måndag 18 november 2013

Matsedel v.47 november 2013

Förra veckan hade vi ingen matsedel och det är såå jobbigt när man kommer hem trött och hungrig och inget är förberett så i veckan ska jag skärpa mig och göra en matsedel som vi kan utgå från. Trots att vi sällan aldrig följer den till punkt o pricka är det skönt att ha tänkt till lite i alla fall. Fast det känns lite konstigt att göra matsedel för hela veckan eftersom jag personligen ska äta på restaurang/fik tre eller fyra gånger den här veckan. Undra om ni kan gissa vilka av dagarna?


Matsedel v.47 november 2013
Må: Kyckling i currysås och ris
Ti: Pasta-, skink- o broccoligratäng
On: Korv o potatismos
To: Köttbullar o makaroner
Fr: Hemma-hamburgare
Lö: Hemma-pizza
Sö: Lasagne

söndag 17 november 2013

Älgstek med ingefära, honung och balsamvinäger

Vart försvann söndagen?! 
Nog brukar lördagar och söndagar gå alldeles för fort, men i dag gick det fortare än vanligt. Redan kväll och jag sitter o väntar på att "Bron" ska börja. Väskor är packade, logistiken fixad och middagarna är nästan färdigplanerade så vi är redo för en ny vecka.

Dagens middag blev en otroligt god söndagsstek med mina favoritsmaker - balsamvinäger och ingefära.

Älgstek med ingefära, honung och balsamvinäger
Ca 1 kg fransyska
Glaze:
3 cm färsk ingefära
1 dl rapsolja
0,5 dl flytande honung
0,5 dl balsamvinäger
2 msk soja
0,5 msk timjan
Flingsalt och nymalen svartpeppar

Hetta upp smör i en gryta eller stekpanna med hög kant som tål att sättas in i ugn. 
Bryn fransyskan runtom i smöret, salta och peppra.
Blanda ihop alla ingredienser till glazen och häll den över köttet. 
Bryn ytterligare någon minut.
Stick in en termometer i tjockaste delen på steken. Ställ in grytan eller pannan i ugnen på 175° och låt steka tills temperaturen når ca 57-58°. (lite drygt en timme)
Späd ev med lite vatten ett par gånger under tiden.
Ta ut steken och låt vila. Sila skyn.
Skär köttet i tunna skivor, häll över lite sky och servera med morotsröra, sallad och ev. potatis.


Balsamvinäger och ingefära det kan inte bli fel! Alla barnen åt med god aptit, till slut var vi tvungna att gömma fyra skivor så att jag och Leif har till matlåda i morgon. Den goda morotsröran med stark ingefärasmak passar perfekt till köttet och blev en stor favorit för Olivia.

Dags för Serranosallad

Godmorgon denna blåsiga söndag! Fast nu verkar det ha lugnat ner sig lite, vaknade dock av att det ven runt huset och jag var rädd att våra pulkor och spadar skulle blåsa bort. Snart är det dags för lunch och det blir nog en repris från gårdagens middag - Serranosallad.


Det blev lite godsaker igår - det var ju trots allt lördag! Mamma kom över med en ljuvlig lingonmousse som jag åt till efterrätt. Såå god och perfekt framöver till advent och jul. Längtar till vi bakar våra egna pepparkakor då vi även gör små söta änglar, stjärnor och hjärtan som är perfekta att använda till efterrätter, t.ex. pepparkakspannacotta.


Sen gjorde jag lite minttryffel och var tvungen att provsmaka om det nya "receptet" blev lika gott som fjolårets....och det blev det. En självklarhets på julgodisbordet! Det blir så vackert att rulla tryfflar (eller chokladbollar) i råsocker. Glittrar så fint!



Återkommer senare med lite smarriga recept och vår veckomatsedel - förhoppningsvis - för det var lite dåligt med matinspiration när jag försökte komma på middagar till veckan.

lördag 16 november 2013

En dag att fira

I dag ska det firas! 


Jag har nått ett delmål på min viktresa. Varje lördagmorgon väger jag mig och i morse visade vågen på 10 kg mindre än den gjorde i slutet av augusti då jag bestämde mig för ViktVäktarna. Känns väldigt bra och det motiverar mig att fortsätta.


Och motivation lär jag behöva kommande månad med alla frestelser. Jag älskar ju, både att göra och äta, julgodis, julkakor och julmat. Lär bli många och långa promenader framöver.

Brukar ni fira saker? Jag tar varje tillfälle i akt att fira saker, namnsdagar, vädret, besked man fått, vinster, helgen, ja man kan hitta saker att fira nästan så ofta man vill.

Mumsiga cornflakes-godiskakor - utan ägg, mjölk, gluten och nötter

God morgon! 
Här har vi nyss vaknat och ska snart duka fram frukost. Det är såå skönt att (äntligen) ha barn som älskar sovmorgon lika mycket som jag. Tänk, när Olivia och Isak var små då var jag glad om jag fick sova till strax efter sex.

Är ni sugna på lördagsgodis? 
Dessa godiskakor passar perfekt en lördag och de är perfekta att bjuda allergiker på. Framför allt om man inte riktigt har koll på vilka allergier man ska ta hänsyn till, eftersom de är utan det mesta. Det låter ju inte så gott att de är utan det mesta, men de är underbart goda, en blandning av godis och kakor därav namnet.

Om man som jag är ovan att baka glutenfritt är detta ett bra alternativ eftersom man inte behöver "lära sig hantera" det glutenfria mjölet.

Mumsiga cornflakes-godiskakor - utan ägg, mjölk, gluten och nötter
100 g mjölkfritt margarin
1 dl sirap
1,5 dl socker
4 msk kakao
3 dl glutenfria corn flakes
2 dl puffat ris

Smält margarinet i en ganska stor kastrull.
Tillsätt övriga ingredienser.
Låt blandningen koka i ca 2 minuter.
Sätt små högar av blandningen i småbrödsformar med hjälp av en sked.
Låt dem stelna innan ni avnjuter dem.
Om blandningen hinner bli för hård/seg innan allt är portionerat ut 
så är det bara att värma upp kastrullen med blandningen något igen.


Så enkla att göra och så goda att äta. Svårare behöver det inte vara. De här gör jag ofta när Astma- och Allergiföreningen har olika aktiviteter. 

Jag brukar köpa glutenfria cornflakes, dvs de står på "allergi-hyllan" och det står glutenfritt stort på paketet. Men nu berättade Idas kompis mamma att Änglamarks "vanliga" cornflakes är glutenfria och hon borde veta eftersom dottern är glutenintolerant och det är nolltolerans för gluten som gäller.

Självklart går det att använda "vanliga" cornflakes och smör om man vet att ingen allergiker ska äta av dessa, man kan i så fall även smaksätta med 1 dl kokos.

fredag 15 november 2013

Fredagsmys

För ovanlighetens skull blev det en tacofredag hemma hos oss ikväll, till barnens stora glädje. Det var flera månader sedan vi åt tacos så idag tyckte även jag att det var gott.


Men sen slutade vår "Svensson-fredag" för det blev inget fredagsmys med hela familjen. Olivia åkte i väg med kompisar som vanligt, det ovanliga var att även Ida gick till kompisar (2 systrar) för lek och mys. Men Isak fick vi som tur var ha hemma, men det är sista fredagen på ett par månader för nästa vecka börjar de med träningar fredagkvällar från 8 till 9. Inte bästa träningstiden :) men hellre fredagkväll än lördagmorgon.

Jag letade efter en te-bild bland alla mina kort, då hittade jag den här mysiga bilden på te, lussekatter, clementiner och tända ljus. Ikväll har vi te, clementiner och tända ljus, men lussekatterna får vänta nån vecka till.

Nej, nu är det hög tid att stänga ner datorn och sätta sig till rätta för nu börjar fotbollen. Vem tar sig till VM i Brasilien - Portugal eller Sverige?

torsdag 14 november 2013

Kokosbolltårta

I söndags på farsdag och Leifs födelsedag bjöd jag på en kokosbolltårta till efterrätt. Kokosbolltårta - låter lite konstigt eller hur? Är det samma konsistens som en kokosboll eller är det som Pavlova? Först trodde (och hoppades) jag att det skulle bli som en kokosboll men när jag tog ut den från ugnen såg den så torr ut på ytan så jag trodde det blev som en pavlova med både torra och mjuka partier. Men när vi väl skar i tårtan och åt av den så var det verkligen en kokosboll i tårtformat, så det var ett klockrent namn.


Kokosbolltårta
5 äggvitor 
3 dl socker 
2 tsk vaniljsocker 
2 tsk bakpulver 
Till formen:
1 dl kokos
Till garnering och servering
vispgrädde
riven choklad
bär

Vispa äggvitorna, tillsätt försiktigt socker, vaniljsocker och bakpulver efter ca 1 minut.
Vispas i ca 6 minuter till, gärna längre. 
Smörj en form med löstagbar botten ca 24 cm diameter. Strö med kokos. 
Häll äggsmeten i formen.
Sätt in i 250 graders varm ugn. Slå av ugnen.
Låt stå minst 5 timmar, det går bra att låta den stå över natten.
Garnera med vispgrädde och riven choklad, servera till bär och ev. mer grädde.


Receptet har jag haft länge men det har fått ligga kvar oanvänt i lådan, men nu var det dags att prova det och det lär återkomma på fler kalas framöver. Enkelt att göra botten på kvällen och sen ta ut den ur ugnen på morgonen och garnera när den ska ätas. Jag tycker den blev så vacker med den småbruna kokosen runt om hela tårtan, såg nästan ut som krokant eller nötter.


Eftersom jag inte är så jätteförtjust i grädde brukar jag inte ha så mycket grädde på tårta utan servera vispad grädde på sidan om till de som vill ha mycket grädde. Extra bär blir gott till det mesta så det brukar jag också servera på sidan om. Dessutom är det perfekt för lchf:are att kunna äta grädde och bär.

Kokosströad form
Äggsmeten