måndag 6 november 2023

Tortellinipasta med pancetta, champinjoner och ärtor

Då är en ny arbetsvecka igång efter en helt underbar helg då jag hann det mesta som jag ville. Det är inte alla helger man känner att man har hunnit allt man vill. Men det är kanske den extra lediga fredagen som gjorde att det blev en så bra helg. Nu hoppas jag att vecka fortsätter lika bra. 

Vill ni äta något gott i veckan? Då tycker jag att ni ska testa den här goda pastan som är så enkel att fixa i ordning också. Perfekt med både gott och lättlagat, eller hur? Lite roligt att jag skriver att den är enkel att laga för jag har ju faktiskt aldrig gjort det. Det var Olivia som bjöd mig på den här goding. Men den såg enkel ut att göra och pastarätter brukar ju vara lättfixade.


Tortellinipasta med pancetta, champinjoner och ärtor

400-500 g tortellini
250 g skinka, bacon eller pancetta
2 schalottenlökar
250 g champinjoner
3 dl grädde
ca 1 dl vitt vin
frysta gröna ärtor
parmesanost

Koka tortellinin enligt förpackningens anvisningar.
Stek skinka/bacon/pancetta, lägg upp på fat när det är klart. 
Använd fettet och stek schalottenlök och champinjoner. 
Lägg tillbaka skinka/bacon/pancetta, häll i grädde och vitt vin.
Koka upp och ihop, häll i tortellinin när den är färdigkokt. 
Smaka av med parmesan och rör om allt. 
Rör ner frysta ärtor. Dom ska inte koka, bara tinas av den varma maten, annars blir de grå och tråkiga.
Servera tillsammans med extra parmesan.



fredag 3 november 2023

Nytta och nöje i Stockholm

Finns det något bättre än långhelger? Knappt! Jag har varit ledig idag och hunnit både städa och baka, och nu är jag ledig ytterligare två dagar. Helt underbart.

Förra helgen var jag i Stockholm och hälsade på Olivia och Emil i deras nya fina lägenhet och vi hann med så himla mycket kul. Vi landade rätt sent på fredagen och åkte direkt ut till Nacka/Jarlaberg där det blev fredagsmys med småplock. Lovely!



Det absolut bästa under min Stockholmsvistelse var "En jäkla massa schlager" med Magnus Carlsson och Linda Bengtzing på Rival på söndagkväll. Gissa om jag njöt! 2 timmar och bara en massa bra svenska schlagers. Jag var lyrisk.




Innan all schlager laddade jag upp med bubbel (som sig bör) och en burgare på en restaurang vi hade googlat fram. Så kul att hitta nya restauranger som man blir nöjd med. Hit kommer vi nog återvända. Den heter Bistroteket Maria och ligger vid Zinkensdamm.



Jag älskar att det nu är okej att jobba på annat ställe än kontoret (tack Corona för det), så måndag och tisdag kunde jag jobba från Stockholm och hade därför möjlighet att umgås med Olivia några extradagar. Så mycket värt! För att hinna jobba några timmar på tisdag innan flyget gick hem bodde jag på hotell sista natten och satt på hotellrummet och jobbade innan jag var tvungen att checka ut.

Jag bodde på Clarion Sign, ett av mina favorithotell. Trevlig personal, underbar frukost med bra logistik och många sittplatser, rymliga rum och den här gången hade de skämtat till det ordentligt eftersom det var Halloween. Ett hotell med det lilla extra, alltså.


Efterrätt efter frukosten är väl ändå det bästa med hotell-frukost.

Blev lite förvånad (och glad) när jag såg detta par sitta i restaurangen.

Det var lite läskigt att kliva in i den här hissen. Blixten gjorde att det ser ljust ut, men det var riktigt mörkt och läskigt i hissen.

Ett hotell jag däremot aldrig mer kommer bo på är Hobo där jag, Leif och Ida bodde fredag till lördag innan det åkte vidare mot Jämtland och jag flyttade in hos Olivia och Emil. Jag fick en chock när jag såg en bytta med jordnötssmör bland all annan mat. Så onödigt och så farligt. Så stor varningsflagg för dem som inte verkar speciellt kunniga på allergier. 

fredag 27 oktober 2023

En ny chans

I tisdag hade jag tjejkväll hemma hos mig. Så mysigt att dricka och äta gott och surra en massa på en helt vanlig tisdag. Det var extra bra att jag kan kunde ta lite sovmorgon dagen efter. Eftersom jag hade något kul att fira bjöd jag på min favorit-Cava dessutom. Vardagslyx!


