måndag 11 januari 2010

Ischoklad

Det gick riktigt bra i morse för oss alla trots ett långt jullov med många och långa sovmorgnar. Vi kom i väg i tid utan gnäll och tjat. Nu är Olivia med några kompisar i Ormberget och har säsongspremiär för slalom. Hoppas det går bra.

I julas gjorde jag ischoklad för ovanlighetens skull. Jag brukar inte vara så förtjust i det så jag gör en massa annat julgodis istället. Jag använde god mörk choklad, drog ner rejält på kokosfett och smaksatte chokladen - en del med mint och en del med apelsin.

Så här kan man se ut runt munnen när man har smakat ischoklad

Ischoklad
200 g mörk choklad
50 g kokosfett
smaksättning
2 tsk rivet apelsinskal
pepparmintarom eller olja efter smak
1 tsk kardemumma
måttangivelserna är om du smaksätter hela satsen med endast en smaksättning

1. Hacka chokladen fint.
2. Smält kokosfettet i en kastrull och tillsätt chokladhacket.
3. Rör blandningen slät och smaksätt en del av smeten åt gången.
4. Häll smeten i en kanna med liten pip och fyll små konfektformar.
5. Ställ formarna kallt.

Jag tyckte att den med mintsmak var riktig god. Apelsinsmaken var god men jag tycker inte om skalbitarna.

söndag 10 januari 2010

Sylt av jordgubbar, hallon, hjortron eller björnbär

Idag är det sista dagen på jullovet. Få se hur det går att få upp barnen imorgonbitti - och mig själv. Vi har verkligen vänt på dygnet hela familjen. Men om en och en halv månad är det lov igen. Då är det sportlov och vi ska till Jämtland för att tömma stugan och åka slalom.

Det är bra att frosta av frysboxen ibland så man hittar allt som är gömt längst ner t.ex. hjortron, så ikväll kokar jag hjortronsylt.

Sylt av jordgubbar, hallon, hjortron eller björnbär
1 kg rensade bär
5 hg socker

Dela större bär något och ta bort skadade bär.
Varva bär med socker i en gryta. Låt stå 1-2 timmar eller svalt över en natt så att bären saftar sig.
Hetta upp långsamt på svag värme under lock, skaka lite på grytan då och då.
Koka sakta under lock ca 10 min.
Tag grytan från värmen. Låt stå en stund och tag bort ev skum.

Det blir en lös sylt med fyllig bärsmak, den kan kokas av färska eller frysta bär. Jag brukar byta ut ca 1 dl socker mot syltsocker för att få en lite fastare konsistens.

lördag 9 januari 2010

Moussaka

Ytterligare en kylig dag, men nu verkar det som att det är på väg att bli varmare. Det är inte många dagar man har kunnat vara ute med barnen det här jullovet. Till middag gjorde jag Moussaka och vi kunde drömma oss bort till Grekland ett kort tag. På kvällen bakade jag Emys limpor, en storfavorit hos mig.

Moussaka
3 st auberginer
1 st citron
1 st stor gul lök
750 g malet lammkött
3 st stora tomater
4 msk tomatpuré
30 g smör
2.5 dl mjölk
2 msk vetemjöl
1 st äggula
150 g ost
4 msk olivolja
salt
svartpeppar
muskot
kanel

Auberginerna
Skär auberginerna i tunna skivor och pressa över citronen. Citronen inehåller C-vitamin som verkar som antioxidant och gör att aubergineskivorna inte mörknar.
Varva skivorna med salt i ett durkslag, täck med en tallrik och en tyngd.
Låt stå svalt i 0.5 timme så att auberginerna hinner vätska ur sig.
Köttfärsröra
Skala och skiva löken och bryn den i lite matolja i en stekgryta.
Tillsätt köttet och bryn det på medelvärme under omrörning. Smaka av med salt, peppar samt rikligt med malen kanel.
När köttet är brynt och vätskan avdunstat tillsätts tomaterna och tomatpurén under omrörning. Låt det hela sjuda utan lock på medelgod värme i 15-20 minuter. Rör om då och då.
Ostsås
Smält smöret i en kastrull på medelvärme. Tag kastrullen från spisen och rör i mjölet.
Späd med mjölken och öka värmen så att såsen kokar upp.
Tag kastrullen från spisen och ställ att svalna.
Riv osten och vispa ner den i såsen tillsammans med äggulan.
Auberginerna
Skölj aubergineskivorna och torka dem noga med hushållspapper. Hetta upp 2 matskedar olivolja i stekpannan och stek skivorna tills de blir guldgula. Låt dem rinna av på hushållspapper. Moussaka
Varva aubergineskivorna med köttfärsröran i en ugnsfast form.
Häll ostsåsen över de varvade auberginerna och köttet.
Grädda i 200 grader 25-30 minuter. Servera med sallad.

Tyckte inte att instruktionerna för köttfärsröran riktigt stämde med ingredienserna. Jag tyckte det blev för torrt så jag tillsatte vatten så att röran kunde sjuda. Ev. tar jag krossade tomater istället för färska tomater nästa gång. Auberginerna stekte jag på en smord plåt i ugnen 200 grader i ca 20 min.

torsdag 7 januari 2010

Pressgurka

Ligger lite efter med en del recept från jul inser jag. Pressgurka är en gammal klassiker som jag ofta gör till jul.

Pressgurka
1 färsk gurka
3 krm salt
2 msk ättika (12%)
1 dl vatten
2 msk socker
½ krm vitpeppar
2 msk hackad persilja

Skiva färsk gurka tunt med osthyvel (skala ev först). Blanda med salt i en vid skål.
Lägg ett fat och en tyngd över i ca 30 minuter, häll av spadet.
Gör en lag av ättiksprit , vatten, socker, vitpeppar och hackad persilja. Rör tills sockret löst sig.
Lägg gurkan i en burk och häll lagen över. Låt stå någon timme före servering.

Gurkan är god till de flesta kötträtter, t.ex (jul)köttbullar, stek och grytor. Om jag har bråttom blandar jag gurkan med lagen på en gång utan att låta den dra med salt först. Då blandar jag endast 1 krm salt i lagen istället.

Laxröra

Nu har jag semester igen. Hade lovat att jobba det som behövdes inför bokslutet och nu kan jag inte göra nå mer förrän nästa vecka så då tar jag semester imorgon och har jullov med barnen. Idag är det -29 grader ute så man går inte ut mer än nödvändigt.

Laxröra
150 g gravad lax
2-3 msk skuren gräslök
½ dl klippt dill, färsk eller fryst
1 msk pressad citron
1 dl lättcrème fraiche
1 krm vitpeppar
½ tsk salt
Garnering:
½ citron

Skär laxen i mycket små bitar. Skala och finhacka löken.
Blanda crème fraiche, lax och gräslök i en skål. Smaka av med vitpeppar och citron. Låt stå en stund så att smakerna blandas.
Lägg sedan upp röran på kavring, rostat bröd eller servera till bakad potatis.
Skär citronen i skivor som du halverar. Garnera med halva citronskivor som du trycker ner i laxröran.

Jag använde citrusgravad lax och det blev en väldigt god röra. Jag kryddade med lite cayennepeppar också.

onsdag 6 januari 2010

Tryffeltårta

Nu verkar det bli kallare här, temperaturen just nu är -24 grader. Idag när vi alla har varit lediga passade vi på att plocka bort alla julsaker.

Tryffeltårta
Kaka:
150 g smör
3 dl strösocker
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 dl vetemjöl
Tryffel:
1 1/2 dl vispgrädde
2 msk smör
200 g mörk choklad
Garnering:
1/2 dl rostade pinjekärnor

Smält smöret i en kastrull. Ta den från plattan.
Rör i socker, kakao och vaniljsocker.
Rör ner ett ägg i taget och till sist mjölet.
Bred ut smeten i en smord och bröad rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
Grädda i nedre delen av ugnen i 175° ca 20 min, kakan ska vara lite lös i mitten.
Koka under tiden upp grädde och smör i en kastrull.
Ta det från plattan. Hacka chokladen, rör ner och låt smälta.
Låt tryffeln halvstelna i kylen ca 1 timme.
Bred den över kakan, strö över pinjekärnorna.
Låt stå kallt minst 1 timme före servering.

En chokladkaka är väl aldrig fel! Det var inget fel på den här heller men det var inget speciellt med den, ingen wow-känsla. Den var dock enkel att göra och det blev lite disk eftersom man rörde ner alla ingredienserna i en kastrull. När kakan var i ugnen sköljde jag ur kastrullen och gjorde tryffeln i den också.

Krämig kantarellröra

När vi frostade av och flyttade ner frysboxarna i källaren upptäckte jag att vi hade kvar en hel del kantareller så igår gjorde jag en kall krämig kantarellröra.

Krämig kantarellröra
2-3 dl kantareller (förvällda)
1/2 hackad rödlök
3/4 dl crème fraiche
2-3 krm örtsalt
1 krm vitpeppar
Ev. gräslök

Stek kantareller och rödlök. Krydda med örtsalt och peppar.
Låt kallna helt, blanda sedan ner crème fraiche.
Garnera gärna med hackad gräslök.
Servera på toast, crostini, småbitar av hårdbröd eller tunnbröd eller liknande.