onsdag 6 november 2013

Proteiner, träning och allergi

Efter träning ska man få i sig proteiner så fort som möjligt, har jag förstått. Jag kan ju inte säga att det är mitt bästa område. I dag när Isak packade hockey-trunken såg han till att få med sig lite proteiner, han tog nämligen med sig Arlas nyhet med dubbelt så mycket protein som i andra mjölkdrycker.


Jag har precis kommit hem från ishallen för jag var tvungen att prata med Isaks tränare som hade skickat ut ett recept som jag inte riktigt tycker om.  I all välmening har det skickats ut ett recept på hemmagjorda proteinbars. Jättebra med hemmagjort för de köpta varianterna innehåller ofta för mycket socker. Men det jag inte tycker om och som jag blev riktigt, riktigt orolig över var att detta recept innehåller jordnötssmör.

Vad händer om Isak får i sig en smula av misstag? Lätt hänt om alla lag-kompisar börjar äta detta till höger och vänster. Skulle Ida få i sig en smula av misstag då är det ambulansfärd som gäller.

Isak visar ett nötfritt alternativ
Åh vad jag känner mig ledsen just nu. Varför måste just mina barn drabbas av dessa allergier och all okunskap? Varför kan inte mina barn få äta allt? Varför måste mina barn känna sig utanför? Varför måste mina barn alltid tänka på vad de äter? Varför?

Och sen börjar jag tänka på alla jag känner som har värre/allvarligare allergier än oss och då blir jag ännu mer ledsen för allt de måste utstå och alla kamper de måste ta.

Två olika smaker som båda blev uppskattade här hemma.

Janssons frestelse VV

Jag har varit till läkaren med Isak som har ont i handleden efter en hockeytackling förra veckan, och när jag ändå var i krokarna så passade jag på att äta lunch hemma. Det blev lite rester från lördagens julbord, bl.a den goda och krämiga Janssons. Jag är positivt överraskad att den blev så krämig trots att jag använde matlagningsgrädde och lättmjölk. Känns ju helt onödigt att använda vispgrädde.


Janssons frestelse VV(6 portioner 6 propoints/portion)
ca 10 potatisar
1-2 gula lökar  

1 tsk flytande margarin
125 g ansjovisfilé
2,5 dl matlagningsgrädde
1,5 dl lättmjölk
2 msk ströbröd



Strimla löken och fräs den mjuk, utan att den tar färg, i margarin. 
Strimla potatisen i matberedaren. Dela ansjovisfiléerna.
Varva potatis, lök och ansjovis i en ugnsform. Börja och sluta med potatis. 
Blanda samman mjölk, grädde och ansjovisspad, häll det över potatisen. 
Strö över ströbröd och tillaga i ugn 200° ca 50 min.

När man äter detta på ett julbord så räcker det definitivt till fler än 6 portioner och då blir det färre propoints/portion också. Den blev inte det minsta vattning, utan otroligt krämig och god trots att jag använde matlagningsgrädde och lättmjölk. Vissa maträtter blir lite väl vattniga med lågfett-alternativen, men här passade det utmärkt med dem.

Dagens lunchtallrik och sen en kopp chai-te på det.

Nu är det dags att åka tillbaka till jobbet och jobba dagens sista timmar. Det var bara en kraftig stukning för Isak, så han ska ta det lite lugnt några dagar. Hur tar man det lugnt på hockeyträning och match? Jag tror inte Isak kommer ihåg de råden när det väl är dags att kliva in på isen.

tisdag 5 november 2013

Pusselpyssel

Jag och Isak har roat oss med ett pussel de senaste dagarna. Det är ju såå roligt! När jag bodde hemma hos mina föräldrar la vi alltid pussel på jullovet, nu tror jag att det är dags att återuppta den traditionen. Måste kolla igenom mina lite enklare pussel om det finns nå roligt som skulle passa här hemma. Pusslet vi la nu var runt och det är nog första gången jag la ett runt pussel.


I morse vaknade vi till ett fint vinterlandskap men tyvärr var det nollgradigt så det blev en väldigt slaskig och blöt promenad till jobbet istället för en promenad med ett härligt knaster under skorna. Det får gärna komma lite mer snö för det är så skönt med snön som lyser upp den annars ganska grå och tråkiga november.

måndag 4 november 2013

Skinklasagne - pizzalasagne VV

Ibland är det snabba ryck! Före fem hade vi lagat mat, ätit klart, diskat undan och Isak var på väg till hockeyträningen. Men så fort kan det gå när det är korv, köttbullar och makaroner till middag. Igår åt vi lite godare, men det var inte så mycket svårare tillagning. Vi åt en skinklasagne men det smakade som pizza så vi funderade på att döpa om den till pizzalasagne.


Skinklasagne - pizzalasagne 4 portioner (6propoints/portion)
Tomatsås
1 zucchini
1 gul lök
1 paprika 
1 bit vitkål
2 tsk olivolja
1 tsk salt
1 krm peppar
1 förp krossade tomater 
3 msk tomatpuré
1 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 tsk oregano
1 tsk basilika
0,5 tsk sambal oelek
Lasagne
200 g rökt skinka
8 lasagneplattor
4 tomater
2 dl riven ost, max 17%

Skär grönsakerna och löken i mindre bitar. Fräs alltsammans i olja. 
Krydda med salt och peppar. 
Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, vatten, buljongtärning och sambal, låt det puttra samman till en röra. 
Smaka av med örtkryddor. 
Skiva skinkan. 
Varva grönsaksröra, lasagneplattor och skinka. 
Avsluta med grönsaksröra, skivade tomater och riven ost. 
Grädda i 225 grader i nedre delen av ugnen, ca 30 minuter. 

Överraskande gott! Jag var inte helt övertygad att det här skulle bli jättegott men eftersom vi hade mycket skinka som behövde ätas upp provade jag. Och vilken tur för det här kommer jag göra snart igen. Perfekt mat i matlåda också för den var lika god efter att ha blivit värmd i micron. Jag skulle nog säga att receptet räcker till 5-6 stycken istället för bara 4 portioner eftersom man förmodligen äter en god sallad till. (Om det räcker till 6 portioner så blir det istället 4 propoints/portion) 

söndag 3 november 2013

Matsedel v.45 november 2013

Efter en bra söndag, då vi har hunnit lite allt möjligt, är det nu dags att bänka sig med en kopp te i tv-soffan för att se Bron. Höstlovet är slut och skolbarnen sörjer en aning, men vi är snart inne i vardagen igen och snart är jullovet här.

Dags för en matsedel igen efter en veckas uppehåll.


Matsedel v.45 november 2013
Må: Köttbullar, prinskorv och makaroner
Ti: Köttgryta
On: Pizza
To: Fiskpinnar
Fr: Hel kyckling i ugn med rotsaker
Lö: Älgstek och potatisgratäng
Sö: Laxcanelloni 

God middag ger god frukost

Det bästa med julbord till middag är att frukosten blir så otroligt god!


Jag har inte ätit godis, förutom mörk choklad, på över två månader. Men i dag låg en liten stackars hallon-lakrits-skalle ensam kvar i den stora godisskålen och väntade på att bli uppäten av mig. Det är inte lätt att ha karaktär när favoritgodiset kallar.


Vad har ni för favoritgodis?

lördag 2 november 2013

Julbord i november

Nu sitter vi alldeles för mätta i tv-soffan och ser Luleås bortamatch mot Färjestad. 
Men såå gott vi har ätit. Jultokig som jag är så dukade jag upp ett litet julbord redan nu. 
Varför vänta?


Julbord i november
löksill
gravad lax
ägghalvor med och utan majonnäs o räkor
janssons frestelse
potatis

köttbullar, både hemmagjorda och köpta
prinskorv
skinka
sallad
senap
rödbetssallad

hårdbröd
smör
ost
brieost

och självklart drack vi julmust till maten


Sen provlagade jag en ny och enkel efterrätt som de vuxna åt - kolatrifle med lingon. 
Barnen (Ida o Isak) valde vaniljsås och blåbär istället, som är ännu enklare att göra.



God jul på er! Eller trevlig allhelgonadag kanske passar bättre än så länge :)