fredag 30 november 2012

Lingonpannacotta

Godmorgon härliga men kyliga fredag. Ett tunt tunt lager snö ligger på marken men vi vill har mer, det sägs att det ska snöa i helgen. Hoppas! Det är drygt minus 10 grader så det finns chans till snö som inte tinar bort. På söndag är det första advent så i dag är det storstädning och adventspyntning som står på programmet. Jag hade även velat hinna baka lussekatter men det får vi nog vänta med till i morgon.

Igår provade jag göra lingonpannacotta och självklart använder jag gelésocker istället för gelatin. Jag velade om jag skulle smaksätta den med vanilj eller kanel och det slutade med att jag inte valde någon smaksättning alls.
Lingonpannacotta
1,5 dl lingon
2,5 dl grädde
0,5 dl gelésocker

Koka ihop lingon och grädde i någon minut. Mosa lingonen mot kastrullkanten med en sked så att grädden färgas rosa.
Sila lingongrädden så att alla skal försvinner.
Koka lingongrädden med gelésocker i en halv minut.
Häll upp i små glas eller skålar.
Ställ kallt att stelna några timmar.

Med facit i hand så ångrar jag att jag inte lät en kanelstång koka med i grädden för det hade nog varit gott med en smaksättning och kanel är mer jul än vanilj. Det var som att något saknades. Jag tycker att pepparkakspannacottan jag gjorde i fjol var godare än den här lingonvarianten. Vill man ha en mjälkfri variant så går det alldeles utmärkt att göra pannacotta av Oatlys iMat (havregrädde) det har vi gjort flera gånger.

I går somnade barnen i omvänd åldersordning, Olivia som är äldst kom hem trött och med huvudvärk vid 6-tiden och gick och la sig och har sovit nästan hela natten. Isak somnade efter hockeymatchen medan 5-åringen Ida inte somnade förrän efter tio. Vet inte vad som har hänt henne som alltid somnade enkelt i vettig tid förut. Ska försöka få liv i henne nu så vi kan kicka igång den här dagen och förhoppningsvis har vi adventsfint innan vi går och lägger oss i kväll.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar