tisdag 15 mars 2016

Mannerströms räksoppa

Vilket väder!
När jag tog min härliga lunchpromenad på isvägen visade termometern 9 plusgrader. Det hör inte till vanligheterna! Jag bor ju faktiskt i norra Sverige och det är bara mitten av mars. Dessutom blev det varmare, när jag åkte hem var det 14 grader. Helt otroligt! Har nog aldrig varit med om nå liknande.

Jag ville så gärna prova dillmarängerna som jag hade sett, så då var det bara ut och googla soppa. Valet föll på en räksoppa av Leif Mannerström och det visade sig vara ett bra val.


Mannerströms räksoppa, 6 portioner

1 kg färska räkor med skal
1 stor gul lök, finhackad
3 msk olivolja
ca 75 g färsk fänkål, skuren i små tärningar
1 msk tomatpuré
9 dl fiskbuljong (av tärning)
1,5 dl torrt vitt vin
4-5 dl vispgrädde
ev lite cognac
salt och nymalen peppar
1 knippe dill, finskuren, till garnering

Skala räkorna men spara skalen. Ställ räkorna svalt så länge.
Fräs räkskalen i oljan i en kastrull någon minut.
Tillsätt lök, fänkål och tomatpuré.
Fräs ytterligare några minuter.
Tillsätt fiskbuljongen och vinet, låt allt sjuda 10-12 minuter.
Sila.
Häll tillbaka den silade buljongen i en kastrull. Häll i grädde och låt koka ca 10 min.
Smaka av med salt och peppar och eventuellt en skvätt cognac.
Garnera med dill, räkor och dillmaränger.

Jag utgick från Mannerströms recept men ändrade det lite, bland annat för att jag använde 1 kg räkor istället för de 6 hekto som var i hans recept.

Jag serverade soppan i en kanna och i skålar bredvid fanns det räkor och dillmaränger som var o en själv fick garnera soppan med.

Det ser inte speciellt gott ut när man håller på att tillaga soppan. Men det blir bättre.....

måndag 14 mars 2016

Dillmaränger

Förberedelserna inför helgens familjeläger i Kåbdalis pågår för fullt. Vi ledare har mejlat hur många gånger som helst i dag. Det är otroligt mycket som måste ordnas, allt från innehållsdeklarationer till släpvagnshyra. Hoppas alla deltagare förstår hur enormt mycket ideellt arbete som ligger bakom dessa 4 dagar. Förutom allt som måste fixas har jag även bakat två plåtar långpannekakor som vi ska bjuda på under fredagens myskväll.

Från kommande event till helgens event. Såg ett recept i Elle Mat & Vin på en hummersoppa med dillmaränger. Dillmarängerna såg så goda och annorlunda ut så jag var tvungen att prova dem. Jag gjorde ingen hummersoppa utan bjöd på en räksoppa istället i lördags (det receptet kommer i morgon).


Dillmaränger, ca 50 st

2 äggvitor
1 msk strösocker
1 krm citronsaft
2 msk finhackad dill

Vispa äggvitorna till ett kraftigt skum. 
Tillsätt strösocker och citronsaft och vispa till en kraftig, vit marängsmet. 
Vänd ner dillen. 
Spritsa ut små maränger på plåtar med bakplåts­­papper. 
Grädda mitt i ugnen i 100° ca 45 min, eller tills marängerna känns torra. 
Stäng av ugnen och låt marängerna stå kvar i ugnen och kallna med luckan öppen.

I originalreceptet skulle det vara 3 msk socker, det lät alldeles för mycket tyckte jag så jag halverade sockermängden men det var ändå för sött. Så i det här receptet har jag valt att skriva 1 msk socker och hoppas det blir perfekt. Vill inte ta bort sockret helt för eventuellt behövs det för att framhäva dillsmaken och för att få bra maränger.

Det här var ett riktigt roligt och festligt tillbehör till soppan så de kommer jag göra fler gånger. Det blev en snackis runt bordet och sånt är alltid kul. Som ni förstår så mjuknar marängerna fort när de kommer ner i den varma soppan.

Spritsa ut små maränger på bakplåtspapper
Jag gräddade 2 plåtar samtidigt med varmluft i lite nätt 100 grader.
Servera som tillbehör till räk- eller fisksoppa.
Låt inte marängerna ligga i den varma soppa för länge innan du äter dem.

söndag 13 mars 2016

19 år

Vi hade planer att gå på restaurang i dag, min man och jag! 
Men det är inte många restauranger som har öppet på söndagar, tyvärr. Så istället valde vi att fira våra 19 år tillsammans, hemma med en god middag med hela familjen. Nästa år blir det nog både restaurangbesök och champagne. 20 år - wow!

Efter att ha varit ute i flera timmar med både grill-lunch och isvägspromenad var vi lite småtrötta men orkade ändå göra en god middag. Planer på att köpa pizza fanns där, ska jag erkänna. Men tack o lov kom jag på bättre tankar.

Vi ugnsstekte en rostbiff (på låg temperatur så klart) och när köttet var klart o vilade i folie höjde vi värmen i ugnen och rostade rotsaker. Min nya favorit - gulbeta - fanns så klart med på plåten. En lagom enkel middag men ändå med lite guldkant.


