fredag 14 november 2014

Mandelmassatårta med grädde och bär

God morgon!
Fredagen är här och alla blir genast lite gladare, eller hur?

Igår hann jag inte höra av mig till er eftersom jag direkt efter jobbet åkte till en kompis där det vankades tjejmiddag med mycket surr som vanligt. Vi åt goda grillspett, sallad och bulgur som jag blandade ihop med chimichurri och det blev sååå gott. Men jag kan gissa att det luktar vitlök om mig idag. Ni som följer mig (@matro_sara) på Instagram har redan sett min middagstallrik med godsaker.

Nu är det dags för helg och man kan unna sig lite efterrätt. Därför kommer här receptet på den goda lättbakade mandelmassatårtan jag gjorde åt Leif i söndags då vi firade både fars dag och hans födelsedag. En tårta som min mamma ofta bjuder på och godast är den nog med grädde och hjortron.


Mandelmassatårta med grädde och bär
400 g mandelmassa
4 ägg

Riv mandelmassan grovt direkt ner i en skål.
Vispa ner äggen ett i sänder och vispa tills smeten blir jämn och pösig.
Häll smeten i en smord och bröad rund form.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter i 175°.
Garnera med spritsad grädde och frukt eller bär.

En lättbakad botten som även är perfekt till glutenallergiker/intoleranta eftersom den inte innehåller nå mjöl. Se till att inte ha inne botten för länge i ugnen, för den är godast när den fortfarande är lite saftig (men inte kladdig).

Jag serverar oftast extra grädde och bär på sidan om. Till påsk blir det fint med halva aprikoser och grädde så ser det ut som ägg.
 

onsdag 12 november 2014

Krämig kycklinggryta

Vilken tur att jag inte hann ge er alla helg-recept redan i helgen för då har jag kvar några nu när tiden är knapp. Den här veckan har det blivit mycket jobb och lite matlagning. I går lagade Isak potatisbullar till sig och Ida medan jag jobbade över. Idag var det bara Ida som åt så då blev det en Billys panpizza innan dansen. Tur att det finns snabba genvägar ibland.

I lördags åt vi en kycklinggryta med inspiration av den goda krämiga kycklingpajen som jag blev bjuden på senaste tjejmiddagen.


Krämig kycklinggryta
1 kg kycklingfiléer
1 paprika
1 bit purjolök
3 tsk sambal oelek
1 dl thaichilisås
2 dl crème fraiche 
2 dl grädde
salt, peppar

Skär kycklingen och paprikan i mindre bitar och strimla purjolöken.
Bryn kycklingen, salta och peppra. Lägg i en gryta.
Bryn purjolök och paprika. Tillsätt i grytan
Rör ner crème fraiche, grädde, thaichilisås och sambal oelek i grytan. 
Låt sjuda några minuter.
Smaka av med salt. 

Grytan blev minst lika god som jag hade hoppats på med tanke på hur god pajen var. Den fick väl godkänt av alla så den lär göras snart igen.

Tänk på att inte låta paprikan koka med för länge så att den blir mjuk och tråkig. Ev. kan du tillsätta paprikan precis innan servering.


Snart är det helg igen och jag hoppas på mer tid för matlagning och bakning. Min stora hobby som jag har så dåligt med tid till numera då jag jobbar mer och pendlar längre. Men snart är det advent och jul och då ska det verkligen mysas i köket mest varje dag. Har massa gamla favoriter som ska göras i år igen tillsammans med spännande nyheter. Har redan börjat planera för ett glögg-mingel, men har insett att det inte är länge kvar till första advent så jag måste nog rappa på med planeringen.

tisdag 11 november 2014

Kladdkaka med Rice Krispies

I fredags var det kladdkakans dag och eftersom jag kom hem sent bakade Olivia en god kladdkaka till oss. Såna viktiga dagar kan man ju inte missa att fira. I dag är ännu en viktig dag för i dag är det Chokladens dag och då passar det ju med kladdkaka än en gång. Tyvärr är vår slut sen länge, men här kommer receptet på kladdkakan Olivia bakade.


Kladdkaka med Rice Krispies
150 gram smör
3 dl socker
2 ägg
1 dl kakao
1 msk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
2 dl rice krispies

Smält smöret och låt det svalna.
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och salt.
Rör ner det i smeten tillsammans med smöret.
Rör ner Rice krispies.
Häll i smord och bröad form.
Grädda i 175 grader i ca 20 minuter.

