Havreklibröd
1 paket jäst
8 dl vatten, ljummet
6 dl havrekli (300 g)
2 tsk salt
2 tsk brödkryddor
1 msk brödsirap
11 dl vetemjöl
Smula ner jästen i en degbunke. Häll över det fingervarma vattnet och rör om.
Tillsätt havrekli, salt, kryddor och sirap.
Blanda ner 1 liter av mjölet och arbeta degen kraftigt ca 5 minuter.
Tillsätt resten av mjölet om degen är mycket lös (degen ska vara ganska lös).
Häll upp degen i en smord långpanna och tryck ut den jämnt med mjölad hand.
Skåra med degskrapa eller kniv den utplattade degen i ca 20 bitar.
Lägg en bakduk över och låt degen jäsa ca 40 minuter.
Grädda mitt i ugnen i 225°C ca 20 minuter, tills brödet är gyllenbrunt.
Låt brödet kallna på galler under bakduk.
Bryt eller skär det i bitar.
Tänk på att den här degen med havrekli ska vara lite lösare än en "normal" deg, annars är det risk att den blir smulig.
Så skönt att degen inte behöver jäsa i bunke först utan att man direkt plattar ut den i en form och sedan får den jäsa där. Så skönt att kunna diska bort på en gång, annars måste man vänta med att diska tills bunken blir tom efter första jäsningen.
I kväll drar damernas basketslutspel igång och vi ska vara på plats. Vi ska alldeles strax åka, måste bara vänta in Ida och hennes kompis som är på väg hem från egen basket-träning. Ska det bli ett femte raka SM-guld? Vi minns med glädje fjolårets sista match och guldfirande som du kan läsa om här.