torsdag 20 juni 2024

Helgen som gick

Nu när det är helg igen passar det väl bra att visa lite från vår förra helg då jag och Leif hade en minisemester i Umeå.

Vi var bara borta två dagar men vi hann så mycket så när vi kom hem på söndag kändes det inte som att vi lämnade Luleå bara dagen innan. Vi tog en lugn lördagsfrukost hemma innan vi packade bilen med det vi skulle ha med oss. Sedan tog vi det lugnt de 25-30 milen men några stopp här och där. Vi tog även en mindre väg för att slippa tråkiga E4:an mellan Skellefteå och Umeå.

Jag hade velat stanna på något mysigt trädgårdscafé eller liknande för lunch men det regnade precis då så vi fortsatte till Umeå och i stället blev det en sen vinlunch på Sjörbris, en restaurangbåt vid älven mitt i sta'n. Utsikten var bättre än både maten och priserna, kan man lugnt säga. 

Efter lunch strosade vi genom Umeå lite innan vi gick tillbaka till hotellet för lite vila och några koppar te. Umeå är verkligen mysigt och har tagit tillvara på sin närhet till vattnet på ett helt annat sätt än Luleå.

Jag förstår inte varför inte Luleå gör mer för att bli en attraktiv och fin sommarstad. Vi ligger alltid i topp i solligan. Tänk om vi dessutom skulle ha fler restauranger och caféer i kvällssolen och snyggare/bredare promenadstråk längs vattnet. Luleå centrum är en halvö och ligger därför så perfekt med vatten runt typ hela city.


Efter vilan och tepausen bytte vi om och gick ner på sta'n igen. Vi började på GP's och då var det äntligen dags för sommarens första, men definitivt inte sista, Aperol Spritz. Alltså den är så god och vacker och såå mycket sommar. En storfavorit och i stort sett den enda drinken jag aldrig blir besviken på.


Sedan gick vi vidare till den tredje restaurangen som vi blivit tipsade om och ville prova, nämligen Basta och då var det dags för Pasta. Inte lätt att säga Pasta på Basta 😀 När jag var liten gick jag hos tal-fröken (logoped) för att jag hade lite svårt att uttala vissa bokstäver. Just P och B var bokstäver som jag ofta blandade ihop, detsamma var det med K och G. Jag kommer ihåg läxor som "paket" då jag lika gärna kunde säga "baget".

Nog om mina gamla talsvårigheter. På Basta började jag med en Bellini, men den var alldeles för söt för mig och jag ångrade mig redan vid första sippen. Pastan var desto godare. Vilken tur. Men så mätta vi blev så efter maten tog vi en liten omväg tillbaka till hotellet. Så skönt att att promenera bort lite mättnadskänsla innan det var dags att sova.



Söndag började vi med hotellfrukost. Men eftersom jag rätt ofta äter hotellfrukost numera då jag jobbar i Kiruna så är det inte samma wow-känsla nå mer. Lite tråkigt faktiskt. Det är som när man har semester och går miste om fredagskänslan.

Efter frukosten hämtade vi mamma i Vännäs som hade hälsat på släktingar i ett par dagar och sedan åkte vi till Ikea för lite shopping. Det var rätt länge sedan jag var på Ikea så det var så himla kul och jag hittade riktigt mycket roligt och som vanligt är köksavdelningen roligast.

Innan vi lämnade Umeå hann vi med lunch på Leifs (inte min) favoritrestaurang - Burger King. Sedan åkte vi vidare till Norrfjärden där det var dags för 20-årskalas för min systerson. Perfekt med en fest-avslutning på en bra helg och skönt att slippa laga middag efter några timmar i bil.

Kalaset började på bästa sätt med bubbel och snittar. Favoritstart på alla kalas😀 Sedan dukades det upp en annan kalasfavorit - Buffé! Alltså det är så underbart med ett bord fullt med godsaker och sedan blir det en salig blandning på tallriken. 

Vi var många som tyckte att den färgglada salladen med bl.a. broccoli och morötter var såå god. Så den ska jag försöka göra i sommar nån gång. Så fräsch, vacker och god.

Självklart avslutades kalasmiddagen med tårtor, två glutenfria varianter och jag var tvungen att smaka en liten bit av både. Omöjligt att bara välja en.

Mums, så mycket gott!
Mitt val!
Mycket gott. Vad skulle ni välja?
Ett bord fullt med godsaker
Den supergoda salladen

Två glutenfria tårtor

Det var vår förra helg och nu är det helg igen💖 Midsommarhelgen! Vi är inga stora midsommarfirare, inte i år heller😀 Men sillunch och jordgubbstårta blir det i alla fall, det har vi redan bestämt. Sedan får vi se vad vi mer hittar på.

Jag ser mest fram emot att vila och ha en extra dag ledigt. Hoppas vi får sol och värme så jag får lite semesterkänsla med altanhäng redan nu. 

tisdag 18 juni 2024

Bönfrallor glutenfria

Hallå, stanna tiden en aning. Jag tyckte att det nyss var början av maj och nu har vi passerat mitten av juni, jag hinner inte med. Det börjar ju bli dags att planera och förbereda våra juli-kalas. Intensiva jobbdagar och lite sämre väder gör att jag inte är ute och njuter av sol och värme på lunchen eller kvällarna och då glömmer jag nästan bort att det är sommar nu.

Det är ingen nedtrappning på jobbet inför semestern utan det är full fart och enormt koncentrations-krävande dagar då jag lär mig sååå mycket om arbetsrättsliga avtal och regler, konfiguration av ett nytt system och inte minst engelska eftersom alla workshops vi har nu är på engelska. Så efter middagarna orkar jag inte mycket mer än att ligga i soffan och se nån serie eller nån em-fotbollsmatch. Men det är tur att jag älskar att lära mig nya saker för dagarna är "jobbiga" men så otroligt roliga.

Nu är jag i Luleå och får äta hemlagade middagar men när jag är i Kiruna är det perfekt att äta yoghurt och nån macka på hotellrummet till middag. Mackor är min riktigt stora lass, finns inte mycket som är godare än det. I ett försök att göra mina mackor lite nyttigare testade jag ett viktväktarrecept med vita bönor. Jag tror att en fralla inte ger en enda point för er som räknar viktväktar-points.


Bönfrallor

300 g stora vita bönor avrunnen vikt
3 ägg
2 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
0,5 msk citronsaft
0,5 tsk salt

Toppa med t.ex sesamfrön

Lägg allt i en skål och mixa ihop till en kladdig och jämn smet med en stavmixer.
Låt stå och svälla ca 10 minuter.
Fukta händerna och forma 6 runda bullar. Fukta händerna mellan varje ny bulle.
Lägg på en bakpappersklädd plåt och strö på ditt val av topping.
Grädda i mitten av ugnen i 200° tills frallorna är gyllene, 20–25 minuter.

Smaken är helt okej och visst blev de fina? Men jag har lite svårt med den lite "svampiga" konsistensen, det blev dock bättre när man rostar det. 

onsdag 12 juni 2024

Tomatsås till spagetti och köttbullar

I dag var det skolavslutningsdag i Luleå men det går nästan obemärkt förbi vår familj numera. Lite tråkigt faktiskt för det finns inte många dagar som har högre mysfaktor. Om två år tar Ida studenten och då ska vi fira ordentligt igen. Men när man går ut ettan och tvåan på gymnasiet är inte skolavslutningen så speciell, de får ju inte ens terminsbetyg numera och lektioner har de knappt haft på över en vecka.

Själv ska jag jobba några veckor till innan jag får semester, men eftersom jag fortfarande känner mig ny på jobbet och det är så mycket roligt och nytt att lära sig så längtar jag inte lika mycket som jag brukar till sommarledigheten. Sommaren är så pass kort så jag försöker njuta varje dag istället, oavsett om jag jobbar eller är ledig.

Redan till helgen blir det en mini-semester då vi tar en helg i Umeå. Där hoppas jag att vi ska äta gott, dricka gott, bo på hotell, Ikea-shoppa och bara ta det lugnt utan för många planer. Jag har även tänkt att vi ska ta det lugnt på vägen dit och se det som semester också. Ofta när vi kör/åker bil så ska vi från A till B på kortast möjliga tid. Men nu tänkte jag att vi skulle ha en annan strategi. Få se om vi lyckas med det😀

Jag håller på med en frystömning också (går inte så jättebra) för jag vill rymma bullar, kakor och tårtbottnar inför kommande sommarkalas. Så igår tog jag upp en förpackning med köttbullar som vi åt tillsammans med spagetti och tomatsås. Riktigt gott!


Tomatsås till spagetti och köttbullar

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 pkt finkrossade tomater
1 msk tomatpuré
1 näve färska basilikablad
1 msk balsamico
1 tsk dijonsenap
0,5 krm chiliflakes
salt o peppar
ca 2 dl vatten

Blanda med:
köttbullar
spagetti

Servering:
parmesanost
ruccola och/eller färsk spenat

Finhacka löken och stek i olja, pressa i vitlök och stek lite till.
Tillsätt krossad tomat, tomatpuré och alla övriga ingredienser till tomatsåsen.
Koka upp såsen och låt sedan puttra under lock. Ju längre desto bättre oftast.
Smaka av tomatsåsen och krydda eventuellt mer.
Vänd försiktigt köttbullarna i tomatsåsen och låt dem få puttra med några minuter för att bli varma.
Koka spagetti enligt förpackningens anvisningar.
Blanda ner den kokta spagettin i tomatsåsen, rör runt försiktigt.
Servera ev med riven parmesanost, rucola och/eller spenat.

När tomatsåsen är i fokus tycker jag att det är viktigt att använda krossade tomater av bra kvalité. T.ex till en köttfärssås är det inte lika viktigt.

Den här tomatsåsen och spagettin är god som den är och nästa gång äter jag det nog tillsammans med en burrata istället för köttbullar.


fredag 7 juni 2024

Lättare kladdkaka Viktväktar-style

Det är inte lätt att ha koll på vilken dag det är i dag. Det är fredag men känns som måndag eftersom vi var lediga igår. Jag vet inte hur många gånger jag har tänkt fel angående dag idag. Men nu, när dagens snart är slut, börjar jag inse att det är fredag och en helg framför oss.

Det var så skönt med en ledig dag igår, det behövdes. Jag var såå trött och trodde att jag var på väg på att bli sjuk. Men det har nog bara varit för mycket i några veckor nu och sedan pollenallergi på det. Så jag behövde vila och ta det riktigt lugnt.

Inför sommaren testade jag att göra en choklad-/kladdkaka utan så mycket socker eller fett, en viktväktarkaka. Jag som älskar choklad tycker att det blev bra, mycket över förväntan. Saker med choklad kan inte vara dåligt, eller hur? Jag har dock tänkt försöka experimentera med den en aning för att få till en ännu bättre kaka


Lättare kladdkaka Viktväktar-style

3 ägg
2 dl ICA sötströ
1 dl vetemjöl
1 krm salt
0,75 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
0,25 tsk bakpulver
2,5 dl yoghurt naturell 0%
1 tsk margarin flytande

Vispa ägg och sötströ luftigt.
Blanda mjöl, salt, kakao, vaniljsocker och bakpulver i en liten skål.
Sikta ner de torra ingredienserna i äggsmeten och rör ihop.
Rör ner yoghurten i smeten.
Häll smeten i en smord ugnsform, ca 23 cm i diameter.
Grädda i nedre delen av ugnen i 200 gader i ca 20-25 minuter.

Jag tyckte att den var godast kall direkt från kylskåpet, då var det lite chokladmousse- eller chokladpudding-känsla över kakan. 

Om man bara tar en liten bit (som oftast räcker) så är det bara 1-2 points för den som räknar Viktväktar-points. Vill du servera något viktväktarvänligt till kakan så har Arla goda grekiska yoghurtar nu med 0% fett och i olika smaker - naturell, jordgubb och citron. 






onsdag 5 juni 2024

Sallad med rödbetor, spenat, nektariner och mycket gott

Då var det helg igen💖
Det är inte många hela veckor numera. Imorgon är det nationaldag och därmed röd dag (sedan några år tillbaka). Hur många kommer fira nationaldagen? Jag avslutade min (halva) arbetsdag i dag med att ha ett möte med medarbetare i Norge och man kan ju lugnt säga att firandet av vår nationaldag skiljer sig åt mellan Norge och Sverige. De flesta av oss är mest nöjd med att ha en extra ledig dag och ev även halvdag idag😀

Vi brukar äta lite godare och ibland har jag försökt mig på någon efterrätt med Sverige-tema, men blått är inte jätteenkelt att få till naturligt vid bakning. Blåbär blir mer lila än blått t.ex.

På tal om att äta lite godare så har jag ju glömt ge er receptet på den matiga salladen som jag gjorde för ett tag sedan. Nu är det väl över en månad sen kanske jag gjorde den. Men bättre sent än aldrig..... Jag serverade salladen till ugnsstekt kyckling, som är mitt favoritsätt att tillaga kyckling. Så skönt att slippa stå o steka som är bland det värsta jag vet.


Sallad med rödbetor, spenat, nektariner och mycket gott

Förslag på ingredienser
babyspenat och rucola
rödbetor
blomkål
sojabönor
nektariner
jordgubbar
salladslök
fetaost
rostade och saltade solroskärnor och/eller pumpafrön

Förberedelser
Skala, dela i bitar och ugnsstek rödbetorna eller köp förkokta.
Dela blomkålen i mindre bitar, ugnsstek lite lätt. Jag vill ha kvar lite krisp.
Tina sojabönorna
Dela nektariner, jordgubbar och salladslök i mindre bitar.
Torrosta och salta kärnor/frön eller använd färdiga

Montering
Lägg salladen i botten på ett salladsfat.
Varva övrig frukt, grönsaker och lök.
Toppa med smulad fetaost och frön.

Jag tycker att det blir vackert om man använder lite olika form på grönsakerna när jag skär dem i mindre bitar. Det blir klyftor, skivor/strimlor och bitar. Sedan är det gott med olika konsistens/struktur också, det är därför jag ofta lämnar lite tuggmotstånd på grönsaker när de tillagas.

Jag tycker om att ha frukt i sallader som då ger lite god sötma och här blir det perfekt kombo till salt fetaost och salta frön.


Nu är jobbdagen slut, lunchen uppäten, blogginlägget snart publicerat så då ska jag fixa en kopp te och gå ut i solen på altanen och njuta av sommaren och ledigheten. Efter två tre hektiska veckor med mycket jobb och många resor känns det skönt att inte ha något planerat. Jag ska ta dagen som den kommer och pyssla på här hemma med saker som har blivit lite eftersatta efter alla veckor på språng.

Det var såå länge sedan jag bakade. Så nu längtar jag efter det och det börjar nog bli dags att baka lite sommarkakor och fylla upp frysen med. Jag brukar ju alltid göra småkakor/snittar som är enkla att baka, lätta att variera i smak och perfekt att ta upp ur frysen när man får oväntat besök.

lördag 1 juni 2024

Kirunavecka

Men alltså vad har vi för dagar💕 
Jag älskar att vi har sommar redan i maj och jag hoppas att det här underbara vädret fortsätter länge. Äntligen kan vi hänga på vår älskade altan igen. Det finns inte mycket som slår en kopp te i kvällssolen. Ja det skulle väl vara frukost ute i värmen eller ett glas Cava innan maten😀

Tyvärr har jag inte kunnat vara på altanen något i veckan eftersom jag har jobbat i Kiruna. Men det tar jag igen i helgen.

Måndagkväll var nog en av mina bästa kvällar i Kiruna då fick jag en rundtur runt LKAB och Kiruna och fick höra en massa historia. Strålande sol och sommarvärme gjorde att kvällen blev kanonbra. Vi hade jobb-besök från Tyskland och Spanien så det var fint att kunna visa dem SommarSverige från sin bästa sida.


Spegelblankt och fint i Jukkasjärvi. Vi var även en sväng förbi ishotellet där taket hade smält bort men resten stod kvar så man såg de olika rummen bl.a.
Långt där borta ser man Kebnekaise
Den vita höga byggnaden med en svart fyrkant (stort fönster) är Scandic, där jag oftast bor när jag är på jobb i Kiruna. 
Kyrkan på sin nuvarande plats, men snart ska den stora kyrkan flyttas i ett stycke till sin nya plats i nya Kiruna Centrum.
Fin gammal träkyrka
Altartavlan målad av prins Eugen
Taket inne i kyrkan
Utsikt från hotellrummet över stadshuset och klocktornet på stadshustorget. Solen står högt trots att klockan är halv tio på kvällen.
Jag hade lite annorlunda och otymplig packning när jag åkte upp i söndags😀
Jag var ju "tvungen" att ta med mina fina morsdagsblommor som jag fått av Olivia. Hela veckan kunde jag njuta av den fina buketten. Ett hotellrum har nog aldrig varit så mysigt och fint💞
Veckans absolut godaste!
För en choklad-tok som mig så slog det här allt. Trots att jag var ordentligt mätt kunde jag inte motstå denna goding.
Annars var nog det här veckans mat🙈
En halv yoghurt, en macka med phildelphiaost och en kopp te på hotellrummet (och på tåget hem) var det som middagarna bestod av. Mycket roligare än så är det inte att bo borta😀 Tack o lov i alla fall att jag bor inne i centrum där jag kan strosa och fördriva lite tid på kvällarna innan jag går förbi Coop på väg till hotellet för middag och lite tv-tittande. 

tisdag 28 maj 2024

Sommarsallad med sötpotatis och jordgubbar

Nu har jag en arbetsvecka i Kiruna och även här är det högsommarvärme och helt magiskt väder. Så underbart att få så mycket sommar så tidigt på sommaren. Inte trodde jag att jag skulle få uppleva kanonvärme i Kiruna redan i maj. Men mer om min vecka här kommer senare, för den behöver ett eget inlägg.

I dag tänkte jag istället tipsa om en favoritsallad. Nämligen sallad med sötpotatis för det är bland det godaste jag vet till grillat. Så liknande recept som det här finns redan på bloggen, men jag måste dela det igen så att ingen missar det.

Sommarsallad med sötpotatis och jordgubbar

sötpotatis
babyspenat
rucola
körsbärstomater
rödlök
sojabönor
paprika
jordgubbar

Skala och dela sötpotatisen i bitar. Tillaga i air fryer eller i ugn 200 grader i ca 15-20 min.
Dela tomater, lök, paprika och jordgubbar i mindre bitar.
Lägg spenat och rucola i botten på ett uppläggningsfat.
Lägg övriga grönsaker på salladerna.
Toppa med sötpotatis och jordgubbar.

De här grönsakerna använde jag den här gången men självklart går det att variera med det man har hemma och/eller tycker om. Spenat, jordgubbar och sötpotatis är dock en supergod kombo som jag oftast har som grund. Resten däremot varierar jag från gång till gång.