måndag 19 december 2011

Boeuf Bourguignon i Crock-pot

Nu börjar jag känna mig lite småstressad över allt jag vill hinna laga och baka inför jul. Jag vet, det går att köpa det mesta. Men det är ju inte lika kul! Jag njuter ju av att stå i köket så jag hoppas jag hinner med en hel del till den här veckan. Men med långa arbetsdagar och Isaks många hockeyträningar så är tiden lite knapp.

Igår när jag stod i köket större delen av dagen så var det skönt att middagen puttrade på alldeles själv i crock-poten.
Boeuf Bourguignon i Crock-pot
7 hg grytbitar
1,5 hg färskt sidfläsk
0,5 hg rökt sidfläsk
2 morötter
2 st vitlöksklyftor
1,5 msk fond
2 dl rödvin
2 dl vatten
2 krm malen svartpeppar
1 st lagerblad
1 liten burk champinjoner
4-5 msk syltlökar
1,5 msk maizena

Bryn köttet i en riktigt het panna. Stek i omgångar så att inte stekpannan kallnar.
Tärna det färska sidfläsket. Bryn även det stekpannan.
Lägg ner alla kött-sorter tillsammans med skivade morötter i Crock-poten och tillsätt rödvin, fond, vatten, peppar, lagerblad och halverade vitlöksklyftor.
Sätt på locket och placera grytan i basenheten. Sätt vredet på låg i 7-9 timmar.
Tillsätt syltlök och champinjoner  när en halvtimme återstår.
Rör ut maizena med lite vatten och tillsätt till grytan när ca 5 minuter återstår.
Smaka av med salt och peppar om så önskas.

Jag hade inga färska champinjoner hemma så jag använde konserverade, men vill du så går det självklart lika bra med färska champinjoner. Fräs på dem innan du sätter dem i grytan tillsammans med köttet från början. Enligt receptet ska man finhacka vitlöken men det orkade inte jag så jag halverade dem bara det ger ändå mycket smak när de får koka med så länge. Vill man kan man plocka bort vitlöken innan man serverar grytan men långkokt vitlök är faktiskt gott. Har du ingen crock-pot så kokar du grytan på spisen i minst en timme istället.

Jag har verkligen börjat älska min crock-pot. I början tyckte jag mest det var lite krångligt att det tog sån tid jag var ju tvungen att planera maten så långt i förväg. Men maten blir underbart god när den får koka långsamt så länge. Dessutom är det så skönt att den klarar sig själv. Jag behöver inte vara orolig att det ska koka över utan den står bara i köket och luktar gott:)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar