måndag 23 juli 2012

God mat och glad kock

I fredags var vi på 50-årsfest i Jämtland då Leifs systers man fyllde år i våras med väntade med festen till det blev sommar och hopp om värme. Nu blev det en iskall kväll ute men varmt och trevligt inne. Maten lagades på plats av den Glada kocken, Jesper Nyström, som hade en lång arbetsdag med alla förberedelser, all matlagning och allt efterarbete.


När vi kom till festen var det mingel med fördrink och snittar, bl.a. en tunnbrödsrulle med jämtländsk pesto. Sen bjöds det på en härlig grillbuffé där det fanns mycket gott. Till efterrätt var det pannacotta smaksatt med mese och rosépeppar. Efter maten var det dags för dans till Jannez, ni som är i dansbandssvängen känner säkert till dem, vi andra kanske kommer ihåg dem från Dansbandskampen i tv. Sen framåt natten blev det vickning, då man fick göra sig sin egna renklämma.


Nu kommer jag inte ihåg allt vi bjöds på men jag ska försöka komma ihåg en del. Grillad chilimarinerad regnbågsfilé, grillad renkalvsentrecôte, potatisgratäng med lufttorkad skinka, heta kräftstjärtar på salladsbädd, sallad, potatissallad, tzatziki med ost (vit caprin tror jag), skogsbärsbearnaise, avokadokräm, salsa, kex, bröd och ostbricka med olika ostar, sirap och marmelad. Alla råvaror var från Jämtland förutom kräftstjärtarna.


Sen öppnades baren med kända bartenders :) Isak och Ida tyckte om att hänga inne i baren och Isak blandade även ett par drinkar. Men sen tröttnade Ida på att vara där och gick till dansgolvet där hon dansade med alla möjliga stora delar av kvällen och natten. Skönt att ha så sociala barn så de charmar nytt folk till höger och vänster.


Många av presenterna var något ät- eller drickbart, men inga andra hade lika fina etiketter som vår present.


Det kan låta väldigt lyxigt och dyrt att ha en egen kock hemma hos sig som lagar maten direkt på plats. Men det räknas som hushållsnära tjänster när han jobbar hemma hos en så man får göra avdrag på halva arbetskostnaden (rut/rot-avdrag). Bra, va? Ett mycket roligare alternativ än att bara köpa vanlig catering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar