Äntligen är jag hemma och jag tänker hålla mig inne resten av da'n för här snöar det på tvärsan, dvs det blåser så mycket så snön singlar inte lite fint rakt ner. Jag tog bilen i morse och det satt jag och ångrade hela dan på jobbet för det hade varit skönt att få ta bussen hem. Tack o lov slutade jag redan vid ett-tiden så bilen och vägarna hann inte bli helt igensnöade. Men nu ska jag vara hemma resten av da'n och njuta av att det är fredag.
Igår provade jag att göra mitt favorit-julgodis, Rocky road, fast utan jordnötter. Dessutom satte jag chokladsmeten med allt gott i småformar istället för att hälla i en form och sen skära bitar.
Rocky road utan nötter
200 g mörk kvalitetschoklad 70 %
15 st dumlekolor
1-2 dl mini-marshmallows
1-2 dl salta och torrostade solroskärnor
Smält chokladen på låg värme i vattenbad (i en skål över kokande vatten).
Klipp dumlekolorna i 4-6 bitar.
Blanda ihop alla ingredienserna.
Fyll i småbrödsformar, sätt ev. en minimarshmallow högst upp.
Ställ kallt att stelna.
Vill du inte fylla småformar kan du hälla smeten i en avlång form (ca 1,5 liter) och låta det stelna i kylskåp innan du skär i bitar. Mina marshmallows och dumlekolor hann smälta av den varma chokladen men det gjorde inte så mycket, men nästa gång väntar jag nog ett tag innan jag tillsätter alla godsaker. I vanliga rocky roads kyler kanske jordnötterna ner smeten ordentligt för jag har aldrig varit med om att det har smält tidigare. Nog är det gott med salta jordnötterna till choklad men det här är ett fullgott alternativ och det bästa av allt är ju att jag slipper vara orolig att Ida ska få i sig nån smula.
Nu ska jag baka jullimpa och steka julköttbullar, som förutom att de ska finnas på julbordet även blir dagens middag. Ha det bra i snöyran!
fredag 14 december 2012
torsdag 13 december 2012
Luciafirande
Har ni sett nån Lucia i dag? Jag har sett flera luciatåg, det började tidigt på morgonen med luciafirande på förskolan. Det var riktigt duktiga sångare som var med i det tåget, de sjöng högt och tydligt. Ibland har det en tendens att kunna bli lite tyst sjungande på förskolan för barnen blir blyga inför alla föräldrar. Men inte i år.
Jag hann även med lite luciafika med glögg innan jag var tvungen att rusa till ett morgonmöte på jobbet. Barnen skulle lite senare ta bussen till Storheden och en restaurang där de skulle lussa för lunchgästerna, sen blev de bjudna på varm korv och fika innan de åkte tillbaka till förskolan. Vilket roligt äventyr för dem!
Efter mitt möte fick jag även i år se Norrbottens lucia på jobbet och de sjöng också riktigt bra och jag fick sen höra att i år var det sångprov för att få vara med. Det märktes för det var hög klass på tjejerna, vi trodde först att det var nån kör som var och lussade för oss.
Ikväll har vi påbörjat julgodis-tillverkningen här hemma. Vi brukar hinna med många sorter innan jul, både gamla favoriter och några nyheter. I år provar jag att göra Rocky Road med solroskärnor istället för jordnötter för att även Ida ska kunna smaka och de var just dem vi gjorde i kväll. Dessutom portionerade jag upp smeten i småbrödsformar istället för att hälla i en form och sen skära i bitar. Recept och utlåtande kommer under helgen för nu måste de för stelna.
Både Olivia och Isak hjälpte till både med att göra julgodis och med att slicka skålarna :) Undra vad de tyckte var roligast?
Efter mitt möte fick jag även i år se Norrbottens lucia på jobbet och de sjöng också riktigt bra och jag fick sen höra att i år var det sångprov för att få vara med. Det märktes för det var hög klass på tjejerna, vi trodde först att det var nån kör som var och lussade för oss.
Rocky road med solroskärnor i portionsformar
Ikväll har vi påbörjat julgodis-tillverkningen här hemma. Vi brukar hinna med många sorter innan jul, både gamla favoriter och några nyheter. I år provar jag att göra Rocky Road med solroskärnor istället för jordnötter för att även Ida ska kunna smaka och de var just dem vi gjorde i kväll. Dessutom portionerade jag upp smeten i småbrödsformar istället för att hälla i en form och sen skära i bitar. Recept och utlåtande kommer under helgen för nu måste de för stelna.
Både Olivia och Isak hjälpte till både med att göra julgodis och med att slicka skålarna :) Undra vad de tyckte var roligast?
Nu ska jag stänga ner datorn och sätta mig i tv-soffan för nu ska vi se film, Johan Falk, bra avslutning på kvällen. Och i morgon är det fredag, jippi!
onsdag 12 december 2012
I väntan på pepparkaksbak
Julstressen kommer smygande. Det är så mycket jag vill hinna och tiden fram till jul krymper för fort och jag får inte glömma njuta under tiden. Ibland är det bara stress, stress och åter stress och sen helt plötsligt är julen förbi och man glömde njuta. Tänk på det nu när det bara är 12 dagar kvar till jul. Njut! Snart är det helgledigt, Leif och Isak kommer vara i Piteå på hockeycup mest hela helgen, men jag och tjejerna ska vara hemma o baka lite och göra julgodis. Pepparkaksbaket väntar vi dock med till mästarkavlaren Leif är hemma. Fast Olivia har faktiskt redan bakat lite pepparkakor och en dag kom hon hem med en fint pyntad pepparkaka till Ida som blev såå glad att hon fick en egen pepparkaka.
I dag har det varit mycket snack om detta magiska datum 121212, folk har gift sig, många gjorde en statusuppdatering på facebook precis kl.12.12 osv. Men jag som lyckades föda ett barn 070707 har redan prickat in det bästa datumet med den bästa grejen så jag är helt lugn i dag :)
Nu ska jag ta fram strykbrädan och stryka Idas lucialinne till i morgon sen blir det nog en tidig kväll för oss alla eftersom vi måste vara på dagis strax efter sju i morgonbitti för luciafirandet.
I dag har det varit mycket snack om detta magiska datum 121212, folk har gift sig, många gjorde en statusuppdatering på facebook precis kl.12.12 osv. Men jag som lyckades föda ett barn 070707 har redan prickat in det bästa datumet med den bästa grejen så jag är helt lugn i dag :)
Nu ska jag ta fram strykbrädan och stryka Idas lucialinne till i morgon sen blir det nog en tidig kväll för oss alla eftersom vi måste vara på dagis strax efter sju i morgonbitti för luciafirandet.
tisdag 11 december 2012
Tryfflar med och utan smak
Varning för långt inlägg! Om ni inte orkar läsa så titta på bilderna och inspireras. Tänk så mycket gott man kan göra trots att man tänker på allergiker.
Vid pralinpysslet, som Astma- och allergiföreningen i Luleå anordnade i söndags, använde alla samma grundrecept på tryfflarna men vi smaksatte på olika sätt i de olika skålarna. Vi hade förberett så att alla fick varsin skål, smaksättning och garnering (som vi skrev på post-it-lappar för att komma ihåg de olika varianterna). Alla fick börja med att bryta chokladen i småbitar, sen hälldes varm grädde på och det var bara att röra för fullt tills det var en härlig chokladsmet.
När chokladsmeten hade svalnat var det dags att rulla små tryfflar och sedan rulla dem i garnering och sätta i fina små formar.
När allt godis hade stelnat och var klart placerades de på ett bord och alla fick fylla en ask med goda och fina tryfflar.
Tryffel grundrecept (ca 20-30 st)
200 gr mörk choklad av valfri sort (Plamil är helt mjölkfri)
1 dl grädde (antingen vanlig eller någon allergivänlig variant, vi har provat både ris- och havregrädde med utmärkt resultat)
Exempel på smaksättning till en grundsats tryffelsmet:
0,5 dl ojämnt krossad turkisk peppar
1 dl ojämnt krossad polkagris
1 tsk snabbkaffe
0,5-1,5 tsk smakessens t.ex. rom, arrak, pepparmint
Exempel på garnering:
Florsocker, kakao, råsocker, strösocker, chokladströssel, flingsalt
Bryt chokladen i bitar och lägg i en bunke.
Koka upp grädden och häll den över chokladen.
Rör tills chokladen smält, eventuellt måste man värma några sekunder i micron
Rör i smaksättningen.
Låt svalna.
Forma till kulor och rulla i valfri garnering. Tänk på att inte göra dem så stora för de smälter fort när man håller dem i handen.
Nu har jag jutyvärr inte smakat alla varianter än, men favoriten hemma hos oss blev smaksättningen med polkagris rullat i florsocker. Jag har lovat barnen att vi ska göra en omgång polkagris-tryffel hemma men då rullar vi dem nog i polkagrissmulor för att få riktigt mycket mintsmak. Ni kommer väl ihåg att choklad och mint är min favoritkombination?
Turkisk peppar tyckte jag och Leif om men barnen tycker inte om lakrits så den tryffel får vi har för oss själva, hi, hi. Jag skulle nog bara ha satt lite flingsalt uppepå för syns skull, är rädd det blir för salt att helt rulla dem i salt. Eftersom vår favoritkola är smaksatt med turkisk peppar, så nöjer jag mig med den istället för att smaksätta även tryffel med turkisk peppar.
Att rulla tryfflar i kakao är nog det vanligaste sättet och det gjorde även vi. När man åt tryffeln som smaksattes med kanel och rullades i kakao och kanel blev man torr i munnen tyckte vi, då vet vi inte om det var kanelen eller kakaon som gjorde det, men kanel kan ju ha en tendens att bli torr/dammig eller hur man nu ska förklara det. Kanel eller pepparkakskrydda är ju annars en perfekt tryffelsmaksättning till jul.
Barnen tyckte även om de naturella sorterna där man kan variera sig mig garneringen, t.ex strössel eller socker.
De vackraste tryfflarna blev nog de som rullades i rör- eller strösocker för de glittrar så fint och passar perfekt till allt julpynt.
Förutom alla olika tryfflar gjorde vi även två andra julgodis-sorter - Sega cornflakes-godiskakor och Bountybollar.
Sega corn-flakesgodiskakor
100 g (mjölkfritt) margarin
1 dl sirap
1,5 dl socker
4 msk kakao
1 dl kokosflingor
5 dl corn flakes (eventuellt hälften puffat ris)
Smält margarinet i en kastrull
Tillsätt övriga ingredienser
Låt blandningen koka i ca 2 minuter
Sätt små högar av blandningen på bakplåtspapper eller i småbrödsformar med hjälp av en liten sked.
Låt dem stelna.
Om blandningen blir för hård/seg innan allt är utportionerat så är det bara att värma blandningen igen.
50 g (mjölkfritt) margarin
0,5 dl sirap
0,5 dl florsocker
2 dl grädde (vanlig, ris- eller havregrädde fungerar utmärkt)
200 g kokosflingor
Garnering
200 g choklad (Plamil är helt mjölkfri)
Blanda allt utom kokos i en kastrull och koka i 6-8 minuter, tills smeten börjar bli lite seg.
Rör ner kokosen
Låt smeten svalna något och rulla sedan bollar och lägg på bakplåtspapper. Är det svårt att rulla så låt smeten kallna mer.
Ställ kallt minst en timme tills de hårdnat och är riktigt kalla
Smält choklad över vattenbad
Doppa bollarna
Förvara kallt
Dessutom hade Carina gjort riktiga praliner hemma som vi fick två var av. Det var mörk choklad med en choklad- och hallonkräm. Den har jag inte provsmakat än men jag är övertygad om att den är himmelskt god. Jag är lite sugen att köpa ett pralin-set men jag vet inte om jag har tålamodet med alla moment.
Det här pralinpysslet var ett initiativ från Astma- och allergiföreningen i Luleå för att även allergiker skulle få äta gott och vackert julgodis. Allt godis var mjölk-, ägg-, gluten- och nötfritt och vi använde då mjölkfri choklad från Plamil och risgrädde från RiceDream.
Vid pralinpysslet, som Astma- och allergiföreningen i Luleå anordnade i söndags, använde alla samma grundrecept på tryfflarna men vi smaksatte på olika sätt i de olika skålarna. Vi hade förberett så att alla fick varsin skål, smaksättning och garnering (som vi skrev på post-it-lappar för att komma ihåg de olika varianterna). Alla fick börja med att bryta chokladen i småbitar, sen hälldes varm grädde på och det var bara att röra för fullt tills det var en härlig chokladsmet.
Tryffeltillverkning.
Kul att vara många så kan man surra samtidigt
som man rör chokladsmeten.
När chokladsmeten hade svalnat var det dags att rulla små tryfflar och sedan rulla dem i garnering och sätta i fina små formar.
Tryfflarna garneras.
När allt godis hade stelnat och var klart placerades de på ett bord och alla fick fylla en ask med goda och fina tryfflar.
Ett bord fyllt av tryfflar. Tyvärr var inte allt mitt :)
Sen la vi tryfflarna i askar. Inte helt olikt en vanlig chokladask.
Det fanns cellofan, snöre och klistermärken så att man kunde göra sin egna fina personliga chokladask.
Paketinslagning
Olika varianter på chokladaskar
Tryffel grundrecept (ca 20-30 st)
200 gr mörk choklad av valfri sort (Plamil är helt mjölkfri)
1 dl grädde (antingen vanlig eller någon allergivänlig variant, vi har provat både ris- och havregrädde med utmärkt resultat)
Exempel på smaksättning till en grundsats tryffelsmet:
0,5 dl ojämnt krossad turkisk peppar
1 dl ojämnt krossad polkagris
1 tsk snabbkaffe
0,5-1,5 tsk smakessens t.ex. rom, arrak, pepparmint
Exempel på garnering:
Florsocker, kakao, råsocker, strösocker, chokladströssel, flingsalt
Bryt chokladen i bitar och lägg i en bunke.
Koka upp grädden och häll den över chokladen.
Rör tills chokladen smält, eventuellt måste man värma några sekunder i micron
Rör i smaksättningen.
Låt svalna.
Forma till kulor och rulla i valfri garnering. Tänk på att inte göra dem så stora för de smälter fort när man håller dem i handen.
Nu har jag ju
Polkatryffel rullad i florsocker
Turkisk peppar tyckte jag och Leif om men barnen tycker inte om lakrits så den tryffel får vi har för oss själva, hi, hi. Jag skulle nog bara ha satt lite flingsalt uppepå för syns skull, är rädd det blir för salt att helt rulla dem i salt. Eftersom vår favoritkola är smaksatt med turkisk peppar, så nöjer jag mig med den istället för att smaksätta även tryffel med turkisk peppar.
Turkisk peppartryffel rullad i turkisk peppar eller flingsalt.
Att rulla tryfflar i kakao är nog det vanligaste sättet och det gjorde även vi. När man åt tryffeln som smaksattes med kanel och rullades i kakao och kanel blev man torr i munnen tyckte vi, då vet vi inte om det var kanelen eller kakaon som gjorde det, men kanel kan ju ha en tendens att bli torr/dammig eller hur man nu ska förklara det. Kanel eller pepparkakskrydda är ju annars en perfekt tryffelsmaksättning till jul.
Kaneltryffel rullad i kakao och kanel
Barnen tyckte även om de naturella sorterna där man kan variera sig mig garneringen, t.ex strössel eller socker.
Tryffel utan smaksättning rullad i strössel
De vackraste tryfflarna blev nog de som rullades i rör- eller strösocker för de glittrar så fint och passar perfekt till allt julpynt.
Romtryffel rullad i rörsocker. Visst glittrar de fint?
Om man ensam ska göra tryfflar och inte vill hålla på med så många olika skålar så kan man använda sig av en smaksättning och sen rulla tryfflarna i olika garneringar för att på så sätt få lite variation.
Arraktryffel rullad i strösocker som också glittrar så fint.
Sega corn-flakesgodiskakor
100 g (mjölkfritt) margarin
1 dl sirap
1,5 dl socker
4 msk kakao
1 dl kokosflingor
5 dl corn flakes (eventuellt hälften puffat ris)
Smält margarinet i en kastrull
Tillsätt övriga ingredienser
Låt blandningen koka i ca 2 minuter
Sätt små högar av blandningen på bakplåtspapper eller i småbrödsformar med hjälp av en liten sked.
Låt dem stelna.
Om blandningen blir för hård/seg innan allt är utportionerat så är det bara att värma blandningen igen.
Bountybollarna doppas i choklad och får rinna av på ett galler.
Bounty-bollar50 g (mjölkfritt) margarin
0,5 dl sirap
0,5 dl florsocker
2 dl grädde (vanlig, ris- eller havregrädde fungerar utmärkt)
200 g kokosflingor
Garnering
200 g choklad (Plamil är helt mjölkfri)
Blanda allt utom kokos i en kastrull och koka i 6-8 minuter, tills smeten börjar bli lite seg.
Rör ner kokosen
Låt smeten svalna något och rulla sedan bollar och lägg på bakplåtspapper. Är det svårt att rulla så låt smeten kallna mer.
Ställ kallt minst en timme tills de hårdnat och är riktigt kalla
Smält choklad över vattenbad
Doppa bollarna
Förvara kallt
Dessutom hade Carina gjort riktiga praliner hemma som vi fick två var av. Det var mörk choklad med en choklad- och hallonkräm. Den har jag inte provsmakat än men jag är övertygad om att den är himmelskt god. Jag är lite sugen att köpa ett pralin-set men jag vet inte om jag har tålamodet med alla moment.
Kolla vilka snygga praliner. Jag är så imponerad.
Det här pralinpysslet var ett initiativ från Astma- och allergiföreningen i Luleå för att även allergiker skulle få äta gott och vackert julgodis. Allt godis var mjölk-, ägg-, gluten- och nötfritt och vi använde då mjölkfri choklad från Plamil och risgrädde från RiceDream.
Allergivänliga produkter
Tack alla för en trevlig dag och tack Carina och Anita för ett bra initiativ.
Det här gör vi om snart igen, eller hur?
måndag 10 december 2012
Kycklingtortilla med mexikansk chili-cf
Äntligen är min dator ledig, den var visst väldigt populär i dag. Samtidigt som jag skriver det här provar Ida lucia-klänningen o kronan och tränar luciasånger. På torsdag är det dags! Det är så skönt att vi har lucialinnen i nästan alla storlekar, det är bara att gå ner i källaren och söka fram årets storlek, istället för att stressa runt på affärer och hitta ett plagg som man använder en gång/år. De stora barnen är inte med i något luciafirande i år så det blir inga krockar, tack o lov.
En av hela familjens storfavoriter är kycklingtortillas med bl.a majs, purjo, chilisås, jalapeños och naturell crème fraiche. Igår gjorde jag en snabbvariant med smaksatt crème fraiche och det vi hade hemma och det var inte mycket, men gott blev det.
Kycklingtortilla med mexikansk chili-cf
3 kycklingfiléer, ca 7 hg skulle jag tro att det var
1 burk majs
1 tomat, (ta gärna mer men jag hade bara en tomat hemma)
2-3 dl crème fraiche, Norrmejeriers mexikansk chili
salt, peppar
ev. chilipeppar
ca 8 tortillabröd
riven ost
Skär kycklingen i småbitar. Stek och krydda med salt och peppar.
Blanda ner majs och tärnad tomat.
Rör ner crème fraiche och låt allt bli varmt.
Smaka av med salt, peppar och ev. chilipeppar.
Rulla in kycklingröra i tortillabröden och lägg i en smord ugnsform.
Strö riven ost över.
Tillaga mitt i ugnen i 200 grader ca 15 minuter. Vill du har mer färg på osten ställer du formen högre upp och ökar på värmen.
Den här varianten var minst lika god som vår vanliga trots att det var färre ingredienser i den här. Paprika saknade jag men eftersom vi inte hade det hemma var jag tvungen att skippa det. Om det blir över någon crème fraiche så är den god att servera kall till maten. Än en gång var det smidigt med smaksatt crème fraiche, börjar bli lite tjatigt nu. Men under alla år vi var tvungna att laga mjölkfritt använde vi inte crème fraiche, utan det var Oatlys iMat till allt, så det är kanske därför jag använder crème fraiche var och varannan dag numera. Jag har ju några år att ta igen :)
En av hela familjens storfavoriter är kycklingtortillas med bl.a majs, purjo, chilisås, jalapeños och naturell crème fraiche. Igår gjorde jag en snabbvariant med smaksatt crème fraiche och det vi hade hemma och det var inte mycket, men gott blev det.
