söndag 13 november 2011

Helstekt älgfilé med bacon och ost

Nu har jag städat bort från gårdagens festmiddag. Skönt att vi har diskmaskin. När det var dags för frukost ville Ida titta på Eric Saade på Youtube så jag fick en lugn stund i tv-soffan med te och mackor samtidigt som jag lyssnade på Leila Lindholm, så nu är jag inspirerad att baka. Men jag tror inte det finns tid till det i dag. Eftersom det ser ut att kunna bli en härlig dag så hoppas jag att jag hinner med en promenad i alla fall. Barnen längtar efter snö, Isak frågar nästan varje dag när det ska snöa och det är ju lite svårt att svara på. I fjol hade det redan snöat en del vid den här tiden. Det har blivit kallare nu i alla fall och det ligger ett frostlager på marken, så snön kan nog komma vilken dag som helst.
Helstekt älgfilé med bacon och ost
800 g älgfilé i bit
1 tsk torkad örtkrydda, t.ex. timjan eller rosmarin
2 msk smör
140 g bacon
150 g färskost med t.ex. vitlök- eller kantarellsmak
Salt
Peppar

Ta fram köttet i så god tid som möjligt. Det bästa är om det hunnit få rumstemperatur precis när det ska brynas.
Klappa in filén med örtkryddan, salt och peppar.
Bryn runt om i smöret i en stekpanna på hög värme.
Knaperstek bacon i småbitar. Låt svalna.
Blanda ost och bacon.
Skär en djup ficka längs med filén. Peta in ostblandningen i fickan på köttet.
Knyt ev. ihop filén med steksnöre.
Lägg köttet i en långpanna eller på ett ugnssäkert fat och stoppa in en ugnstermometer så att spetsen hamnar mitt i den tjockaste delen. Sätt in i ugnen i 125°.
Ta ut köttet vid 65 grader.
Låt köttet vila ca10 minuter i folie. Skär sedan upp filén.

Vår stektermometer gick sönder, typiskt när man slår på stort och ska servera älgfilé, så vi tog ut köttet lite för tidigt enligt mig. Leif tyckte det var bra när det var blodigt. Jag tog några skivor och satte in i ugnen några minuter extra så att de blev mer stekt och då blev det perfekt tyckte jag. Om en vill ha blodigt och en vill ha mer stekt så går det alldeles utmärkt att göra på det sättet så blir alla nöjda och glada. Igår åt vi filén med potatispuckar, balsamicosås och kantarellsås. Riktigt god kombination.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar