fredag 29 januari 2016

Bästa början

Denna fredag började på bästa sätt - med en promenad på min älskade isväg. 
Klockan sju promenerade jag i väg hemifrån och det var så tyst, lugn och skönt på väg till jobbet där bara månen och stjärnorna lyste upp min väg. På luncherna och på helgerna är det riktigt mycket folk längs hela isvägen men i morse var jag alldeles ensam och tankade så mycket energi så jag klarar mig i flera da'r. Hur kan en promenadväg betyda så mycket för mig?! :)

Luleå by night (morning)

Dagen fortsatte lika bra då vår nya kollega bjöd på gulliga, urgoda och vackra mini-cupcakes till förmiddagsfikat. Jag hade dessutom sån tur att det var min favoritkombination - choklad och mint. Gissa om de smakade bra!

Så vackra och så goda

Efter jobbet promenerade jag samma väg hem, fast då var det lite mer folk på isvägen, och det var lika vackert och härligt att gå då. Love it!

Väl hemma satte jag igång med kvällens middag - en fläskfilégryta med mycket gott som vi åt till sötpotatis-pommes, klyftpotatis och sallad. Sen kraschade hela familjen i tv-soffan.


Kvällen kommer nu avslutas på bästa sätt - med en kopp te!

torsdag 28 januari 2016

Krångla inte till det

Lax är så gott i sig så man behöver inte krångla till det. De frysta portionsfiléerna förenklar hantering och tillagning ytterligare. Jag lägger laxen i kylskåpet på kvällen så är den tinad och redo att tillagas när jag kommer hem från jobbet.

Med lite planering är det inga problem att äta nyttigt och gott varje dag!

I dag gjorde jag en riktigt enkel, men ändå så otroligt god, laxmiddag. Krångligare än så här är det inte att ordna en riktigt god middag


Enkla goda ugnslaxen
Lägg laxfiléerna i en ugnsform, krydda med salt, citronpeppar och dill, 
häll grädde runt om,
ställ in formen i 200 graders ugnsvärme i ca 15 minuter.

Medan laxen stod i ugnen gjorde jag broccolimos (mixa kokt broccoli med lite grädde och kryddor) och fixade en sallad.


Ida kom ner till mig i natt och hade svårt att somna om så då höll hon även mig vaken och det börjar jag känna nu, så nu längtar jag till sängen. Men först ska jag fixa klart det sista inför helgen, för torsdagar är den stora plockdagen, dvs alla golv, bänkar och bord ska vara tömda på grejer. För jag vill börja helgen på bästa sätt - ett städat hus. 

Torsdagkväll innebär också att planera en god fredagsmiddag. Behöver något tas upp ur frysen? Behöver något handlas? Ni vet -Planering, som jag älskar och som är nödvändigt för att få den lugna och mysiga starten på helgen, som jag älskar. Det lutar åt att det blir fläskfilégryta med potatis- och sötpotatisklyftor tillsammans med ett glas rött imorgon. 

Vad har ni för fredagmiddagsplaner?

Kesofrallor - Glutenfria o Lchf

Jag försöker dra ner på kolhydrater på veckorna och eftersom jag är en mack-människa försöker jag hitta ett bra substitut till mina älskade mackor. I gårkväll provade jag ett recept som en kompis tipsade om, hon använder även mandelmjöl men jag vill ju undvika mandel så jag använde bara kokosmjöl.


Kesofrallor
1,5 dl keso
3 ägg
5 msk kokosmjöl
1 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
1 msk olja
lite salt

Mixa keso o ägg med en stavmixer till en slät smet.
Blanda ihop de torra ingredienserna.
Rör ner i äggsmeten tillsammans med oljan.
Rör tills du har en slät smet.
Rulla till ca 6 frallor, platta till dem något.
Grädda i 200 grader i ca 15 minuter.

De här frallorna var riktigt goda, men jag har ändå börjat fundera hur jag kan vidareutveckla dem med lite frön eller kryddor t.ex. Bröd med bakpulver går ju så himla fort att göra så jag slängde snabbt ihop smeten/degen medan Ida gjorde läxan. Jag blev överraskad hur enkelt det var att rulla till frallor, trodde att det skulle vara kladdigare och mer svårformat.

Jag älskar att rosta det mesta så självklart var jag tvungen att provrosta en halv kesofralla också. Och det blev riktigt gott med en lite krispigare yta.

Det blev en härlig deg...
...som gick enkelt att rulla till frallor.
Härlig form, färg och smak.

onsdag 27 januari 2016

Nybakad kvällsmacka

Efter en dag som har gått i ett har jag nu bäddat ner mig i soffan och ser Sveriges Mästerkock på tv. Perfekt avslut på dagen! Dessutom blev det en nybakad kvällsmacka till kvällsteet. Jag gjorde glutenfria kesofrallor med få kolhydrater, som blev så himla goda och som jag avnjöt med ost och paprika. De här frallorna var riktigt goda men jag har redan börjat spåna på hur jag ska vidareutveckla dem.

Gott kvällsfika!
Kesofrallor

Visst ser dem goda ut? Det ser ut som "vanliga" frallor med vetemjöl, men det är inte minsta lilla vetemjöl i degen. Recept och fler bilder kommer i morgon!

Grönsaksfyllda champinjoner

Jag tycker det är så himla kul att utgå från en eller flera speciella råvaror och sen komponera ihop en maträtt eller en hel meny av det. Det är så himla kul att låta inspirationen flöda och ofta blir det bra, men ibland misslyckas man men med lite justeringar brukar det blir bra till slut ändå. När vi lagade mat i Brändön i höstas med jobbet, som ni kan läsa mer om här, var det precis så - vi fick korgar fulla med råvaror och sen skulle vi göra en förrätt, en varmrätt och en efterrätt. Åh så kul vi hade!