Om några timmar drar en ny arbetsvecka i gång, men det är bara en fyra-dagars-vecka för på fredag åker vi på familjeläger till Kåbdalis med Astma- och Allergiförening. Det blir en helg med skidåkning, stugmys och aktiviteter. Låter som en kanonhelg, eller hur? Men det brukar även innebära en hel del jobb för mig och jag brukar vara helt slut på söndag när det är dags att åka hem. Men i år hoppas jag få umgås lite mer med familjen än vad jag har hunnit tidigare år.

Måste komma på två middagar och en lunch som är enkelt att laga i stugan eller som går att förbereda hemma och sen bara behöva göra det sista på plats. Har ni några bra tips att ge mig?

Vårvinterdag med grillade mackor

Så härligt att vi fick ytterligare en dag med fin-väder. Solen sken inte lika starkt som tidigare men den kämpade sig genom molnen lite då o då. Alltså den här tiden, vårvintern, är helt underbar uppe i Luleå. Det är så otroligt vackert med snön, solen, värmen, isen, takdroppet, ja jag kan fortsätta rabbla upp saker som gör detta till en underbar årstid. Men den måste upplevas för att man ska förstå.


I går grillade vi korv till lunch och i dag valde vi att grilla mackor. Grilla mackor ute på elden är bästa sättet att äta varma mackor på. Har ni provat det nån gång?

Jag är så lycklig att vi fick en kanonhelg med två mysiga ute-luncher med god grillmat. Nu hoppas vi på fler såna här helger framöver.


Vi har haft en liten "plåtlåda" stående utanför dörren som jag inte har vetat vad det har varit, men jag har tagit för givet att det är nå verktyg som Leif har lämnat där. Gissa om jag blev förvånad när han till lunch i går packade upp lådan och det var en portabel grill, perfekt för utflykter och kunna grilla lite på.

När man har grillat klart stänger man locken och fäller upp benen och då tar den knappt mer plats än en pizzakartong. Himla fiffig pryl som jag har blivit helt kär i.

Kalasmiddag - glutenfri och nästan köttfri

Min söndag har börjat på bästa sätt!
Långfrukost, Nyhetsmorgon på tv, datorjobb, mer te, solsken och en liten tårtbit.

Igår firade vi min syster som snart fyller år. Istället för att köpa presenter bjöd jag (och mamma) henne på en kalasmiddag. En middag utan gluten och utan kött (förutom lite pasta- och kycklingsallad till barnen, framför allt Isak som vägrar äta fisk). Vi fick några mysiga timmar tillsammans och med en massa mat.

Kalasmiddag - glutenfri och nästan köttfri

Snittar o bubbel


morotsstavar
dipp
rödbetor o fetaost på pinne
Mia (söt)

Buffé


räksoppa med dillmaränger
fetaostkräm (glömde jag att ta fram :) men den är jättegod till laxen)
sallad
morotspaj med glutenfri botten
pasta- och kycklingsallad (till barnen)

Efterrätt


mandelmassatårta med grädde och hallon

Nu ska jag städa bort det sista och sätta igång ytterligare en diskmaskin. Sen ska jag ut i solen. Undra om det blir en ute-lunch även i dag. Hoppas!

lördag 12 mars 2016

Snackskväll

I kväll är det dags för Melodifestival-finalen! Är ni laddade?


Bubblor på kylning och snacks i skålar, eller hur laddar ni? Vi har laddat skålarna med Estrellas nyheter. Min favorit är potatishjärtan med grill- och vitlöksmak. Goda, men framför allt så himla fina. Vem vill inte bjuda på ett hjärta!?

Sourcream & Onion har länge varit en favoritsmak för många, nu har den kommit i ett nytt utförande. Istället för räfflade är det släta chips. Vad vill ni ha - släta, finräfflade eller grovräfflade chips?

Efter gårdagens soliga härliga dag hade jag förväntat mig lika fint väder i dag, så jag blev en aning förvånad när jag vaknar upp till en dimmig gråmulen dag. Men har jag tur så hinner det ändras på några timmar för jag hade ju planerat en grill-lunch ute.

fredag 11 mars 2016

Premiär

I kväll var det säsongspremiär både för grillat till middag och Let's Dance på tv!


Årets första grillmiddag har avnjutits, den lär följas av många fler. För nya läsare kan jag berätta att på sommaren grillar vi nästan varje dag. Framför allt de dagar min man bestämmer middag.

I dag blev det en klassisk grillmiddag utan nymodigheter - egenmarinerad fläskfilé, ugnsrostade rotsaker och chili-bea. Så himla gott!


Efter vår sena middag bänkade vi oss framför tv:n för att se premiären av årets Let's Dance. Många roliga personligheter i år så jag tror det kan bli en bra säsong. Har ni fått nån favorit än?

Alltså jag blir lika fascinerad varje fredag över hur trött man kan vara. Klockan har bara precis passerat 22 men det känns som klockan är en bra bit över midnatt. På veckorna när man ska upp tidigt dagen efter kommer jag sällan i säng till 22, men på fredagar är den en mindre kamp att hålla sig vaken så länge.