Snittar & Bubbel
popcorn
snittar med gravlaxröra
ostbitar



Varmrätt
Kräftsoppa med pinsa och baguette


Efterrätt
Blåbärspaj med grädde



Vi träffades och började umgås på ett av mina första jobb efter min universitetsexamen. Och det var många år sedan. Känns som att det är lika bra att strunta räkna hur många år sedan det är. Jag har hunnit med några jobb sedan dess och snart är det dags för ytterligare ett nytt.

Så det blev även ett litet mini-firande med min favorit-Cava för att jag lyckades få detta jobb som låter så roligt och intressant. Så himla mycket jag i den annonsen. Är så glad att även rekryterarna tyckte att jag passade. 

Det har varit en lång rekrytering, men så seriös och ordentlig. Jag har gått igenom flera intervjuer/samtal, matte-, logik- och psykologtester och muntlig utvärdering av testerna med en psykolog, dessutom har de pratat med flera av mina referenser. Så spännande att se hur pass olika rekryteringsprocesser kan vara.

måndag 23 oktober 2023

Försenat höstkalas

Jag har ju två stora höstbarn som vi brukar fira med ett gemensamt kalas, mitt emellan deras födelsedagar. I alla fall sedan de blev så stora så att det var okej att ha kalas tillsammans. När de var små ville de självklart ha sina egna kalas, utan att behöva dela uppmärksamheten. Nu är de nog rätt glada att slippa stå i centrum själva.

I år blev dock deras kalas en aning försenat pga olika anledningar. Men bättre sent än aldrig…

Eftersom de har lite olika mat-smak och jag vill att de ska få äta sina favoriter, så blev det lite smått o gott i en salig blandning på buffébordet..



Middagsbuffé

skagencheesecake
tacolasagne
små briochebröd med pulled pork, sallad, picklad rödlök och srirachamajo
crunchitablad med pulled pork, picklad rödlök och srirachamajo
små tacoskålar med avokadokräm & räkor
gratinerade små tacoskålar med tacoköttfärs
pizzabullar med skinka och ost

ugnsstekt chilimarinerad lax
tacoköttfärs

gurka, småtomater och majs
salladsmix och crunchitablad
picklad rödlök
avokado- och mangosalsa

fat med melon, morotsstavar, vindruvor och päron

tortillabröd, tacochips
salsa, smältost, crème fraiche
srirachamajo


Efterrätt

blåbärspaj
glass
strössel
Noblesse-choklad

Bättre o bättre dag för dag

Då har en ny vecka dragit igång och jag har inte riktigt hunnit bearbeta förra veckan. En vecka som började tråkigt med förkylning, soffläge och två inställda superroliga saker. Men fortsatte med ett kanonroligt och inspirerande besked och en helt underbar hockeyvinst. 


Inte trodde jag förra måndagen då jag låg krasslig och tyckte synd om mig själv att det ändå skulle bli en av mina bästa veckor. I går söndag vaknade jag riktigt glad och hann tänka tanken "Varför är jag glad, vad ska hända idag?" Innan jag kom på att det berodde ju på lördagens hockeymatch.

Luleå hockey spelade mot Skellefteå i Skellefte och vi var så klart på plats, tillsammans med flera hundra (tusen) andra lulefans. Efter en smågrinig och tuff match utan mål, kändes hela sista perioden som en sudden, dvs att nästa mål vinner. När Skellefteå fick straff i tredje perioden trodde jag att det var kört. Men Luleå räddade - oj vad jag skrek av glädje.

När det sedan återstår 5 minuter lyckas Luleå få in en puck och vi satt då alldeles bakom målet. Gissa glädjen när vi ser pucken glida fram bakom målvakten och in i mål. Enorm glädje! Det finns inte så mycket som engagerar mig och gör mig så glad som när Luleå spelar och vinner. Det blev jobbiga sista minutrar då Luleå dessutom fick en utvisning och tvingades spela mer färre spelare. Men VI VANN. 

Firade med lite ost&chark på fredagen. Perfekt då vi inte orkade laga mat.

En av de två roliga sakerna jag var tvungen att tacka nej till tar jag igen imorgon istället. Det var middag med två gamla kompisar, men de är så snälla så de ser till att träffas igen så att även jag kan vara med. Vilken lycka. Så jag har köpt min favorit-Cava så att vi kan fira ordentligt.