Att utgå från ett vin och sen laga en maträtt som passar till vinet älskar jag också, allför ofta lagar man middag och sen tar man fram ett vin som man hoppas passar till maten :)

I söndags när jag såg dessa stora champinjoner på Kvantum bestämde jag mig på en gång för att köpa några stycken som jag skulle fylla med någon smarrig röra och äta som tillbehör. Oftast handlar jag strikt efter handlingslistan, så att det ska gå snabbt. Mina handlingsturer brukar inte innefatta så mycket inspiration och improvisation, det är avklarat hemma innan handlingslistan skrivs. Men i söndags när jag såg champinjonerna började inspirationen flöda och jag var tvungen att gå en extra sväng för att plocka ner lite mer som behövdes.


Grönsaksfyllda champinjoner
6-8 stora champinjoner, eller ännu fler små
0,5-1 zucchini
1 stor morot
2 msk tomatpuré
2 msk chilisås
2 dl crème fraiche
0,5 tsk chilipeppar
salt, svartpeppar
riven ost

Rengör svampen och ta bort foten som du skär i småbitar och använder till fyllningen.
Skär zucchinin i småbitar.
Skala och grovriv moroten.
Stek svampfotsbitarna, zucchinibitarna och de rivna morötterna.
Rör ner tomatpuré och chilisås.
Tillsätt crème fraîche och koka upp.
Krydda med salt, svartpeppar och chilipeppar.
Fyll röran i champinjonhattarna.
Ställ på en plåt och strö riven ost överst.
Tillaga i 200 grader i ca 15 minuter, beroende på storlek.

Det här var ett supergott och mättande tillbehör som blev så bra som jag hoppades på. De var så stora så egentligen kan man äta dem som huvudrätt tillsammans med en sallad och inte som tillbehör som jag först tänkte.

I somras grillade vi ofta champinjoner men då hade jag bara fyllt dem med smaksatt färskost, den här varianten med grönsaker är mycket mer mättande.

Smarrigt!
På väg in i ugn!
Färdiga att äta!

tisdag 26 januari 2016

Från kallt till blött

Alltså vad håller vädret på med?

Efter att ha varit iskallt, med nästa 30 minusgrader i över en vecka så var det nollgradigt snöslask idag. Varför kan det inte var normalt vinterväder? 
Idas kläder var dyngsura efter en dag på skola o fritids. Tack o lov för torkskåp! 
Själv blev jag också blöt av all blötsnö efter min kort-korta lunchpromenad in till affärerna, där jag roade mig med lite rea-shopping. Åh vad jag älskar att fynda på rea.

Dagens middag planerade jag i söndags på Kvantum när jag såg att de hade riktigt stora champinjoner, redan där och då bestämde jag mig för att köpa dem och sen fylla med nå gott innan tillagning i ugnen. Det är så kul när man ser råvaror som man inte alls hade planerat att köpa men man kan inte motstå dem och hjärnan sätter igång att komponera ihop recept redan på affären.

De grönsaksfyllda champinjonerna åt vi tillsammans med kyckling och en sallad med fetaost. 
Gott, enkelt och nyttigt!

Dagens goda middagstallrik
Morötter, zucchini o svamp i en härligt blandning.

måndag 25 januari 2016

Chiliostfyllda rullader i sås

Gårdagens goda middag lagades även denna söndag av Leif...med lite assistans av mig. Skönt att slippa göra allt för en gångs skull. Eftersom han är borta på veckorna är det ju jag som har huvudansvaret för planering, inköp och tillagning av alla vardagsmiddagar. Så det känns extra skönt att vi hjälps åt på helgerna. Och mysigt, för bland det bästa jag vet är när vi utan stress lagar mat tillsammans, dricker lite gott, pratar lite om veckan som gått och bara tar det lugnt i vårt mysiga kök.

På söndagar äter vi ofta kött och det är Leif bättre på att tillaga än vad jag är, så det är kanske huvudanledningen till att han har lagat de senaste söndagsmiddagarna :)


Chiliostfyllda rullader i sås
1 kg lövbiff
200 g dessertost (t.ex. crème bonjour) med chilismak
1 pkt bacon
soltorkade tomater
salt, peppar
sås
2 dl crème fraiche (jag använde 1 dl vitlök och 1 dl naturell)
2,5 dl grädde
2 msk kalvfond
0,5 tsk chilipeppar
salt, peppar

Knaperstek bacon, klipp i bitar.
Skär tomaterna i mindre bitar.
Blanda ihop ost, bacon och tomater.
Bred blandningen på köttskivorna.
Rulla ihop, fäst med tandpetare.
Salta o peppra, stek rulladerna i smör.
Flytta över i en ugnsfast form och ta bort tandpetarna.
Koka ihop alla ingredienser till såsen.
Häll såsen över rulladerna.
Tillaga i 200 grader ca 15 minuter.

Vi använde en älgytterlår-bit som vi skar i ganska tunna skivor till lövbiff, blev perfekt till dessa rullader. Rulladerna förberedde vi genom att steka klart och lägga i ugnsformen redan på eftermiddan. Sen fick de stå och vänta i kylskåpet tills det var dags att börja med middagen på allvar.

Tack vare osten med chilismak och chilikryddade såsen blev det en ganska stark maträtt men det gillar vi allihop. Om ni inte är lika förtjusta som vi i stark mat kan ni strunta i att krydda såsen med chilipeppar dessutom kan man ta hälften naturell ost så minskas chilismaken ordentligt.

Jag åt gul- och polkabetor till rulladerna, medan övriga familjen åt ugnsrostad delikatesspotatis.
Den goda chilioströran innan den rullas in med köttet.