Kycklingtortilla med mexikansk chili-cf
3 kycklingfiléer, ca 7 hg skulle jag tro att det var
1 burk majs
1 tomat, (ta gärna mer men jag hade bara en tomat hemma)
2-3 dl crème fraiche, Norrmejeriers mexikansk chili
salt, peppar
ev. chilipeppar
ca 8 tortillabröd
riven ost
Skär kycklingen i småbitar. Stek och krydda med salt och peppar.
Blanda ner majs och tärnad tomat.
Rör ner crème fraiche och låt allt bli varmt.
Smaka av med salt, peppar och ev. chilipeppar.
Rulla in kycklingröra i tortillabröden och lägg i en smord ugnsform.
Strö riven ost över.
Tillaga mitt i ugnen i 200 grader ca 15 minuter. Vill du har mer färg på osten ställer du formen högre upp och ökar på värmen.
Den här varianten var minst lika god som vår vanliga trots att det var färre ingredienser i den här. Paprika saknade jag men eftersom vi inte hade det hemma var jag tvungen att skippa det. Om det blir över någon crème fraiche så är den god att servera kall till maten. Än en gång var det smidigt med smaksatt crème fraiche, börjar bli lite tjatigt nu. Men under alla år vi var tvungna att laga mjölkfritt använde vi inte crème fraiche, utan det var Oatlys iMat till allt, så det är kanske därför jag använder crème fraiche var och varannan dag numera. Jag har ju några år att ta igen :)
söndag 9 december 2012
Allergivänligt pralinpyssel
I dag anordnades äntligen pralinpysslet, ett samarbete mellan Astma- och allergiföreningen i Luleå och ABF. Vi kallade det för pralinpyssel men det var mest tryfflar i flera olika smaker vi gjorde, bl.a polkagris, arrak och kanel, dessutom gjorde vi bountybollar och sega cornflakes-godiskakor. Allt var fritt från mjölk, ägg, nötter och gluten.
Vi hade förberett med en skål, 200 g choklad och olika smaksättning till var och en, som fick börja med att bryta chokladen i småbitar. Sen värmde vi risgrädden som vi hällde på chokladen och sen rörde man till chokladen hade smält, därefter tillsatte man sin smaksättning. När det sen var dags för tryffelsmeten att stelna passade vi på att fika lite. Efter fikat var det dags att rulla chokladsmeten till runda små tryfflar och sen rullades de olika smakerna i olika garneringar, bl.a. flingsalt, socker och kakao. När skålen var tom var det fritt fram att skrapa resterna från skålen. Populärt!
Sen samlade vi alla olika tryfflar och annat godis på ett bord och var o en fick plocka ihop en låda med alla smaker. På så sätt fick alla en låda med en massa olika julgodis och smaker.
Vi hade förberett med en skål, 200 g choklad och olika smaksättning till var och en, som fick börja med att bryta chokladen i småbitar. Sen värmde vi risgrädden som vi hällde på chokladen och sen rörde man till chokladen hade smält, därefter tillsatte man sin smaksättning. När det sen var dags för tryffelsmeten att stelna passade vi på att fika lite. Efter fikat var det dags att rulla chokladsmeten till runda små tryfflar och sen rullades de olika smakerna i olika garneringar, bl.a. flingsalt, socker och kakao. När skålen var tom var det fritt fram att skrapa resterna från skålen. Populärt!
Sen samlade vi alla olika tryfflar och annat godis på ett bord och var o en fick plocka ihop en låda med alla smaker. På så sätt fick alla en låda med en massa olika julgodis och smaker.
Vi hade några jättetrevliga timmar då vi förenade nytta med nöje, om man nu kan säga att det är nytta att göra julgodis :) Om man vill ha många olika sorter och smaker på sitt julgodis är det ett bra tips att träffas flera stycken, där alla gör var sitt godis eller tryffelsmak. Oftast blir det ju många av varje sort så det är inga problem att dela med sig. Så dra nu ihop ett gäng där ni äter och dricker gott samtidigt som ni gör en massa julgodis.
Fler bilder och recept på dessa godsaker kommer när jag har orkat gå igenom alla bilder. Nu har jag gjort ett nytt inlägg med fler bilder och recept. Klicka här så kommer ni dit.
