Igår var det äntligen dags för invigningen av Barnallergiåret på Teknikens hus. Vi hade ett riktigt bra samarbete med Teknikens hus, jag är så nöjd med allt de har fixat med och tänkt på. När man har jobbat för något så länge känns det skönt när det äntligen är dags och ännu skönare är det när man är nöjd med resultatet. Nu hoppas vi att barnallergier får vara i fokus åtminstone ett helt år.
Redan på fredagkväll träffades vi i styrelsen, Sandra Dahlberg, ambassadör för Barnallergiåret, och några från förbundet för att gå igenom de sista förberedelserna. De gjorde storstilad entré vid Scandic i en vit lång limousine som de hade hämtats med på flygplatsen.
Jag tog en ceasarsallad som faktiskt var riktigt god, inte alltid det är så tyvärr. Vilmer, Sandra Dahlbergs son, åt Mega-köttbullar och han ville så klart att jag skulle ta kort på hans mat också. Är det inte lite lustigt att ha så mycket parmesan på en barn-portion? Vilmer var en väldigt charmig och akrobatisk 6-åring med mycket spring i benen. Inte helt olik Ida :)
Eftersom vi dagen till ära hade ett kanon-erbjudande för nya medlemmar var det många som tecknade sig för medlemskap i entrén. Så underbart med allt stöd! Alla gamla och nya medlemmar fick ett blått och fint "festivalband", som var väldigt populärt bland, framför allt, alla barn.
Konferencier Sandra Dahlberg höll ihop hela dagens program och istället för att klippa band gjordes en explosion med hjälp av flytande kväve, ett roligt initiativ och så läckert med all rök. Själva invignings-ceremonin avslutades med att Sandra och Vilmer sjöng o dansade till en låt - "Alla som är här räck upp en hand".
Smultron och Sång var en ny bekantskap för mig. De sjöng och dansade tillsammans med barnen, lite likt Mora Träsk. Ida höll igång som bara den, medan stortjejerna mest tittade på :) Trollkarlen John Trix var också där men när han trollade var jag tvungen att stå i kassan så jag missade tyvärr det. Jag hann dock se lite snabbt att han drog upp Leif på scen för ett trollerinummer. Pinsamt, tyckte våra barn :)
I går var det även Kemins dag och då passade det ju perfekt med ett litet experiment, ett väldigt gott och uppskattat experiment dessutom. Med hjälp av flytande kväve gjordes det glass av Oatly vaniljsås på några sekunder. Så läckert!
Förutom experiment och all underhållning var det även intressanta föreläsningar som jag gärna hade gått på men eftersom jag hade kassatjänst var jag fast där och gick miste om dem. En nackdel med att vara med i arrangörsstaben.
söndag 13 oktober 2013
Frukost på säng
Grattis Isak på din 12-årsdag!
Äntligen är det Isaks födelsedag, som han har väntat. Morgonen startade (för sent) med sång och paket på sängen. Sen gjorde jag i ordning frukostbrickan till födelsedagsbarnet som ville ha frukost på säng. Jag har aldrig förstått storheten med frukost på säng, men barnen tycker om det.
fredag 11 oktober 2013
Chilikycklinggratäng
Nu har jag precis kommit hem efter en sen middag på Scandic hotell där vi planerade det sista inför i morgon. Det har varit full fart hela da'n, efter jobbet hann jag hem en kort sväng för lite lunch, se'n rusade jag vidare till Teknikens hus för att ställa i ordning för morgondagens invigning. Nu ska jag se de sista minutrarna på vm-kval-matchen i fotboll tillsammans med en kopp te, sen är det sängen som gäller för imorgon måste jag vara pigg o kry. Jag är lite orolig för halsen känns inte bra, igår hade jag ju inte det minsta ont och nu kan jag knappt svälja. Vill inte, vill inte, vill inte....
I söndags lagade jag en snabbfixad, stark och smakrik kycklinggratäng som tillagades utan stekning.
Chilikycklinggratäng (6 port 6 propoints/port)
1 kg kycklingfilé
tomatsås:
1 förpackning passerade tomater
3 msk tomatpuré
0,5-1 spansk peppar
I söndags lagade jag en snabbfixad, stark och smakrik kycklinggratäng som tillagades utan stekning.
Chilikycklinggratäng (6 port 6 propoints/port)
1 kg kycklingfilé
tomatsås:
1 förpackning passerade tomater
3 msk tomatpuré
0,5-1 spansk peppar
2 msk färsk basilika
salt och peppar
ostsås:
1 msk matfett
1 msk vetemjöl
3 dl lättmjölk
60 gram riven ost
salt och peppar
Börja med tomatsåsen:
salt och peppar
ostsås:
1 msk matfett
1 msk vetemjöl
3 dl lättmjölk
60 gram riven ost
salt och peppar
Börja med tomatsåsen:
Finhacka chilin (spansk peppar).
Blanda ihop alla ingredienser i en kastrull.
Låt koka medan du gör det övriga.
Tillaga ostsåsen:
Smält margarinet i en liten kastrull vispa ned mjölet.
Tillsätt 1,5 dl mjölk och låt koka upp under omrörning.
Tillsätt resterande mjölk och låt koka i ca 3 min.
Ta kastrullen från värmen och lägg i osten som ska smälta ned.
Smaka av med salt och peppar.
Blanda ihop gratängen:
Skär kycklingfiléerna i bitar och lägg i en ugnsform.
Häll tomatsåsen över kycklingtärningarna och sedan ostsåsen.
Ställ in formen i 225 grader och låt stå cirka 30 minuter, tills kycklingen är fast och vit rakt igenom.
Ställ in formen i 225 grader och låt stå cirka 30 minuter, tills kycklingen är fast och vit rakt igenom.
Servera tillsammans med pasta, ris eller sallad.
En god kycklingrätt som vi åt med pasta och sallad. Den blev ganska stark och det var mycket sås så det hade nog passat bättre med ris som suger upp mer sås och lindrar hettan. Jag älskar mat som klarar sig själv i ugnen så den här kommer jag göra fler gånger. Helt underbart att slippa stek-os dessutom.
En god kycklingrätt som vi åt med pasta och sallad. Den blev ganska stark och det var mycket sås så det hade nog passat bättre med ris som suger upp mer sås och lindrar hettan. Jag älskar mat som klarar sig själv i ugnen så den här kommer jag göra fler gånger. Helt underbart att slippa stek-os dessutom.
torsdag 10 oktober 2013
Chili San Antonio-köttfärssås
Go'kväll! Efter att ha varit hemma med en förkyld Ida i två dagar känns det bra att åka till jobbet några timmar i morgon. Sen på eftermiddagen/kvällen ska jag förbereda inför invigningen av Barnallergiåret som går av stapeln på lördag. Det lär bli fullt upp i två dagar sån tur då att mitt halsonda försvann i natt och att jag har känt mig riktigt frisk. Så skönt!
Till dagens middag provade vi ytterligare en variant av Rydbergs Laga klart-såser, nämligen Chili San Antonio som man använder till köttfärs. Det blev en stark köttfärssås som man kan äta till tacos, till ris eller som vi gjorde till spagetti (rättare sagt de övriga i familjen åt spagetti, jag åt bara grönsaker).
På min egna tallrik blandade jag ner lite rivna morötter i köttfärssåsen för det blir såå gott och mer mättande. Men det finns andra i familjen som inte håller med, så för husfridens skull blandade jag inte ner morötterna i grytan. Ibland är jag snäll :)
Jag har ju blivit lite små-förtjust i dessa färdiga såser, men den här varianten kommer jag nog inte köpa nå mer. Det är inget större fel på den och den har en god smak, men det är lika lätt att göra köttfärssås på "vanligt" sätt.
Till dagens middag provade vi ytterligare en variant av Rydbergs Laga klart-såser, nämligen Chili San Antonio som man använder till köttfärs. Det blev en stark köttfärssås som man kan äta till tacos, till ris eller som vi gjorde till spagetti (rättare sagt de övriga i familjen åt spagetti, jag åt bara grönsaker).
På min egna tallrik blandade jag ner lite rivna morötter i köttfärssåsen för det blir såå gott och mer mättande. Men det finns andra i familjen som inte håller med, så för husfridens skull blandade jag inte ner morötterna i grytan. Ibland är jag snäll :)
Jag har ju blivit lite små-förtjust i dessa färdiga såser, men den här varianten kommer jag nog inte köpa nå mer. Det är inget större fel på den och den har en god smak, men det är lika lätt att göra köttfärssås på "vanligt" sätt.
Kokossmak på banankaka
Ett tips för att på ett enkelt sätt få en ny smak på en kaka är att bröa formen med kokos istället för ströbröd. Det blir nästan en helt annan kaka. Så om man inte vill leta nya recept kan man bara bröa formen på ett nytt sätt och fram på bordet ställs en ny kaka. Smart, va?! Alla älskar ju inte att leta nya recept, som jag gör.
Kakorna blir vackra med ett annorlunda utseende när man använder kokos istället för ströbröd. Lova att ni provar nästa gång!
Igår bakade jag min favoritbanankaka och då använde jag det här tipset för att på så sätt få en ny twist på kakan som jag nästan alltid bakar då vi har bruna bananer - och det är ofta. Det blir även gott att tillsätta ca 75 g mörk choklad-bitar i den här smeten innan gräddning. Men det gjorde jag förra gången så nu ville jag prova nå nytt....och jag blev mer än nöjd med resultatet.
Har ni bruna bananer måste ni baka den här kakan som blir såå saftig och god - en riktig drömkaka.
Bästa banankakan
100 g smör - rumsvarmt
3 dl socker
2 ägg
4 msk gräddfil
3 dl mjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bikarbonat
2 bananer - så bruna som möjligt
Vispa ihop smör och socker.
Kakorna blir vackra med ett annorlunda utseende när man använder kokos istället för ströbröd. Lova att ni provar nästa gång!
Igår bakade jag min favoritbanankaka och då använde jag det här tipset för att på så sätt få en ny twist på kakan som jag nästan alltid bakar då vi har bruna bananer - och det är ofta. Det blir även gott att tillsätta ca 75 g mörk choklad-bitar i den här smeten innan gräddning. Men det gjorde jag förra gången så nu ville jag prova nå nytt....och jag blev mer än nöjd med resultatet.
Har ni bruna bananer måste ni baka den här kakan som blir såå saftig och god - en riktig drömkaka.
Bästa banankakan
100 g smör - rumsvarmt
3 dl socker
2 ägg
4 msk gräddfil
3 dl mjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bikarbonat
2 bananer - så bruna som möjligt
Vispa ihop smör och socker.
Vispa ner 1 ägg i taget.
Vispa ner gräddfil.
Blanda de torra ingredienserna i en skål, rör sedan ner dem i blandningen.
onsdag 9 oktober 2013
Invigning av barnallergiåret
Nu är det inte många dagar kvar till Luleås invigningen av Barnallergiåret!
Nu på lördag, 12 oktober, smäller det! Invigningen äger rum på Teknikens hus som har öppet som vanligt. Förutom allt roligt man kan göra i vanliga fall där anordnar Astma- och allergiföreningen i Luleå olika aktiviteter enligt följande schema:
Under dagen kommer ABF och Unga Örnar att hålla i bland annat ansiktsmålning. Men det jag är mest nyfiken på det är glassexperimentet. Unga Allergiker och Teknikens hus kommer att göra glass med Oatlys vaniljsås och flytande kväve.
10.00
Teknikens hus slår upp portarna
10.45
Sofia Johansson sång
11.00
Smultron & Sång
11.30
Marianne Jarl, Astma- och Allergiförbundet, ”Säker mat i förskola/skola”
12.30
Leif Henriksson, Astma- och Allergiförbundet, ”Varför behövs Barnallergiåret”
13.00
Invigningsceremoni –
Yvonne Stålnacke, Sandra Dahlberg och representant från Astma- och Allergiförbundet
inviger Barnallergiåret 2013/2014
Prisutdelning skoltävling
13.30
John Trix trollar
14.30
Smultron & Sång
15.00
Katja Warm, lungspecialist, ”Hyposensibilisering och aktuell forskning om barnallergier”
16.00
Teknikens hus stänger
Under dagen kommer ABF och Unga Örnar att hålla i bland annat ansiktsmålning. Men det jag är mest nyfiken på det är glassexperimentet. Unga Allergiker och Teknikens hus kommer att göra glass med Oatlys vaniljsås och flytande kväve.
Alla medlemmar går in gratis på invigningen. För er som ännu inte är medlemmar har vi ett förmånligt erbjudande som gäller redan nu och fram till 12 oktober. Passa på! Det har nog aldrig varit så här förmånligt.
För 100 kronor (50 kronor går oavkortat till Barnallergifonden) ingår:
Inträde för hela familjen på Teknikens hus den 12/10 2013 (ord.pris 70 kr/person)
Medlemskap i Astma- och Allergiförbundet 2013/2014
Det kliar på Mini (pixibok)
Allergifakta
Armband
sms:a BARNALLERGI till 72901
(spara bekräftelsen, den gäller som inträdesbiljett)
eller betala kontant till oss på invigningen.
Hamburgertallrik går att få utan mjölk, ägg och gluten. Pommes frites kommer att friteras i en för dagen nyrengjord fritös, i ny olja.
Pannkaka kommer att finnas utan mjölk och ägg (serveras med hallonsylt och alternativt grädde eller Oatlys vaniljsås.
Pasta med köttfärssås är utan mjölk och ägg. Där kan man välja mellan ”vanlig-” och glutenfri pasta.
Under invigningsdagen kommer restaurangen inte att tillaga någonting med citrus, nötter eller fisk/skaldjur.
Om du blir fikasugen så saluför de Sias glass-sortiment med bland annat Oatlys jordgubbspinne och Lilla Annas frukt- och colapinnar. Dessutom kommer de sälja:
Sega cornflakes-godiskakor utan mjölk, ägg och gluten.
Chokladbollar utan mjölk, ägg och gluten.
Vaniljbullar utan mjölk och ägg.
Dessutom finns möjlighet att värma i micro för er som vill ha egen matsäck.
Dessutom finns möjlighet att värma i micro för er som vill ha egen matsäck.
Jag kan lova att det blir en kanondag både för allergiker och icke-allergiker.
Mer information hittar du på Astma- och Allergiföreningen i Luleås blogg
Mer information hittar du på Astma- och Allergiföreningen i Luleås blogg
och på evenemangssidan på Facebook
Chili sin carne
Som jag befarade redan igår så är Ida för sjuk för att gå till skolan idag. Man hör när hon pratar att hon är rejält svullen i halsen. Stackarn! Eftersom jag också är lite småhängig med halsont blev det jag som vabbade idag. Nu får vi hålla tummarna att det inte blir nå långvarigt. På lördag måste jag vara frisk för då är det invigning av Barnallergiåret och det vill jag inte missa.
På Olivia och Isaks chili-kalas bjöd jag även på en vegetarisk chili utan kött, dvs en chili sin carne.
Chili sin carne
1 lök, hackad
På Olivia och Isaks chili-kalas bjöd jag även på en vegetarisk chili utan kött, dvs en chili sin carne.
Chili sin carne
1 lök, hackad
3-4 morötter
1 zucchini
300 g broccoli
200 g blomkål
1 paprika
1 msk finhackad ingefära
1 tsk sambal oelek eller chilipeppar
1 tsk mald spiskummin
1 tsk chilipeppar (vanlig eller chipotle)
1 tsk mald koriander
1 tsk paprikapulver
1 msk finhackad ingefära
1 tsk sambal oelek eller chilipeppar
1 tsk mald spiskummin
1 tsk chilipeppar (vanlig eller chipotle)
1 tsk mald koriander
1 tsk paprikapulver
1 kanelstång
500 g krossade tomater
1 grönsaksbuljongtärning
Finhacka alla grönsaker.
500 g krossade tomater
1 grönsaksbuljongtärning
Finhacka alla grönsaker.
Hetta upp olja i en stor stekpanna eller gryta och fräs löken tills den är genomskinlig.
Tillsätt morötterna och fräs ett tag. Tillsätt sedan de övriga.
Rör en stund och tillsätt sen ingefära, sambal, spiskummin, chilipeppar, koriander, paprikapulver och kanel.
Tillsätt tomaterna och buljongtärning.
Låt grytan puttra tills grönsakerna är mjuka, det behövs ofta inte så lång tid.
Smaka av med mer salt eller andra kryddor om det behövs.
Servera med ris, bröd i någon form (pitabröd, chapati, naan etc) och sallad.
Krydda efter egen smak, beroende på hur stark du vill ha grytan. Jag kryddade på lite då och då för att få en ganska stark chili, så ta inte så exakt på mina mått i receptet. Utan smaka dig fram, som du egentligen alltid ska göra. Den här kommer jag göra fler gånger för den blev otroligt god, Olivia älskade den, och bra bas till annan mat om man inte vill äta vegetariskt.
Krydda efter egen smak, beroende på hur stark du vill ha grytan. Jag kryddade på lite då och då för att få en ganska stark chili, så ta inte så exakt på mina mått i receptet. Utan smaka dig fram, som du egentligen alltid ska göra. Den här kommer jag göra fler gånger för den blev otroligt god, Olivia älskade den, och bra bas till annan mat om man inte vill äta vegetariskt.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)