Det roliga beskedet jag fick i onsdag återkommer jag till och berättar mer om senare i veckan. 

En bild från början av veckan

onsdag 18 oktober 2023

Basilika- och tomatmarinerad rostbiff

Efter några dagar med en en jobbig höst-förkylning är jag nu på bättringsväg, hoppas jag. I natt har jag sovit riktigt bra i många sköna timmar och när jag vaknade kunde jag t.o.m andas. Tidigare mornar har jag vaknat helt täppt i näsan och torr i munnen. Men inte i morse, så himla skönt.

Jag har varken varit sugen på eller orkat laga mat de senaste dagarna och då är det bra att kunna ta till enkla och goda recept. Ungefär som på fredagar - då vill jag ha god mat som behöver minimal ansträngning och då är det här recept kanonbra.

Perfekt att använda när man har kvar lite kött från en tidigare middag, kanske från söndagssteken. Servera detta fat tillsammans med gott bröd och/eller en pastasallad och du har en perfekt fredagsmysmiddag. Den passar även perfekt på ett buffébord tillsammans med andra smårätter.


Basilika- och tomatmarinerad rostbiff

ca 400 g rostbiff i skivor
körsbärstomater
färsk babyspenat
Marinad/Dressing
1 rödlök
1 vitlöksklyfta
3-4 marinerade soltorkade tomater
1 kruka basilika
1/2 dl balsamvinäger
1/2 dl olivolja
salt, peppar

Skala lök och vitlök och hacka dem fint. 
Tärna tomater och strimla basilika.
Rör samman alla ingredienserna till dressingen/marinaden.
Lägg spenat på ett fint uppläggningsfat.
Lägg köttskivorna på spenaten och häll dressingen över dem. 
Låt fatet stå någon timme och dra åt sig smakerna. 
Garnera med körsbärstomater och ev. basilikablad.

Om jag förbereder i förtid så brukar jag lägga köttet och marinaden i en låda och förvara i kylskåpet nån eller några timmar först. Sedan när det är dags att äta lägger jag upp allt på ett serveringsfat.


Jag är lite sur att jag är sjuk just nu för jag hade så mycket roligt inplanerat den här veckan. Men det var ju bara att glömma och istället ligga hemma och tycka synd om mig själv. Men vad är väl en bal på slottet...

Nu ska jag fixa lite mer te och lägga mig i soffan och ha lite seriemaraton ett tag. Bästa avkopplingen och bästa sättet att bli frisk är att vila en massa. Så jag ser till att göra just det. Men i dag tänkte jag försöka ta mig ut lite grann, längtar efter frisk luft. Ett varv runt huset eller kvarteret borde jag nog orka.

söndag 15 oktober 2023

Vinter på gång

Nu är det olika väder mest varje dag. I torsdags vaknade vi upp till ett ordentligt lager snö(slask), i fredags var det strålande sol, igår spöregnade och blåste det och i dag snöar det lite igen. Undra vilket väder det blir imorgon. Trots att vi fick mycket snö i torsdags och det låg kvar på marken så försvann allt i gårdagens regn.

I inlandet har det snöat riktigt mycket så Leifs jaktlag har avblåst årets jakt för deras stuga och jaktmarker ligger så dåligt till och svårt att ta sig dit. Vi har överfulla frysar av fjolårets älgkött, annat kött, bär, svamp och bröd så jag är rätt nöjd med att vi inte får hem ännu mer älgkött som också måste rymmas.

Det som är bra med nysnö är att man kan se djurspår i snön så man vet om någon älg har rört sig där, men även bra att kunna se sin hunds spår. Bra ledtråd om man måste börja söka efter sin hund. Ett ännu bättre sätt att hålla koll på sin hund måste ju vara tracker hundpejl. Där man sätter en spårare på hunden och sedan kan hålla koll i sin mobil var hunden är. Måste ju kännas himla skönt att ha lite koll på sin hund när man är i skogen. Både de gånger då det är tänkt att den ska springa i väg från en och när de inte ska det.

Dagens bästa är att vi har hunnit fixa i ordning det sista i trädgården och på altanen, så nu är vi redo för vinter. Varje år är vi ute i sista sekunden för det är så sjukt tråkigt att plocka bort allt och inse att det är över ett halvår tills altanen och trädgården är fin och användbar igen.

Torsdagmorgon

Söndageftermiddag