fredag 16 december 2011

Kantarellsoppa med vitt vin

I går var Ida med förskolan i Stadsparken och såg julkalendern. När den slutade vid kvart i tre gick jag och hämtade henne där sen fick hon följa med till mitt jobb. Jag vet inte vad som var mest spännande för henne - att träffa tomten eller vara på mammas jobb. När jag hade jobbat klart for vi direkt hem (så skönt att slippa åka förbi dagis) och började med middagen som var soppa så det gick fort att fixa i ordning. Medan soppan puttrade på spisen passade jag på att göra en pajdeg och koka revbensspjäll.

Efter middagen for jag och Leif till Storheden en sväng där vi fick en hel del gjort (skönt!), sen lämnade jag av Leif hemma och hämtade upp Olivia och Isak för då var det dags för Olivias dansuppvisning. Eller rättare sagt föräldrarna fick vara med på en lektion för att se vad de gör på sina danslektioner. När den var klar så skjutsade jag hem barnen och åkte själv vidare till Kvantum för lite kompletteringshandling inför helgen. Vid halv tio sjönk jag sedan ner i soffan med en kopp te. Oj vad det smakade gott.
Kantarellsoppa med vitt vin
1 liter kantareller
1 gul lök
2 dl vitt vin
4 dl vatten
1,5 msk grönsaks- eller kycklingfond
1,5 dl vispgrädde
salt och peppar

Skala och hacka löken fint. Fräs den i olja utan att den tar färg.
Lägg i de rensade kantarellerna och låt dessa fräsa tills all vätska har kokat in. Salta och peppra.
Tillsätt fond, vatten och vin. Låt koka 10 minuter.
Mixa soppan slät med en mixerstav.
Tillsätt grädde och ev. mer vatten om du inte vill ha så tjock soppa.
Koka upp.
Smaka av med salt och peppar.

Jag serverade smörstekta kantareller och chilikryddade quesadillas till soppan. Olivia som älskar kantareller men inte är så förtjust i soppa tyckte om det här. Isak däremot tyckte att soppan var för tjock och var inte så förtjust i smaken heller.

2 kommentarer:

  1. Men åh så gott med svampsoppa!

    SvaraRadera
  2. Ja det är gott med svampsoppa, ja de flesta soppor faktiskt. Och det är så enkelt att göra. Men barnen är inte så förtjusta i soppa så tyvärr blir det inte så ofta.

    SvaraRadera