söndag 15 juli 2012

Broccoli- och ädelostpaj lchf

I morse vaknade jag tidigt och kunde inte somna om så då var det lika bra att gå upp och starta dagen. Både tvätt- och diskmaskinen går för fullt och vi har redan hunnit äta frukost. Annars lär det mesta handla om packning idag för vi åker till Jämtland, antingen ikväll eller imorgon, och vi har inte börjat packa än. Men vi blir bara borta några dagar så vi behöver inte packa med så mycket kläder. Med tanke på sommarvädret i år lär vi kunna lämna badkläderna hemma, men packa med mössor och långkalsonger.

På gårdagens sommarbuffé hade jag en lchf-vänlig paj där pajdegen var gjord på bl.a mandelmjöl.
Broccoli- och ädelostpaj lchf
Pajdeg
3 dl mandelmjöl
0,5 dl skalade sesamfrön
40 gram smör
1 msk fiberhusk
1 tsk salt
1 ägg

Fyllningen
2 färska broccolibuketter
3 dl riven ost
3 dl vispgrädde
3 ägg
140 gram ädelost, tex kvibille gräddädel
salt, svartpeppar

Pajdeg
Mixa mandelmjöl och sesamfrön i mixer/blender – lägg i resterande ingredienser och kör till en deg. Lägg degen att vila i kylskåp ca 30-60 minuter.
Tryck ut i form.
Förgrädda skalet i 8-10 minuter i 175 grader.
Fyllningen
Förväll buketterna i lättsaltat vatten några minuter, låt sedan ånga av.
Lägg buketterna i pajskalet. 
Vispa ihop ägg, grädde och de två ostsorterna. Salta och peppra efter smak.
Häll ost- och gräddblandningen ovanpå broccolin och grädda sedan i 40-50 minuter, i mitten av ugnen i 175 grader.

Jag smakade aldrig själv av pajen för det fanns så mycket annan mat jag valde istället. Men hela pajen gick åt så den verkade populär och receptet efterfrågades. Jag använde bara hälften av ädelosten för det var vad jag hade hemma. Pajdegen hade en lustig konsistens innan den hade vilat i kylskåp, den var väldigt kletig men den gick till sig lite innan jag plattade ut den i pajformen. Lite imponerande att man gjorde en paj som passar både en vegetarian och en som äter enligt lchf. Isak tycker att vegetarian och lchf är motsatsord och det har han ju lite rätt i för de som äter lchf äter mycket kött, och kött äter ju vegetarianer inte alls.

Tillägg 2012-08-23
Nu har jag gjort pajdegen igen och då blev det inte en lustig konsistens och då kom jag på att jag nog använde smält smör till broccoli- och ädelostpajen och då är det ju inte konstigt att degen blev lös. Vet inte hur jag tänkte när jag smälte smöret för det gör man ju aldrig till pajdeg. Jag får väl försvara mig med att jag hade bakat rätt mycket just då och då är det ju vanligare med smält smör.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar