I kväll fick Ida äntligen gå en "Bus eller Godis"-runda, igår kom vi ju hem så sent så det var sängen som gällde på en gång. Det blev en lyckosam runda i kväll med två klasskompisar och hon har nu godis för hela helgen.
Mina duktiga barn var ensamma hemma på förmiddan när vi vuxna jobbade. Vilken lyx att barnen klarar sig själva i några timmar. Jag hade gjort i ordning halloween-påsar till dem som en överraskning när de vaknade. Påsarna innehöll halloween-skål med physalis, dricka, tidning/bok, tuggummi, trisslott, chokladboll och lite godis. Överraskningar och presenter uppskattas alltid.
fredag 1 november 2013
1 november är här
Tänk, nu är det precis en månad kvar till första advent
som inleder årets mysigaste månad.
som inleder årets mysigaste månad.
Julmusik, ljus överallt, goda dofter o smaker, förväntan -
åh vad jag längtar
åh vad jag längtar
torsdag 31 oktober 2013
Luleå i nytt ljus
I kväll var det dags att inviga Luleås årliga ljusfestival.
Förväntningarna var stora efter de två senaste årens fantastiska shower, som inte går att beskriva i ord.
Vi i Astma- och Allergiföreningen är så klart med på ett hörn när det händer saker i Luleå. Nu hade vi sån tur att årets ljusshow visades utanför vårt kansli, så vi dukade återigen upp vårt fikabord med allergivänligt fikabröd, kaffe och varm choklad. Det var många frusna lulebor som blev glada när de såg vårt varma kaffe. Dessutom anordnade vi populärt pyssel, inne i värmen, för barnen som fick göra en egen ljuslykta.
Tyvärr blev jag, och många med mig, besvikna på årets ljusshow som inte var i närheten av de tidigare showerna.
onsdag 30 oktober 2013
Bröd med lingon?
Nu behöver jag er hjälp!
Eftersom vår frys håller på att svämma över av lingon skulle jag gärna vilja baka limpor, tekakor, långpannebröd eller liknande med dessa röda härliga bär. Men jag hittar inget recept som jag fastnar för. Har ni något bra recept på matbröd med lingon? Jag vill inte ha bikarbonatbröd utan jag vill baka med jäst.Bröd med bär brukar bli så saftigt och gott. Nu har jag precis hittat Fazers nyhet Lingonkusar. Har ni provat det? Det är ett mörkt portionsbröd bakat på råg och vete och innehåller dessutom lingon, tranbär och solrosfrön. Mums!
Kan man säga nej?
När Ida kommer med en sån här fin lapp kan man inte säga nej. Eller hur?
Mamma kan jag låna din dator |
Det är mycket bokstaverande hemma hos oss nu och intresset för bokstäver ökar, precis som det brukar vara när de börjar skolan. En helt ny värld öppnar sig för dem.
Vad ska ni äta till helgen? Jag var lite sugen på kalkon men skippade den planen och nu har jag en annan rolig idé som jag funderar på. Få se om jag orkar genomföra den.
tisdag 29 oktober 2013
Enkelt halloweenpyssel
Vi fortsätter halloweenpyssla lite smått, i väntan på julen.
Med kakor, kristyr och strössel kan man ha väldigt roligt väldigt länge. Och resultat blir ju så gott (men sött). Med en tandpetare är det enkelt att göra fina mönster med kristyr och sen är det bara att fästa dekorationerna.
Visst blev de fina? |
måndag 28 oktober 2013
Röding i ugn med kryddgrönt
Första höstlovsdagen är snart slut och det blev lite ändrade planer. Jag hade tänkt ha en shoppingdag på Storheden, men när jag kom ut till bilen så var det punktering. Det var inte mycket annat att göra en att hålla sig hemma hela dan och det var ju inte så dumt för då började jag städa och röja i en massa skåp i källaren istället. Välbehövligt!
Till middag åt vi fjällröding och vips kom Olivia och Isak på att de hade viktigare saker att göra. Tur att åtminstone Ida älskar fisk.
Röding i ugn med kryddgrönt
1-1,5 kg röding, hel och rensad
1,5-2 tsk salt
1 dl hackat kryddgrönt (dill och persilja t.ex.)
1 dl finstrimlad purjolök
smör
ev. 2-3 dl grädde
Salta och fyll fisken/fiskarna med purjolök och hälften av det kryddgröna.
Lägg fisken i en smord ugnsform. Täck med folie.
Koka i ugn ca 20 min i 200 grader.
Tag av folien.
Pensla fisken med smält fett och strö över resten av det kryddgröna.
Häll ev. i grädde.
Stek ca 10 min tills fisken är klart.
Servera med potatis eller ris.
Fjällröding eller öring som inte är så stora är enklast att tillaga hela och slippa filéa dem. På sommaren är det självklart grillen som gäller men annars tillagar vi dem i ugnen och ofta på det här enkla sättet.
Till middag åt vi fjällröding och vips kom Olivia och Isak på att de hade viktigare saker att göra. Tur att åtminstone Ida älskar fisk.
Röding i ugn med kryddgrönt
1-1,5 kg röding, hel och rensad
1,5-2 tsk salt
1 dl hackat kryddgrönt (dill och persilja t.ex.)
1 dl finstrimlad purjolök
smör
ev. 2-3 dl grädde
Salta och fyll fisken/fiskarna med purjolök och hälften av det kryddgröna.
Lägg fisken i en smord ugnsform. Täck med folie.
Koka i ugn ca 20 min i 200 grader.
Tag av folien.
Pensla fisken med smält fett och strö över resten av det kryddgröna.
Häll ev. i grädde.
Stek ca 10 min tills fisken är klart.
Servera med potatis eller ris.
Fjällröding eller öring som inte är så stora är enklast att tillaga hela och slippa filéa dem. På sommaren är det självklart grillen som gäller men annars tillagar vi dem i ugnen och ofta på det här enkla sättet.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)