torsdag 8 november 2012

Lammgryta med kakao och kanel

Det känns att arbetsveckan börjar lida mot sitt slut för jag känner mig riktigt trött, måste nog lägga mig och vila på soffan innan jag ska handla inför helgen. Undra vad jag ska handla för godsaker för vi har ju både en födelsedag och en fars dag att fira i helgen. Fars dag ska vi i och för sig fira, med köttsoppa och tårta, hos min far så till dess behöver jag inte handla nå, men på lördag skulle jag vilja bjuda födelsedagsbarnet på minst en 3-rättersmiddag. Firar ni Fars dag eller får dagen passera ganska obemärkt?

Dagens middag blev den goda lammgrytan som jag förberedde igår. Det som gjorde att jag lockades att göra just den här grytan var att den innehöll kakao. Alltid spännande med lite oväntade ingredienser.
Lammgryta med kakao och kanel
1 stor gul lök
2 stora vitlöksklyftor
1 röd chili
2 morötter
1 stor palsternacka
en fjärdedels rotselleri
750 g fina grytbitar av lamm
1 tsk grovmalen svartpeppar
1,5 tsk kakao
0,75 tsk salt
3 lagerblad
1 kanelstång
3,5 dl vatten
1,5 msk kalvfond
2 msk pressad citron


Hacka lök, vitlök och chili.
Skär morötter, palsternacka och selleri i ganska små bitar.
Bryn köttet i olja och smör. Sätt över i en gryta.

Bryn lökhacket och chilin så att löken blir mjuk utan att ta färg, sätt över i grytan.
Bryn rotfrukterna ett par minuter. Sätt över i grytan. 
Blanda ner resten av ingredienserna och låt koka under lock tills köttet är mört och såsen lagom simmig, jag kokade i drygt en timme.
Smaka av.

Den här grytan blev mycket godare än jag trodde. Först hade jag velat göra en indisk gryta med mycket kryddor, men sen ångrade jag mig när jag insåg att jag knappt hade några kryddor hemma och inte orkade åka o handla. Det smakade inte speciellt mycket lamm om grytan, det får man ta som något negativt eller positivt. (Jag tyckte det var positivt) Vad som var mycket positivt var att jag gjorde grytan redan i går så i dag när vi kom hem behövde den bara värmas samtidigt som ris och bulgur kokade.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar