tisdag 25 december 2012

Julgodisbord 2012

Förutom all mat vi åt igår orkade vi även med lite julgodis, fast det har nog blivit mer julgodisätande i dag till alla filmer vi ser på olika håll i huset.

Både choklad och skumtomtar är ett måste till jul

Bountybollar blev en ny favorit för oss för några år sedan och sen dess är det ett stående inslag på julgodisbordet hos oss.

Även lakritskolan upptäckte vi för några år sedan och blev fast. Man smälter ner turkisk peppar i en kolasmet och sen doppar man den i choklad och garnerar med flingsalt. Det blir en perfekt smakkombination av kola, lakrits och choklad.

Rocky road är min favorit men i år gjorde jag den med saltade solrolskärnor istället för jordnötter pga Idas allergi. 

I år gjorde vi även maraboufudge som jag ser att många gör när jag surfar runt bland bloggar. Jag gjorde den även för några år sedan men den är lite väl söt för mig (kom jag på när jag smakade den). 

Av alla tryfflar vi gjorde med Astma- och allergiföreningen tyckte vi att polkatryffeln var godast så vi gjorde en egen sats såna. 


Wienernougat gör vi varje år trots Idas nötallergi, men hon är så duktig så hon tar inget från den skålen. Dessutom vet vi inte om hon egentligen är allergisk mot hasselnötter (nougat) för pricktestet visar negativt på det till skillnad mot jordnötter. 

Maraboufudge, wienernougat,
polkatryffel och skumtomtar

Vad har ni för favoriter och måsten bland julgodiset? 

Julbord 2012

Juldagsmorgon måste väl vara årets lugnaste morgon. Ingen stress, kylen full med god mat och barnen har en massa nya saker att "leka" med. Dagens lunch blir sill o lax och middagen blir det övriga från gårdagens julbord.


Julbord 2012
Grönpeppargravad lax
Gravad lax
Laxrullader
Rökt röding
Skagenröra
Räkor
Ägghalvor 
Löjrom
Västerbottensostkrustader

Julskinka
Prinskorv
Ugnsomelett 
Sparrisstuvning
Potatis

Senap
Ketchup
Rödbetssallad
Tornedalsröra
Äppelmarmelad med saffran
Glöggkryddad aprikosmarmelad


Hårdbröd
Farmors kaka
Kex
Smör
Brieost
Ädelost
Gräddost
Cheddar

Här kommer en liten bildkavalkad från julaftonkvällen med tomtebesök, julfina barn och julklappsutdelning av en massa paket.
Ida tackar tomten för paketet

Glad och lite "pirrig" Ida som hämtat ett paket till mamma från tomten. 

Innan tomten gick hem fick han en stor kram

Olivia delar ut en del av alla paket som låg under granen

Isak öppnar paket

Olivia beundrar de fina örhängena

Isak är redo att spela x-box

Idas bästa julklapp var nog sminket

måndag 24 december 2012

God jul alla vänner

Hoppas ni har haft en bra julafton, för det har vi. Vi har umgåtts familjen och haft det lugnt och skönt, enda gången det blev lite stressigt var när all julmat skulle dukas fram. "När ska potatisplattan slås på? När ska omeletten in i ugn? När ska vi börja med stuvningen? Var är laxen? Vem lägger upp brödet? Är allt framdukat?" Känner ni igen er?


Lagom till Kalle var jag klar med förberedelserna i köket och vi satt hela familjen vid tv:n och fikade lussekatter, pepparkakor och julgodis. När Kalle var slut kom mormor och morfar hit och strax därefter fick vi besök av den efterlängtade tomten som hade med sig några paket, som vi öppnade innan det var dags att duka fram all julmat. Lagom till att Karl-Bertil Jonsson började, hade vi ätit klart (bra tajming) och sen fortsatte julklappsutdelningen.


Ida har somnat efter en lång och spännande dag med många paket att öppna och vi andra har sjunkit ner i tv-soffan och drömmer om en ny Turkiet-resa till sommaren.

söndag 23 december 2012

Tips vid pepparkaksbak

Det besvärligaste vid pepparkaksbak är att flytta över pepparkakorna till plåten. Det har blivit några gubbar med sneda huvuden genom åren och många bubblor under. Men för att slippa det tålamodskrävande momentet så är det bäst att kavla ut degen direkt på bakplåtspappret.

Vi kavlar ut degen tunt mellan två teflon-bakplåtspapper som ligger på en blöt handduk för att ligga stilla och inte glida omkring när man kavlar.


När man är nöjd med kavlingen drar man bort det övre pappret och börjar stansa ut figurer med hjälp av pepparkaksformar.


Sen tar man bort all deg mellan figurerna och det gör man enklast m.h.a. en plastkniv.


Sen har man fina figurer liggande på ett bakplåtspapper. Alla är raka o fina och utan bubblor under.


Efter gräddning så är det bara att njuta av tunna, goda och fina pepparkakor.

lördag 22 december 2012

Mjukpepparkaka

Da'n före da'n före Doppareda'n, ja nu är det inte länge kvar till julafton. Kylan har oss i ett järngrepp så man är inte gärna ute några längre stunder men det gör inget för vi har pysslat på inne i köket....och där är det varmt. Vi har bakat pepparkakor, doppat bountybollarna i choklad, gjort polkatryfflar o laktritskola och nu står lagen till sillen på kylning. 

I onsdags bakade jag fyra mjukpepparkakor som vi sedan hade med som present till Idas pedagoger. I går bakade jag en till oss själva också.
Mjukpepparkaka
100 g smör
2 dl farinsocker eller strösocker
2 ägg
1 dl gräddfil
0,5-1 dl lingonsylt
3 dl vetemjöl
2 msk pepparkakskryddor
1 tsk bikarbonat eller 2 tsk bakpulver


Smörj och bröa en form. 
Rör rumsvarmt smör och socker poröst. 
Tillsätt äggen, ett i sänder, och vispa kraftigt. 
Rör ner gräddfil och sylt. 
Blanda mjöl, kryddor och bikarbonat eller bakpulver. Tillsätt mjölblandningen och rör så att det blir en jämn smet. 
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175°, 30-60 min beroende på form.

Enligt receptet skulle kakan gräddas i 50-60 minuter men min kaka var klar efter 30 minuter så de måste ha tänkt sig någon annan form. Jag använde, som ni ser på bilden, en rund form med hål i mitten. Till pedagogpresenten använde jag vanligt strösocker men till min kaka använde jag farinsocker men jag kände inte nån speciell smak med farinsockret så nästa gång tar jag vanligt socker istället.

De senaste åren har jag bakat mjukpepparkaka utan ägg eftersom jag har äggallergiska barn och den varianten är saftigare och minst lika god som den här äggvarianten.

Pedagogernas julklapp från Ida

Det verkar vara fler som håller på i köket i dag för min läsarstatistik har ökat med väldigt många läsare just i dag. De sökord som används flitigast är pepparkakspannacotta och Rocky road. Hoppas många nya läsare har hittat hit och att ni gillar det ni ser så ni vill stanna här hos mig.

Vit jul

Nu är det minus 26 grader ute så det lär inte komma nån snö i dag. Men vi behöver inte oroa oss för att det inte blir en vit jul för vi har gott om snö och den lär inte tina bort i den här kylan. Vår fina utegran såg man knappt under snötäcket, men Isak kämpade sig dit och tog bort lite snö så nu lyser den fint igen.


Eftersom det blåste så mycket samtidigt som det snöade så hänger det ner snö från taket. Så man får akta sig för att gå för nära husväggarna så man inte får snö och ev. is på sig.

Mittenfönstret, det smala avlånga, är vårt nya fönster 
som vi inte har hunnit måla mörkgrått runt än. 
Tidigare var det vår entre så det satt en dörr där.

Leif har inte använt sin "skrotbil" på ett tag så den har blivit nästan dubbelt så hög....och vit istället för röd.



Alla de här korten tog jag igår när det bara var minus 15 grader. Hade det inte varit så kallt nu hade jag gått ut och tagit lite nya kort för det är otroligt vackert ute med rimfrost överallt. Men nu ska vi dra igång pepparkaksbaket med alla våra 50 pepparkaksformar :)

fredag 21 december 2012

Efterlängtad macka

Äntligen! Äntligen har jag ätit julens första skinkmacka med hemlagat äppelmos. Åh så gott det var och vad jag har längtat.

Nygriljerad skinka på hårdbrödmacka och äppelmos

...och en kopp te till det. Fredagsmys i jultider!

Jag har hunnit med en hel del idag, men inte allt som jag hade hoppats. Men laxen ligger på gravning, wienernougaten står på kylning, bountybollarna är rullade och väntar på att doppas i choklad, fikonmarmeladen ska svalna innan den hälls upp på burkar och jag hann även med att baka en mjukpepparkaka enligt receptet som som vi använde till Idas pedagogers present.

Flagad mandel till wienernougaten, bountybollar i väntan på choklad, 
mjukpepparkaka och fikonmarmelad

Men nu är det mys i tv-soffan med jullovslediga barn som gäller resten av kvällen. Undra om man vågar se Svenska hjältegalan på Tv4 eller gråter man alldeles för mycket över alla otroliga historier. Hur ligger ni till i planeringen inför jul? I morgon blir det pepparkaksbak och julgodistillverkning och på söndag blir det mjukkakebak, handling och städning, så det ser bra ut.