onsdag 13 april 2016

Keso- o kokos-tekakor Mandelfria o Lchf

Mitt i denna stressiga vecka fick jag en ledig kväll hemma. Så underbart! Jag har hunnit både gå på promenad, städa och baka. Det trodde jag inte när jag kollade veckans schema i söndags.

Det går fortfarande riktigt bra för mig att undvika kolhydrater och jag känner mig så stolt. Till 10-fikat på jobbet, som är första gången jag äter på dagen, vill jag gärna ha en macka, både för att det är smidigt o enkelt och för att det passar perfekt till en stor kopp te.

Senaste tiden har jag ätit mycket fröbröd, både mjukt och hårt, så nu var jag sugen på vitt bröd. Men självklart menar jag inte vitt bröd gjort på vetemjöl utan vitt bröd tack vare kokosmjöl. 


Keso- o kokos-tekakor Mandelfria o Lchf

1,5 dl keso
3 ägg
5 msk kokosmjöl
1 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
1 msk olja
lite salt
sesamfrön till garnering

Mixa keso o ägg med en stavmixer till en slät smet.
Blanda ihop de torra ingredienserna.
Rör ner i äggsmeten tillsammans med oljan.
Rör tills du har en slät smet.
Platta ut ca 6 tekakor på en plåt med bakplåtspapper.
Strö över lite sesamfrön.
Grädda i 200 grader i ca 13 minuter.

Åh så goda de här blev, fluffiga med bra smak. Blir så himla glad när jag lyckas med lchf-bakning. Jag är ju en riktigt mack-människa och tror inte jag skulle klara mig om jag aldrig skulle få äta mackor. Men man kan alltså äta goda mackor utan att de är fullproppade med kolhydrater. Me like! 

Jag använde samma recept som till kesofrallorna men istället för att rulla dem till frallor plattade jag till dem till tekakor och strödde över lite sesamfrön. Det blev supergott! Nu har jag jobb-frukost till ytterligare några dagar.

Det är ju så snabbt o enkelt att baka lchf-bröd med bakpulver då man slipper jäs-tiden, bara att blanda ihop allt, baka ut och grädda. 

Platta till smeten/degen till flera tekakor och strö över sesamfrön.
Efter gräddning - en fluffig och god tekaka.
Njut tillsammans med gott pålägg.

tisdag 12 april 2016

Sorgens dag

I går slutade BC Luleås basketsäsong och i kväll tog Luleå hockeys säsong slut. Dubbelsnyft! Tur att basketdamerna fortfarande är kvar i slutspel och att hockeydamerna redan har tagit sitt guld.

Eftersom hockeyn ligger oss lite varmare om hjärtat så sörjer vi lite mer i dag. Jag sörjer och känner otrolig tomhet men jag är ganska säker på att Olivia är ännu mer ledsen och känner en ännu större tomhet. Hon har blivit riktigt hockeytokig i år efter att ha varit hockeyintresserad i många år.



Men vilken tur att det bara är sport :) nu ser vi fram emot en härlig vår och underbar sommar och glömmer vintern och dess sporter.



Det här är en stressig vecka med en massa att göra både på jobbet och hemma. Tack o lov är det mest roliga saker. Det är så mycket enklare att klara av stressiga perioder när det är roligt. Och helgen blir så mycket mer underbar efter en stressig vecka. Så jag ser fram emot en fantastisk helg :)

Jag har några inlägg på gång åt er så bloggen kommer inte vara tyst trots att jag har fullt upp i övrigt.

söndag 10 april 2016

Härlig helg

Vilken härlig helg vi har haft!

I går var det fullt upp för Ida (och oss) som hade både kalas och basketavslutning. Trots att vi var med på båda grejerna så hann vi även med storstädning deluxe och en långpromenad. Underbart att hinna med både nytta och nöje.

Lagom till middagen var vi färdiga med allt på to-do-listan och kunde därför njuta av den goda middagen lite extra. Kvällen avslutades i soffan med att se senaste Tzatziki-filmen. Så kul att det nu har kommit en tredje del av de stora barnens filmfavorit. Har ni sett alla Tzatziki-filmer? Annars är det dagens filmtips till barn (och vuxna).

Gårdagens middag började vi med en liten förrätt/tilltugg som jag kommer göra många fler gånger. Så himla gott det var! Löjromstaco kallar jag det än så länge, tills jag kommer på nå bättre namn :) Ett tacoskal gjort av västerbottensost, fyllt med gräddfil, löjrom och purjolök.

lördag 9 april 2016

Bounty Whoopie pies

Lördag och dags för lite godsaker!

Nej jag har inte trillat dit och äter kakor och socker igen. Dessa goda Bounty Whoopie pies gjorde jag innan jag började med "operation-bli-av-med-sockersuget". Men jag har ju glömt att ge er receptet på dessa godbitar.


Bounty Whoopie pies

Choklad-Whoopies

100 g mjukt smör
1,5 dl strösocker
1 ägg
3,5 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
0,5 dl kakao
1 dl creme fraiche
75 g mörk choklad
  

Bountyfyllning

En halv burk sötad kondenserad mjölk 
125 g kokos

Choklad-Whoopies

Smält chokladen.
Vispa smör och socker krämigt, tillsätt ägget och blanda ordentligt. 
Mät upp alla torra ingredienser i en separat bunke och sikta sedan ned i smeten. 
Tillsätt creme fraiche och den smälta chokladen. 
Rulla degen till ca 40 bollar och placera på två plåtar. Tryck till bollarna lite.
Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i ca 10 minuter. 
Låt kallna.

Bountyfyllning 

Blanda kokosen och den kondenserade mjölken och rör om till en jämn fyllning.

Montering

Spritsa eller bred ett lager bountyfyllning på undersidan av en choklad-whoopie. 
Lägg sedan på en annan och tryck fast lite försiktigt.
Ställ i kyl för att stelna.

Dessa var ju så goda! Och de ser mer avancerade ut än vad de var att göra. Så passa på att göra dessa i dag och bjud in till fika.

Jag älskar whoopie pies, en annan favorit är den med mintchokladfyllning som ni hittar här. För ni vet väl att choklad och mint är en underbar smak-kombination.

Krämig kokosfyllning mellan goda chokladkakor
Före gräddning
Para ihop dem två o två i liknande storlek

torsdag 7 april 2016

Fröknäcke Lågkolhydrat

Både jag och Olivia älskar fröknäcke, det viktiga är flingsalt uppepå så det blir riktigt salt o gott. Den senaste tiden har jag gjort ett fröknäcke med majsmjöl som binder ihop fröna och gör det lätt att baka ut. Men majsmjöl innehåller en del kolhydrater så nu använder jag det här receptet istället. Här ska fröna stå i blöt över natten och på så sätt binda ihop degen. Vattnet gör fröna och kärnorna "degiga" så att de håller ihop.


Fröknäcke Lågkolhydrat

2 dl linfrön
1 dl pumpakärnor
0,5 dl rostade och saltade pumpakärnor
1 dl sesamfrön
1 dl rostade och saltade solrosfrön
ca 4 dl kallt vatten
flingsalt

Rör ihop alla frön och kärnor i en bunke och täck med vatten.
Låt stå i kylskåp över natten, minst 10 timmar.
Täck en bakplåt med bakplåtspapper och fördela smeten över plåten.
Strö över flingsalt och ställ in i ugnen i 125 grader, i ca 2 timmar.
Öppna ugnsluckan då och då så att den fuktiga luften släpps ut.
Ta ut brödet och skär, klipp eller bryt det i portionsbitar när brödet nästan torkat helt.
Byt till ett nytt torrt bakplåtspapper om det behövs och lägg alla bitar upp och ner (då torkar de på båda sidorna).
Sätt in i ugnen igen i ca 30 min.
När brödet har torkat, stäng av ugnen och låt stå en liten stund på eftervärmen, håll ugnsluckan öppen lite.

Jag använde både vanliga pumpakärnor och den rostade o saltade varianten, eftersom den saltade varianten tog slut. Annars tycker jag det blir gott att bara använda rostade och saltade frön och på så sätt få in saltet i fröknäcket på ett enkelt sätt. För jag vill ha mitt fröknäcke salt.

Jag hade mitt fröknäcke i ugnen 2,5 timme innan jag vände på bitarna. När jag försökte vända tidigare var det för blött och fastnade i pappret.

onsdag 6 april 2016

Skolans fisksås

De flesta verkar komma ihåg fisksåsen från skolan, den man fick till fiskpinnar/fiskpanetter. Jag kommer ihåg den från min skoltid och mina barn äter den i skolan fortfarande. En klassiker alltså. Receptet florerar på internet med lite olika proportioner på ingredienserna. Så här gjorde jag min variant.


Skolans fisksås

1,5 dl gräddfil
0,5 dl filmjölk
0,25 dl majonäs
0,5 dl bostongurka
3 msk finhackad (djupfryst) dill
0,5 msk citronsaft
0,5 tsk salt
lite nymald svartpeppar

Rör ihop alla ingredienser.
Låt stå i kylskåp ca 1 timme innan servering.

Kommer ni ihåg fisksåsen från skolan?

Det är inte precis så att barnen jublar när vi serverar fisk hemma, men i söndags när jag serverade den här fisksåsen så blev de lite gladare. Alla var eniga om att den var god. Vi åt den till stekt röding, som vi kryddat med salt och citronpeppar. Superenkelt men bland det godaste sättet att äta röding på, det är nog bara grillad röding som är godare. Jag åt stekta grönsaker till fisken medan de övriga åt kokt potatis.

*********************

Är bara hem en snabb sväng för att äta lite. Hade gärna tagit på mig pyjamasbyxorna och sjunkit ner i tv-soffan.  Men snart är det dags att skjutsa Ida och hennes kompis till dansen. Under tiden de är där tänker jag åka o kompletteringshandla lite mat. Sen blir det hem och se hockey - dags för semifinal 3 på bortaplan.

tisdag 5 april 2016

Frö-müsli Lågkolhydrat

I söndags gjorde jag en omgång av min favoritmüsli som är smaksatt med kanel. Ni måste prova! Den är supergod. Att den dessutom bara innehåller frön och därför är låg på kolhydrater gör det ännu bättre.


Frö-müsli Lågkolhydrat

1 dl linfrön
1 dl sesamfrön
1 dl solrosfrön
1 dl pumpafrön
2 msk kanel
0,5 dl olja
1 dl vatten

Rör ihop i en skål och låt stå i tio minuter.
Bred ut müslin på bakplåtspappersklädd plåt.
Rosta i ugn på 200° i tio minuter eller tills den fått en gyllene färg.

Jag älskar smaken av kanel och som mellanmål är müslin perfekt tillsammans med lite fil. Men den är faktiskt så god så jag äter den även som snacks utan fil eller yoghurt.

Älskar att müslin är så enkel att göra också. Man kan inte misslyckas! Blanda ihop allt, vila, bred ut på plåt, grädda och njut. När man gör fröknäcke måste man vara ganska noga när man breder ut det på plåten för att det ska vara jämntjockt. Men den här müslin den behöver man bara hälla ut på en plåt och stryka ut slarvigt.


Mina försäljningar av barnleksaker i går gick riktigt bra, så nu funderar jag på vad jag mer kan göra mig av med. Det är ju så himla skönt att få rensat och när man dessutom får lite betalt för sakerna man inte behöver är det ju ännu bättre.

Middagarna har fungerat så bra två dagar i rad nu. Utan att ha förberett nånting har jag serverat bra mat i bra tid, dvs innan nån har ätit sig mätt på frukt, müsli, majskakor eller liknande. Jag tror knappt de hann efterlysa maten innan den var klar. Dessutom har jag gjort två alternativ - "vanlig" mat till barnen och en lågkolhydrat-variant till mig. Hoppas det forsätter lika smidigt hela veckan.