måndag 28 mars 2016

Ännu en påskgrillning

I går hade vi en mysig dag ute i våra kompisars stuga. Trots att solen inte var på vår sida hade vi en bra dag med skoteråkning, god mat, påskgodis, äggjakt, prosecco, grillat, surr och mycket skratt. Både i lördags och i dag skiner solen från en klarblå himmel men i går då var det mulet och blåsigt. Är det inte typiskt!

Vad som mer var typiskt var att vi glömde skoterhjälmarna hemma, det räcker inte att tänka att de ska packas med :) Lika bra att göra det på en gång istället för "se'n". Men vi var inte så långt bort så Leif vände hem och hämtade hjälmarna. Slutet gott allting gott....


Vi grillade kyckling- o fläskfilé, eller rättare sagt Leif grillade det. Av någon konstig anledning hamnar han alltid vid grillen :) och i går lyckades han riktigt bra. Till det grillade åt vi sallad, rostade rotsaker, vitlöksostsås, pepparsås, bea och en underbart god blandning med kronärtskockor, körsbärstomater och fetaost som hade stått några minuter i ugn. Så himla gott!

söndag 27 mars 2016

Ingefärashot

Nu har vi vaknat upp till sommartid! Visst har ni kommit ihåg att ställa om klockorna? Perfekt att tappa en timme under påsken då man ändå har flera extra dagar ledigt. Det verkar bli en solig och fin dag även i dag, lite dis på himlen men solen kämpar sig igenom. Vi ska till några kompisars stuga i eftermiddag så jag hoppas finvädret fortsätter hela da'n.

Jag hoppas även att förkylningen är på väg bort. Det känns inte riktigt som det, men man mår ju alltid som sämst på morgonen när man har legat en hel natt och både näsa och hals har täppts till. Igår gjorde jag en dunderkur med en massa ingefära som ska vara bra vid förkylningar. Men det ger nog bäst effekt om man tar det innan man blir förkyld och på så sätt håller alla baciller borta.


Ingefärashot 

200 g färsk ingefära
1 l vatten
0,5 dl honung
2 citroner

Riv ingefäran grovt med skalet på och lägg den i vattnet. 
Värm upp (nästintill sjuda, men aldrig över 60 grader) i 20 minuter. 
Koka ej då detta gör att delar av allt det nyttiga försvinner. 
Sila av ingefäran och blanda i honungen medan det fortfarande är ljummet.
Låt svalna och pressa sedan i citronerna. 
Sila och häll i en flaska.
Förvara i kylskåpet och utan problem kan den stå i en månad.

Starkt men så otroligt gott! Jag älskar ingefära och det här var godaste medicinen på länge. Olivia däremot som såg en saftkanna i kylskåpet och hällde upp ett glas i tron att det var saft tyckte inte det var lika gott :)

Använd termometer annars är risken stor att det blir för varmt när du värmer upp vattnet och ingefäran. Jag hade i alla fall värmt på mycket mer om jag inte hade haft termometer och sett när vattnet var 60 grader. Receptet hittade jag på Mitt kök.

Underbar knöl!

lördag 26 mars 2016

Påskbuffé

Nu har vi precis kommit hem från mina föräldrar där vi bjöds på en riktigt god påskbuffé. Tyvärr blev jag mätt alldeles för tidigt hade velat äta mycket mer, men desto bättre fick jag med mig lite godsaker hem :)

Vi började på bästa sätt - med prosecco och till det fanns det även oliver, chips och ölkorv. Sen dukades det upp en påskbuffé värd namnet.


Påskbuffé

älgsteksröra
löjrom
crème fraiche
rödlök
kvarngrynssallad
sallad
lammstek
ostsufflé
melonbitar
gravlaxrullar
bruchetta
olivsalsa
ägghalvor
anjovis

Till påsk serveras det enormt mycket ägg i alla möjliga former (inte kul för äggallergiker) men självklart hade mormor tänkt på Isak så det fanns en massa gott till honom (och andra) också. Men jag som alltid väljer det kallskurna smakade inte något av detta varma. Jag tog minst en extraportion av det kalla istället :)

varm korv med bröd
grillad kyckling
pommes frites

Till efterrätt bjöds vi på hallonpannacottatårta, glass, sorbet, grädde, jordgubbar och blåbär och till det drack vi kaffe, te och lite citronlikör.


Jag känner mig fortfarande hängig och förkyld trots olika dunderkurer som ni som följer mig på instagram har sett. Jag har provat både whisky och ingefärashot, men förkylningen vägrar ge med sig. Men jag lär väl vara frisk lagom till jobbet drar igång på tisdag. Bittert! Jag som hade sett fram emot den här påskhelgen för att vila upp mig och samla ny energi efter några stressiga och jobbiga veckor. Men det är väl så här kroppen fungerar - när man väl slappnar av då blir man sjuk. 

Kolstålspanna från de Buyer

Jag har en ny stekpanna, från de Buyer, som jag hoppas mycket på. Det som gjorde mig intresserad var den här meningen "Den håller för verkligt höga temperaturer (även induktion)". Med induktionshäll kan man inte värma upp en stekpanna med smör på högsta temperaturen, det blir alldeles för varmt. Men vissa i familjen har lite svårt att vänja om sig och därför har vi fått byta några stekpannor på senaste tiden :)

Men nu hoppas jag det blir bättre med den här kolstålspannan. Pannor i kolstål har ingen beläggning som kan skadas, tål mycket hög värme och fungerar på alla värmekällor, inklusive induktion. Den har många av gjutjärnspannans fördelar men är mer lättanvänd bland annat tack vare en yta som är behandlad med skyddande organiskt bivax. Detta förbättrar ”non-stick-effekten” under instekningsprocessen och skyddar mot rost. Ju mer man använder den desto bättre blir ytan.


Jag har aldrig haft en kolstålspanna tidigare men det ska bli riktigt kul att prova. Som jag sa - jag har höga förväntningar eftersom den ska klara höga temperaturer, dessutom tycker jag att den är riktigt snygg också.

Här hittar ni kolstålspannorna från de Buyer som just nu har bra priser: http://www.hoffmeiers.se/sv/produker/de-buyer/mineral-b/

fredag 25 mars 2016

Påsk-grill

Vi invigde påskhelgen genom att grilla lite smått o gott i gårkväll.
Vi grillade fläskytterfilé, majskolvar o ostfyllda champinjoner och till det åt vi potatisgratäng, pommes, chili-bea och sallad. En riktigt god middag och en bra början på denna slapparhelg. 

Min plan var ju sedan länge att jag skulle sova o vila mycket under denna ledighet och nu när jag oturligt nog även har blivit förkyld lär det bli ännu mer vila. Jag började redan igår genom att gå och lägga mig klockan åtta, jag läste ett kort tag innan jag släckte för natten och har sovit nästan till klockan sju. Välbehövligt! Och nu hoppas jag att jag snabbt blir fri från förkylningen också.


I dag blir det påsklunch med familjen innan hockeyn men det blir inte mycket hemmagjort utan det mesta är köpt i år. Tiden fanns inte riktigt till att hinna grava lax, lägga in sill, rulla köttbullar osv så då tog jag det kloka beslutet att köpa färdigt istället - för påskmat vill vi ju ha :)

Men nu är det först dags för lite frukost och en stor kopp varmt te för min onda hals och sen tror jag det blir lite soffhäng med en bra bok tills det är dags att duka fram lunchen :) Äta, sova, vila!

onsdag 23 mars 2016

Påskhare-cupcakes

Innan alla arbetskamrater gick på påskledighet passade jag på att bjuda på lite påskfika. Kokosmuffins med vit-choklad-frosting och garnerade som små påskharar, jag såg dem hos Bambi och var tvungen att prova, men jag bytte ut både muffinsen och frostingen. De blev väldigt effektfulla med väldigt liten ansträngning.

Självklart använde jag mig av mitt kanonrecept på äggfria kokosmuffins - Isaks favorit. Dessutom använde jag mig av mitt beprövade och goda recept på vit-choklad-frosting också, som inte har lika mycket florsocker som många andra frostings.


Påskhare-cupcakes

Kokosmuffins äggfria

3 dl socker
1,5 dl kokos
4,5 dl mjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
200 gr margarin, ev. mjölkfritt
2 dl vatten

Blanda alla torra ingredienser.
Smält margarin, häll i vattnet och värm upp något
Blanda ner i de torra ingredeinserna och blanda allt till en jämn smet.
Häll i muffinsformar.
Grädda i 200 grader i ca 15 min.

Vit-choklad-frosting

75 g smör
1 dl florsocker
150 g färskost
75 g vit choklad
0,75 tsk pressad citron

Rör smör och florsocker fluffigt, tillsätt färskosten.
Smält chokladen i vattenbad och tillsätt den.
Droppa i lite citronsaft. Rör ihop och ställ in i kylen en stund.

Garnering

kokos
1 marshmallow/kanin
0,5 dl strösocker
några droppar röd karamellfärg

Bred på frostingen på de kalla cupcaksen.
Strö över kokos.
Lägg socker i en skål. Droppa i lite färg och rör runt med en liten sked tills allt socker har färgats.
Klipp itu marshmallowsen snett och doppa snittytan i det färgade sockret.
Tryck sen ner dom i frostingen som öron.

tisdag 22 mars 2016

Chili con carne med köttfärs och vita bönor

När jag bodde ensam (för evigheter sen) så åt jag sån här "gammeldags" chili con carne, gjord på köttfärs, rätt ofta och tyckte att det var riktigt gott. Men eftersom varken Leif, Olivia eller Isak tyckte om det, mycket beroende på bönorna, så slutade jag laga det. Gissa om jag blev glad när Ida för någon dag sedan bad om chili con carne. Eftersom jag aldrig har gjort det sedan hon föddes så var jag tvungen dubbelkolla om det verkligen var en sån här variant hon menade, och det var det...


Chili con carne med köttfärs och vita bönor 

1 gul lök
5 hg köttfärs
1 tsk salt
2 tsk chilipeppar
1 burk krossade tomater
0,5-1 dl vatten
1 burk vita bönor i tomatsås
1 paprika

Skala, finhacka och fräs den mjuk, lägg över i en gryta.
Stek köttfärsen, krydda med salt och chilipeppar. Lägg över i grytan.
Tillsätt krossade tomater och koka på svag värme under lock i ca 20 minuter.
Skölj och dela paprikan i mindre bitar. 
Tillsätt paprikan och vita bönorna till grytan.
Koka upp och låt koka i ca 5 minuter.
Smaka av med mer kryddor.
Servera med bröd eller tacochips.

Oj så gott det här var, precis som jag minns det. Och Ida var lika nöjd hon, den smakade precis som hon ville. Så kul!

När jag var barn var väl det här enda chili con carnen man kände till. Att chili egentligen består av långkokt kött och absolut inga bönor var det inte många, om ens nån, som kände till då. Jag tycker om båda varianterna på chili. Gör ni?


Nu är dagens middag bortplockad så jag tänkte faktiskt påskbaka lite. Men jag har så många idéer jag vill prova så jag kan knappt bestämma vad jag ska börja med. Avslöjar kanske lite senare på Instagram (@matro_sara) om det blev nån bakning eller om jag fastnade här vid datorn.