tisdag 30 december 2014

Saffranskola med kokos

Tisdag, fredag eller vad är det för dag egentligen? 
Lätt att bli dagvild, har jobbat två dagar så det borde ju vara tisdag men jag är ju ledig nu i två dagar och det innebär ju att det är fredag :)

De stora barnen fick ett glädjebesked igår - istället för den 8 januari är skolstarten flyttad till den 12 januari pga vattenskada i skolan. Olivia och Isak var inte speciellt ledsna över det, men Ida tyckte det var orättvist att de får vara ledig och ha sovmorgnar (min dotter :) ) flera da'r mer än henne.

Lite godis kan man väl alltid äta även om julen är förbi. Jag har ju glömt att ge er recepten på allt julgodis vi gjorde da'n före julafton. Vi börjar med en knäck-variant.


Saffranskola med kokos
3 dl vispgrädde
50 g smör
3 dl strösocker
1,5 dl ljus sirap
1,5 dl kokos
2 påsar saffran (à 1/2 g)

Blanda grädde, smör, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull.
Koka upp på hög värme och rör om.
Fortsätt att koka utan omrörning.
Rosta kokosen i en torr het panna tills den blir gul-brun.
När kolan är 120-125°C är den mjuk-seg. Över 130°C får man hårda kolor. 
Blanda ner den rostade kokosen och saffranet i kolasmeten.
Häll upp smeten i en smord eller bakpappersklädd form eller i små knäck- eller ischokladformar.
Låt kolan stelna.
Om du har hällt smeten i en form: 
Skär i bitar med vass kniv. 
Linda in bitarna i smörpapper eller plastfolie.

Mild saffranssmak som man bara anar, men man känner att det inte är vanlig "knäck-smak"…hade jag tänkt skriva men precis då tog jag en kola med riktigt mycket saffranssmak. Så det är kanske lite ojämnt hur saffranet fördelar sig i smeten.

Jag tycker att vanlig knäck är lite tråkig så det här var en rolig och god twist på den traditionella knäcken. Rostad kokos var också en nyhet och ett jättebra alternativ till mandel i knäcken.

Från minus till plus

Puuh! Skönt att vara hemma. 
Det var rejält halkigt på vägen och när jag närmade mig Luleå kröp bilarna fram och all buss- och flygtrafik är inställd. Tur att jag hade bråttom att lämna jobbet så jag hann en bit på vägen innan värsta regnet och halkan kom. Och vilken tur att vi har bra bil och bra vinterdäck för jag kände faktiskt knappt av halkan trots att man såg isen. I går var det minus 27 och i dag var det nån plusgrad och regn. Det svänger fort!

När jag kom hem var Leif nästan klar med maten som var en av våra snabb-och-lättlagad-men-ändå-jättegod-helgfavorit-för-hela-familjen. Vet ni vad jag menar?


Självklart är det kött, pommes frites och ostsås. Oftast gör vi lövbiff men i dag fixade Leif till pepparbiff av en okänd köttbit från frysen. Lappen hade försvunnit från påsen och det är alltid lika spännande att försöka gissa vad det är för bit.

Nu ska jag slumra i soffan ett tag så jag orkar vara vaken längre än till åtta ikväll. Känner mig rejält trött efter att ha stigit upp vid sex-tiden två morgnar på raken utan att ha gått o lagt mig i tid kvällen innan. Hoppas att jag orkar och hinner ge er lite godisrecept senare trots att julen är slut. Men lite godis sitter väl aldrig fel, eller hur?

måndag 29 december 2014

Nyårsafton närmar sig

Nu är det inte många dagar kvar på 2014. Nytt år, nya utmaningar och nya glädjeämnen är på ingående. Hur länge dröjer det tills vi har lärt oss säga och skriva 2015. Det brukar ju ta ett tag.

För ovanlighetens skull kommer vi inte fira nyår hemma hos oss i år, så jag behöver inte planera nån meny. Men för er som är i planerartagen har jag gjort det lätt för mig. I fjol tipsade jag om tilltugg, förrätter, varmrätter och efterrätter. Det har jag inte hunnit i år men här nedanför länkar jag till fjolårets inlägg.

På fester är det trevligt att börja med en välkomstdrink och lite drinktilltugg innan man sätter sig till bords. Här finns olika tips på drinktilltugg.