Mums! Som jag alltid säger - en kladdkaka kan man inte misslyckas med. Det var gott med de hård-sega rice krispies i som gjorde att det blev lite tuggmotstånd. Vad tycker ni är godast till kladdkaka? Jag tycker de är underbart goda bara som de är. Men ska jag ha tillbehör så vill jag ha glass och bär.

måndag 10 november 2014

Tacogratäng med philadelphiaost och avokado

Då är veckan i gång…med en rivstart som vanligt. Fast just nu är det väldigt lugnt för jag är ensam hemma och passar då på att skriva till er. Snart ska jag hämta Ida hos en kompis och sen ska vi hem och göra klart läxan, packa väskan och ta fram kläder inför i morgon, innan det är dags för tandborstning och sängläggning. Jag tror jag ska mysa ner mig med Ida ett tag. Finns inget bättre än att slumra några minuter efter midda'n så att man sen är lite piggare under kvällen.

Har ni kvar tacoköttfärs sen i fredags? I så fall kan ni göra den här gratängen av överbliven köttfärs, eller så steker ni ny tacoköttfärs.


Tacogratäng med philadelphiaost och avokado
5 hg köttfärs
1 påse tacokrydda
vatten
200 g philadelphiaost
2 dl crème fraiche
1 avokado
riven ost

Bryn köttfärsen. Tillsätt kryddan och vatten enligt anvisningarna. Koka ett tag.
Blanda philadelphiaost och crème fraiche, bred ut i botten på en gratängform.
Bred tacoköttfärsen över.
Strö på avokadobitar och sedan den rivna osten.
Gratinera i 225 grader i ca 20 min.
Servera tillsammans med vanliga taco-tillbehör, 
t.ex. sallad, gurka, tomat, majs, salsa och nachochips.

Jag använde fryst tärnad avokado till den här maträtten. Väldigt smidigt! Och det är nog så man måste använda den avokadon för den är inte god att "bara" äta. Har ni provat den? Har ni ens sett den i frysdisken?

Hade vi inte haft så bråttom när vi fixade maten hade jag nog tillsatt purjolök och paprika också. Kanske lite tomat och majs också. Ja, ni hör man kan ju variera detta hur mycket som helst efter vad man är sugen på.

På väg in i ugnen.
Färdig att äta!

söndag 9 november 2014

Fars dag och födelsedag

En dag som började på bästa sätt avslutades också bra då vi farsdags- och födelsedagsfirade Leif. Han firades med både god trerätters middag och presenter, så jag hoppas han klarar sig även i morgon då han fyller år på annan ort.

Förrätt
Vitlöksbröd (gjord av Olivia)


Varmrätt
Fläskfilé, kantareller, broccoli, bacon, chiliostsås, sallad, potatisgratäng och klyftpotatis.


Efterrätt
Mandelmassatårta med hjortron

Sol och is

Blank fin is, skinande sol, kompisar, skridskor och fika!
Söndagen kunde nog inte ha börjat på bättre sätt.

Efter frukosten gick jag och Ida ner till älven där vi Ida på somrarna brukar bada. Men nu har isen lagt sig och vi har bytt baddräkt mot skridskor. Vi fick några härliga timmar ute på isen dit även många av Idas kompisar med föräldrar kom. Solen sken och det var helt underbart på den ca 7 cm tjocka isen. Det är helt otroligt när man ser sandbotten genom isen.

Badstrand på sommaren och isbana på vintern. Vi kan inte bo bättre.
Härlig dag med härlig is, härlig sol och härlig Ida.
Mysigt och gott med fika med kompisar
Tänk att vi badade här för några månader sen.

Matsedel v.46 november 2014

God morgon! I dag blev det äntligen lite sovmorgon, känns som det var alltför länge sen jag fick sova lite extra på morgonen. Men nu när det väl händer då blir jag lite småstressad över att det redan har försvunnit några timmar av dagen. Aldrig är man nöjd :) Han vi har tänkt fira idag åkte i väg på jakt i morse så det blev inget firande på säng eller mysig födelsedagfrukost för honom. Men det tar vi igen senare. Jag skulle då aldrig välja bort en frukost i lugn o ro mot att sitta ute i kylan och vänta….

Ny vecka innebär ny matplanering och här kommer lite inspiration till er.


Matsedel v.46 november 2014
To: Kassler Africana och ris