…och en sötsliskig frukost. Jag blev så otroligt sugen på en rostad macka med ost och fikonmarmelad, så då fick det bli det till frukost i min ensamhet. För att det inte skulle bli alltför tyst och ensamt intogs frukosten tillsammans med datorn, tidningen och tv:n.
I början av veckan var det ganska skönt att komma hem till ett tyst hus och bara slänga sig i soffan utan "måsten". Nu en vecka senare är det bara tyst och tråkigt. Men i dag kommer familjen äntligen hem och jag får krama om dem igen.
Men innan de kommer ska jag hinna fylla på skafferiet och kylskåpet för där ekar det tomt. Så nu ska jag stänga ner datorn och skriva en handlingslista som lär innehålla en massa av barnens favoritsaker.
lördag 7 mars 2015
fredag 6 mars 2015
Rena fat
Äntligen fredag och äntligen en ledig helg framför mig.
Det ska vi fira med en After Work ikväll så bilen har lämnats hemma och jag sitter på bussen på väg till jobbet. Dags för jobb-dag nummer 12 på raken. Gissa om jag längtar efter lite ledigt?!
Det är kanske nån som tänker fira helgen med en kräftbakelse, så som jag gjorde förra helgen. Eller ni slår kanske till med en hel smörgåstårta. Det här tipset passa både smått o stort.
När man sätter "geggan" runt om bakelsen eller tårtan så är det ju lätt att man grisar ner fatet och det blir inte så snyggt och trevligt att servera så sen. För att undvika smutsiga serveringsfat kan man sticka in bakplåtspapper under brödet medan man garnerar. Sen när man är klar drar man försiktigt bort pappret och man har ett rent och fint fat.
torsdag 5 mars 2015
Färgglad middag
Ännu en dag med mycket jobb och lite matlagning.
Det har blivit mycket mackor den senaste tiden men jag försöker i alla fall ha lite klass på dem :) Dagens middag blev en hårdbrödmacka med avokado och en med gravad lax. När jag kommer hem trött och hungrig till ett tomt hus är det enkelt och snabbt att koka en kopp te och göra sig en god macka.
Men på lördag kommer familjen hem efter en sportlovsvecka i Åre och då hoppas jag att det blir nån ordning på matlagningen här i huset. Förhoppningsvis återgår då även jobbet till det lite mer normala, med 40 timmars arbetsveckor.
Det har varit rätt tråkigt och tyst här hemma den här veckan men jag är glad att barnen har fått åka slalom och haft kul på sitt sportlov. Olivia som kämpar för att få riktigt bra slutbetyg från grundskolan har visst mest vilat. Men det är hon väl värd och nu orkar hon med slutspurten i nian. Det är inte bara Olivia som har vilat, jag har ju också mest legat i soffan de få timmar jag har varit hemma.
onsdag 4 mars 2015
Världens godaste banankaka
I dag smet jag hem lite tidigare från jobbet (så det blev bara en timmes övertid) för att hinna baka lite. Jag tycker att vi alla som jobbar med detta införande har jobbat på så bra nu i flera dagar utan helgledigt så vi är värda lite go-fika i morgon. Jag hittade några bruna bananer i jobb-fiket som de var på väg att slänga. Slänga bruna bananer - det kan man ju inte göra. De är ju perfekta att baka med, ju brunare desto bättre.
Den här banankakan blir så saftig o god utan större ansträngning, det är verkligen världens godaste banankaka.
Jag älskar banankakor och har provat många varianter, men jag återkommer alltid till det här receptet för det är verkligen det bästa. Vill man göra den lite roligare/godare kan man slänga ner lite hackad mörk choklad i smeten. Det blir också kanongott, men i dag var jag sugen på en chokladfri kaka.
Nästa gång ni har bruna bananer i fruktskålen se då till att baka den här kakan. Ni blir inte besvikna!
Banankaka
100 g smör, rumsvarmt
3 dl socker
Vispa ihop.
2 ägg
Vispa ner 1 ägg i taget till smörsockerblandningen.
Vispa ner
4 msk gräddfil
3 dl mjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bikarbonat
Blanda de torra ingredienserna i en skål, rör sedan ner dem i den kletiga blandningen.
2 bananer, så bruna som möjligt
Mosa dem, rör ner i smeten.
Häll smeten i smord och bröad form.
Grädda i nedre delen av ugnen, 175 grader, cirka 45 minuter.
Jag älskar banankakor och har provat många varianter, men jag återkommer alltid till det här receptet för det är verkligen det bästa. Vill man göra den lite roligare/godare kan man slänga ner lite hackad mörk choklad i smeten. Det blir också kanongott, men i dag var jag sugen på en chokladfri kaka.
Nästa gång ni har bruna bananer i fruktskålen se då till att baka den här kakan. Ni blir inte besvikna!
Om man använder en form med hål i mitten ska kakan gräddas ca 40 min |
Om man använder en form utan hål i mitten behöver den vara inne i ugnen ca 10 min längre |
måndag 2 mars 2015
Tråååkig
Ber så mycket om ursäkt, men det här är nog världens tråkigaste matblogg just nu. Jag har inte många nya recept att bjuda på, utan det är bara jobb, jobb och jobb som gäller för mig nu. Men nästa vecka hoppas jag på att få tillbaka mitt liv. Och då ska jag laga mat och baka igen för att kunna bjuda er på nya roliga goda recept.
Jag lämnar huset tidigt och kommer hem sent och då orkar jag inte mycket mer än attsätta lägga mig i soffan. Precis som jag gjort nu! Och i dag hade jag sån tur att jag fick en rulltårtebit av mamma som jag kunde njuta tillsammans med kvällsteet.
Jag lämnar huset tidigt och kommer hem sent och då orkar jag inte mycket mer än att
söndag 1 mars 2015
Kräftbakelse
Till gårdagens Melodifestival njöt jag av en snabbfixad kräftbakelse. Jag gjorde en kräftröra som jag sen använde i alla lager. Till skillnad mot för smörgåstårta där man brukar ha olika fyllningar i de olika lagren. Sen garnerade jag med lite olika godsaker bl.a löjrom.
För att den ska bli extra god ska man egentligen göra den en dag i förväg, men det hade jag inte tid till igår. Den hann bara vila en timme i kylskåpet innan det var dags att äta, men den var helt ok ändå. Men ännu godare i dag då jag åt resterna eftersom jag inte orkade hela igår.
Vindruvor är så gott till detta och ett måste på smörgåstårtor. Ägg och löjrom är också gott till kräftor så då valde jag att garnera även med det. Krossade ostbågar brukar bli gott och vackert att garnera kanterna med men nu hade jag tyvärr inte det hemma.
Kräftbakelse
3 skivor rostbröd
Kräftfyllning
3 msk philadelphiaost
0,75 dl crème fraiche
dill
chilipeppar
salt
kräftstjärtar
Garnering
1 msk philadelphiaost
2 msk crème fraiche
ägg
löjrom
gurka
körsbärstomater
vindruvor
Kräftfyllning
Rör ihop ost och crème fraiche.
Tillsätt kryddorna och smaka av.
Dela kräftstjärtarna, jag tycker det är enklast att klippa dem. Blanda ner dem i röran.
Ta bort kanterna på brödskivorna.
Bred en tredje del av fyllningen på en brödskiva.
Lägg på nästa brödskiva och bred på fyllning även på den.
Lägg på sista brödskivan och bred på fyllning även på den.
Garnering
Blanda ihop ost och crème fraiche till garneringen.
Bred det runt brödstapeln.
Garnera med valfria tillbehör jag valde kokta ägg, vindruvor, körsbärstomater, gurka och löjrom.
Vindruvor är så gott till detta och ett måste på smörgåstårtor. Ägg och löjrom är också gott till kräftor så då valde jag att garnera även med det. Krossade ostbågar brukar bli gott och vackert att garnera kanterna med men nu hade jag tyvärr inte det hemma.
Gör en god kräftfyllning |
Kantskär tre brödskivor |
Bred en tredjedel av fyllningen på första brödskivan. |
Fortsätt varva kräftfyllning och brödskivor |
Bred kräftfyllning överst och ost- och crème fraiche-fyllning runt om. |
Garnera med godsaker. |
lördag 28 februari 2015
MelloMysMat
Smörgåstårta är fest, eller hur?
Och när det är melodifestival är det också fest. Men en stor smörgåstårta kändes lite för mycket till en person så det fick bli en smarrig snabbgjord kräftbakelse som avnjöts framför årets sista deltävling i Melodifestivalen.Efter att ha jobbat nästan tolv timmar och vaknat före f-n var min första tanke att köpa färdigmat i dag igen. Men inte hamburgare, som i går, utan i dag var planen att köpa nån färdig räkbakelse eller liten smörgåstårtebit. Perfekt att äta framför Melodifestivalen! Men väl på affären ändrades planen och jag köpte ingredienser till att göra en egen kräftbakelse istället.
Är så nöjd att jag kom på bättre tankar för det var sååå kul att vara tillbaka i köket igen. Känns som det var evigheter sedan jag gjorde nå gott i köket senast. Och en egengjord kräftbakelse med en stor klick Kalixlöjrom är ju så mycket godare än en majonnästyngd köpes-bit.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)