onsdag 26 juni 2013

Makaronskruvar

Oj vad dagarna går i ett nu för tiden. Som ni kanske märker blir bloggen lite lidande, men på fredag får jag semester och det är många kalas på gång med massa nya smarriga recept åt er. Det är jobb, bakbeställningar, fotbollsmatcher, handling, köksrenovering osv. Det är kul men det blir inte mycket tid över till matlagning. Då är det tur att man kan ta till en barnfavorit som korv och makaroner. I dag provade vi Kungsörnens nya makaronskruvar som bara ska koka 5-6 minuter. Jättebra med kort koktid då det är stressigt kring middagen.


Jag är ganska kinkig med att rätt pasta ska serveras till rätt tillbehör, pasta penne och korv är inte gott t.ex. men till en skinksås måste det vara penne och absolut inte makaroner. Dessa makaronskruvar blir nog gott till lite av varje, de passade utmärkt till korv, är nog perfekta till min Vapianopasta och Fussiligratängen med köttfärs.


Svenska folket älskar makaroner; idag äter vi cirka 9,2 kilo makaroner och annan pasta per person och år enligt Jordbruksverket. Populariteten har ökat stadigt sedan 60-talet och konsumtionen har fördubblats sedan 90-talet. Den senaste tiden har makaronen även tagit sig in på finkrogarna. Trendsättande restauranger som Taverna Brillo och The Flying Elk i Stockholm har börjat servera makaroner på ett lyxigt och modernt sätt, som exempelvis The Flying Elks tryfferade Macaroni & Cheese.

Perfekt grillning

Grillar ni mycket på somrarna? Eller ni kanske grillar året om? Vi grillar mycket men under den kallaste och mörkaste tiden då är grillen bortställd, men vår grillpremiär verkar bli tidigare och tidigare för varje år så snart kanske vi grillar året om.

Ett tips för att få perfekt kolbrikett-bädd är att använda en skorstenständare.

En skorstenständare är utan tvekan det viktigaste redskapet för varje brikettentusiast. Man lägger briketterna i skorstenständaren och tänder på, sen får det stå så tills alla briketter är vita då häller man ut briketterna och börjar grilla med perfekt resultat. Den är enkel och säker att använda och man slipper oroa sig för om briketterna blivit tillräckligt varma.

Nu när svärföräldrarna är här har jag väldigt lugna och sköna morgnar. Jag tar lite sovmorgon sen gör jag mig i ordning innan jag tar lite frukost i lugn o ro framför datorn innan det är dags att cykla iväg till jobbet. Svärfar bygger kök och svärmor är med barnen, medan jag och Leif jobbar. Visst har vi det bra? Perfekt att Ida fick sommarlov en vecka tidigare för det började trappa av rejält med barn på förskolan den här veckan. Nej, nu ska jag trampa iväg till jobbet i solskenet (igen). Härliga sommar!

måndag 24 juni 2013

René Barbier Rosé

Solen sken även idag vid middagstid så självklart tände vi upp grillen för att tillaga den planerade middagslaxen. Svärföräldrarna har kommit hit idag, för att hjälpa till med köksrenoveringen och vara med Ida så att hon "slipper" vara på förskolan, så i väntan på middagen tog vi ett glas rosévin. René Barbiers rosévin var i min smak (som de flesta roséviner) och har en röd fin färg, lite rödare än många andra roséviner.


René Barbier har inlett ett samarbete med designern och stilexperten Camilla Thulin som fått designa en limiterad utgåva av René Barbiers klassiska rosévinsbox och den blev väldigt somrig och fin, tycker jag.
- Inspirationen till denna design har jag hämtat från min eviga vurm för den spanska flamencokulturens fantastiska dräkter och dans med dess kraftfulla uttryck. Solfjädrar med rosor och nejlikor, stora handbroderade sidensjalar med blommor i varma soliga färger. En konstform som uttrycker både passion, styrka och elegans; precis som ett fint rosévin, berättar Camilla Thulin.

René Barbier Rosado är ett torrt, fruktigt och aromatiskt rosévin med toner av röda bär, kryddor och örter. Det är ett utmärkt sällskapsvin och matvin som främst passar till grillat, tapas, kyckling- och fiskrätter. Priset är 199kr och artikelnumret 2751.

I samarbete med Pretto PR

Rabarbertider

Det här inlägget började jag skriva i slutet av maj, när rabarbern växte och blev till en mindre djungel. Jag hann dock aldrig publicera det då, så jag gör det nu istället för rabarbern är fortfarande en mindre djungel på gården vår.

Oj vad rabarbern växer, kanske inte så konstigt med kanonvädret vi har haft. Vad gör ni med rabarber? Här kommer några av mina favoriter. Klicka på (de blå/lila) namnen så kommer ni till recepten.

Pajer - kanske vanligaste sättet att använda rabarber till

Jordgubbs- och rabarbersmulpaj
Smulpajen blir lite godare och lite finare med jordgubbar.

Hallon- och rabarberpaj
En lite finare paj än en smulpaj eftersom man både har ett pajskal och en topping.

Rabarberpaj med kardemummakräm
Rabarber och kardemumma är en annan bra kombination och här samsas de i en krämig och god paj.

Rabarberpaj med mandeltäcke
En av mina favoritpajer med ett gott mandelmassetäcke.

Knäckig rabarberpaj
Ännu en klassisk paj som de flesta nog har provat. En söt paj som blir god till den syrliga rabarbern.

Rabarberpaj med krämig fyllning
Det här är en av mina gamla favoriter som jag inte gör så ofta nå mer eftersom den innehåller ägg och jag vill ju att även Isak ska kunna äta det jag bakar.

Kakor

Rabarbergrottor med mandelmassa
Smarriga kakor med mycket gott i.

Rabarber- och jordgubbsmuffins
Rabarber och jordgubbar i smaskiga muffins.

Till mat - mer än bara kräm

Rabarberkräm
En riktig sommarklassiker - rabarberkräm, mjölk och limpmacka (gärna med prickig korv)

Rabarberchutney
Ett gott grilltillbehör.

Rabarberkyckling
En god kycklingrätt som får en spännande smak med rabarbern.

Sylt, saft och marmelad

Jordgubbs- och rabarbersylt
Jordgubbssylten får en god smak om man blandar i rabarber. Dessutom är det rätt fiffigt att dryga ut jordgubbarna.

Rabarbersaft
Ett måste på sommaren...och hela vintern. Jag kokar flera liter rabarbersaft i flera omgångar på sommaren och fyller frysen med.

Rabarbermarmelad
Min favoritmarmelad på frukostmackan. Jag brukar frysa in lite skivad rabarber på hösten för att kunna koka en omgång marmelad under vintern.


Så mycket gott man kan göra med rabarber, blev lite sugen att prova några av recepten snart igen. Vad har ni för favoritrecept med rabarber? Dela gärna med er.

söndag 23 juni 2013

Godaste och roligaste kycklingen

Vilken tur med vädret vi har haft idag. När vi vaknade var det mulet, grått, blåsigt men inget regn. Perfekt för en städ- och tvättdag (hann inte klart med städningen igår). Sen när vi var klar med städandet sprack det upp och blev en solig skön kväll så vi kunde grilla och sitta ute.


Det var dags för godaste (och roligaste) kycklingen igen. För första, men inte sista, gången i sommar grillade vi en hel kyckling på ölburk. Visst har ni provat det? Om inte, så måste ni prova det snart. Kycklingen blir så saftig, krydddstark och god. Jag är verkligen nöjd med receptet som ni hittar här. Det vanligaste felet man gör när man ska tillaga hel kyckling, det är att man kryddar för lite. Använd starka kryddor och krydda mycket mer än du tror.


Till kycklingen åt vi ugnsstekt färskpotatis och broccoli och självklart gjorde vi godaste och enklaste kycklingsåsen också - yoghurt och thaichilisås.


Nu är vi redo för en ny arbetsvecka, som börjar med en liten sovmorgon i morgon eftersom Ida ska till tandläkaren. Efter den här helgen då vi alla har lyckats vända på dygnet en aning känns det perfekt att få sova en timme längre än vanligt,

lördag 22 juni 2013

Chipotlesås

Hoppas ni hade en bra midsommarafton och vaknar pigga och krya.

Äntligen har vi perfekt städväder så nu ska det städas. Eftersom vi bor i ett byggkaos går det ju inte att få riktigt fint...än, men jag ska i alla fall försöka få lite ordning i kaoset och få bort lite av allt byggdamm. Det regnar, blåser och är allmänt grått och tråkigt ute, så det blir perfekt att vara inne hela da'n. Ikväll ska vi till syrran på kalas för hennes son men fram till dess ska jag försöka vara effektiv.

Till midsommaraftons grillmiddag gjorde jag en snabb kall sås med chipotle.
Chipotlesås
1 dl creme fraiche
0,5 dl majonnäs
2 msk chipotle paste
1 krm salt

Blanda ihop alla ingredienser.
Ställ i kylen ett tag innan servering.

En enkel grillsås som går fort att blanda ihop. För mig är den dock för rökig pga chipotlen.
"Genuin paste av rökt jalapeño med het smak och nyanser av tomat, kakao och tobak. För en smoky touch, använd som smaksättare till allt ifrån mustiga grytor till kalla såser." Hämtat från Santa Marias hemsida.

fredag 21 juni 2013

Midsommarmat och dryck

Det blev en väldigt lugn midsommarafton för oss. Men efter diverse förkylningar och mycket jobb varken ville eller orkade vi göra nå annat än grilla här hemma och bara vara familjen.

Vi grillade en hel fläskytterfilé som legat i marinad hela da'n. Till det åt vi chipotlesås, pepparrotsås (ni måste följa länken och se det otroligt tråkiga inlägget, det har hänt en hel del med mitt blogg-skrivande sen dess), sallad, pasta och grillad potatisgratäng.


Till middag dracks det en hel del olika drycker. Vi är en familj med olika smaker. Isak ville ha Fanta (han drack flera liter i Turkiet men verkar inte ha lessnat) och Ida som inte tycker om bubblor fick en bål med saft, lite Fanta, apelsin och vattenmelon.

Leif provade Jeremiah Weed, en dryck som ursprungligen kommer från Kentucky USA. Drycken har en söt och kryddig karaktär och passar lika bra som sällskapsdryck som till mat. Den är något lättare än öl och ett bra alternativ för den som föredrar något lite sötare men med bibehållen karaktär. Själv öppnade jag en ny box med rosévin. Måste vara sommarens snyggaste vin-förpackning designad av Camilla Thulin.


Till efterrätt blev det jordgubbar...som hos de flesta andra på midsommarafton. Men de hann jag inte ta kort på innan barnen hade kastat sig över och slukat dem. Men inte var det några höjdarjordgubbar, lite sura och inte så mycket smak och ofantligt dyra. Nu längtar vi till Norrbottensbären kommer, men det lär vi få vänta några veckor till på. I år har vi dessutom planterar några egna jordgubbsplantor, så har vi tur så får vi egna solmogna, röda härliga bär i juli.