag 14 maj 2018

Grillhelg

Då var vi åter i vardagen efter denna underbara långhelg där vi har frossat i sol, värme, ledighet och en massa god mat. Vi har grillat varenda dag och ätit så himla mycket gott.

Det här är en del av all god mat vi har grillat och ätit i helgen. Jag glömde dock ta bild på fläskfilén vi åt i onsdags och lördagens korvlunch.

Grillad lax med fetaostkräm
Älg-ytterlår, zucchini, paprika och halloumi med pepparsås.
Kyckling Steak, zucchini och paprika.
Grillade köttfärsbiffar med brunsås.

Jag började lite lugnt på jobbet efter ledigheten med både sovmorgon och långlunch idag. Eftersom finvädret fortsätter passade jag på att äta lunch hemma på altanen när jag ändå var i närheten efter mitt kiropraktor-besök. Så härligt med ett brejk mitt på da'n.

Efter midda'n gick jag ut på en långpromenad och det var så himla skönt. Tänk att man nu kan gå på promenader på kvällarna i bara t-shirt utan att frysa. Love it! Förhoppningsvis hinner jag med fler kvällspromenader i veckan i finvädret.

Nej, nu är det dags för te och basket. Hörs i morgon!

söndag 13 maj 2018

Första gången för i år

What a day!

Äntligen har vi haft en dag med sommarvärme och man har inte ens behövt hålla sig i solen för att tycka att det är varmt. Även i skuggan och där det blåser har det varit varmt. Så himla underbart och jag har njutit för fullt.

Jag har passat på att tvätta alla fönstren, perfekt syssla när det är finväder och man kan förena nytta med nöje. Nu har jag insidan kvar men det väntar jag med att göra till någon dag med sämre väder.

Självklart har vi grillat, både till lunch och middag dessutom. Till lunch grillade vi korv och till middag blev det en supergod kyckling. Har ni provat den nya Kyckling Steak från Kronfågel? Urbenad kycklingklubba med skinnet kvar. Den blev verkligen supergod att grilla så den kommer absolut finnas på vår grill fler gånger i sommar.


Förutom kyckling grillade vi zucchini och paprika och till det åt vi sallad och crème fraîche blandat med thaichilisås. Vissa åt även pommes frites till maten, men det skippade jag. Till middag lyckades jag alltså hålla mig till lågkolhydratkost men dessa fina lediga dagar med mycket altanhäng har inneburit en del go'fika, mackor och något extra glas vin. Men som jag har njutit. På måndag blir det dock nya tag och rejäl neddragning av kolhydrater.

Det absolut bästa med middagen var dock att vi kunde sitta ute och äta. Första altanmiddagen för i år! Och vi behövde inte frysa det minsta trots att klockan hade passerat 18 och vi satt ute i bara shorts o linne. Då är det sommar!


Just nu sitter jag och kollar på Eurovision Song Contest-röstningen. Det är väldigt spännande i toppen och det ser bra ut för Sverige som är med och slåss om slutsegern. Så nu måste jag lägga bort datorn för nu blev det vääääldigt spännande.

Uppdaterat: Det blev inte så himla spännande på slutet eftersom Sverige och Benjamin knappt fick några tittarröster. Så tråkigt eftersom de låg tvåa efter juryrösterna.

fredag 11 maj 2018

Röd-Grape-Mimosa

Vilken härlig dag! Äntligen ordentlig värme utan kalla vindar, så nu är hela altanen och alla utemöbler ordentligt skurade och redo för sommaren.

Jag lovade er ett tips på en svalkande fredagsdrink, så här kommer en ny favorit för mig. Lite sötbitter tack vare grapefruktjuicen. Inget för den som vill ha sötsliskiga drinkar alltså.


Röd-Grape-Mimosa

Använd lika delar röd grapefrukt-juice och mousserande vin.
Börja med att hälla juice i glaset.
Fyll sedan upp med bubbel.

En riktigt svalkande och god drink med underbart vacker färg. Visst vet ni att det finns riktigt många goda alkoholfria mousserande viner nu? Så även om man inte vill dricka alkohol kan man njuta av denna goding.

En klassisk Mimosa är med apelsinjuice och champagne. Gott även det, så klart!

Vaniljsockerkaka

Kärt barn har många namn! Precis så är det med den här kakan, men jag kallar den för vaniljsockerkaka för det är precis det som det är. En sockerkaka med mycket vaniljsmak. Så enkel att göra men blir nästan alltid wow-kommentarer när jag bjuder på den.

Jag hade tänkt ta ett kort och visa hur krämig och god den är invändigt, men vi har visst råttor i huset för det sa bara swish så var hela kakan uppäten. Det räckte inte ens att jag tog undan en bit och skrev en "Rör ej"-lapp, kakan var ändå slut när jag väl hade tid att fotografera.

Ni får baka en egen kaka så ni får chansen att se hur den ser ut invändigt.


Vaniljsockerkaka

Kaka
3 ägg
3 dl socker
2 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
1 dl kokande vatten

Fyllning
125 g smör
1 dl mjölk
4 msk vaniljsocker

Kaka
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda mjöl och bakpulver. Rör ner i äggsmeten.
Häll över det kokande vattnet och rör till en slät smet.
Häll i smörad och bröad rund form.
Grädda i 175° i ca 40 min i nedre delen av ugnen.
Låt kakan kallna.
Fyllning
Smält smöret.
Tillsätt mjölken och vaniljsockret.
Låt sjuda 1-2 min.
Dela kakan på mitten och häll vaniljmjölken på bägge delarna och lägg sedan ihop delarna.
Pudra lite florsocker över så blir den lite piffigare.

Så himla god kaka och tydligen tyckte resten av familjen det också. När man har hällt fyllningen på de två halvorna och sedan sätter ihop delarna igen så klibbar de ihop och blir en kaka igen. Vet man inte hur det är gjort är nästan svårt att förstå hur man har fått det geggiga goda mitt in i kakan.


****************

Höll ju på att missa att det är fredag i dag, inte lätt att hålla rätt på vilken dag det är när man är ledig. Lördag hela veckan! Jag älskar verkligen den här veckan mitt i maj där jag har några dagar extra ledigt och kan samla energi efter en lång och mörk vinter och inför nedräkningen till skolavslutningar och semester.

Leif har åkt i väg och ska fixa med bildäcken som inte är helt ok och barnen sover så jag sitter här vid datorn med Nyhetsmorgon på Tv:n. Lugn start på dagen - precis som jag älskar. Jag ska alldeles strax duka fram frukost och fortsätta min lugna morgon med en massa te.

Ha en härlig fredag, jag tittar in med en fredagsdrink lite senare!

torsdag 10 maj 2018

Grillad lax

Vilken härlig dag jag har haft. 
Ni som följer mig på Instagram (@matro_sara heter jag där) har redan sett att jag hade lunchdejt med en av mina bästa vänner och att vi var lite "busiga" och drack rosévin till räksalladen. Så mysigt och helt klart en bättre torsdag. Även i dag blåser det dock lite för mycket för att vara riktigt varmt o skönt, men det var ändå så pass så vi kunde sitta ute o mysa.

Räksallad till lunch och grillad lax till middag. En riktigt bra matdag i dag!


Grillad lax

laxfilé med skinn
salt 
citronpeppar

Krydda laxen med salt och citronpeppar.
Grilla laxen med skinnsidan uppåt någon minut för att få fina grillränder på laxen.
Vänd laxen och grilla tills laxen är färdig och skinnet släpper lätt.

Grillad lax är så himla gott och grillning är nog absolut godaste sättet att tillaga lax på. När Leif har grillat klart laxen och innan servering brukar han ta bort skinnet för att slippa tråkiga fula skinnrester kvar på serveringsfatet.

Oftast blir det att vi äter fetaostkräm till lax, eftersom den både är god och enkel att göra. Lax och fetaost en verkligen en perfekt kombination.

I dag blev det lax och halloumi på grillen
Två fina filébitar av lax.
En riktigt mumsig portion.
Favorittillbehör till lax är blomkål och broccoli

Efter att ha slöat och ätit o druckit gott nästan hela da'n i dag tänkte jag försöka göra lite nytta i morgon. Altanen och utemöblerna behöver skuras och fönstren ska tvättas. Perfekta utomhusaktiviteter när det är finväder så det blir nog morgondagen "to do". Så härligt att få göra i ordning altanen och se'n håller vi tummarna att det blir många lata dagar som vi hänger där.

