tisdag 8 maj 2018

Svartvinbärskaka

Det har varit fullt upp se'n jag kom hem och nu har jag äntligen satt mig i soffan. Jag har haft en riktig bakdag och hunnit med tre olika sorter, så kul. Men den här svartvinbärskakan som ni nu ska få receptet på bakade jag i söndags och inte i dag.


Svartvinbärskaka

4 ägg
3 dl strösocker
200 g mandelmassa
1 tsk kardemumma
1 tsk bakpulver
4 dl vetemjöl
4 dl svarta vinbär
flagad mandel
75 g smör

Vispa ägg och socker riktigt pösigt. 
Riv mandelmassan. 
Blanda samman de torra ingredienserna och rör i dom tillsammans med mandelmassan till äggsmeten. 
Blanda till en jämn smet. 
Häll smeten i en smord och bröad springform.
Fördela vinbären på kakan. 
Strö över ett jämnt lager flagad mandel. 
Hyvla smöret och lägg ut över kakan.
Grädda i 175 °C i cirka 45 minuter eller tills kakan är helt klar i nedre delen av ugnen. 

Så god och saftig kaka. Mandelmassan gör kakan saftig och lite extra söt och då passar det perfekt med lite sura vinbär. Vi har en massa svarta vinbär i frysen som jag inte riktigt vet vad jag ska använda till, men nu lär jag definitivt göra den här kakan fler gånger.

Har ni några andra recepttips för svarta vinbär? Jag tar gärna emot alla tips ni har.

God och vacker.
Hade nog varit gott med en klick grädde också.

Puuh vad trött jag känner mig i kroppen efter att ha stått i köket i flera timmar och se'n blev det ett städrace då jag både plockade undan en massa och dammsög. Men nu har vi både nybakat och nystädat. Kan det bli bättre inför en långhelg?

I morgon blir det en halvdag på jobbet och sen är jag ledig i hela fyra dagar. Så härligt och precis vad jag behöver just nu. Vi verkar tyvärr inte få någon sommarvärme som i södra Sverige, men sol i alla fall och det är ju bättre än inget. Och i vårt fina skyddade hörn lär det kunna bli riktigt riktigt varmt.

söndag 6 maj 2018

Matsedel v.19 maj 2018

God morgon på er!

Nu är sista dagen på helgen här och det innebär att förberedelserna för nästa vecka börjar och för att underlätta era middagar kommer här en veckomatsedel som jag hoppas ni kan hitta lite gott från. Jag blev i alla fall inspirerad och tror att räkwok kommer stå på vår egna matsedel också. Och tårtan.....mums!


Matsedel v.19 maj 2018

Köttfri måndag

Tisdag

Onsdag

Torsdag

Mysfredag

Veckans godsak


*************

Mina förberedelser inför kommande vecka består i att röja och städa efter helgens renovering. Det är så mycket roligare att börja veckan i ett välstädat hem än i ett med byggdamm och grejer överallt. Det verkar bli en små-mulen dag i dag också så jag behöver inte känna nån längtan att gå ut, så skönt för då kan jag pyssla på inne i lugn o ro.

Hur härligt är det inte att det är ytterligare en kortvecka vi har framför oss! För mig innebär det att jag endast jobbar 2,5 dag, så underbart och precis vad jag behöver just nu. 

Nej nu har jag suttit tillräckligt länge här vi datorn. Dags att ta tag i dagen!
Ha en helt underbar söndag!

lördag 5 maj 2018

Dagens

Jag bakar nästan aldrig numera så det blir sällan riktig bra när jag väl bakar. I dag tänkte jag baka sega och goda subway-kakor. De blev jättegoda för det går ju knappt att misslyckas med choklad, men de blev inte det minsta sega. Lite småirriterande. Nytt försök om nån dag!

Chokladkakor, tyvärr blev det inte Subwaykakor

Jag hann inte med nån mer bakning för vi har varit på jakt efter ett golv och vi fick åka på måååånga affärer innan vi hittade ett som vi tyckte om. Se'n var vi även och kollade efter en ny spishäll eftersom vår gick sönder igår, men då visade det sig att vi har 5 års garanti på hällen och det har inte gått fem år än. Så det blir nog till att laga den så den kan hänga med lite längre. Vet egentligen inte om det är positivt eller inte för nu är jag så irriterad på den och hade gärna skaffat en ny. Men det är nog smartare att lägga pengarna på renoveringen vi håller på med 😀

Gårdagens prognos för i dag visade sol, sol, sol men verkligheten blev lite småmulet väder fast det gjorde ju inte så mycket när vi ändå for omkring på en massa affärer. För när vi väl kom hem då skingrade sig alla moln och vi fick njuta av den efterlängtade solen. Nu hoppas vi på sol i morgon också innan helgen tar slut.

