söndag 23 oktober 2011

Moccarutor

Alla barn brukar klippa sitt eget hår nån gång. Idag var det Idas tur! När jag kom in på toaletten låg det hår på golvet och hon säger glatt "Jag klippte mig lite", tack o lov var det vekligen lite så det syns knappt. Olivia klippte också sitt eget hår en gång när hon var liten. Isak hade alltid snaggat hår så han lyckades nog inte klippa det men han "råkade" klippa sönder ett lakan istället.

Igårkväll fortsatte vi Isaks äggtest. Banankaka tyckte han ju inte om, men dessa moccarutor fick godkänt som jag trodde. Det bästa av allt - han åt en hel bit utan att det kliade. Förstår ni vilken lycka! När han var två år och de gav honom lite ägg på förskolan så svällde hela halsen igen och det kliade på hela kroppen. När han i 7-års åldern fortfarande var riktigt allergisk så ställde vi in oss på att ägg-allergin aldrig skulle växa bort. Men vi hade fel! Kokt eller stekt ägg kommer han nog aldrig kunna äta. Men vad gör det?!
Moccarutor
Kaka:
2 ägg
3 dl socker
150 g smör
1,5 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 msk kakao
1 msk vaniljsocker
Glasyr:
3 hg florsocker
2 msk kakao
50 g smör
5 msk kaffe eller mjölk
Garnering:
kokos

Kaka:
Smält smöret och låt svalna. Vispa ägg & socker poröst.
Blanda vetemjöl, bakpulver, kakao och vaniljsocker i en bunke och vänd ner i äggsmeten.
Tillsätt smöret och mjölken och rör om försiktigt.
Häll smeten i en liten långpanna, smord eller med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen 175 grader ca 30 min. Låt kallna.
Glasyr:
Smält smöret.
Blanda ihop florsocker och kakao.
Tillsätt det smälta smöret och kaffe eller mjölk.
Rör smidigt.
Bred på den kalla kakan.
Strö över kokos och skär i rutor.

En barnkalasfavorit som vi aldrig har haft på ett barnkalas pga äggallergi, men nu kan även vi börja göra moccarutor. Alla barn verkar tycka om dem, fast det är ingen favorit för mig jag tycker glasyren mest smakar socker. Chokladkolarutorna som är samma kaka men med en mycket godare glasyr är däremot en höjdare.

Till en stor långpanna dubblar du receptet, men det räcker nog med 1,5 sats av glasyren.

Buljong-fondue

Igår städade vi gården, ställde bort cyklar och leksaker, slängde byggskräp, tog bort överblivna rabarber osv. Jag ville ju göra det i solsken och innan snön kom, men det blev att vi gjorde det i snöblandat regn så det var jättekallt och blött. Men nu är vi en bit på väg i alla fall, men det är fortfarande lite kvar att göra innan trädgården är helt redo för vintern.

Till middag gjorde vi en gammal klassiker som jag nog inte har ätit på 30 år - Fondue. Vi använde buljong istället för olja, känns både nyttigare och säkrare.
Buljong-fondue
1 l vatten
4 msk fond, t.ex. kalv
nymald svartpeppar
ev. lite salt
övriga kryddor

tunnskivat kött
broccoli
färska champinjoner
paprika

Koka upp en kraftig buljong som du kryddar lite extra.
Skär kött och grönsaker i lagom stora bitar, köttet ska vara tunnskivat.
Ställ fram buljongrytan på bordet och håll varmt.
Var och en tillagar sin egen kombination av kött och grönsaker i buljongen.
Servera till ugnsrostade rotsaker och olika såser.

Vi använde oss av älginnanlår och fläskytterfilé, men tyvärr blev fläskytterfiléskivorna något för tjocka så det tog så lång tid att få dem klara. De ska vara tunna som lövbiff brukar vara. Det är mycket pyssel att få sin mat klar men det är ju det som är själva tjusningen, att sitta länge vid bordet. Barnen tyckte det var kul så det här lär vi göra fler gånger. Fast med en familj på fem stycken behöver man nästan två kastruller för att inte buljongen ska kylas ner så mycket när alla sätter ner sina spett.

fredag 21 oktober 2011

Ajvarbiffar med paprika- och löksås

Vad har ni för planer för helgen? Jag ska ta det rätt lugnt och bara småplocka, städa och tvätta det nödvändigaste. Om solen skiner nån av dagarna tänkte jag städa i ordning gården så den är redo för snön som kanske kommer när som helst. Igår bakade jag och Ida en banankaka så att hon och Isak skulle få äta lite ägg, men Isak tyckte inte om den så det blev inget äggtest för honom. Så jag ska försöka hitta nån kaka som han tycker om. Mockarutor brukar ju vara populärt hos barn, kanske provar det i helgen. Det är ingen storfavorit hos mig, tror inte ens jag har bakat det sen jag startade med bloggen. Det kanske är dags att baka det så jag får ett mockarute-inlägg.

Dagens middag blev köttfärsbiffar smaksatt med Ajvar Relish som är en paprikapasta. Såsen gjorde jag därför med paprika och det blev lyckat.
Ajvarbiffar med paprika- och löksås
Ajvarbiffar
1 dl havregryn
1 dl mjölk
500 g köttfärs
2 dl mild ajvar relish
1 ägg
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Paprika- och löksås
1 st gul lök
1-2 st paprikor i olika färger
2 msk tomatpuré
2 dl matlagningsgrädde
1 dl vatten
0,5 tsk salt
1 msk persilja

Ajvarbiffar
Låt havregrynen svälla i mjölken.
Tillsätt det övriga.
Forma till biffar.
Stek på plattan eller i 200 grader 20-30 minuter.
Paprika- och löksås
Strimla och fräs lök och paprika.
Blanda ner tomatpurén och låt fräsa med ett tag.
Häll i grädde och vatten.
Låt koka i ca 5 min.
Smaka av med salt.
Strö över persilja.
Lägg sedan biffarna i paprika- och löksåsen.
Servera med pasta eller klyftpotatis.

Olivia som aldrig har tyckt om köttfärs-mat tycker numera om alla olika köttfärsbiffar jag gjort på senare tid. Kul! Men Isak och Ida har inte tyckt om någon variant av köttfärsbiffar. Undra hur jag ska lura i dem det? Ajvar relish brukar de tycka om. Får nog göra vanliga biffar med salt och peppar och säga att det är hamburgare.

Häagen-Dazs Baileys

Snart dags för fredagsmys i tv-soffan. Följer ni Idol? Det gör vi än så länge i alla fall. Ikväll börjar ett av mina favoritprogram - Hellenius Hörna. Jag tycker att han är så himla rolig dessutom brukar han ha bra gäster.

Nu kommer ett glädjande besked till alla glassälskare i Sverige: favoritsmaken Häagen-Dazs Baileys® är äntligen tillbaka i sortiment. Relanseringen kommer efter att trogna kunder efterfrågat den krämiga lyxglassen med sammetslen smak av The Original Irish Cream. Precis som företagets andra produkter innehåller Häagen-Dazs Baileys® ingredienser av högsta kvalitet för den riktiga livsnjutaren.
Har ni smakat den? Vad har ni för glassfavoriter?

torsdag 20 oktober 2011

Ugnskassler med champinjoner & broccoli i ostsås

Olivia hade svarat rätt på någon hockeyfråga så hon, Leif och Isak satt i den s.k. medlemsoffan och såg kvällens elitseriematch. Det var de jättenöjda med. Sen efter ett tag ringer Olivia hem då hade de dessutom vunnit ett bordshockeyspel. Vilken kväll! Fast det var ju synd att inte laget kunde hjälpa till att göra kvällen perfekt, de förlorade i straffar mot Brynäs.

