lördag 14 december 2013

Kräftskiva i december

Denna lördag innan tredje advent slog vi till med en kräftskiva. Vi åt inga kräftor i höstas så det kändes som det var dags för det nu. Bättre sent än aldrig.... Till kräftorna åt vi sallad, avokado, aioli, baguetter, brieost och en god västerbottenspaj med kantareller. Dessutom öppnade vi en flaska rosévin, som var riktigt gott men det är sällan jag blir besviken på rosévin. I dessa viktväktartider dricker jag vin väldigt sällan men idag blev det ett glas eller två.


Isak som inte är så förtjust i skaldjur fick tacos, som vi skulle ha ätit i går. Men mitt i allt lussekattsbak glömde jag bort att Isak hade hockeyträning så det blev lite bråttom med middag och vi hann inte med en tacofredag. 


Resten av kvällen ska tillbringas i vår nya mysiga, härliga soffa framför datorn för på tv:n verkar det inte vara nå speciellt ikväll.

Saffransdeg för saftiga lussekatter

I år följde jag Buffés recept på saffransdeg där de inte smälte smöret, detta skulle göra att bullarna inte torkade lika fort. Blötläggning av russin skulle också förhindra att lussekatterna torkar alltför snabbt. Jag lämnade två stycken uppe från igår så jag ska snart testa om de är lika saftiga och goda som när de var nybakade.


Saffransdeg till lussekatter eller bullar ca 40 st
2 paket saffran (à 0,5 g)
2 dl socker
2 msk rom eller vatten
50 g jäst
175 g rumsvarmt smör
5 dl rumsvarm mjölk
0,5 tsk salt
800 g vetemjöl (ca 13,5 dl)
1 dl russin
mjöl till utbakning
1 ägg till pensling

Stöt saffranet i en mortel med 1 tsk av sockret. Lägg saffranet i rom eller vatten och rör om. Låt stå 30 minuter.
Ta fram smöret och skär i tärningar.
Värm mjölken till 25-30 grader, dvs lite kallare än vanligt.
Smula jästen och blanda med mjölk, smör och saffran (och vätskan) i en bunke eller en köksmaskin med degkrok.
Tillsätt resten av sockret, salt och mjöl. 
Arbeta degen 15 minuter i maskin eller 20 minuter för hand. 
Låt den jäsa under bakduk 60 minuter.
Lägg russinen i lite vatten ca 30 minuter. Sila sedan av vattnet.
Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk. 
Knåda den lätt och baka ut till lussekatter eller bullar. Tryck ev. i russinen.
Lägg bullarna på bakpappersklädda plåtar. 
Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
Pensla ev. bullarna med uppvispat ägg. 
Grädda mitt i ugnen i 225 grader i 8–10 minuter. 
Låt svalna på galler under bakduk.


Jag gjorde dubbel sats och av halva degen gjorde jag traditionella lussekatter med russin och andra halvan fyllde jag med vaniljmandelmassa och gjorde till bullar. Här kan du läsa mer om hur du gör dem godingarna.

Ida tjatade om att hon inte tycker om mandelmassa och ville absolut inte att vi skulle göra dem bullarna. Men sen kunde hon inte sluta äta den goda mandelmassefyllningen.


Nu är det dags för frukost o adventskalendern och sen fortsätter julförberedelserna. Men jag har inte bestämt om det blir kakbak, limpbak, marmeladtillverkning, julklappsinköp eller nå annat kul som står på inför-julen-listan. Vad gör ni denna lördag innan tredje advent?

fredag 13 december 2013

Lucia med lussebak

Nu äntligen har jag bakat lussekatter och saffransbullar. 
Så ikväll ska det ätas bullar av alla de slag. Som vanligt bakade jag både lussekatter och vaniljsaffransbullar med mandelmassa. Båda är goda på sitt sätt så jag kan inte välja och därför blir det alltid av båda sorterna. Vad har ni för favorit?


Har ni sett min amaryllis? 
Den är helt otroligt vacker! Nu gäller det bara för mig att lyckas hålla den vid liv ett tag...och det är inte det lättaste för mig med mina ogröna fingrar.

Amaryllis är en av mina favoritblommor.
Sex blommor på första stängeln och nu håller fler blommor på att slå ut på nästa stängel.
Visst heter det stängel?

Jul med Hjärtat

Det är väl ingen hemlighet att jag älskar recept av alla de slag. Extra kul är det när man hittar recept på oväntade ställen, t.ex. Apotek hjärtats hemsida. Jag hittade jättemånga roliga recept nu inför jul. Hur gott lät det inte med pepparkakscupcake med mörk choklad och mint?

Bild lånad/snodd från Apotek hjärtat
Fjolårets favorit-julte var just Apotek hjärtats svarta te. Jag tror det var smak av saffran och rosépeppar, gott var det i alla fall. Jag såg att de har en ny smak i år - vinteräpple och pepparkaka - den måste jag prova!


Apoteket närmast oss är ett Apotek hjärtat och där handlar vi alltför ofta. Det blir lätt så när man har två allergiska (anafylaktiska) barn. Men det är ju kul nu när man inte bara behöver köpa medicin där utan att de även har t.ex tuggummi, saffran, senap, te och pepparmintsolja.

Just pepparmintsoljan tänkte jag prova göra minttryfflar av till jul. Ni kommer väl ihåg att jag i fjol gjorde jag tryffel med polkagrisar och för nån månad sedan provade jag att använd mintcrisp-choklad för att få mintsmak på tryfflarna.

torsdag 12 december 2013

Thailändsk korv stroganoff

Nyss hemkomna från Idas dans har vi nu sjunkit ner i tv-soffan för att se hockey. Heja Luleå! Det var sista danstillfället innan jul och därför fick vi föräldrar sitta med i danslokalen för att se hur en lektion kan gå till. Alltid kul att se vad de gör! Vad har ni för planer för helgen? Vi ska bl.a baka, äta kräftor, mysa och se två hockeymatcher.

Korv är bra mat att ta till när man har bråttom. För att det inte ska bli för enformigt får man variera rätterna lite, i dag t.ex. blev det korv stroganoff med en annorlunda kryddning.

Thailändsk korv stroganoff
1 gul lök
500 g falukorv
3 msk tomatpuré
1 msk röd currypasta
400 ml kokosmjölk
salt

Skala och hacka löken, stek den mjuk.
Skär korven i strimlor, stek tillsammans med löken.
Rör ner currypasta, tomatpuré och kokosmjölk.
Smaka av med salt och ev. mer currypasta.
Koka på svag värme ca 5 minuter.
Servera med ris och broccoli.

Riktig god korvstroganoff med hetta, jag älskar röd curry och kokosmjölk. Den här varianten kommer jag göra fler gånger men nästa gång tillsätter jag kanske lite skivade morötter eller minimajs direkt i grytan. Broccoli lär jag alltid få servera på sidan om annars vågar inte killarna i familjen smaka.

Hur brukar ni variera falukorvsmiddagarna?

onsdag 11 december 2013

Stekt krispig röding

I dag var det dags för fisk igen och jag var förberedd på Isaks gnäll. Men vad förvånad jag blev! Isak åt en hyfsad stor portion och kunde t.o.m erkänna att det var ganska gott. Vad var det vi åt då? Jo, det var stekt röding som blev krispig, god och smakrik. När man steker rödingen i stekpannan blir den mycket krispigare än när man steker den i ugnen. Jag tror det är det som är hemligheten.


Till fisken gjorde jag en väldigt enkel och snabbgjord kall sås med ingredienser som jag nästan alltid har hemma - yoghurt, cream cheese och basilika. Hela receptet hittar ni här. Grönsakerna blev rödsaker eller var det kanske ett fat med 50 nyanser av....rött.

NU ska jag gå och lägga mig! Det har jag sagt vid den här tiden flera dagar nu men jag har aldrig lyckats hålla det. Men i dag ska jag vara duktig och lägga mig i tid.

Sponsrad video - Dags att baka pepparkakor

Snart är det tredje advent och vi har inte bakat pepparkakor än. Förhoppningsvis sker det i helgen för så här långt in i december brukar vi inte vänta. 

När jag tittade på den här videon fick jag riktig julstämning och längtar tills vi sätter igång med allt julbak. Den var så mysig med tända ljus, apelsiner med nejlikor och pepparkaksbak. Man kan nästa känna lukten :)



Det är så mysigt när hela familjen samlas runt köksbordet, vissa kavlar, vissa sköter gräddningen, vissa väljer formar och sen är det alltid nån som bara vill smaka degen. Visst kommer du ihåg mitt tips som underlättar kavlingen som oftast brukar vara det jobbiga, allt det andra är ju bara kul och mysigt.

I år har vi även planer på att göra ett pepparkakshus för allra första gången. Brukar ni göra pepparkakshus? Har ni några tips att ge en nybörjare? I filmen finns en länk till mallar, tips och inspiration inför pepparkakshusbyggandet som jag ska specialstudera innan vi sätter igång.

Sponsrat inlägg