tisdag 30 juli 2013

Dags för lite Matro-limpa?

Det blev en dag i köket i dag som jag misstänkte redan i morse. Jag började med att baka min och Idas favoritlimpa som självklart heter Matro-limpa. Den är så saftig och god med både rågkross och linfrökross. God som den är och underbar att rosta!


Sen provade jag baka Macarons med Kungsörnens mix. Det gick väl inte så jättebra och det var inte mixens fel tror jag. Men jag ska göra ett nytt försök om nån dag för det var inte det minsta jobbigt i alla fall. Var väldigt enkelt, problemet var att de inte höjde sig så att man fick den karakteristiska "macaron-foten", det var inga problem att få lös dem från pappret - alltid något :)

Det började bra i alla fall. Ni slipper se slutresultatet :)
Både jag och Olivia var såå sugna på broccoli så till middag gjorde jag en broccoligratäng som vi åt till korv, de andra tråkmånsarna åt makaroner istället för broccoli. Det var riktigt varmt i köket innan jag var klar med allt och fick stänga av ugnen.


Nu när vädret är sämre men framför allt för att grillmästaren har börjat jobba har jag svårt att komma på middagar som ska tillagas i köket. Har ni några tips!

Tjejkväll med surr

Somnade sent och vaknade tidigt. Jag får nog se till att hitta på nå roligt så jag håller mig vaken. Det är en regnig och grå dag, perfekt för bakning så det tror jag att jag ska roa mig med idag. Fast jag får nog vänta några timmar till jag sätter igång så att barnen hinner vakna utan att jag väcker dem med allt köks-slamrande. Börjar med en frukost med datorn som enda sällskap.

I går hade jag en trevlig kväll tillsammans med två barndomskompisar där vi åt och drack gott samtidigt som vi surrade och skvallrade i flera timmar.


Maria hade lagat en så god middag som bestod av grillad gremolatafylld kycklingfilé inlindad i parmaskinka, basilikapotatis med ugnsrostade vitlöksklyftor, parmesankräm och en sallad med bl.a. avokado. De rostade pinjenötterna serverades på sidan om, ett bra tips som fler borde ta efter. Pga allergi är jag lite försiktig med att äta nötter trots att jag nog inte är allergisk mot just pinjenötter.


Till efterrätt blev det chai-te och jordgubbstårta på kladdkakebotten som jag även hade på min födelsedag. Den kan man aldrig få för mycket av.

Nu är inlägget färdigskrivet och frukosten uppäten. Undra om jag ska slumra i soffan ett tag tills barnen vaknar (om sisådär två timmar).

måndag 29 juli 2013

Sponsrad video - italienarna älskar ärter

Jag trodde att ärter var ärter. That's it! Men så är det inte - På Findus Forskningscenter i Bjuv i Skåne tar man fram egna ärtsorter för att nå den bästa kvaliteten och smaken. Alltid lär man sig något nytt.

Findus odlingsexpert Rolf berättar om sin kärlek till ärter:



Tycker ni och era barn om ärter? Ida tycker om det, de övriga är inte lika förtjusta i det. Men jag såg på Findus hemsida recept på både ärtpesto och ärtguacamole. Det ska jag prova så småningom för det lät ju jättespännande. Eller hur? Det är ett bra knep att "gömma" ärter eller annat som folk "tror" att de inte tycker om i mat. Av någon konstig anledning brukar det gå bra då :)


Gröna ärter är väl en sån sak som barn alltid säger att de inte tycker om, liksom fisk. Få se hur det blir nu när Ida börjar skolan om hon slutar att tycka om både fisk och ärter.

Detta är ett sponsrat inlägg

Potatispaket på grillen

God morgon! Eller vi har varit vakna ett tag men inte gjort så mycket än så det känns fortfarande som morgon trots att det är lunchtid. Idag är det mulet men fortfarande ganska varmt, perfekt städ- och tvättdag. Precis som jag hade planerat, så nu borde jag sätta fart istället för att sitta här vid datorn. Men jag har faktiskt gjort lite nytta vid datorn får jag trösta mig med. Jag har sålt lite grejer som vi inte använder mer, jag har fakturerat och jag har hämtat inspiration till vårt kommande altanbygge.

Visst grillar ni fortfarande? Och vill ha fler grillrecept? De här potatispaketen är populära här hemma. Nästa gång ni kokar potatis så ser ni till att koka extra mycket så det blir kvar potatis till en extra måltid.
Potatispaket på grillen
kokt (färsk)potatis
smör
salt
peppar
grillfolie

Dela grillfolien i mindre bitar. En foliebit/person.
Skiva potatisen och lägg på foliebitarna.
Klicka över en bit smör. Salta och peppra.
Vik ihop folien så skarven kommer uppåt. Ida kallar det för båtar.
Lägg på grillen så att potatisen blir varm och smöret smälter.

Potatisen blir så god så beräkna att varje person äter lite mer än vanligt :) Vill man så kan man fylla foliepaketen med lök eller andra grönsaker också om man vill. Men den här gången gjorde jag den enklaste varianten. Antingen äter man direkt ur sitt foliepaket eller så häller man upp potatisen på tallriken, det smälta smöret som då har sjunkit ner till botten hälls då över potatisen och det blir extra smarrigt.

Skivade potatisar, en klick smör, lite salt o peppar på en bit folie.
Fyra foliepaket redo för grillen.

söndag 28 juli 2013

Kyckling-grill-middag

Är det några av er som börjar jobba i morgon? Leif har nu slut semester, men jag har drygt två veckor kvar. Den här sommaren fick vi bara två veckor tillsammans (förutom veckan i Turkiet men det känns som evigheter sen). I minsta laget, men ibland blir det så när man måste pussla så att det blir bra både på jobbet och för barnen.


Dagens middag blev en enkel gammal favorit. Undra hur många gånger vi har ätit thaichili-marinerad grillad kyckling och krämig pesto-pasta? Det är många men det är ändå lika gott. Ikväll var det lite kyligare ute. Inte är väl sommaren slut än? Prognosen säger att det nu ska bli sämre väder några dagar, men de har ju haft fel förr :)

Glöm inte Pågen-tävlingen. Klicka här för att komma till den. Passa på att tävla nu när det är sommar och det är färre som tävlar och är inne på bloggen. Därmed ökar vinstchanserna för er som väl tävlar. Passa på, passa på!

Kycklinggryta med krossade tomater och philadelphiaost

Sommaren fortsätter. Just nu sitter jag och bloggar i skuggan på altanen - ljuvligt! Olivia sitter också här med sin dator och Ida med en iPad. I vanliga fall brukar det se ut så här i vardagsrummet men nu har vi flyttat ut. Så härligt att kunna sitta ute och jobba. Får passa på att tanka lite sol-och-ute-energi nu inför den kommande långa vintern då man tillbringar mesta tiden inomhus. Fast vintern har också sin charm och sina fördelar, med vita landskap, tända ljus och soffmys. Och slalom-fantasten Ida längtar till skidbackarna.

Börjar ni bli less grillat? Inte riktigt än, va? Men det kan vara gott med lite omväxling. En god kycklinggryta kanske passar en sommardag?!

Kycklinggryta med krossade tomater och philadelphiaost
1 kg kycklingfiléer
salt och peppar
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
500 g krossade tomater
1-2 dl vatten
2 msk kycklingfond
1.5 tsk torkad oregano och basilika (jag tog 1 tsk basilika och 0,5 tsk oregano)
2 dl grädde
100 g philadelphiaost

Hacka löken och stek på låg värme utan att löken får färg. Lägg i en gryta.
Skär kycklingen i mindre bitar och bryn den. Salta och peppra. Tillsätt till grytan.
Häll på tomater, vatten, kryddor och fond.
Koka några minuter. 
Tillsätt grädde och philadelphiaost.
Koka ihop.
Servera med ris och en sallad.

Mmmm vad gott. De här smakerna är helt i min smak, jag hade kunnat slicka tallriken så god var nämligen såsen.


I vanliga fall brukar jag tycka det är ganska kul att åka o handla mat, för att hämta inspiration inför kommande middagar och bakstunder, men i den här härliga sommarvärmen vi har nu känner jag ingen lust att gå in i mataffärerna. Men nu börjar det eka tomt i skafferierna, kylskåpet och frysarna, så i dag står storhandling på Kvantum på att-göra-listan.

Åh nu kom Olivia med nyplockade hallon. Gissa om det smakar gott?! Ska skriva klart min handlingslista och mumsa hallon.

Hoppas ni har det bra och att ni också får njuta av sommaren så hörs vi senare!

lördag 27 juli 2013

Medelhavspaj

Så underbart att än en gång få vakna upp till strålande sol, även i dag lär det bli varmt. Men i dag ska jag tillbringa några timmar kring lunch i ishallen för nu är det avslutningsmatch för Isaks hockeyskola. Känns helt ok att få svalka sig lite. Sen står det inte så mycket på dagens program, man orkar ju inte så mycket mer i den här värmen än att sitta i skuggan och dricka vatten och lyssna på ljudbok. Men jag klagar inte, för det är väl det som är semester - att inte göra nå'.

Grönsakspajer är perfekt att ha på ett buffébord för det passar till det mesta. Den här vackra och goda pajen bjöd jag på min italienska buffé när jag fyllde år.
Medelhavspaj
Pajdeg
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
100 g smör
3-4 msk vatten
Fyllning
2 dl lagrad ost t ex Västerbottensost eller parmesanost, riven
3 st ägg
1 dl grädde
salt och nymald svartpeppar
1 st squash
1 st rödlök
4-5 st inlagda kronärtskockshjärtan
1 st paprika
10 st kalamataoliver
200 g körsbärstomater på kvist

Pajdeg
Kör mjöl och smör i matberedare till en grynig deg eller nyp ihop det förhand. 
Tillsätt vatten och kör till en smidig deg.
Tryck ut den i en pajform och låt den vila ca 30 minuter i kylskåpet. 
Nagga och förgrädda pajskalet i 225 grader ca 10–12 minuter tills det fått vacker färg. 
Sänk värmen till 200 grader.
Fyllning
Ansa grönsakerna och skär dem i lämpliga bitar. Tomaterna kan behållas hela och ska inte brynas.
Bryn grönsakerna i omgångar lätt i lite olivolja, salta och peppra.
Vispa ihop ägg och grädde, rör ner den rivna osten. Salta och peppra efter smak.
Häll ostblandningen i det förgräddade pajskalet, toppa med grönsakerna och oliverna.
Lägg tomaterna högst upp och grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader ca 20 minuter tills äggstanningen stelnat.
Strö över flingsalt och nymald svartpeppar och servera när pajen svalnat något.

Visst är det vackra färger?!
Den här pajen var riktigt god....och vacker med alla färger. Jag älskar kronärtskockor på pizza och det var minst lika gott på paj. När jag bryner squash/zucchini kryddar jag alltid med mitt goda örtsalt och det blir såå gott.

Tips! Gör pajen ikväll när det är svalare i köket, sen värmer du på den i morgon så har du en god lättlagad middag med minimal ansträngning i sommarvärmen.

Jag använder nästan alltid pajdeg med grahamsmjöl för jag tycker det är godast. Jag har skrivit ner recepten på några olika pajdegar, så om du vill prova nån annan så klickar du här så kommer du till en sammanställning av olika pajdegar.