Kantarellpasta med fläskfilé
Hej mitt vinterland! Det ser så härligt ut ute när det nu äntligen har kommit snö dessutom snöar det lite lugnt just nu också. Mysigt! I går tog vi fram och klädde julgranen och det blir tidigare och tidigare för varje år. Men det känns dumt att gå och längta nästan hela december för att ta fram den nån dag före julafton och sen får man inte ha den framme nå länge innan det är dags att plocka bort den. Eftersom jag är allergisk har vi en plastgran inne men en riktig ute. Har ni en plast eller riktig gran? När tar ni fram/in julgranen?
I går efter julgranspyntningen lagade jag en enkel, god och smakrik pastarätt med fläskfilé, kantareller och Norrmejeriers crème fraiche smaksatt med kantareller och champinjoner.
Kantarellpasta med fläskfilé
700 g fläskfilé
500 g tagliatelle
kantareller
2 dl crème fraiche champinjon och kantarell
1 dl grädde
salt o peppar
Koka tagliatellen enligt anvisningarna.
Skär fläskfilén i cm-stora skivor, platta ut skivorna något.
Bryn skivorna i smör och krydda med salt o peppar.
Stek kantarellerna, krydda med salt o peppar.
Tillsätt den smaksatta crème fraichen och grädden. Koka upp.
Tillsätt de stekta köttskivorna och låt de koka med tills tagliatellen är klar.
Häll bort vattnet från tagliatellen.
Lägg tagliatellen i en stor skål, häll kött, kantareller och sås över. Rör om och servera!
På sista tiden har jag använt många olika sorter smaksatt crème fraiche. Jag har varit lite motståndare till det förut och har hellre velat krydda min mat själv, men nog är det enkelt att variera maten med en crème fraiche. Den här gången när jag hade kantareller till köttet var det kul att förstärka kantarellsmaken med hjälp av en crème fraiche. Det känns extra bra när det finns goda smaker i Norrmejeriers sortiment, eftersom Norrmejerier finns i Luleå.
I fredags när Ida var på kalas på Leos lekland fick alla barnen varsin slush som man får ta själv. Det var lite svårt att välja av alla smaker, men till slut bestämde hon sig för päron, jordgubb, smultron och cold ice.
I går efter julgranspyntningen lagade jag en enkel, god och smakrik pastarätt med fläskfilé, kantareller och Norrmejeriers crème fraiche smaksatt med kantareller och champinjoner.
Kantarellpasta med fläskfilé
700 g fläskfilé
500 g tagliatelle
kantareller
2 dl crème fraiche champinjon och kantarell
1 dl grädde
salt o peppar
Koka tagliatellen enligt anvisningarna.
Skär fläskfilén i cm-stora skivor, platta ut skivorna något.
Bryn skivorna i smör och krydda med salt o peppar.
Stek kantarellerna, krydda med salt o peppar.
Tillsätt den smaksatta crème fraichen och grädden. Koka upp.
Tillsätt de stekta köttskivorna och låt de koka med tills tagliatellen är klar.
Häll bort vattnet från tagliatellen.
Lägg tagliatellen i en stor skål, häll kött, kantareller och sås över. Rör om och servera!
På sista tiden har jag använt många olika sorter smaksatt crème fraiche. Jag har varit lite motståndare till det förut och har hellre velat krydda min mat själv, men nog är det enkelt att variera maten med en crème fraiche. Den här gången när jag hade kantareller till köttet var det kul att förstärka kantarellsmaken med hjälp av en crème fraiche. Det känns extra bra när det finns goda smaker i Norrmejeriers sortiment, eftersom Norrmejerier finns i Luleå.
I fredags när Ida var på kalas på Leos lekland fick alla barnen varsin slush som man får ta själv. Det var lite svårt att välja av alla smaker, men till slut bestämde hon sig för päron, jordgubb, smultron och cold ice.
Ida med sin slush i det rosa prinsess-rummet
Nu är det dags att gå ut och skotta innan jag ska börja förbereda mig för dagens pralinpyssel med Astma- och allergiföreningen. Längtar! Vi ska göra flera olika sorters julgodis och allt är allergivänligt. Jag tar med mig kameran så ni får ett längre inlägg om mumsigt julgodis för alla lite senare.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)