tisdag 8 november 2011

Grahamsrutor med morötter

Igår började nån varningslampa i bilen att lysa så vi åkte in på verkstaden med den, allt enligt instruktionsboken. Imorgon får vi hämta ut den och blir då 3000 kr fattigare. Inte precis vad vi behöver just nu. Ingen toppendag alltså för jag är dessutom så himla less att vara hemma och inne. Det känns som att det är hur länge sen som helst jag var utanför dörren. Jag har ju varit ut små svängar till affärn men jag längtar efter att gå på långpromenader, hälsa på folk, få besök, gå på stan, ja jag är t.o.m sugen på att jobba.

På förmiddan när jag och Ida gick till affären köpte jag jäst för jag blev så sugen att baka nå matbröd. Det blev en variant i långpanna eftersom jag inte hade så mycket ork att stå och rulla bullar.
Grahamsrutor med morötter
7,5 dl vatten
5 dl grahamsmjöl
2 morötter
50 g jäst
2 msk olja
1 msk salt
9,5 dl vetemjöl

Koka upp vattnet. Häll det kokande vattnet över grahamsmjölet i en bunke. Rör om och låt svalna till fingervarmt, 37°C.
Skala och riv morötterna fint.
Smula ner jästen i det skållade grahamsmjölet och rör tills den löst sig.
Tillsätt morötter, olja, salt och vetemjöl. Arbeta ihop till en lös men smidig deg.
Låt degen jäsa övertäckt ca 40 min.
Stjälp upp degen i en väl smord långpanna, ca 30x40 cm. Platta ut den med mjölad hand.
Nagga degen med en gaffel. Skär degen i 24 rutor.
Låt jäsa övertäckt ca 30 min.
Grädda mitt i ugnen i 225°C ca 20 min. Låt brödet kallna på galler innan det bryts i rutor.

Det är så enkelt och bekvämt att baka matbröd i långpanna när man har ont om tid eller inte är så sugen på att baka. Vetemjölsmängden kan variera rätt mycket beroende på hur saftiga morötterna är, jag hade väldigt torra. Är morötterna saftiga kan man behöva krama ur lite vatten ur dem för att det inte ska behövas allt för mycket mjöl.

Ofta när jag ska ta kort på maten så kommer det en liten tjej och vill vara med på kortet. Självklart måste hon ju få vara med ibland. Hon verkar vara lite sugen på att få ta en tugga.

1 kommentar: