onsdag 28 december 2011

Hel kyckling i Crock-pot

En av de sakerna jag önskade mig inför jul var lite sovmorgon och det har jag verkligen fått. Ida sover till halv nio varje morgon och det är så skönt att slippa stiga upp vid sju-tiden när man är ledig. Idag ska vi på jullunch hos mina föräldrar i övrigt har vi inget planerat för dagen. Jag skulle behöva baka lite matbröd men vet knappt hur det ska rymmas i nån av våra tre proppfulla frysar.

När jag tidigare har helstekt kyckling i ugn har jag alltid använt det här receptet. Men igår tillagade jag två hela kycklingar i min Crock-pot, det blev trångt och jag var lite orolig hur det skulle gå men det blev jättebra.
Hel kyckling i Crock-pot
1 hel kyckling
2 morötter
2 gula lökar
salt
svartpeppar
kebabkrydda eller annan kryddblandning med lite goda kryddor gärna röd så blir kycklingen fin.
1 dl vin, vatten eller buljong

Skär morötterna och lökarna i skivor och lägg i grytan.
Skölj och krydda kycklingen och lägg den hel på grönsakerna.
Häll på vätskan.
Sätt på locket och koka på låg temperatur i 8-10 timmar (eller hög i 4-5 timmar med 2 dl vätska).
Ta ut kycklingen och grönsakerna, sila buljongen och gör sås av den.

Jag använde två kycklingar och det blev lite trångt men satte man dem på sidan så rymdes det. Eftersom jag kom igång lite sent med maten och kycklingarna inte var helt tinade så satte jag först på låg temp i 2 timmar, sen höjde jag till hög temp i 3 timmar och sen satte jag på låg temp i ytterligare 2 timmar. När den var klar så var den väldigt blek och tråkig men efter en stund i ugnen hade kycklingen en fin färg och skinnet var knaprigt.
Färdigkokt men med tråkig färg.
Efter några minuter i ugnen var den perfekt.

Jag stekte rotsaker i ugn och när det återstod ungefär 15 minuter så satte jag in kycklingen delad i stora bitar. Barnen älskar heltstekt kyckling och igår var det inget undantag, Isak tyckte att jag och crock-poten hade överträffat oss själva.

2 kommentarer:

 1. Hej, har precis "satt igång" denna rätt. Ska bli spännande, Fyllde också kycklingen med vitlök och ingefära.
  Ingemar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas det blev gott. Nu var det länge sen jag använde min crock-pot, det går lite i perioder men jag känner att det nu är dags igen.

   Radera