Sen är det dags för förrätt och på nyår är det ofta skaldjur som gäller, men jag kan tycka att det är trevligt och gott med en förrättssoppa också. Här finns förrätts-tipsen.


På nyår tror jag att många äter oxfilé till varmrätt, men det finns många andra goda köttbitar också. Eller varför inte bjuda på lax? Här finns tips på varmrätter.


Efter all mat så vill man rymma lite sött också, eller hur? En efterrätt sitter aldrig fel. Här hittar du efterrätts-tips.


Nu har ni fått några tips och lite inspiration för er fortsatta planering. Hoppas ni hittar nå godbitar så att ni får till en lyckad nyårsmeny. Berätta gärna vad ni ska äta, så kul att få höra alla idéer och tips.

söndag 28 december 2014

Saffransbiscotti med vit choklad

Nu har vi (jag och Ida) precis vaknat efter ännu en lång härlig sovmorgon. Hur ska det gå i morgon då jag måste upp före sex? Det brukar ju gå bra att komma igång efter ledigheter även om det känns omöjligt dagen innan. Men det blir ju bara två tidiga morgnar, sen får jag sova två morgnar igen, och det lär jag ju klara. Även idag vaknade vi till en kylig dag med drygt 20 minusgrader, känns konstigt att prognosen säger att det ska vara plusgrader redan på tisdag.

Biscotti har blivit en favorit för mig så självklart var jag tvungen att prova saffransvarianten till jul. Alla recept på saffransbiscotti som jag har sett innehåller mandel, men det ville inte jag ha i mina så jag tog vit choklad istället.


Saffransbiscotti med vit choklad
100 g rumsvarmt smör
1 g saffran
1,5 dl socker
2 ägg
1,5 tsk bakpulver
6 dl vetemjöl
85 g vit choklad

Smält smöret tillsammans med saffran. 
Vispa ägg och socker. 
Rör ner smörblandningen till äggsmeten.
Skär chokladen i mindre bitar och blanda med mjöl och bakpulver.
Rör ner det i bunken.
Forma degen till tre längder och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Lägg dem på en plåt och platta till lätt.
Grädda i 175 grader i 15-20 minuter. 
Skär genast i två-centimeters-bitar.
Vänd snittytan uppåt och ställ in i ugnen ytterligare ca 15 minuter
Stäng sedan av ugnsvärmen och låt plåten stå kvar i eftervärmen tills skorporna torkat helt.

Biscotti i alla de varianter är så himla goda. Perfekt kaka till en kopp te (eller kaffe). Dessa saffransbiscotti kommer jag göra fler jular, ja kanske alla kommande jular för de är enkla att göra och underbart goda att äta.

Tycker ni att det var lustigt att jag använde 85 g vit choklad och inte 100? Jag använde Marabous vita choklad och den är på 185 g, 100 g skulle jag ha till saffranskladdkakan och då var det 85 g kvar. Och det var rätt lagom. De bruna prickarna är alltså vit choklad, de ser brända ut men det är de inte.

Fin burk med godsaker

lördag 27 december 2014

Familjefestmiddag

Inte långt från vårt bostadsområde finns det ett charkuteri, som enligt tidningen heter Originalet Petterssons Delikatesser (men jag är osäker på om det är det korrekta namnet). Känns som det inte kan bli mer närproducerat, extra kul är det att Leif känner ägarens farbror som hjälpte oss att stycka älg innan Leif själv lärde sig stycka och vad de olika bitarna var. I dag åkte Leif dit för att kolla var det låg, egentligen var det inte öppet men eftersom ägaren ändå var där fick Leif komma in och handla. Han köpte med sig en ring falukorv och några skivor hängmörad entrecôte. Bra service och underbart kött. Där kommer vi fortsätta handla.

Middagsplanerna var julmatsrester men när vi nu hade så fint kött i kylskåpet ändrade vi snabbt planerna och gjorde en festmiddag istället. Vi får väl äta rester på nyårsafton istället :)

Familjefestmiddag

Förrätt 
Lax- och räktårta med löjrom
Grönsaker
Prosecco

Varmrätt
Stekt hängmörad entrecôte
Sallad
Amarone-vin

Efterrätt 
Chai-te

Tog upp ett fint vin från källaren och dukade med mina älskade Essence-glas

Stekt entrecôte
Låt köttet ligga framme en timme.
Salta och peppra.
Stek på (ganska) hög värme i ca 2,5 minut på varje sida.
Sen fick de vila i stekpannan med avslagen platta medan vi åt förrätten.

Så här fint kött behöver ska man inte göra så mycket mer med än steka och krydda. Så här gjorde Leif och det blev perfekt!

Fint marmorerade köttbitar

Blodapelsincheesecake

Då har vi vaknat upp till en vanlig lördag mitt i alla helger. Precis när jag har lyckats få till ledighetstider med mysiga långa kvällar och härliga sovmorgnar är det dags att vända tillbaka dygnet så jag orkar stiga upp före sex på måndag igen. Om nån timme ska jag klä på mig och promenera in till stan för fika med kompisar. Trots att det är ca 15 minusgrader ska det bli skönt med både en promenad och frisk luft, jag får dessutom njuta av all rimfrost som täcker träden, det är otroligt vackert ute precis som på dessa bilder.

Här kommer ytterligare en god efterrätt som jag har gjort nu i jultider. Blodapelsinerna är ju perfekta nu i några månader passa då på att använda dem till bakning.


Blodapelsincheesecake
Botten
200 g Digestivekex
50 g pepparkakor
100 g Smör
Lager 1
450 g Philadelphia ost
1 msk rivet skal av blodapelsin (ca 4 apelsiner)
2 msk pressad blodapelsin (ca 0,5 apelsin)
3 ägg
1,25 dl strösocker
Lager 2
2 dl crème fraiche
2 msk strösocker
2 tsk vaniljsocker
Lager 3
1,5 dl pressad blodapelsin (ca 4 apelsiner)
2 gelatinblad

Botten
Smula kexen och blanda med smält smör. 
Tryck ut smuldegen i formen och en bit upp på kanten. 
Grädda 5-10 min i 180 grader. 
Lager 1
Vispa ingredienserna till lager 1 till en jämn smet. 
Häll i formen. 
Grädda i nedersta delen av ugnen 25 min.
Lager 2
Blanda ihop lager 2 och bred på kakan. 
Grädda ytterligare 5 min. 
Ställ kallt (gärna över natten). 
Lager 3
Gör sedan sista lagret. 
Lägg gelatinbladen i kallt vatten, ca 5 min. 
Värm lite pressad blodapelsin i en kastrull. 
Ta av från plattan och vispa ner gelatinbladen så de smälter. 
Häll i resten av den pressade blodapelsinen.
Låt stå och svalna en stund och skeda sedan över saften på kakan. 
Ställ kallt (några timmar) tills gelén stelnat. 
Servera kakan kylskåpskall.

En riktigt god och fräsch efterrätt som dessutom är otroligt vacker med sin röda färg. Det är många moment när man bakar cheesecake men inget av momenten är svårt, det tar bara tid. Botten höll ihop fint, men jag tyckte det var lite mycket av den eftersom det är fyllningen som är god. Men jag är rädd att den inte håller ihop lika bra om man minskar ned på själva botten. Så jag låter den nog vara så här även nästa gång för man behöver ju inte äta upp all botten om man inte vill.
Det är många moment som ska göras.

fredag 26 december 2014

Vardagsmat igen

Då börjar ännu en dag i lugnets tecken att lida mot sitt slut. Men vila verkar vara vad jag behöver just nu, den här hösten med mycket jobb och få andningshål har satt sina spår. Kommande månader lär inte bli lugnare så jag behöver all vila jag kan få. Efter två dagar i myskläder ska jag faktiskt dra på mig nå annat i morgon för fika på stan med kompisar. Vilken tur annars hade jag kanske fastnat i mina pyjamasbyxor.


Dagens lunch blev än en gång lite julrester, gravlaxmacka och räk-och laxtårta närmare bestämt. Men till middag skippade vi julmaten och åt spagetti och köttfärssås. Riktigt gott med vanlig vardagsmat faktiskt. Men i morgon är jag nog sugen på lite julbordsrester igen för än är jag inte helt nöjd.

Nu är det soffan och några avsnitt av Homeland som gäller. Vi har inte följt senast säsongen på tv utan vi kör ett Homeland-race nu under julledigheterna istället.