Röd grapefruktjuice och prosecco i solen. Lovely!
Grillmiddag så klart!

Gott att baka

I dag tänkte jag ha en bakdag - trots att spishällen gick sönder igår, men jag får försöka klara mig med ugnen. Wish me luck!

När jag sitter och bläddrar igenom mina recept hittar jag så himla mycket jag vill baka. Det är ju så sällan jag bakar numera så jag vill ju baka allt 😀 Förutom gamla godingar vill jag ju baka nya spännande recept jag har sett. Oj, oj, oj hur ska jag kunna välja. Men innan jag börjar baka tänkte jag tipsa er om några godsaker jag hittade i mitt arkiv.

Kardemummakryddad rabarberpaj med kokos

Jag som drömmer mer än vanligt om sol, värme och altanhäng längtar tills jag kan baka rabarberpajer med all vår rabarber. Vi brukar ha värsta rabarber-djungeln på tomten och den har faktiskt börja växa trots att det ligger snö kvar i landet. Jag förmodar att ni i södra Sverige redan kan plocka rabarber från ert land och baka en smarrig rabarberpaj till fikat.



Prinsessbakelser

Lite mer avancerat bak än paj och muffins men ändå enklare än man tror är att göra små prinsessbakelser att bjuda på. Visst är det gulligare att bjuda gästerna på varsin bakelse istället för att ställa fram en stor tårta?



Mintmockarutor

Mockarutor eller Kärleksmums är en riktig klassiker. De flesta barn (och vuxna gillar dessa rutor) och här har jag gjort dem lite godare genom att använda mintströssel istället för kokos. 



Silviakaka

En annan klassiker som alla älskar är Silviakaka och det här är bästa receptet, tycker jag. I många recept får man över äggvitor, men inte här. Här använder man upp hela äggen. Dessutom är det godaste receptet också.



Sega mjölkchokladsnitt

Småkakor har blivit en favorit för mig på äldre da'r, när jag var yngre ville jag mest bara äta mjuka kakor. I dessa kakor använder man Marabou mjölkchoklad med eller utan smak, i just dessa använde jag den med jordgubbssmak och det blev supergott. Kan tänka mig att det blir gott med t.ex. daimvarianten också.



Chipskakor med chokladkräm

Salta krispiga kakor med en len chokladkräm blev så mycket godare än vad jag hoppades på. Kul att använda chips som en bakingrediens. Det är det inte många som kan tro.



Kladdkaka med krispigt täcke

Kladdkakor är aldrig fel så självklart måste jag tipsa om en kladdkaka också. Det kan nog vara det godaste som finns. Dessutom kan man variera dem i det oändliga. Här tipsar jag om en god kladdkaka med krispigt täcke av Rice Cripies.

fredag 4 maj 2018

Fredagsdrömmar

Även fast det har varit en kortvecka så är det skönt med fredag och helg, eller hur? Och hur härligt är det inte med ännu en kortvecka nästa vecka. Se'n är det inte länge kvar till juni, skolavslutning och sommar....hoppas jag.


Inför helgen drömmer jag om altanhäng och goda drinkar men verkligheten ser helt annorlunda ut.

Dröm
Verklighet

Helgens planer är att fortsätta med renoveringen och all städning som tillkommer dessutom måste vi bestämma vad vi ska ha för golv och det är nog lika bra att bestämma tapet/färg i helgen också när vi ändå håller på. Usch jag som inte alls tycker om att ta såna beslut, jag är så rädd att jag ska ångra mig när det väl är på plats.

Vad har ni för helgplaner?
Hoppas ni i alla fall har bättre väder än regnrusket som vi har just nu. Enligt väderprognosen finns det hopp om sol i helgen. Hoppas det stämmer.

torsdag 3 maj 2018

Grillad högrev

Ska ni grilla i helgen? Då tycker jag absolut att ni ska testa att grilla högrev för det är bland det godaste jag har ätit. Det gäller att vara lite förutseende eftersom köttbiten ska koka i två timmar först, men se'n går det snabbt att grilla och vill man så kan man koka köttet dagen före och förvara i kylskåpet tills det är dags att grilla och äta.


