Godmorgon härliga men kyliga fredag. Ett tunt tunt lager snö ligger på marken men vi vill har mer, det sägs att det ska snöa i helgen. Hoppas! Det är drygt minus 10 grader så det finns chans till snö som inte tinar bort. På söndag är det första advent så i dag är det storstädning och adventspyntning som står på programmet. Jag hade även velat hinna baka lussekatter men det får vi nog vänta med till i morgon.
Igår provade jag göra lingonpannacotta och självklart använder jag gelésocker istället för gelatin. Jag velade om jag skulle smaksätta den med vanilj eller kanel och det slutade med att jag inte valde någon smaksättning alls.
Lingonpannacotta
1,5 dl lingon
2,5 dl grädde
0,5 dl gelésocker
Koka ihop lingon och grädde i någon minut. Mosa lingonen mot kastrullkanten med en sked så att grädden färgas rosa.
Sila lingongrädden så att alla skal försvinner.
Koka lingongrädden med gelésocker i en halv minut.
Häll upp i små glas eller skålar.
Ställ kallt att stelna några timmar.
Med facit i hand så ångrar jag att jag inte lät en kanelstång koka med i grädden för det hade nog varit gott med en smaksättning och kanel är mer jul än vanilj. Det var som att något saknades. Jag tycker att pepparkakspannacottan jag gjorde i fjol var godare än den här lingonvarianten. Vill man ha en mjälkfri variant så går det alldeles utmärkt att göra pannacotta av Oatlys iMat (havregrädde) det har vi gjort flera gånger.
I går somnade barnen i omvänd åldersordning, Olivia som är äldst kom hem trött och med huvudvärk vid 6-tiden och gick och la sig och har sovit nästan hela natten. Isak somnade efter hockeymatchen medan 5-åringen Ida inte somnade förrän efter tio. Vet inte vad som har hänt henne som alltid somnade enkelt i vettig tid förut. Ska försöka få liv i henne nu så vi kan kicka igång den här dagen och förhoppningsvis har vi adventsfint innan vi går och lägger oss i kväll.
fredag 30 november 2012
Lingonpannacotta
torsdag 29 november 2012
Julgodistips
Nu är det snart dags för årets roligaste pyssel - julgodistillverkning! Planeringen har i alla fall börjat men själva tillverkning väntar vi ett tag med så att de fortfarande är goda på julafton. Jag kommer nog baka julkakor ett tag framöver eftersom man fryser ner fikabrödet och det då håller sig längre. Om man inte vill bör äta upp allt godis själv så är det en perfekt julklapp till förskolepedagoger t.ex.
Vi har några stående favoriter...som utökas varje år för vi hittar alltid nya favoriter men har svårt för att välja bort gamla godingar. Knäck är väl något som hör julen till men det är nog den julgodissort vi oftast slopar i förmån till godare sorter.
Två av våra absoluta favoriter innehåller nötter och det känns ju inte så kul att göra dem med tanke på Idas nötallergi. Men det har gått bra, för hennes allergi är inte luftburen och hon är så duktig att hon inte rör godisarna om vi säger att det är nötter. Men självklart känns det ändå tråkigt.
Wienernougat är nog vår äldsta favorit som vi inte kan vara utan, som innehåller nougat. Jätteenkla att göra och såå goda. Rocky road är nog min huvudfavorit, jag tycker det är så god blandning mellan sött och salt (jordnötter). I år tror jag att jag faktiskt ska prova göra dem med saltade solroskärnor istället för jordnötter, för Idas skull.
Lakritskola har blivit en favorit på senare år liksom bountybollarna, och nu känns de självklara på vårt julgodisbord. Jag tycker inte om Bounty och andra kokoschokladgodisar, men trots det tycker jag att de egengjorda bountybollarna är riktigt goda. Konstigt, eller hur?
Brukar ni göra julgodis eller köper ni bara en Aladdinask? Eller ni kanske inte äter julgodis överhuvudtaget?
För två år sedan fick Idas pedagoger på förskolan
en fin tomteskål med några olika sorters godis.
Vi har några stående favoriter...som utökas varje år för vi hittar alltid nya favoriter men har svårt för att välja bort gamla godingar. Knäck är väl något som hör julen till men det är nog den julgodissort vi oftast slopar i förmån till godare sorter.
Två av våra absoluta favoriter innehåller nötter och det känns ju inte så kul att göra dem med tanke på Idas nötallergi. Men det har gått bra, för hennes allergi är inte luftburen och hon är så duktig att hon inte rör godisarna om vi säger att det är nötter. Men självklart känns det ändå tråkigt.
Wienernougat är nog vår äldsta favorit som vi inte kan vara utan, som innehåller nougat. Jätteenkla att göra och såå goda. Rocky road är nog min huvudfavorit, jag tycker det är så god blandning mellan sött och salt (jordnötter). I år tror jag att jag faktiskt ska prova göra dem med saltade solroskärnor istället för jordnötter, för Idas skull.
Lakritskola har blivit en favorit på senare år liksom bountybollarna, och nu känns de självklara på vårt julgodisbord. Jag tycker inte om Bounty och andra kokoschokladgodisar, men trots det tycker jag att de egengjorda bountybollarna är riktigt goda. Konstigt, eller hur?
Brukar ni göra julgodis eller köper ni bara en Aladdinask? Eller ni kanske inte äter julgodis överhuvudtaget?
onsdag 28 november 2012
Plättar eller pannkakor?
Nu äntligen har jag en stund över och kan sätta mig vid datorn. Det har varit fullt upp i dag med att spela spel, rita, skriva och leka, jag har alltså varit hemma med en krasslig Ida. Vi har även hunnit med att vila lite (det bästa med att vara hemma med ett sjukt barn). Ida mår bättre men är, tyvärr, inte redo för dagis än så hon blir nog hemma hela veckan.
Småplättar utan ägg
Till middag hade Ida önskat sig plättar, dvs det vissa kallar för småplättar som görs i en plättlagg. Eftersom de gick åt i ett nafs gjorde jag sen lchf-pannkakor till mig och Leif. Eller var det lchf-plättar? Vad kallar ni det man gör i en vanlig stekpanna? Är det tunnpannkakor eller plättar? Förut kallade jag det alltid för plättar men nu har jag ändrat mig och säger pannkakor. Känner mig som en svikare :)
Tunnpannkakor eller plättar med flera ägg
Ida och Isak fick en äggfri variant som är rikigt bra trots frånvaron av ägg. Jag och Leif åt raka motsatsen, dvs en variant med en massa ägg. Lchf-varianten innehåller inget mjöl men är riktigt goda ändå. Prova ni kommer bli förvånade?
tisdag 27 november 2012
Tips på fika inför jul
Har ni börjat baka inför advent och jul? Det har inte jag men till helgen ska jag sätta igång att fylla frysen, i alla fall med lussekatter. Innan vi har bestämt var vi ska fira jul vill jag inte baka för mycket men några saker måste jag ha inför jul oavsett var vi är.
Det finns många recept på själva degen till lussekatter och saffransbullar och sen finns det lika många varianter på fyllningar. Hur gör ni era? Jag gör nog olika varje år. Undra hur jag gör i år.
I fjol bakade jag en variant med mandelmassa i själva degen och sen hade jag kanel och mandelmassa som fyllning. Här hittar du det receptet med kanel. Ibland har jag fyllt saffransbullarna med mandelmassa och vaniljsocker istället.
Sen har jag en variant på lussekatter utan fyllning som är mjölk- och äggfria. När jag var mammaledig med Ida var jag ofta på ett mat- och barn-forum där verkade det här receptet vara det optimala som alla pratade om. Jag tror faktiskt att jag har ännu fler lussekattsrecept men nu får det räcka med såna tips. Måste ju hinna tipsa om annat gott fika till jul.
Man behöver inte bara använda saffran till att baka lussekatter/saffransbullar, utan saffran är även jättegott i mjuka kakor då jag tycker saffransmaken kommer fram ännu mer. Jag har en variant på saffranskaka med kanelfras på toppen, kanel är ju också en julsmak. I fjol bakade jag goda muffins med saffran och mandelmassa. Det blir mycket mandelmassa för mig kring jul.
Pepparkakor måste man ju ha till jul och vi bakar alltid egna och vi håller på att drunkna i pepparkaksformar, men det är så roligt att göra kakorna i olika former och figurer. Vi har de traditionella formarna, men även Pippi Långstrump och Nalle Puh och liknande. Jag har ett jätteenkelt recept på en pepparkaksdeg som inte blir så stor och är lätt att kavla ut. Sen har jag två recept på lite krispigare och smakrikare pepparkakor, Ekstas och Riddarbageriets. Jag har inte bestämt vilken variant det blir i år, men snart måste jag bestämma mig eftersom degen ska vila i kylskåpet rätt länge.
Pepparkakor behöver inte alltid vara hårda, utan man kan även göra mjukpepparkaka och där har jag ett jättegott recept på en variant som är mjölk- och/eller äggfri som även går att göra muffins av.
Kanel är en riktig julsmak och passar perfekt ihop med lingon, den här kanel- och lingonkakan är underbart len och god.
På jul är det många som äter mandelmusslor med grädde och hjortron, en annan (enklare) variant är att göra en hjortrontoscamuffins som man eventuellt kan servera med grädde.
Om man vill ha något mer dessert-aktigt passar det med pepparkakspannacotta eller fryst pepparkakscheesecake.
Pannacotta måste vara en av de enklaste efterrätterna som finns framför allt om man använder gelésocker istället för gelatinblad. Fryst cheesecake är ju också enkelt men det är väldigt mycket vispande.
Det finns många recept på själva degen till lussekatter och saffransbullar och sen finns det lika många varianter på fyllningar. Hur gör ni era? Jag gör nog olika varje år. Undra hur jag gör i år.
I fjol bakade jag en variant med mandelmassa i själva degen och sen hade jag kanel och mandelmassa som fyllning. Här hittar du det receptet med kanel. Ibland har jag fyllt saffransbullarna med mandelmassa och vaniljsocker istället.
Man behöver inte bara använda saffran till att baka lussekatter/saffransbullar, utan saffran är även jättegott i mjuka kakor då jag tycker saffransmaken kommer fram ännu mer. Jag har en variant på saffranskaka med kanelfras på toppen, kanel är ju också en julsmak. I fjol bakade jag goda muffins med saffran och mandelmassa. Det blir mycket mandelmassa för mig kring jul.
Pepparkakor måste man ju ha till jul och vi bakar alltid egna och vi håller på att drunkna i pepparkaksformar, men det är så roligt att göra kakorna i olika former och figurer. Vi har de traditionella formarna, men även Pippi Långstrump och Nalle Puh och liknande. Jag har ett jätteenkelt recept på en pepparkaksdeg som inte blir så stor och är lätt att kavla ut. Sen har jag två recept på lite krispigare och smakrikare pepparkakor, Ekstas och Riddarbageriets. Jag har inte bestämt vilken variant det blir i år, men snart måste jag bestämma mig eftersom degen ska vila i kylskåpet rätt länge.
Pepparkakor behöver inte alltid vara hårda, utan man kan även göra mjukpepparkaka och där har jag ett jättegott recept på en variant som är mjölk- och/eller äggfri som även går att göra muffins av.
Kanel är en riktig julsmak och passar perfekt ihop med lingon, den här kanel- och lingonkakan är underbart len och god.
På jul är det många som äter mandelmusslor med grädde och hjortron, en annan (enklare) variant är att göra en hjortrontoscamuffins som man eventuellt kan servera med grädde.
Om man vill ha något mer dessert-aktigt passar det med pepparkakspannacotta eller fryst pepparkakscheesecake.
Pannacotta måste vara en av de enklaste efterrätterna som finns framför allt om man använder gelésocker istället för gelatinblad. Fryst cheesecake är ju också enkelt men det är väldigt mycket vispande.
Varje år blir det nån ny sort för mig eftersom jag älskar prova nya recept, de närmaste dagarna kommer jag prova göra lingonpannacotta. Har ni provat det nån gång? Vad har ni för måsten till jul- och adventsfikat? Bakar ni egna kakor eller köper ni det ni vill ha?
måndag 26 november 2012
Sovande sjukling
Hur har ni det så här på måndagskvällen? Här hos oss är det lite krassligt. I morse när Ida vaknade hade hon knappt nån röst, men efter lite hostande kunde hon prata. Hon klagade dock över ont i halsen men eftersom hon inte hade nån feber trodde jag att det bara var morgontröttheten som gjorde sig påmind. Det hade gått bra på förskolan men nu i kväll har astman kommit så imorgon blir hon hemma från förskolan. Så nu håller vi alla tummarna att det är något som snabbt går över.
Tyvärr klagar även Isak på halsont nu i kväll. Men han brukar sällan vara sjuk nå länge, har vi tur går det över efter en natts sömn. Det är faktiskt flera gånger som han har varit riktigt risig på kvällen men frisk på morgonen. Så vi håller tummarna för Isak också, för i morgon är det både teori och isträning på hockeyn och sen är det a-lagsmatch, så inte har han tid att vara sjuk.
Är det någon i sängen eller är det bara mjukisdjur?
Är det inte ett lite huvud med ljust hår där också?
Ja det var en Ida bland alla hundar och en räv.
Tyvärr klagar även Isak på halsont nu i kväll. Men han brukar sällan vara sjuk nå länge, har vi tur går det över efter en natts sömn. Det är faktiskt flera gånger som han har varit riktigt risig på kvällen men frisk på morgonen. Så vi håller tummarna för Isak också, för i morgon är det både teori och isträning på hockeyn och sen är det a-lagsmatch, så inte har han tid att vara sjuk.
söndag 25 november 2012
Gooda biffar
Då är det söndagkväll igen och vet ni vad? I dag har jag inte haft nån söndagsångest. Jippi! Kanske beror det på att jag har hunnit så mycket i helgen så det känns helt ok att börja jobba igen. Eller så beror det på att jag har haft fullt upp så jag har inte haft tid att tänka på att det är söndag.
Jag ser på Facebook att det är många som har tjuvstartat advent med att pynta och baka lussekatter. Är inte det lite fusk? :) Jag håller stenhårt på första advent, eller lördagen innan advent då åker allt adventspynt fram. Men då går jag "All in" med mycket pynt och ljus, granen och tomtarna däremot får vänta ytterligare nån vecka. Kvällarna den här veckan lär gå åt till att stryka alla julgardiner och dukar.
Dagens middag blev köttfärsbiffar kryddade med dill och basilika. Dill förknippar man kanske mest med fisk men det blir jättegod smak på de här biffarna. Mina barn tycker ju absolut bäst om köpta köttbullar och brukar rata våra hemmagjorda men dessa biffar gick hem hos dem, även Olivia som aldrig brukar tycka om mat med köttfärs åt dessa med god aptit.
Jag ser på Facebook att det är många som har tjuvstartat advent med att pynta och baka lussekatter. Är inte det lite fusk? :) Jag håller stenhårt på första advent, eller lördagen innan advent då åker allt adventspynt fram. Men då går jag "All in" med mycket pynt och ljus, granen och tomtarna däremot får vänta ytterligare nån vecka. Kvällarna den här veckan lär gå åt till att stryka alla julgardiner och dukar.
Chilikycklingpaj - lchf
Oj vad fort det blev mörkt i dag och jag hann inte gå på nån promenad. Vi har fortsatt med städandet av förråd och vi har även frostat av ena frysen för till veckan får vi griskött och även årets julskinka så då behöver vi inte en massa is som tar plats i frysen. Nu är det bara en vecka kvar till första advent och i går när jag gick och la mig funderade och planerade jag allt jag vill ha gjort till dess. Städa, pynta, lussekatter och julmustkyckling är absoluta måsten till första advent. Vad har ni för måsten?
När jag handlade i veckan hade de smaksatt crème fraiche till riktigt bra pris pga kort datum. Jag hade tur för det var en av mina favoritsmaker, så i går gjorde jag en kycklingpaj med crème fraiche paprika och chili. Jag använde ett pajskal utan mjöl men självklart kan man använda "vanlig" pajdeg. Ni har väl inte missat min sammanställning på olika pajdeger?
Chilikycklingpaj - lchf
Lchf-pajdeg
När jag handlade i veckan hade de smaksatt crème fraiche till riktigt bra pris pga kort datum. Jag hade tur för det var en av mina favoritsmaker, så i går gjorde jag en kycklingpaj med crème fraiche paprika och chili. Jag använde ett pajskal utan mjöl men självklart kan man använda "vanlig" pajdeg. Ni har väl inte missat min sammanställning på olika pajdeger?
Chilikycklingpaj - lchf
Lchf-pajdeg
3 dl mandelmjöl
0,5 dl skalade sesamfrön
40 gram smör
1 msk fiberhusk
1 tsk salt
1 ägg
40 gram smör
1 msk fiberhusk
1 tsk salt
1 ägg
Fyllning:
2 kycklingfiléer
1 bit purjolök
1/2 tsk salt
1 röd paprika
2 dl crème fraiche paprika och chili
3 ägg
2+2 dl riven ost
Lchf-pajdeg
Mixa mandelmjöl och sesamfrön i mixer/blender – lägg i resterande ingredienser och kör till en deg.
2 kycklingfiléer
1 bit purjolök
1/2 tsk salt
1 röd paprika
2 dl crème fraiche paprika och chili
3 ägg
2+2 dl riven ost
Lchf-pajdeg
Mixa mandelmjöl och sesamfrön i mixer/blender – lägg i resterande ingredienser och kör till en deg.
Lägg degen att vila i kylskåp ca 30-60 minuter.
Tryck ut i form.
Förgrädda skalet i 8-10 minuter i 175 grader.
Tryck ut i form.
Förgrädda skalet i 8-10 minuter i 175 grader.
Fyllning
Skär kycklingen i mindre bitar.
Strimla purjolöken.
Stek kycklingen, salta och peppra. Tillsätt purjolöken och låt den fräsa med.
Låt svalna något.
Kärna ur och tärna paprikan.
Blanda kyckling, purjolök, paprika, crème fraiche, ägg och hälften av osten.
Fördela blandningen i pajskalet och strö över resten av osten.
Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i 35-40 min. Servera med sallad.
Olivia och Leif tyckte att pajen var jättegod men jag tyckte den var lite för torr så nästa gång tar jag 3 dl crème fraiche och 2 ägg. Den här smaksatta crème fraichen är så himla god så vi åt den som en dressing till pajen för att få extra mycket smak och på så sätt kändes inte pajen lika torr. Det är inte ofta jag använder smaksatt crème fraiche men nu har det blivit två gånger den senaste veckan och jag måste erkänna att det är smidigt.
Skär kycklingen i mindre bitar.
Strimla purjolöken.
Stek kycklingen, salta och peppra. Tillsätt purjolöken och låt den fräsa med.
Låt svalna något.
Kärna ur och tärna paprikan.
Blanda kyckling, purjolök, paprika, crème fraiche, ägg och hälften av osten.
Fördela blandningen i pajskalet och strö över resten av osten.
Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i 35-40 min. Servera med sallad.
Olivia och Leif tyckte att pajen var jättegod men jag tyckte den var lite för torr så nästa gång tar jag 3 dl crème fraiche och 2 ägg. Den här smaksatta crème fraichen är så himla god så vi åt den som en dressing till pajen för att få extra mycket smak och på så sätt kändes inte pajen lika torr. Det är inte ofta jag använder smaksatt crème fraiche men nu har det blivit två gånger den senaste veckan och jag måste erkänna att det är smidigt.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)