Efter tre stressiga dagar då vi har kommit hem vid halv sex och inte haft mat på bordet förrän långt efter sex var det skönt att i dag sluta klockan 15 och ha maten klar vid perfekt middagstid, klockan 17. Imorgon slutar jag ännu tidigare och ska då skynda mig hem och njuta av helgen.
Ugnskassler med champinjoner & broccoli i ostsås
kassler
skivade burkchampinjoner
broccoli, fryst i små buketter
Ostsås
3 msk smör
0,5 dl mjöl
5-6 dl mjölk
1,5 msk grönsaksfond
salt o peppar
3 dl ost

Ostsås
Smält smöret i en kastrull och tillsätt sedan vetemjölet. Fräs en stund och tillsätt mjölken.
Koka såsen några minuter, vispa under tiden.
Smaksätt med fond, peppar och lite salt.
Dra kastrullen från värmen och lägg i osten.
Gratängen
Lägg (fryst) broccoli och champinjoner i en ugnsform.
Skiva kasslern ganska tunt, lägg skivorna omlott i formen.
Häll över ostsåsen.
Ställ in i 200 grader 20-30 minuter.
Servera till potatis och grönsallad.

Än en gång blev jag överraskad över hur gott det kan vara med kassler. Det här var en riktig snabbmat om man använder burkchampinjoner och fryst broccoli som inte behöver skäras. Jag använde mycket ost så jag hällde i lite extra mjölk för att få såsen lite tunnare. Alla åt mycket så nästa gång får jag nog dubbla receptet om jag vill ha lunchlåda. Vill man äta enligt lchf gör man ostsåsen på grädde och ost och struntar i potatisen.

Dags att rösta i Matbloggspriset 2011

Nu är det dags att rösta på din favoritblogg. Meningen var från början att de skulle lista alla nominerade bloggar. Men i takt att antalet bloggar bara växte, så visade det sig till slut vara svårt att kunna presentera alla bloggar och låta folk rösta på ett rättvist sätt. Så nu är det bara att gå in och rösta på den blogg man vill. Det finns två kategorier, matblogg och Dessert och bak.
Fram till den 6/11 klockan 00.00 kan man rösta fram sin favoritblogg. Man kan ge en röst till den Matblogg man vill se vinna, samt en röst till den Dessert- och bakblogg man vill skall vinna.

onsdag 19 oktober 2011

Köttgryta med rödvin och kantareller

Igår var Isak, kanske för sista gången, till Barnmottagningen för sin allergi. Eftersom våra egna tester med mjölk och ägg går rätt bra tycker de att vi inte behöver komma på någon mer kontroll. Utan vi får höra av oss istället om vi undrar över något. Vi kan öka/snabba på äggtesterna lite mer nu tyckte dem så Isak ville att vi skulle baka sockerkaka när vi kom hem från sjukhuset, men eftersom jag då skulle till jobbet kunde vi inte göra det. Vi har bruna bananer i frukskålen så jag hoppas att vi hinner baka en banankaka ikväll så att han får prova äta en kaka med några ägg i.

I söndags åt vi en god köttgryta till middag som jag nog kommer göra fler gånger under hösten/vintern.
Köttgryta med rödvin och kantareller
500 gr grytbitar av älg
3 msk viltfond eller oxfond med rödvin
3 dl rödvin
2,5 dl vatten
1 tsk timjan
2 morötter
1 pkt bacon
1 röd paprika
kantareller
2 dl grädde
salt, peppar

Bryn köttet, krydda med salt och peppar.
Koka upp timjan, vin, fond och vatten i en kastrull.
Sätt det brynta köttet i kastrullen. Låt koka under lock tills köttet är mört ca 1 timma.
Tillsätt skivade morötter när det återstår ca 20 minuter.
Bryn bacon, kantareller och paprika i bitar.
Mot slutet av kokningen tillsätt baconfräset och grädde. Koka upp och bli varmt.
Smaksätt med salt, peppar och eventuellt mer fond, red med maizena.
Servera med potatis eller ris och grönsallad.

God gryta med många olika smaker och en underbar sås. Rödvin i gräddsåser är såå gott, den här var inget undantag. Jag tycker om att ha lite allt möjligt i grytor, då är det större chans att alla hittar något de tycker om. Olivia åt nog upp nästan alla kantareller själv och Isak ville ha mycket bacon.