måndag 16 juli 2012

Zucchinisallad med bearnaise

Nu har vi kommit fram till Jämtland efter en dag i bilen. Vi kom i väg halv elva på förmiddan så det var ändå rätt hyfsad tid med tanke på att Leif var tvungen att meka med bilbromsarna först. Som vanligt åt vi lunch på Frasses i Lycksele, det är ganska precis halvvägs så det blir en perfekt sträcka-på-benen-paus. Det är segt att sitta så länge i bilen med det gick bra, inget åksjukt barn eller liknande incidenter som vi brukar vara med om. Olivia provade åksjuke-armband som vi har köpt på Apoteket, hon vågade inte lita på dem fullt ut så hon tog en halv åksjuketablett också (i vanliga fall tar hon en hel). När vi åker hem struntar hon nog helt i tabletten och litar på armbanden för det gick så pass bra i dag.

I lördags gjorde jag ett gott tillbehör som är perfekt för dem som vill undvika kolhydrater.
Zucchinisallad med bearnaise
1 stor skalad zucchini
1 purjolök
1,5 dl bearnaisesås
1 dl creme fraiche
1-2 msk färsk, finhackad dragon
salt, svartpeppar

Skär zucchini i små kuber, strimla purjon. 

Fräs i smör på medelstark värme, salta och peppra lite, låt det mjukna något och ställ sedan åt sidan så grönsakena får kallna, häll bort ev vätska.
Blanda bearnaise med crème fraiche och kryddor och blanda sedan med zucchinifräset. 
Smaka av med salt och peppar.

Det här var ett väldigt gott tillbehör. På något ställe kallades det för falsk potatissallad, förmodligen för att det är ett perfekt grill-tillbehör för de som vill undvika kolhydrater. Det här kommer jag nog göra fler gånger i sommar. Bearnaise-smaken blev mild och god, jag var lite orolig att den skulle ta över för mycket.

Här i Jämtland var det riktigt kallt när vi kom fram, solen sken men det var absolut ingen värme i luften. Hoppas jag har med mig tillräckligt varma kläder för hemma har vi mest gått i shorts senaste tiden för trots att inte solen har skinit har det ändå varit ganska varmt. Kändes lite tungt att höra att det har varit en kanon-sommardag hemma, en sån som man har längtat efter nästan hela sommaren. Typiskt att den kom just nu när vi lämnade stan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar