söndag 25 juni 2017

Laponiabröd - Perfekt till buffébordet

Trots en riktigt seg hemmadag i går lyckades jag baka två olika kaksorter - biscotti med mörk choklad och Silviakaka i långpanna. Jag tänkte fortsätta bakandet i dag och har letat fram några gamla och nya recept - banankaka, choklad- och hallongrottor, chipskakor, after-eight-snittar och rabarbergrottor tänkte jag hinna med i dag och i morgon.

Till midsommarafton hade jag fått en beställning på ett gott bröd till buffén och då valde jag det småsalta Laponiabrödet med linfrön.


Laponiabröd - Perfekt till buffébordet

1 pkt jäst
8 dl fingervarmt vatten
0,5 dl linfrön
1 msk salt
1kg vetemjöl
Till pensling
olivolja
flingsalt

Smula sönder jästen och rör ut i vattnet.
Tillsätt övriga ingredienser, sist mjölet.
Kör i maskin i ca 15min.
Låt jäsa ca 20 minuter i bunken.
Pensla en liten långpanna med olivolja, häll ut degen och platta till något.
Låt jäsa i ca 30 min.
Pensla med olivolja och strö på flingsalt.
Grädda i 200 grader i ca 45 minuter.

När jag ska baka bröd till bufféer så väljer jag oftast mellan detta Laponiabröd eller Hälla-ut-brödet. Eftersom många nyss hade smakat mitt hälla-ut-bröd (på drinkkvällen) bakade jag Laponiabröd den här gången. Och det verkade ha varit ett bra val. Jag fick mycket beröm för det och jag håller med, det är verkligen gott. Men helt ärligt - det mesta som är nybakat och hembakat är supergott.

Vill man förbereda bröd och baka det någon vecka i förväg och sedan frysa in så rekommenderar jag hälla-ut-brödet eftersom flingsaltet på detta bröd smälter och blir lite tråkigt vid upptining. Eller strunta i flingsaltet. Men på midsommarafton kunde jag baka samma dag som vi åt brödet, mycket tack vare att vi inte skulle vara hos oss o äta så jag behövde inte städa och fixa efter bakandet.

Olivolja och flingsalt
Ett stort bröd som delas och skivas upp.
Mmmmm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar