lördag 26 november 2011

Biff stroganoff i Crock-pot

Igår fick min crock-pot laga mat igen. Jag förberedde kvällen innan genom att bryna kött och lök, sen igår satte jag det tillsammans med tomatpuré, senap och vin i crock-poten och lät den jobba i 3-4 timmar medan jag dammtorkade, dammsög och skurade. Jag hann stryka lite julgardiner igår också som sattes upp i vardagsrummet och vi hann pynta lite grann. Idag ska köket städas och bli adventsfint. Ica Maxi hade billig saffran igår så jag handlade flera paket så senare idag ska jag nog baka något med saffran så att det börjar lukta riktigt gott och jul i huset.
Biff stroganoff i Crock-pot
800 gr ytterfile skuren i tunna bitar
1 gul lök
4 msk tomatpuré
1 matsked fransk senap
0,75 dl madeira eller sherry
1 dl vatten
2 dl grädde

Skär köttet i strimlor och hacka löken.
Fräs i smör och lägg ned i grytan.
Tillsätt tomatpuré, senap och madiera el liknande.
Koka i fyra timmar på låg värme.
Fyll på med vatten om det börjar bli torrt.
Häll sedan på 2 dl grädde och höj till hög värme och låt allt bli varmt. Smaka av med salt och peppar.
Servera m kokt ris.

Om du inte har en crock-pot tillsätter du vattnet på en gång i grytan och kokar under lock i 30-60 minuter, lite beroende på vilket kött du har.

torsdag 24 november 2011

Chicken à la King med tomat

I dag unnade jag mig att sluta en timme tidigare och det var precis vad jag behövde. En stressig början på veckan tillsammans med en förkylning i kroppen är ingen bra kombination så jag tror och hoppas att den där extra timmen gör mig frisk och pigg till helgen.

Dagen middag blev en gammal klassiker som jag ofta åt när jag nyss hade flyttat hemifrån. "Riktig" Chicken à la King innehåller ingen tomat, men den här tomatvarianten tycker jag är riktig god och var faktiskt den första Kingen jag åt så för mig känns den här som den "riktiga". Nu ska jag åka i väg och hämta Olivia från dansen sen ska jag hem och städa så att vi kan börja adventspynta i helgen. Längtar!
Chicken à la King med tomat
1 grillad kyckling
1-2 paprikor
4-5 champinjoner
2 msk vetemjöl
1 dl vatten
1,5 msk kycklingfond
500 g passerade tomater
1 dl grädde
1 äggula

Kärna ur, skölj och skär paprikan i bitar. Ansa, skölj och skiva champinjonerna.
Fräs champinjonerna, salta och peppra. Lägg över i en gryta.
Fräs paprikan, lägg över i grytan.
Strö över mjölet och rör om.
Vispa ur stekpannan med vatten och häll i grytan tillsammans med de passerade tomaterna.
Rör om och låt allt koka några minuter.
Dela kycklingen i mindre bitar, blanda ner i grytan och låt allt bli ordentligt varmt.
Vispa samman grädden och äggulan.
Drag grytan från värmen och rör ner gräddblandningen. Grytan får inte koka nu!
Smaka av med salt och peppar.
Servera till ris.

Jag sparade kycklingklubborna från den grillade kycklingen till en helglunch, resten använde jag till grytan. Vill man inte ha ägg i maten så går det lika bra att bara ha grädde. Att använda färdiggrillad kyckling är ett bra tips när man har lite bråttom eller om man inte har någon färdigtinad kyckling.

Imorgon ska jag laga biff stroganoff i min Crock pot, ska bli spännande.

onsdag 23 november 2011

Ont om tid

Förlåt att jag har varit så osynlig några dagar. Fast ni är ju rätt osynliga också, med få kommentarer ;) Dagarna går i ett så jag har absolut inte hunnit sitta vid datorn något.

Olivias nya vintersko

I måndags kom jag hem från jobbet 17.30 och då höll Leif på för fullt med nyinstallationen av fjärrvärmen så att vi skulle få både värme och varmvatten så fort som möjligt. Alltså var ingen mat påbörjad. Då blev det en snabb tråkmiddag som uppskattades av barnen - korv och markaroner. Igår jobbade jag åter igen till drygt 17 sen mötte jag Olivia på stan för att köpa skor. De har haft basketturnering idag och hennes inne-gympaskor var för små så hon fick skavsår. Det gick ganska fort att hitta ett par gympaskor, när vi väl höll på att prova skor tittade vi även på vinterskor till henne och som tur var hittade vi ett par som dög (för oss båda).

Sen hem till kall pizza som väntade på oss. Efter det var jag tvungen att åka på Kvantum för vi hade slut både skinka och havremjölk som Isak äter till frukost. När jag kom hem därifrån fick jag en mysstund med Ida eftersom det var dags för välling, bokläsning och sova för henne.

The man behind the mask - Jarmo Myllys

Ikväll ska jag på hockey för att se när Jarmo Myllys tröja hissas upp i taket. En sån kväll vill man inte missa. Han var Luleå hockeys stora målvaktshjälte under många år framför allt guldåret 1996. Det roliga är att det var min kompis Anna som frågade om vi inte skulle gå på hockey. Under hela vår uppväxt har jag jag terroriserat henne med att tjata om att hon ska följa på hockey. Ibland har hon följt, men jag tror det mest var för att slippa mitt tjat för ett tag.


Till helgen är det advent och jag längtar. Har ni koll på adventljusstakar, stjärnor, dukar och annat som ska fram nu? På fredag när jag slutar tidigt tänkte jag ägna mig åt städning och gardinstrykning för att sedan på lördagförmiddagen kunna adventspynta. Lussekatterna är ju redan bakade, men jag kommer nog baka någon annan adventkaka i helgen.

söndag 20 november 2011

Olivias hk-pastagratäng med skinka och broccoli

Idag var det Olivia som lagade maten i stort sett helt själv. Så då är det ju inte mer än rätt att hon får göra ett gästinlägg om det också. Så dagens fotograf, kock och bloggerska är alltså min 12-åriga dotter Olivia.

Hej! Nu är det Olivia(Saras dotter) här. Idag har jag, mamma och mormor varit på en promenad och sen for vi in till stan. Ikväll har vi tittat på ''Copycat singers''. Dom var jätteduktiga men jag och mamma gissadealltid rätt på vemsom var Lasse. Tittade ni på det? Imorron börjar skolan, dagis och jobbet igen... Det är ju så sköönt att sova till 11 på morgonen/dagen. Tiden går ju så fort så snart är det helg igen. Om 12 dagar åker jag, mamma och mormor till Stockholm! Oj, vad mycket jag och mamma kommer shoppa. Haha! Idag blev det jag som gjorde maten eftersom jag blev riktigt förtjust i hk-pastagratängen. Nu kommer receptet.
Olivias hk-pastagratäng med skinka och broccoli
8 dl pasta
200 g broccoli + vatten + 2-4 krm salt
400 g skinka, kassler, kalkon
4 msk matfett
4 msk vetemjöl
4 buljongtärningar
8 dl mjölk
4 krm peppar
2 msk riven ost

Till formen
4 tsk matfett

Gör så här
Sätt ungen på 250 grader.
Koka pastan. Se koktid på förpackningen.
Häll pastan i durkslag och låt rinna av väl.
Koka upp vatten och salt till broccolin.
Lägg broccolin och låt den sjuda ca 3-5 minuter. Djupfryst broccoli behöver bara tinas.
Skär köttet i små tärningar och dela broccolin i små buketter.
Värm matfettet i en kastrull.
Fräs köttet i matfettet i svag värme.
Strö över vetemjöl.
Tillsätt mjölk och buljongtärning och låt sjuda 3 min, rör då och då.
Tillsätt peppar och hälften av osten.
Smörj en ugnssäker form.
Lägg den kokta pastan i formen och broccolin ovanpå.
Häll såsen över och strö på resten av osten.
Gratinera mitt i ugnen i ca 10 min.

Pastagratäng är en bra maträtt för matrester.
Alla i familjen gillade maten och den är enkel också så jag tror att jag kommer göra den flera gånger.
Som efterrätt gjorde jag en enkel fruktsallad med äpplen, apelsiner, bananer och persimon. Det är alltid gott!
Hej då! Kul att få skriva lite på mammas blogg! Om ni vill läsa min blogg kan ni klicka här.

Whoopie pies - choklad med chokladfyllning

Oj vad seg jag är! Efter frukost har jag halvslumrat i soffan medan Ida har sett film. Hur skulle småbarnsföräldrar klara sig utan tv :) Vilken tur att vi inte har något vi måste göra idag utan att vi kan vara hemma och ta det lugnt hela dan. Solen skiner så jag ska försöka mig ut på en promenad trots de fem minusgraderna. Nu är det dags för morgonens andra kopp te.

I fredags bakade jag de ny trend-kakorna - whoopie pies. Den här gången blev det chokladwhoopies med chokladfyllning. För mig som älskar choklad kan det ju inte bli fel. Det är en mindre variant av cupcakes för det är en sorts muffinssmet man gör kakorna av och fyllningen är samma som kan användas till cupcakes-frosting.
Whoopie pies
60 gram smör eller margarin
4 msk olja, till exempel rapsolja
2 dl farinsocker
1 ägg
2 tsk vaniljsocker
3,5 dl vetemjöl
1,5 dl kakao
1,5 tsk bakpulver
0,25 tsk salt
2,5 dl mjölk
Fyllning:
150 g philadelphiaost
50 g smör
50 g mörk choklad
2 dl florsocker

Vispa smör, farinsocker och olja, så att det blandar sig.
Vispa ner ägg och vaniljsocker.
Blanda mjöl, kakao, salt och bakpulver. Tillsätt dessa i smeten, sikta gärna ner dem för att undvika klumpar, och vispa på låg hastighet.
Avsluta med att blanda ner mjölken till du har fått en slät smet.
Klicka eller spritsa på ett bakplåtspapper.
Grädda kakorna i ca 5-7 minuter, ytan ska jäsa upp igen om du trycker på den. Låt kakorna svalna.
Fyllning:
Vispa smör, philadelphiaost och florsocker till en smidig smet.
Smält chokladen, låt svalna något. Vispa sedan ner chokladen med det övriga.
Ställ ev. kallt ett tag för att tjockna (om det är för rinnigt).
Whoopie pies:
Spritsa eller smöra ut fyllning på en kaka. Ta en till kaka och tryck fast på fyllningen.


Jag spritsade ut mina kakor men jag tror jag gjorde dem för platta från början eftersom de dessutom flöt ut lite vid gräddning. Man vill ju att de är lite rundade upp till. Eller så kanske jag hade för rinnig smet.


De blev inte så vackra men otroligt goda. Det finns många olika varianter på whoopies-recept så nästa gång provar jag ett annat och ser om jag lyckas få dem vackrare då. Man kan variera smaksättningen på både kaksmeten och fyllningen hur mycket som helst.

lördag 19 november 2011

Pulled pork i Crock-pot

Nu har Isak äntligen fått ha sitt kompiskalas. Det har varit mycket strul så det känns skönt att det blev av till slut. Det var en dryg månad sedan han fyllde år men eftersom han ofta har träningar eller match på helger har det varit svårt att hitta en dag som passar. Sen har det varit en del avhopp bland de inbjudna och det senaste kom igår kväll och eftersom de var tvungna att vara minst sex på lasergame var han tvungen att ringa en kille i parallellklassen ganska sent i går och fråga om han ville följa. Tack o lov ville han det. Efter allt strul har de haft en kanondag, först spelade de, sen fikade de lite där sen kom hela gänget hit för mer fika och paketöppning och efter det så stannade alla kvar ytterligare någon timme. Nu har vi precis ätit middag och alla är mätta och nöjda och vi inväntar alla bra tv-program ikväll. Vi börjar med att se Lules match mot Hv71 sen ska se Så mycket bättre.

Igår invigde jag min Crock-pot med gott resultat då jag gjorde pulled pork, fläskkarré som tillagats i många timmar.
Pulled pork i Crock-pot
1 kg fläskarré
0,5 dl vatten
BBQ-sås:
1 dl ketchup
0,51 msk chipotlepasta
0,5 dl olja
1 msk farinsocker
0,5 tsk mald koriander
0,5 msk mald spiskummin
salt o peppar

Rör ihop alla ingredienser till bbq-såsen och gnid in köttet med detta. Salta och peppra lite.
Lägg i köttet i Crock Poten och häll i vattnet.
Sätt köttet på 9 timmar på Låg effekt i ”pottan”.
När köttet är färdigt ska det vara så mört att det ramlar isär nästan av sig själv. Finfördela köttet i trådiga delar med hjälp av två gafflar.
Lägg över det finfördelade köttet i en form och häll över skyn från stekgrytan och blanda runt så får det lite mera smak och blir saftigare. Smaka av med lite salt och peppar.
Servera som kebab med grönsaker, såser och pommes frites eller pitabröd.

Inställd på nio timmar. Nu sköter den sig själv tills det är dags att äta.

Har man ingen Crock-pot kan man använda vanlig ugn och låta köttet stekas i 125 grader i ca 7 timmar. Använd en ugnsform, gjutjärnsgryta eller lergryta med lock. Fyll på med mer vatten om det behövs för att inte brännas fast i botten.

Dela köttet i trådiga bitar m.h.a två gafflar

Otroligt mört kött som ramlade isär av sig själv så det var inga problem att dela det med två gafflar. Alla tyckte om det och åt en hel del. Det finns många olika varianter på kryddning men de flesta, om inte alla, innehåller ketchup eller chilisås.
 
Trådiga bitar som sedan blandas med skyn innan servering.

Den här gången åt vi köttet med pommes frites, kebabsås, gurka, majs, tomat och rödlök. Det blev över en hel del kött så på måndag värmer vi på det och äter med pitabröd, grönsaker och sås.


Lägg tillbaka köttet i grytan och blanda med skyn.

Det var väldigt enkelt att använda crock-pot. Det var lite nervöst innan eftersom det var första gången. Tänk om jag skulle misslyckas efter att ha "lagat mat" hela dan. På morgonen fixade jag i ordning karrén med kryddor, sen slog jag på crock-poten och lät den gå hela da'n. Nio timmar senare hade vi en god måltid på bordet utan större ansträngning. Nu har jag ju aldrig lagat pulled pork i vanlig ugn så det är svårt att jämföra smak mm, men det var ju skönt att inte behöva ockupera ugnen en hel dag i alla fall.

Lussekatter och saffransbullar med kanel

Idag blev det lite sovmorgon när Ida faktiskt sov till halv åtta. Än så länge är det bara hon och jag vakna men övriga familjen lär nog vakna snart en efter en. Nu ska jag börja förbereda frukost till oss sen är det bara ett par timmar kvar till Isaks kalas som jag hoppas blir bra. Det har varit en del strul på vägen men jag tror allt är löst nu.

Igår var det äntligen dags att baka lussekatter och saffransbullar. Egentligen är det en vecka för tidigt för i vanliga fall brukar jag alltid baka till första advent. Men eftersom Idas förskola var stängd och jag var ledig var det lika bra att passa på. Så kan vi ägna nästa helg till att adventspynta istället.
Lussekatter och saffransbullar med kanel
1 pkt jäst
150 g margarin
4 dl mjölk
1 dl vispgrädde
2 pkt saffran
1,5 dl baksirap
75 g mandelmassa
0,5 tsk salt
1 tsk bakpulver
14 dl mjöl
Fyllning till halva degen
50 g smör
1 msk kanel
50 g riven mandelmassa
1 msk socker

Finfördela jästen i en bunke.
Smält smöret och blanda ner mjölk, grädde, sirap, socker och kesella.
Stöt saffran i mortel med lite socker och blanda ner det i degvätskan. Värm till ca 37°.
Häll blandningen över jästen och rör tills den löst sig.
Riv mandelmassan och blanda ner i degvätskan.
Tillsätt mjölet tillsammans med bakpulver.
Arbeta degen tills den blir blank och slät och släpper bunken.
Låt degen jäsa 35 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den väl.
Dela i två delar. Gör lussekatter av ena halvan och saffransbullar av andra.

Lussekatter:
Dela den i lagom stora bitar och rulla ut till lussebullar.
Lägg på plåt med bakplåtspapper. Tryck ner russin i varje lussebulle.
Låt jäsa under bakduk ca 35 min.
Pensla bullarna med uppvispat ägg.
Grädda mitt i ugnen i 225 grader ca 8 min. Låt svalna på galler under bakduk.
Saffransbullar med kanel:
Blanda ihop allt till fyllningen.
Kavla ut deghalvan till en rektangel.
Bred på fyllningen och rulla ihop från långsidan.
Skär i lagom bitar. Sätt i bullformar, gärna med juligt motiv.
Låt jäsa under bakduk ca 35 min.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.
Grädda mitt i ugnen i 225 grader ca 8 min. Låt svalna på galler under bakduk. 

Jag dubblade hela receptet när jag ändå bakade så det blev många lussekatter och saffransbullar så nu klarar vi oss kanske hela advent och fram till jul.  Om du vill baka saffransbullar med kanelfyllning av allt så dubblar du receptet på fyllningen. Det här var första gången på 11-12 år som jag penslade bullar med ägg, det kändes konstigt men bra. Både Ida och Isak ska ju börja äta lite ägg så då är det perfekt att pensla bullar för då blir det ju så pyttelite ägg de får i sig.