Nu ska jag stänga ner datorn och se hur det går för Benjamin Ingrosso i Eurovision. Nog måste han väl ta sig till final åtminstone?!

onsdag 9 maj 2018

Sol och långhelg

Så underbart med helg och en långhelg dessutom.

Lite avundsjuk är jag ju på er i södra Sverige som har högsommarvärme. Vi har sol men inga sommar-temperaturer och i dag har det blåst jättemycket och tyvärr har det blåst rakt in på vårt fina altanhörn.

Men jag vill ändå låtsas att det är sommar så jag tog ett glas rosé i solen innan maten. För att fira in helgen och att sommaren snart är här och det var ju sol i alla fall så man kunde lätt drömma sig bort till alla varmare dagar som vi har framför oss.


Självklart blev det grillat till middag och så lär det bli resten av helgen också. I dag grillade vi fläskfilé och planen är att det blir lax i morgon, helstekt älg-ytterlår på fredag och kyckling på lördag, söndag har vi inte bestämt än. 

Som jag redan har skrivit hade jag en riktig bakdag igår då jag bakade tre olika kakor på kvällen. Jag började med ett nytt försök på Subway-kakor och den här gången blev de bättre. Sedan gjorde jag en vaniljsockerkaka och daimrutor när jag ändå var i farten och hade "stökat" ner i köket.

Inte bra att ha så mycket gott hemma, alldeles för lockande och enkelt att ta nå gott till teet.


Jag har sovit så himla dåligt en massa nätter så nu känner jag mig rätt trött och ser fram emot en lugn kväll i soffan innan jag förflyttar mig till sängen och slipper ställa nån klocka för i morgon ska jag sova och ta det lugnt hela morgonen. Innan jag ska i väg på lunchdejt som jag hoppas vi får tillbringa i solen på en uteservering.

Njut kvällen!

tisdag 8 maj 2018

Svartvinbärskaka

Det har varit fullt upp se'n jag kom hem och nu har jag äntligen satt mig i soffan. Jag har haft en riktig bakdag och hunnit med tre olika sorter, så kul. Men den här svartvinbärskakan som ni nu ska få receptet på bakade jag i söndags och inte i dag.


Svartvinbärskaka

4 ägg
3 dl strösocker
200 g mandelmassa
1 tsk kardemumma
1 tsk bakpulver
4 dl vetemjöl
4 dl svarta vinbär
flagad mandel
75 g smör

Vispa ägg och socker riktigt pösigt. 
Riv mandelmassan. 
Blanda samman de torra ingredienserna och rör i dom tillsammans med mandelmassan till äggsmeten. 
Blanda till en jämn smet. 
Häll smeten i en smord och bröad springform.
Fördela vinbären på kakan. 
Strö över ett jämnt lager flagad mandel. 
Hyvla smöret och lägg ut över kakan.
Grädda i 175 °C i cirka 45 minuter eller tills kakan är helt klar i nedre delen av ugnen. 

Så god och saftig kaka. Mandelmassan gör kakan saftig och lite extra söt och då passar det perfekt med lite sura vinbär. Vi har en massa svarta vinbär i frysen som jag inte riktigt vet vad jag ska använda till, men nu lär jag definitivt göra den här kakan fler gånger.

Har ni några andra recepttips för svarta vinbär? Jag tar gärna emot alla tips ni har.

God och vacker.
Hade nog varit gott med en klick grädde också.

Puuh vad trött jag känner mig i kroppen efter att ha stått i köket i flera timmar och se'n blev det ett städrace då jag både plockade undan en massa och dammsög. Men nu har vi både nybakat och nystädat. Kan det bli bättre inför en långhelg?

I morgon blir det en halvdag på jobbet och sen är jag ledig i hela fyra dagar. Så härligt och precis vad jag behöver just nu. Vi verkar tyvärr inte få någon sommarvärme som i södra Sverige, men sol i alla fall och det är ju bättre än inget. Och i vårt fina skyddade hörn lär det kunna bli riktigt riktigt varmt.