tisdag 20 oktober 2015

Kebabtallrik med pulled pork

Kebabtallrik är en av barnens favoriträtter så dagens middag med rester av pulled pork kallade jag för Kebabtallrik. Det gäller att vara lite smart när de frågar vad vi ska äta annars är risken stor att de föredrar att hänga med kompisar istället för att komma hem o äta.


Min chili-pulled-pork är så himla god, jag älskar den. Det är ingen rökig barbeque-sås i den utan istället använder jag chilisås och goda kryddor.

Idag åt vi pommes frites till Pulled Pork men man kan variera sin pulled pork-middag med att äta pulled pork som sallad, i pitabröd, i baguette, i paj, till potatisgratäng eller en massa andra saker. Vad är er pulled-pork-favorit?


Nu ska jag ta en kopp te och förbereda ett erbjudande till er som ni kommer få ta del av i morgon. 
Missa inte det!

måndag 19 oktober 2015

Torsktaco

Då var ännu en vecka i gång och i dag har min Facebook fyllts med bilder från ett år sedan då första snön kom. Men i år har det inte snöat och jag hoppas att det dröjer ännu ett tag innan vinterns första snö kommer. Oj nu måste jag gå och titta till Ida som nyser, nyser o nyser. Håll tummarna att det inte är nån förkylning på gång. Nämen nu nyser hon igen, det är säkert tionde gången på raken....

På lördagens höstfest då vi bjöd på tacos hade jag även gjort torsktaco till de som inte äter kött. Passar perfekt till de traditionella taco-tillbehören.


Torsktaco
600 gram torskfilé
1 st limefrukt
4 skivor jalapenos, hackad
2 tsk spiskummin, malen
1 tsk salt
1 msk rapsolja

Skär fisken i ganska små bitar. Lägg den i en form eller på en tallrik. 
Pressa över limesaft och krydda med salt, spiskummin och finhackad jalapeno.
Låt marinera i ca 20 min.
Hetta upp en stekpanna med rapsolja och stek fiskbitarna några minuter.

Ett roligt och enkelt alternativ till vanliga tacos, perfekt om man ska bjuda någon som inte äter köttfärs. Lite tråkig grå färg på rätten men den var godare än utseendet så jag får nog försöka utveckla detta lite för att få en roligare färg. Kanske kan man blanda torsken med röd o fin salsa istället.

söndag 18 oktober 2015

Höstfest

Sedan några år tillbaka brukar vi ha en höstfest för släkten för att de på så sätt ska få fira Olivia och Isak som fyller år med mindre än en månads mellanrum i september och oktober. Så skönt när barnen är stora och accepterar att fira sina födelsedagar ihop. Dessutom tycker jag att det är riktigt mysigt att ha en stor fest att lysa upp höstmörkret med, innan julmånadens alla fester är igång. Och i går var det dags för årets höstfest som blev lika mysig och trevlig som vanligt.

Som vanligt dagen efter en fest går diskmaskinen varm. Vilken underbar pryl det är! Jag skulle verkligen inte klara mig utan diskmaskin och trots att det användes mycket skålar, porslin, glas och bestick igår så är det inte ett dugg jobbigt i dag.


Höstfest
tacoköttfärs
torsktaco

mjukt tortillabröd
tacochips

isbergssallad
gurka
tomat
purjolök
majs
ananas

picklad rödlök

salsa
vitlöksdressing
crème fraiche
riven ost
fetaost


salted caramelmousse

Matsedel v.43 oktober 2015 - Grytspecial

Har precis vaknat upp till denna sköna söndag. Efter en vecka med fullspäckat schema varje dag o kväll känns det skönt med en söndag utan tider att passa (förrän i kväll då Ida ska på basket). Nu ska jag börja med en långfrukost och sen ska jag fortsätta dagen i samma lugna tempo.

Om ett tag, när jag har tittat igenom alla bilder från i går, kommer jag att berätta om gårdagens festmeny till er. Hörs senare!

Nu när det är höst och det börjar bli grått och småkallt ute passar det väl perfekt med grytor, så den här veckomatsedeln blir en grytspecial. Hoppas ni gillar det!


Matsedel v.43 oktober 2015 - Grytspecial
Köttfri måndag
En favorit - goda grönsaker med hetta

Tisdag
Härlig blandning av svenskt kött och thailändsk kryddning

Onsdag
Smakrik och lättlagad, bl.a eftersom man använder ingefära-krydda istället för färsk.

Torsdag
Allt med curry blir populärt hos oss

Mysfredag
Fläskfilégrytor är alltid gott :)

Veckans godsak

lördag 17 oktober 2015

Tjejkväll med tråkigt slut

I kväll är det dags att fira våra höstbarn, Olivia o Isak, med släktkalas så jag har hackat, blandat, vispat, strukit, diskat och donat hela da'n. Men nu tar jag en liten tepaus innan jag ska fortsätta. Tänkte först visa lite bilder från gårdagskvällens mysiga tjejmiddag. Perfekt avslut på en arbetsvecka att få sätta sig vid dukat bord och se'n äta, dricka och surra hela kvällen.


Vi bjöds på en sallad med bl.a varmrökt lax, senapspotatis och en massa härliga grönsaker till det serverades det bröd och en fräsch limedressing. Vi drack en favoritprosecco och ett favoritrödvin. Ibland har man tur :)

Till efterrätt blev det en riktigt smarrig citronkladdkaka med lakritsglasyr. Citron och lakrits är verkligen en perfekt kombination. Dessutom fanns det rotsakschips och smågodis. Gott att sitta o småäta till surret :)


En mysig kväll som dock blev lite tråkig då vår favorit Anna-Sofia från Luleå åkte ur Idol. Så jobbigt att se henne ledsen, hade så gärna velat se henne många fler fredagskvällar.

fredag 16 oktober 2015

Dubbelform med kanelbullesockerkaka

Senast jag var i Stockholm hittade jag en sån himla snygg och rolig bakform - en dubbelform. Jag behövde inte fundera många sekunder innan den åkte ner i handlingskorgen. Och nu när jag har provat den älskar jag den ännu mer.

Receptet jag använde på kanelbullesockerkaka blev perfekt. En sats räckte till båda formarna. Jag hoppas alla recept blir lika bra. Perfekt att få två lite mindre kakor än en stor. Det är inte ofta en hel kaka går åt och då är det finare att ha en hel kaka kvar istället för en halv.

Åh vad jag blir sugen att baka när jag ser formen och den goda kakan. Men det får vänta några dagar för nu är det annat som ska hinnas med.


Det blev så fina kakor med två helt olika former!

 

Det var det här underbart goda receptet jag använde. En saftig kaka med mycket kanelsmak - en riktig kanelbullesockerkaka. Det här receptet räcker till en "vanlig" sockerkaksform eller till denna dubbelform.

Kanelbullesockerkaka
175 g smör
2,5 dl strösocker
2 ägg
3 dl gräddfil
4,5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 msk bakpulver
1 krm salt
Fyllning:
1 dl strösocker
3 msk kanel
2 msk smör

Blanda samman socker och kanel till fyllningen.
Rör smör och socker mjukt och luftigt.
Blanda ner äggen ett och ett, och därefter gräddfilen.
Rör samman de torra ingredienserna i en separat skål. Blanda sedan med resten av smeten.
Häll i hälften av smeten i en smord och bröad sockerkaksform.
Strö sedan över hälften av kanelsockret. Fyll på med resten av smeten och strö över resterande kanelsocker.
Dutta till sist över 2 msk smör.
Grädda kakan i 175 grader i 45-60 min
.
 
 
Formen är köpt på TGR på Drottninggatan i Stockholm. Har ni varit in i någon TGR-butik? De har allt och lite till, jag älskar såna affärer med en massa småtjafs till bra priser.

onsdag 14 oktober 2015

Brazin vin

I lördags när Isak hade sina kill-klasskompisar här på "kalas" blev vi andra utkörda hemifrån så att de skulle slippa alla föräldrar och syskon :) Vilken tur att vi har trevliga grannar där man alltid känner sig välkommen...och som även bjöd på middag. Så där tillbringade vi hela lördagkvällen med god mat, gott vin och trevlig sällskap.

Vi bjöds på bakad potatis med goda röror och sallad - en underbar middag. Det fanns även kyckling och entrecôte, men jag som älskar röror struntade i köttet. Medan Ida som älskar kött valde entrecôte till potatisen.



Jag hade med mig en flaska vin som vi drack till maten och vi blev båda glatt överraskade för det var ett riktigt gott vin. Jag blir inte förvånad om vi båda kommer köpa hem fler flaskor av detta Zinfandel-vin från Kalifornien. Vinet är alltså inte från Brasilien som många tror vid en snabb blick på etiketten (där det står Brazin och inte Brazil).


Var tvungen att leta efter nörd-info på nätet för jag älskar att läsa mer om vinerna jag dricker:

Karaktär: Klar, mörk, rödblå färg. Generöst fruktig doft med rostad fatkaraktär,inslag av mörka bär så som björnbär och blåbär samt toner av kryddor och kaffe. En fyllig, fruktig och koncentrerad smak med inslag av mörka plommon, choklad och rostad fatkaraktär. Brazin har ett långt, koncentrerat avslut.

Lagringspotential: God att dricka nu men kan med fördel lagras 2-3 år. 

Druvorna till Brazin 2011 plockades under den korta tid som de visade sin mest gynnsamma och balanserade karaktär och togs så fort som möjligt till vineriet i Lodi, Kalifornien. Lodi, beläget ca 10 mil öster om San Francisco längs med Sacramento River Delta i de nedre delarna av bergskedjan Sierra Nevada, har ett medelhavsklimat med heta, torra sommardagar och kalla nätter som får druvorna att mogna på ett optimalt sätt. Vingården bevattnas bara två gånger om året med översvämningsbevattning,”flood technique”, vilket innebär att marken svämmas över med vatten som får infiltrera marken. På detta sätt stressas vinstockarna, vilket leder till att druvorna blir mindre, men ger mer koncentrerad frukt.