Grillad högrev

1 kg högrev

Koka i vatten med
1 gul lök
1 morot
6 svartpepparkorn
2 lagerblad
salt

Grilla med
glaze eller grillolja

Koka högreven med grönsakerna och kryddorna i 2 timmar.
(Prova att sticka en köttgaffel igenom köttet och att den släpper.)
Låt köttet bli kallt.
Skiva köttet i skivor och grilla det på grillen några minuter så att det får färg på båda sidor.
Pensla med lite grillolja eller glaze i slutet av grillningen.

Så himla gott och mört det här var. Se till att använda en riktigt god grillolja/glaze så har ni en riktig smarrig middag att se fram emot. Jag åt sallad och zucchiniröra till den grillade högreven medan de övriga även åt klyftpotatis till.

Grillmiddag deluxe
Möra och underbart goda skivor grillad högrev.

I kväll har vi varit o helghandlat så nu är kylskåpen påfyllda med en massa godsaker till helgen, lufttorkad skinka, korvar, ostar, ishavsröra, grönsaker, jordgubbar, choklad och en massa annat gott. Jag tänkte slippa handla i helgen, men skulle bli förvånad om jag lyckas för trots att man storhandlar så är det alltid något som saknas. Eller hur?

Fredag imorgon. Så underbart och eftersom det ska spöregna skippar jag och Ida att cykla, istället tar vi bilen och då ser vi till att vara tidiga på skola o jobb så att jag kan smita hem lite tidigare från jobbet. Bästa fredagstraditionen. Nu ska jag fixa lunchlåda och även ta fram kläder så vi kan vara riktigt snabba i morgonbitti och slipper stiga upp så tidigt. Typiskt mig som älskar att förbereda och planera, eller hur? 😀

onsdag 2 maj 2018

Kokos- och blåbärskaka mjölk- och äggfri

Nu ska ni få tips om en riktigt smarrig kaka som ni kan bjuda de flesta på, dock inte glutenintoleranta. Men veganer och de som är allergiska mot ägg och mjölk kan få njuta av denna godsak.

Efter att ha fått över några av Oatlys vanilj- och blåbärshavregurt gick jag o klurade på att man borde kunna baka med den eftersom den har så goda smaker. Vanilj och blåbär är ju typiska "baksmaker". Resultatet blev riktigt bra, är sååå nöjd.


Kokos- och blåbärskaka mjölk- och äggfri

3 dl socker
1,5 dl kokos
4,5 dl mjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
200 gr mjölkfritt margarin
1 burk (125 g) Oatlys mjölkfria havregurt vanilj/blåbär
0,75 dl vatten
2,5 dl (ca 150 g) blåbär 
0,5 msk mjöl (används vid frysta blåbär)

Blanda alla torra ingredienser.
Smält margarinet.
Tillsätt margarin, havregurt och vatten till de torra ingredienserna.
Blanda till en jämn smet.
Blanda 0,5 msk mjöl med blåbären (för att de inte ska sjunka till botten)
Rör ner blåbären i smeten.
Smörj och bröa en rund form (eller liknande) med kokos (eller ströbröd).
Grädda längst ner i ugnen i 175 grader i ca 50 min.

Ingen som har smakat tror mig när jag säger att det är en äggfri mjuk kaka. Bästa betyget! Många tror att det blir kladdigt, kompakt och tråkigt när man måste utesluta ägg och ibland blir det så men det går även att lyckas. Det är den här kakan ett bevis på.

Kokos och blåbär passar perfekt ihop och det blev extra gott att bröa formen med kokos också.

En sån här burk använde jag i kakan.
Hög o fin kaka.
Mums!

Är det fler än jag som har haft måndag i dag fast det är onsdag? Så härligt när man kommer på att det redan är onsdag och snart helg. Vädret är dock inte lika härligt, trots grådis och spöregn så cyklade jag i morse. Jag är så himla stolt över mig själv. I morgon ska det inte regna (hoppas det stämmer) så då kommer det kännas riktigt enkelt att cykla intalar jag mig själv 😀

Nu ska jag alldeles strax bänka mig framför tv:n för nu är det dags för basketherrarna att försvara sitt guld. Ikväll börjar finalserien med match hemma. Vi börjar väl med en vinst?! Damerna tog sitt femte raka sm-guld för nån vecka sedan och nu kan herrarna ta sitt andra raka guld. Vilken basketstad Luleå är! Hoppas att vi snart också kan kalla oss för en riktig hockeystad med dubbla guld, damerna fixar guld lite nu och då men det går lite trögare för herrarna. Men nästa år.....